Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013

Διάβημα διαμαρτυρίας για τις συνδικαλιστικές διώξεις

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διάβημα διαμαρτυρίας για τις συνδικαλιστικές διώξεις
Αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, Χρήστο Κατσώτη, έκανε χτες διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, για το θέμα των διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών και άλλων αγωνιστών. Μετά τη συνάντηση, ο Χρ. Κατσώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επισκεφθήκαμε σήμερα τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον κ. Αθανασίου, και του θέσαμε το ζήτημα των διώξεων εναντίον των συνδικαλιστών, εναντίον αγωνιζόμενων εργαζομένων, αγροτών, μαθητών, που είναι προκλητικές και που έχουν βέβαια σαν σκοπό να υποταχθεί το κίνημα στις επιλογές της κυβέρνησης. Θέσαμε, λοιπόν, το ζήτημα ότι οι ευθύνες είναι σημαντικές, είναι πολιτικές, γιατί η δικαιοσύνη έχει στόχο να καταδικάζει τις κινητοποιήσεις, τους αγώνες, να δημιουργεί κλίμα φόβου και τρομοκρατίας προκειμένου να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική.

Βέβαια αυτό δεν μπορεί να κάμψει τους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, των μαθητών, ωστόσο, όμως, κάναμε αυτήν την παρέμβαση και απαιτήσαμε να σταματήσουν αυτές οι διώξεις σε βάρος του αγωνιζόμενου λαού συνολικά.

Ο υπουργός άκουσε με προσοχή όσα του θέσαμε για συγκεκριμένες διώξεις που έχουν γίνει σε βάρος συνδικαλιστών και είπε πως θα τις εξετάσει. Είναι βέβαια πολύ προκλητικές σε βάρος των αγώνων, ορισμένες διώξεις δικάζουν ακόμη και ιδέες.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι διώξεις πρέπει να σταματήσουν. Το κίνημα θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει μαχητικά, αποφασιστικά, μαζικά και δεν πρέπει να κάνει πίσω από τους αγώνες, που πρέπει να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερες δυνάμεις για να μπουν εμπόδιο στην αφαίρεση δικαιωμάτων, σ' αυτή την κατακρήμνιση όλων των δικαιωμάτων, των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, του λαού».
Νέες δίκες συνδικαλιστών
Στο πλαίσιο της «βιομηχανίας» των συνδικαλιστικών διώξεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία, στις 17 Δεκέμβρη δικάζονται στον Πειραιά στελέχη των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, γιατί το 2009 συμμετείχαν στην οργάνωση και την περιφρούρηση απεργίας την οποία το δικαστήριο χαρακτήρισε παράνομη και καταχρηστική. Επίσης, στις 20 Δεκέμβρη επαναλαμβάνεται η δίκη των 35 συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ, για την κινητοποίηση που έκαναν τον περασμένο Γενάρη στο υπουργείο Εργασίας.

Χτες, τέλος, ναυτεργάτες και κάτοικοι της Θάσου διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Λιμεναρχείο στο Λιμένα, για να καταγγείλουν τη «βιομηχανία» διώξεων που έχει στηθεί από τις ναυτιλιακές εταιρείες, σε συνεργασία με την λιμενική αρχή και την Εισαγγελία Καβάλας, σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων του νησιού.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Θάσου. Την ώρα της κινητοποίησης, στο Λιμεναρχείο του Λιμένα κατέθεταν οι 25 ναυτεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και η δημοτική σύμβουλος Θάσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαρίκλεια Κυριαζίδου, που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών, επειδή συμμετείχαν στην απεργία και στην περιφρούρησή της στις 31 Γενάρη και 1 Φλεβάρη του 2013.

Καβάλα: Σήμερα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις νέες διώξεις ναυτεργατών
Δημοσίευση: Δευ, 09/12/2013 - 08:27

Συγκέντρωση διοργανώνουν τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη, στις 9 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Θάσου, το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Καβάλας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ της Καβάλας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχείς δικαστικές διώξεις σε βάρος των ναυτεργατών. Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα τη Δευτέρα θα καταθέτουν ναυτεργάτες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε παλαιότερες κινητοποιήσεις.

Όπως σημειώνουν σε σχετική τους ανακοίνωση, «οι αγώνες των ναυτεργατών και η αλληλεγγύη που εκφράζεται από άλλους αγωνιστές, εργαζόμενους, συνταξιούχους του νησιού και της Καβάλας στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου τους θεωρείται "παρακώλυση συγκοινωνιών" για τους πλοιοκτήτες και τους κρατικούς μηχανισμούς και σέρνονται διαρκώς στα δικαστήρια».

Στην ανακοίνωση προσθέτουν πως «οι συκοφαντίες, οι στημένες δίκες από τον Μητσόπουλο και από κρατικούς μηχανισμούς δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι αγώνες των ναυτεργατών αφορούν όλο το λαό της Θάσου και της Καβάλας γιατί παλεύουν πέρα από τα κλαδικά τους αιτήματα και για να έχει το νησί ασφαλή, άνετη, τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση χειμώνα - καλοκαίρι, 365 μέρες το χρόνο».

Να ανακληθούν οι διώξεις σε βάρος των ναυτεργατών

Οι τρεις φορείς που υπογράφουν την ανακοίνωση απαιτούν μεταξύ άλλων: Να ανακληθούν τώρα οι διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων ναυτεργατών και των υπολοίπων εργαζομένων.

Γενναία αύξηση των δρομολογίων σύμφωνα με τις ανάγκες του νησιού και όχι με τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών.

Δραστική μείωση στις τιμές των εισιτηρίων επιβατών, οχημάτων, εμπορευμάτων.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα για δουλειά των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, τις μαρίνας του Λιμένα και των παραλιών του νησιού.

Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού ώστε η προσγυάλωση του πλοίου να γίνεται με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου