Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Το Κοάν της ημέρας

Αλ. Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Η τρόικα είναι ένας θεσμός χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση.
Left.gr

Προσεχώς: Ο Αλέξης Τσίπρας στο Κογκρέσο: Ποια τέλος πάντων είναι αυτή η CIA και τι δουλειά έχει στην Αμερική;
4 σχόλια:

 1. Τρέλανέ τους όλους μεγάαααααλεεεεε!!!

  Επικοινωνιακό παιχνίδι με τους θεσμούς της ΕΕ και την τρόικα στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται στο Στρασβούργο και αύριο Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν.

  Σήμερα Τετάρτη συναντήθηκε με τους εισηγητές της Έκθεσης Αξιολόγησης της τρόικας ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ και επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση πως το Ευρωκοινοβούλιο -που είναι θεσμός της ΕΕ- ελέγχει την τρόικα, της οποίας η ΕΕ είναι από τα τρία μέρη μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Συνεπώς, η τρόικα είναι η ΕΕ και το ευρωκοινοβούλιο θεσμός της ΕΕ που οι συνθήκες της και οι αποφάσεις της έχουν μόνο αντιλαϊκά μέτρα προκείμενου να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

  Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός μη νομιμοποιημένου θεσμού, όπως αυτός της τρόικας, ο οποίος δεν ελέγχεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς της ΕΕ», δηλαδή του Ευρωκοινοβουλίου, που ως θεσμός της ΕΕ ουδέποτε αντιτάχθηκε αλλά αντίθετα υπερθεμάτισε υπέρ των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και σε βάρος του λαού της Ελλάδας.

  Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανησυχεί μην τυχόν αυξηθεί το κύμα δυσαρέσκειας προς την ΕΕ, λέγοντας ότι «η συνέχιση της ίδιας λογικής και της ίδιας πολιτικής το μόνο που θα επιφέρει είναι να γιγαντώσει ένα κύμα ευρωσκεπτικισμού...» και συνεπώς ζήτησε αλλαγή μείγματος διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που προφανώς δεν θα αντιστρατεύεται τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ για την οποία δηλώνει πως νοιάζεται.
  http://www.902.gr/eidisi/politiki/33196/empaigmos-tsipra-gia-elegho-tis-troikas-apo-eyrokoinovoylio

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, στο Στρασβούργο, να συναντήσουμε τους δύο συν-εισηγητές της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που εξετάζει [συνών: "ελέγχει"] τα αποτελέσματα του Μνημονίου στην Ελλάδα και τη σχέση της τρόικας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς---> δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία ενός [μη νομιμοποιημένου] θεσμού, όπως αυτός της τρόικας, ο οποίος δεν ελέγχεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς της ΕΕ.

  To p=[ελέγχω] OR not-to p, ιδού η απορία.

  ΥΓ Παρεμπιπτόντως, ούτε το Κοινοβούλιο αποτελεί "νομιμοποιητικό" λόγο ύπαρξης τής ΕΕ. Υπάρχει επιπλέον ένα γενικότερο πρόβλημα γενικής [υποκειμενικής ή αντικειμενικής] "αντίληψης" τού Αλέξη όσον αφορά τη σημασία τού νομιμοποιημένου ή νομιμοποιητικού "θεσμού". Ουδέποτε "θεσμός" νομιμοποιεί άλλον "θεσμό". Κάποιος να τους πει να τον μαζέψουν ή τουλάχιστον να ετοιμάζουν το script καλύτερα. Μαλάκες, αρχίδια, ηλίθιοι του κερατά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όσο αφορά τη νομιμοποίηση και θεμιτότητα των "χαρακτηρισμών" (μαλάκες, κλ.π) στο προηγούμενο σχόλιο:

  Max Weber's principles of sociology should be understood in the same way: "legality can be valid like legitimacy," or "the most widely prominent form of legitimacy today is the belief in legality."* Here both legitimacy and legality are traceable to a single legitimacy concept, whereas legality is in direct opposition to legitimacy. I accept, therefore, Otto Kirchheimer's formulation in an essay about legality and legitimacy that the legitimacy of parliamentary democracy "resides only in its legality," and today "obviously legal restrictions* are equated with legitimacy." C.Schmitt

  * απλή τήρηση τύπων, πχ. δημοσίευση των ΠΝΠ στο ΦΕΚ.

  Τώρα για την δημοκρατική-δημοψηφική νομιμοποίηση, αρκεί και μόνο η ύπαρξη "κοινής γνώμης" [Τύπος, ΜΜΕ] (η οποία κοινή γνώμη πάντα "εκφράζεται" με τον ένα ή τον άλλο "δημοκρατικό" τρόπο). Ούτε στη μια ούτε στην άλλη περίπτωση, έχουμε κάτι ανάλογο με το αποστολικό "χρίσμα" μετάδοσης "νομιμοποίησης". Υπάρχει βεβαίως και ο Χάμπερμας τού "Κρίση Νομιμοποίησης" αλλά εκεί η "κρίση" εντοπίζεται στη διαπίστωση ότι (surprise, surprise) το κράτος δεν είναι ουδέτερο --- όχι ακριβώς "ταξικά" μεροληπτικό (Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόματί του) --- αλλά απλώς έναντι τής "οικονομίας" (κρατικός παρεμβατισμός). Τρέχα γύρευε: υπερ-πουλαντζισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Η τρόικα είναι ένας θεσμός χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση"
  >
  ποιά τρόικα;
  χρόνια τώρα γίνεται λόγος για "δημοκρατικό έλλειμμα" στην Ε.Ε. ως οργανισμό (παραδεκτό και από τους ίδιους http://europa.eu/legislation_summaries/glossary/democratic_deficit_el.htm ).
  η τρόικα τον πείραξε; ότι δηλ. στην Ε.Ε. όλα είναι δημοκρατικά και μας πείραξε η τρόικα;

  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή