Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα με περισσότερη αντεργατική τρομοκρατία στον "Παπουτσάνη"

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
«Παπουτσάνης»: Νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή- Ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες (VIDEO-ΦΩΤΟ)
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας

Με νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή 27 Δεκέμβρη απαντούν οι εργαζόμενοι στον «Παπουτσάνη» στην κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις. Η απόφαση για τη νέα απεργία πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.

Το πρωί εκδηλώθηκε νέο κρούσμα τρομοκράτησης και καταστολής των απεργών εργαζομένων καθώς η εργοδοσία του «Παπουτσάνη» αμείλικτη και προκλητική στη δεύτερη μέρα απεργίας, ενάντια στις 6 απολύσεις, κινητοποίησε αστυνομικές δυνάμεις για να εκφοβίσει και να σπάσει την απεργία των εργαζομένων.


Η διοίκηση της αστυνομίας ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του εργοδότη προχώρησε σε 8 προσαγωγές απεργών και συνδικαλιστών πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής, από την πύλη του εργοστασίου. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και ένας από τους απολυμένους. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφριά. (Δείτε εδώ βίντεο με δηλώσεις).

Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας, όπου κλιμακώνοντας την προκλητικότητα της η εργοδοσία κατέθεσε μηνύσεις για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία. Οι 8 συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.

Στο πλευρό των συλληφθέντων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ ενώ ο Θανάσης Παφίλης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια.

Όπως έγινε γνωστό η εργοδοσία είχε καταθέσει μηνύσεις για παρεμπόδιση εισόδου σε εργασιακό χώρο και διατάραξη οικιακής ειρήνης, και μάλιστα ονομαστικά, από χθες.

Έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα συγκέντρωση των απεργών και πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες και να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις. (Δείτε εδώ βίντεο)

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις συλλήψεις στον «Παπουτσάνη». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Παραμονές Χριστουγέννων επέλεξε η εργοδοσία του "Παπουτσάνη" να επιτεθεί εναντίον εργατών που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά και αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους στο εργοστάσιο.

Με τη λογική "νόμος και τάξη" η αστυνομία προχώρησε σε 8 συλλήψεις συνδικαλιστών, που συμπαρίστανται στον αγώνα των εργατών, ανάμεσά τους και ενός απολυμένου. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να απορριφθούν από όλους τους εργαζόμενους που μοιράζονται τις ίδιες δυσκολίες με τους εργάτες στον "Παπουτσάνη".

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργατών του "Παπουτσάνη"».

Ανακοίνωση της ΕΓ του ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας «Παπουτσάνης» που σε συνεργασία με την κυβέρνηση εφαρμόζοντας το δόγμα «νόμος και τάξη», προχώρησαν με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής σε συλλήψεις 8 εργαζομένων της εταιρείας και συνδικαλιστικών στελεχών που βρέθηκαν μαζί με τους εργάτες για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς (Δείτε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ).

Η πρώτη μέρα της απεργίας

Η περιφρούρηση που έγινε στο πλαίσιο της χθεσινής 24ωρης απεργίας εμπόδισε νωρίτερα την είσοδο απεργοσπαστών στο εργοστάσιο.

Η εργοδοσία επιχείρησε στη συνέχεια να δημιουργήσει επεισόδιο ανάμεσα σε απεργούς και απεργοσπάστες αλλά και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς εκφράζουν σωματειακές επιτροπές εργοστασίων της περιοχής, ενώ στο πλευρό τους βρίσκεται η Πανελλαδική Ένωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων. Η απεργία αποφασίστηκε ομόφωνα από τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την Κυριακή στη Χαλκίδα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία κοινοποίησε με δικαστικό κλητήρα τις απολύσεις σε 6 εργαζόμενους. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους δήλωσε ότι εκτός από τις 6 απολύσεις το Δεκέμβρη θα προχωρήσει και σε άλλες δύο τον επόμενο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 εκ των 6 απολυμένων ήταν μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής. Οι λόγοι που επικαλείται είναι ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής, εάν φύγει ένας μεγάλος πελάτης.

Άμεση ήταν η απάντηση του Σωματείου των εργαζομένων και της Πανελλαδικής Ένωσης Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων, καθώς την Παρασκευή σταμάτησαν την παραγωγή σε ένδειξη διαμαρτυρίας απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

Η εργοδοσία, με νεότερη ανακοίνωσή της και επιχειρώντας με εκβιαστικούς ελιγμούς να κλιμακώσει την τρομοκρατία της σε βάρος των εργαζομένων, κάνει λόγο ότι θα ανασταλούν οι 2 επόμενες απολύσεις που ήταν προγραμματισμένη να κάνει το Γενάρη του 2014, «εφόσον όμως υπάρξει η διατήρηση του κλίματος εργασιακής ειρήνης». Από τη μεριά τους, το σωματείο κατήγγειλε τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, καλώντας την εταιρεία να ανακαλέσει τις απολύσεις και να προσέλθει σε διάλογο με το σωματείο.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ένωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων σημειώνει ότι η εταιρεία ουσιαστικά αρνήθηκε το διάλογο με το σωματείο και τους εργαζόμενους.

«Το γεγονός αυτό από μόνο του αλλά και η στιγμή που επέλεξε δείχνει τους πραγματικούς λόγους της εταιρείας, η οποία είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να διαλύσει το σωματείο στο χώρο, ώστε μετά να έχει εργαζόμενους φοβισμένους με μισθό 580 ευρώ χωρίς δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο. Θα σταθούν στο πλευρό των απολυμένων με κάθε τρόπο και μέσο.

Καλούμε ακόμα και τώρα την εταιρεία να μην προχωρήσει στις απολύσεις και να κάνει ουσιαστικό διάλογο με το σωματείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου