Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Τυχοδιωκτισμός, το ανώτατο στάδιο του οπορτουνισμού

Αριστερό blog (Π. Μαυροειδής), 19 Δεκέμβρη 2013:

Καμία επίθεση δε γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο σε όσους βουλευτές του βρέθηκαν με γεμάτη τσέπη. Οι εκπρόσωποι του συστήματος, όλοι αυτοί που μιλούν για ‘’αριστερούς με δεξιές τσέπες’’, ούτε το ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να στηλιτεύουν επειδή έχει φραγκάτους, ούτε τους έπιασε ο πόνος για τις απολύσεις που κάνει το ΚΚΕ στο Ριζοσπάστη. Τον εαυτό τους θέλουν να δικαιώσουν, ειδικά σήμερα που ο κόσμος είναι οργισμένος και μισεί όσους ‘’κατέχουν χίλιες φορές το περιττό’’.

Αριστερό blog (ανυπόγραφο), 8 Αυγούστου 2013:

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας ΝΔ-(ενιαίου)ΣΥΝ (Τζανετάκης 1989) και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-(ενιαίου) ΣΥΝ (Ζολώτας 1990), χάρισαν δωρεάν και υποτίθεται προσωρινά τις συχνότητες στους μεγιστάνες του τύπου τότε (Λαμπράκης, Αλαφούζος, Τεγόπουλος, Μπόμπολας στο MEGA και Κυριακού στον Antenna). Αργότερα μπήκαν και άλλοι (Βαρδινογιάννης, Κουρής κλπ), πάντα δωρεάν και πάντα ‘’προσωρινά’’. Σε αυτή τη συναλλαγή πάνω, δόθηκε και η συχνότητα στον 902, επίσης δωρεάν και ‘’προσωρινά’’.[...]

Είναι τραγικό ότι αυτή η λογική είναι έξω από την οπτική του ΚΚΕ, όταν επικαλείται τα οικονομικά προβλήματα. Μιλάει σαν κλασσικός ιδιοκτήτης, για τις σκοτούρες του μαγαζιού του, με ιερό μάλιστα θυμό του τύπου ‘’μα θα μου πείτε τι θα κάνω εγώ στην περιουσία μου;’’

Αριστερό blog (Π. Μαυροειδής), 19 Δεκέμβρη 2013:

Θα μπορούσε άραγε ποτέ ο Τσουκαλάς να είναι υπέρ των ‘’άγριων απεργιών’’; Ή μήπως ο Σταθάκης υπέρ της διαγραφής ολόκληρου του χρέους, διακινδυνεύοντας το ‘’κούρεμα’’ των επενδύσεών του; Θα μπορούσε ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ με τα 150.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα να ανατρέψει τα μνημόνια; Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θα πεί να δουλεύεις με ''μπλοκάκι'', που δεν έχουν ιδέα από εργοδοτική τρομοκρατία ή την ταπείνωση και απαξία της απόλυσης, θα συνεπάρουν τους εργαζόμενους ή τους ανέργους;

[...]

Όταν το εργατικό κίνημα, ως πολιτικό κίνημα επαναστατικής τομής, ‘’κοιτάζει’’ τον εαυτό του, δεν αναζητεί σωτήρες σε πρόσωπα που απλά ‘’γνωρίζουν’ ή ‘’μιλάνε καλά’’. Αντίθετα, έχει κυρίως ανάγκη, από δομές, που από άποψη υλικών ‘’αντικειμενικών’’ όρων, θα έχουν το μεγαλύτερο βαθμό ανεξαρτησίας από την αστική τάξη, την πιο οργανική -αλλά και αντιθετική- θέση εντός του συστήματός της και συνεπώς τη μεγαλύτερη ικανότητα για το σκληρό αγώνα, καθώς και για την επαναστατική τομή.

Να γιατί σε αυτό το δύσκολο και συχνά σισύφειο δρόμο αναζητήθηκε η συγκρότηση εργατικών κομμουνιστικών κομμάτων, μα και ανεξάρτητων από την αστική τάξη και την επιρροή της εργατικών συνδικάτων ή διεκδικήθηκε η ενότητα της εργατικής τάξης ως προϋπόθεση και δύναμη για κάθε κοινωνική συμμαχία ανατροπής.

Για να το πούμε αλλιώς: Όταν οι φραγκάτοι της αριστεράς δεν αποτελούν την ταπεινή εξαίρεση αλλά το θορυβώδη κανόνα, είναι δύσκολο μα και υποκριτικό να μιλεί κανείς για ‘’προδότες της (αστικής) τάξης τους’’, στην υπηρεσία των φτωχών, αλλά μάλλον για εκπροσώπους της πολιτικής της, μέσα σε όσους από τους δεύτερους παραμένουν ευκολόπιστοι.


Αριστερό blog (Π. Μαυροειδής), 7 Ιανουαρίου 2013:

Φαίνεται να διαφεύγει της προσοχής ότι αυτοί οι μεγαλόψυχοι έπαινοι για την ‘’στρατηγική καθαρότητα’’ του ΚΚΕ, που εκφράζονται και σε δημόσια συγχαρητήρια και χειροκροτήματα από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μέσα στη Βουλή σε κρίσιμες στιγμές, λιπαίνονται και βλαστάνουν ακριβώς πάνω στο απλόχερο (και απερίσκεπτο) ‘’τράτο’’ που παραχωρεί το ΚΚΕ, στο καυτό άμεσο πολιτικό επίπεδο, ειδικά σε κρίσιμες καμπές της πολιτικής αντιπαράθεσης. Πώς να μη μειδιούν ευχαριστημένοι οι εκπρόσωποι της τρόικας εσωτερικού, κάθε φορά που το ΚΚΕ ‘’κουνάει το δάχτυλο’’ στις ελάχιστες πολιτικές φωνές στην αριστερά που θέτουν το ζήτημα της ανάγκης για άμεση αποχώρηση από ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως αυτή η θέση ‘’δημιουργεί αυταπάτες για τον καπιταλισμό’’;

Αριστερό blog (Π. Σωτήρης), 30 Μάη 2013:

[...] η γενική επίκληση της ενότητας της Αριστεράς γύρω από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια γραμμή αδιέξοδη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δίνει κάποια προοπτική και η λογική του ΚΚΕ, με την ηττοπαθή και σεχταριστική γραμμή που παραπέμπει τα πάντα σε μια σοσιαλιστική επανάσταση για την οποία οι συνθήκες δεν είναι ποτέ ώριμες. Αντίθετα, χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή του τοπίου στην Αριστερά και το κίνημα. Χρειαζόμαστε μια νέα μορφή αριστερού ριζοσπαστικού μετώπου που να μην είναι απλή αναδιάταξη των συσχετισμών της Αριστεράς αλλά διεργασία που να τροφοδοτείται από τη δυναμική και την έμπνευση της λαϊκής πρωτοβουλίας. Αφετηρία πρέπει να είναι, εδώ και τώρα, με τόλμη και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η συσπείρωση όλων των δυνάμεων που θεωρούν ότι σήμερα η ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ είναι η αναγκαία αφετηρία για μια φιλολαϊκή διέξοδο. Μια τέτοια κατεύθυνση είναι που θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα στην Αριστερά, να πιέσει και να μετατοπίσει και όσους διαλέγουν αδιέξοδους δρόμους, να παραμερίσει τα διαχειριστικά αντανακλαστικά και να επιτρέψει όντως η αναμέτρηση με το ερώτημα της κυβερνητικής εξουσίας να γίνει με όρους νικηφόρους.

[...]

Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει επιλέξει μέσα στην περίοδο μια επικίνδυνη πολιτική γραμμή. Το βασικό πρόβλημα με τη γραμμή του ΚΚΕ δεν είναι τόσο ο τόνος της πολεμικής του απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο η εκτίμηση του για τη συγκυρία. Το ΚΚΕ ουσιαστικά θεωρεί ότι δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η ταξική πάλη έχει οξυνθεί στο βαθμό που να αποσταθεροποιεί την αστική εξουσία, εκτιμά ότι δεν μπορούμε να έχουμε ουσιαστικά ρήγματα και ταυτίζει την προετοιμασία για ρήξεις με τη δική του ενίσχυση, διαλέγοντας έτσι συνειδητά μια πολιτική κατεύθυνση σεχταρισμού και εχθρότητας προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Στη βάση αυτής της εκτίμησης το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι σήμερα δεν μπορούμε να έχουμε ρήγματα, δεν μπορούμε να έχουμε ανατροπές, δεν μπορούν να ξεκινήσουν έστω και αντιφατικές διαδικασίες κοινωνικού μετασχηματισμού. Γι’ αυτό το λόγο και το ΚΚΕ αρνείται σήμερα ότι μια αριστερή κυβέρνηση, με πρόγραμμα ρήξεων όπως η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ θα μπορούσε να είναι η αφετηρία μιας αναγκαστικά πρωτότυπης επαναστατικής διαδικασίας.

5 σχόλια:

 1. Τι κάνεις Γιάννη;- κουκιά σπέρνω. Πλήρης τρικυμία εν κρανίω. Είπαμε, προσπαθώντας να διαφοροποιηθούν από το ΚΚΕ φάσκουν, αντιφάσκουν, φωνασκούν και τελικά καταλήγουν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αηδία μου προκαλούν πλέον εμένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και ύστερα λένε ότι καταργήθηκαν οι συνιστώσες.... :-p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλύτερα φραγκατος και Αριστερός και να σε ζηλευουν οι συστημικοι
  παρα
  ψωριαρης ΚΚΕς και φαληρισμενος και να σε επαινουν οι Παπαχελαδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σε κάποια στιγμή γέλασα, αλλά μετά απλά αηδίασα. Ρε τι βλάκες είναι αυτοί; H μήπως δεν είναι βλάκες...;

  Kώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή