Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

Χρόνια πολλά, Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς!

Δεν μπορεί να ελπίζει κανείς στην ευημερία όσο θα ανασαίνει και ο τελευταίος εχθρός της λευτεριάς. Πρέπει να τιμωρήσετε όχι μόνο τους προδότες, αλλά ακόμα και τους αδιάφορους. Οφείλετε να τιμωρήσετε τον καθένα που είναι παθητικός μέσα στη Δημοκρατία, και δεν κάνει τίποτα γι' αυτήν. Γιατί από τότε που ο γαλλικός λαός εκδήλωσε τη θέλησή του, κάθε τι που είναι αντίθετο ή έξω από την κυριαρχία, κάθε τι που είναι έξω από τον κυρίαρχο είναι εχθρός.

Αν οι συνωμοσίες δεν είχαν ταράξει αυτό το κράτος, αν η πατρίδα δεν είχε πέσει χίλιες φορές θύμα των επιεικών νόμων, θα ήταν ευχάριστο να κυβερνά κανείς με τις αρχές της πραότητας και της φυσικής δικαιοσύνης. Οι αρχές αυτές είναι καλές μεταξύ των φίλων της λευτεριάς. Αλλά ανάμεσα στο λαό και στους εχθρούς του δεν υπάρχει τίποτα το κοινό πέρα από τη ρομφαία. Πρέπει να κυβερνιούνται με το σίδερο αυτοί που δεν μπορούν να κυβερνηθούν με τη δικαιοσύνη· πρέπει να κατασταλούν οι τύραννοι.


[...]

Τότε, όταν θα έχετε κόψει τη ρίζα του κακού, και θα έχετε φτωχύνει τους εχθρούς του λαού, αυτοί δεν θα τον ανταγωνίζονται πια· τότε θα ξοδεύετε πολύ λιγότερα για τον εξοπλισμό και τη συντήρηση του στρατού· τότε ο άπορος λαός δεν θα ταπεινώνεται πλέον εξαιτίας της εξάρτησής του από τον πλούσιο. Το ψωμί που δίνει ο πλούσιος είναι πικρό, υπονομεύει την ελευθερία. Σε ένα σωστά ρυθμισμένο κράτος το ψωμί ανήκει δικαιωματικά στο λαό.

[...]

Δεν μπορείτε να ελπίζετε στην ευημερία, αν δεν συγκροτήσετε μια κυβέρνηση που, ήπια και μετριοπαθής προς το λαό, θα είναι τρομερή προς τον εαυτό της με τη δύναμη των ενεργειών της. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ρίχνει το βάρος της στον εαυτό της και όχι πάνω στο λαό. Κάθε αδικία προς τους πολίτες, κάθε προδοσία, κάθε πράξη αδιαφορίας προς την πατρίδα, κάθε ελαστικότητα, πρέπει να καταστέλλεται αποφασιστικά.

[...]

Αυτοί που κάνουν επαναστάσεις στον κόσμο, αυτοί που θέλουν να κάνουν το καλό, δεν πρέπει να αναπαύονται παρά μόνο μέσα στον τάφο.

Louis Antoine de Saint Juste,  Αναφορά στο όνομα της Επιτροπής Δημόσιας Σωτηρίας προς τη Συμβατική, 10 του Οκτώβρη 1793. Από το Μαρά, Σεν-Ζιστ, Ροβεσπιέρος: Κείμενα, Αθήνα, Σύγχρονη Εποχή, 1989.

9 σχόλια:

 1. Πότε γεννήθηκε τελικά αυτός ο Σταλιν? Εγω είμαι στις 18/12 και νομιζα οτι εχουμε την ίδια μέρα γενέθλια (άλλη μια σοβαρή ερώτηση απο μέρους μου...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Παραδοσιακά, η ημερομηνία γέννησής του θεωρούνταν η 21η του Δεκέμβρη, αν και νεότερα στοιχεία, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, δείχνουν την 18η.

   Ως απολίθωμα, εγώ εξακολουθώ να πηγαίνω με την παλιά ημερομηνία.

   Διαγραφή
  2. Αμφιλεγομενος ακομα και στην ημερομηνια γέννησης του, τοσα χρονια μετα το θανατο του.
   Είχε πεσει στα χερια μου μια βιογραφια του απο ενα γαλλο συγγραφεα και επι τροχαδην που εριξα μια ματια ακομα και το χωριο που γεννήθηκε, το περιεγραφε "κοιμισμενο" αν θυμάμαι καλά, λεξη με διαφορετική πρόσληψη απο το ησυχο και αδιαφορο, που μαλλον εννοουσε.

   Διαγραφή
  3. Μάλλον έπαιξαν ρόλο οι αντιφατικές πληροφορίες που έδινε ο ίδιος κατά την εποχή που διωκόταν από την Τσαρική αστυνομία. Έχω διαβάσει ότι είχε δώσει διάφορα παραπλανητικά όταν τον συλλάμβαναν.

   Διαγραφή
 2. Επιπλέον, οι εξέχοντες εκπρόσωποι της εργατικής τάξης ή πέθαναν στον εμφύλιο πόλεμο, ή ανέβηκαν μερικά σκαλοπάτια πιο πάνω και έσπασαν από τις μάζες. Έτσι, μετά από μια χωρίς προηγούμενο ένταση των δυνάμεων, των ελπίδων και των αυταπατών, ήρθε μια μακριά περίοδος κούρασης, κατάπτωσης και πραγματικής απογοήτευσης από τα αποτελέσματα της επανάστασης. Η άμπωτη της «πληβειακής υπερηφάνειας» άφησε το χώρο για την πλημμυρίδα της μικροψυχίας και του καριερισμού. Καβάλα σ’ αυτό το κύμα ανέβηκε στα πόστα της η νέα διοικούσα κάστα.
  κατάκτηση της εξουσίας αλλάζει όχι μόνο τις σχέσεις του προλεταριάτου με τις άλλες τάξεις, αλλά και τη δική του εσωτερική δομή. Η άσκηση της εξουσίας γίνεται η ειδικότητα μιας ορισμένης κοινωνικής ομάδας, που όσο πιο μεγάλη πιστεύει ότι είναι η αποστολή της, τόσο πιο ανυπόμονη είναι να λύσει το δικό της «κοινωνικό πρόβλημα». «Σε ένα προλεταριακό κράτος, όπου απαγορεύεται η καπιταλιστική συσσώρευση στα μέλη του κυρίαρχου κόμματος, η διαφοροποίηση είναι αρχικά λειτουργική, αλλά ύστερα γίνεται κοινωνική. Δεν λέω ότι γίνεται μια ταξική διαφοροποίηση, αλλά μια κοινωνική διαφοροποίηση...». Ο Ρακόβσκι παρακάτω εξηγεί: «Η κοινωνική κατάσταση του κομμουνιστή που έχει στη διάθεση του ένα αυτοκίνητο, ένα καλό διαμέρισμα, τακτικές διακοπές, και παίρνει το μάξιμουμ του κομματικού μισθού, διαφέρει από την κατάσταση του κομμουνιστή που εργάζεται στα ανθρακωρυχεία, όπου παίρνει από πενήντα μέχρι εξήντα ρούβλια το μήνα». Εξετάζοντας τα αίτια του εκφυλισμού των Γιακομπίνων όταν ήταν στην εξουσία –το κυνήγι του πλούτου, τη συμμετοχή σε κυβερνητικά συμβόλαια, τις προμήθειες κτλ., ο Ρακόβσκι παραθέτει μια περίεργη παρατήρηση του Μπαμπέφ, ότι ο εκφυλισμός του νέου κυρίαρχου στρώματος βοηθήθηκε όχι λίγο από τις πρώην νεαρές κυρίες της αριστοκρατίας που οι Γιακομπίνοι ήταν πολύ φιλικοί μαζί τους. «Τι κάνετε, μικρόψυχοι πληβείοι;», φωνάζει ο Μπαμπέφ. «Σήμερα σας αγκαλιάζουν και αύριο θα σας στραγγαλίσουν». Μια απογραφή των συζύγων του κυρίαρχου στρώματος στη Σοβιετική Ένωση θα έδειχνε μια παρόμοια εικόνα. Ο πολύ γνωστός σοβιετικός δημοσιογράφος, Σοσνόφσκι, τόνιζε τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιζε ο «παράγοντας αυτοκίνητο-χαρέμι» στη διαμόρφωση των ηθών της σοβιετικής γραφειοκρατίας. Είναι αλήθεια ότι και ο Σοσνόφσκι, αναίρεσε όπως και ο Ρακόβσκι, και τον έφεραν πίσω από τη Σιβηρία. Αλλά αυτό δεν βελτίωσε την ηθική της γραφειοκρατίας. Αντίθετα, η ίδια η αναίρεση είναι η απόδειξη μιας ολοένα και μεγαλύτερης χαλάρωσης των ηθών.
  robo.σπιερρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Που καταλήγεις φίλος;

   Διαγραφή
  2. καταληγει να αναπαραγει οτι μλκ βγαζει ο καθε αντικομμουνιστης.
   για να καταλαβεις ποσο σχεση εχει με την πραγματικοτητα, αν μιλησεις με κανενα συντροφο που εμενε στην ΕΣΣΔ, θα σου πει για το συστημα "μισθων" και το γεγονος οτι ο εργατης "εβγαζε" περισσοτερα απο τον μηχανολογο.
   οσο για τις αμοιβες των κομματικων στελεχων, ειμαι σιγουρος οτι θα ειναι απο αυτους που θα διαμαρτυρονται γιατι αμοιβονται με 800 και εχουν υπογραψει ατομικη για να μπορεσει να γινει αυτο.
   κατα τα αλλα τους ποναει ακομα ο πατερουλης και μαλλον αυτο ειναι που τον καιει

   Διαγραφή
 3. τι κριμα που δεν αναπαραγει οτι "μλκ" βγαζει ο καθε σταλινας δηθεν κομμουνιστης .
  franco.tsitso

  ΑπάντησηΔιαγραφή