Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2013

2013, έτος-Κοάν: Ημερολόγιο-δώρο για να κάνετε διαλογισμό στις γιορτές σας

Ιανουάριος 2013

"Οι δυνάμεις της Αριστεράς, πέρα και έξω από διαφορές, οφείλουν να εγκαταλείψουν άμεσα τον ανιστόρητο εμφύλιο πόλεμο"
Ισκρα

ο υπό διαμόρφωση ενιαίος μαζικός ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να απαντήσει χωρίς ιδεολογικές και οργανωτικές ρευστοποιήσεις, χωρίς διαθλάσεις των πολιτικών του δεσμεύσεων, δίχως τεχνητή συνεκτικότητα και μακριά από την πεπατημένη του εκλογικού μηχανισμού, με ουσιαστική οργανωτική και πολιτική ενότητα και με βαθιά πολιτικοποίηση, την οποία εγγυάται ο πολυτασικός του χαρακτήρας. Η περαιτέρω επεξεργασία και εμβάθυνση του προγραμματικού του σχεδίου σε ριζοσπαστική – ταξική κατεύθυνση, αποτελεί όρο ανατροφοδότησης της κοινωνικής διαθεσιμότητας για στήριξη των απαραίτητων ρήξεων και στο επίπεδο άσκησης κυβερνητικής ευθύνης [...]
Αντώνης ΝταβανέλλοςΗ Δημοκρατία είναι σαν το ποδήλατο. Αν δεν κάνεις συνέχεια πεντάλ, πέφτεις. Δυστυχώς το ποδήλατο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει εδώ και καιρό τσακιστεί. [...] Οι Έλληνες πρέπει να ξανά ανέβουν στο ποδήλατο της Δημοκρατίας απαιτώντας ένα τέλος στην απάτη και τη διαφθορά.
Κώστας Βαξεβάνης

Ζούμε σε εκείνες τις σπάνιες στιγμές στην ιστορία όπου το κατεπείγον της πολιτικής και κοινωνικής δράσης και της απάντησης σε καθημερινά αδιέξοδα βραχυκυκλώνεται με υπαρξιακά ζητήματα και θεμελιακές λογικές και επιλογές. Η δεκτικότητα των ανθρώπων σε τέτοια μεγάλα ερωτήματα είναι πρωτοφανής και η κινητοποίησή τους περνάει μέσα από αυτό το βραχυκύκλωμα. Ο λαός μας και άλλοι λαοί πρέπει να κάνουν μια μεγάλη ανατροπή, ανθρωπολογικής εμβέλειας, αν θέλουν να μείνουν απλά όρθιοι. Άλλωστε, όποτε βελτιώθηκε έστω και λίγο η ζωή των πολλών και πήγε η ιστορία παρακάτω πάντα έγινε μετά από ένα πέταγμα στον ουρανό. Ένα πέταγμα στον ουρανό το οποίο συνιστά κοινό τόπο τόσο της αριστεράς όσο και του χριστιανικού λόγου, παρά τις μεγάλες διαφορές. Ας αναλάβουμε να μορφοποιήσουμε και να φέρουμε σε πέρας το πέταγμα που απαιτούν οι δικοί μας καιροί, ένα καινοφανές πέταγμα στον ουρανό [...]

Φεβρουάριος 2013

Μια άλλη πεποίθηση του κόσμου είναι ότι η Αριστερά δεν λέει λόγια του αέρα. Αυτό που λέει το εννοεί. [...] Όταν πχ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι διεκδικεί την κυβέρνηση ο κόσμος συντάχθηκε. Όταν λέει ότι θα καταργήσει τα Μνημόνια ο κόσμος πρέπει να πιστέψει ότι μπορεί να το κάνει και θα το κάνει. Το πώς θα καταργηθούν, με Νόμο, έτσι ή αλλιώς, είναι δευτερεύον.
Απόστολος Αποστολόπουλος

Το κόμμα μας έχει χώρο για πολλές και διαφορετικές στρατηγικές.
Γιώργος Σταθάκης

Ο Νίκος Μπίστης επίσης, με τις επιτραπέζιες εγκεφαλικές κατασκευές του, που μπορούν ακόμα και να συναρπάσουν με την πλοκή τους ως πολιτική monopoly, αλλά, ασώματες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ν' αποτελέσουν έκκεντρη, ρεαλιστική πολιτική σύνθεση που θεμελιώνεται στη κοινωνία.
Δημήτρης Σεβαστάκης
Μάρτιος 2013

Ο Τσάβες λοιπόν, κάνει μια μόχλευση ενός υφέρποντος και μετεωριζόμενου πολιτικού πάθους. Τι είναι όμως αυτό το μετεωριζόμενο πολιτικό πάθος; Μια κοινοπρακτική αγάπη ή απλώς μια θεμελιώδης δομική αδυναμία που ενθέτει η οικογενειοκρατική και δικτυοκεντρική ελληνική σκηνή; Αναζητάς δηλαδή το διεθνές υπέρλαμπρο «άλλο» επειδή έχεις αλαμπές και θολό το «οικείο»; Είναι τραγικό.
Δημήτρης Σεβαστάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ [...] άσκησε κριτική στο τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι «δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών αλλά του κεφαλαίου».
Ελευθεροτυπία

Οι έννοιες επαεννοιολούνται με τις εισροές των πολλαπλών συλλογικών επιθυμιών. Στον βαθμό που δημιουργούν συνοχές, που οργανώνουν την προοδευτική αιτηματολογία και διοργανώνουν το μαζικό κοινωνικό θυμικό, οι έννοιες έστω και στην παρανόησή τους, λειτουργούν ως κοινωνικό ενέργημα, επιδρούν, διασκευάζουν, μορφοποιούν.
Δημήτρης Σεβαστάκης

Είναι σαν να λες με πονάει το πόδι, πας στο γιατρό, σου κόβει το πόδι και λέμε ότι είναι καλό που δεν έχεις την αβεβαιότητα του πόνου στο πόδι σου πλέον. Αλλά φεύγεις χωρίς πόδι.
Χριστόφορος Πισσαρίδης, Νομπελίστας Οικονομικών

Το ατελείωτο κράξιμο της ελληνικής κατάστασης κινδυνεύει να μας κάνει όλους ενδο-οριενταλιστές. Αντί να μιλάμε για ελληνικά και γερμανικά έθνη, θα έπρεπε να μιλάμε για alternative nations, δηλαδή για τεθλασμένες ονειρικές κοινότητες.
Αλέξανδρος Παπαδόπουλος
Απρίλιος 2013

η αριστερά, πλην ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γι’ αυτό σωστά και πάλι η Διακήρυξη ορίζει πως πρέπει να επιδιώξουμε τη «διεύρυνση προς άλλα τμήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς [...]
Χρήστος Λάσκος

Αύριο κιόλας να παγώσει [ο Σαμαράς] τις αδιέξοδες συζητήσεις μαζί τους (σ.σ. εκπροσώπους των δανειστών) και να ξεκινήσει περιοδεία στον ευρωπαϊκό Νότο. Να πάει στη Κύπρο, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Να διεκδικήσει να κατασταθεί σαφές ότι δε θα γίνει αποδεχτή από τις κυβερνήσεις του Νότου παρόμοια λύση με αυτή της Κύπρου.
Αλέξης Τσίπρας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπήρχε βραβείο εσωκομματικής δημοκρατίας θα το έπαιρνε πανηγυρικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Θανάσης Καρτερός

Ζούμε σε εκείνες τις σπάνιες στιγμές στην ιστορία όπου το κατεπείγον της απάντησης σε καθημερινά αδιέξοδα επιβίωσης βραχυκυκλώνεται με υπαρξιακά ζητήματα και θεμελιακές λογικές και επιλογές. Ο ΣυΡιζΑ-ΕΚΜ πρέπει να βρει τον τρόπο να μιλήσει μια άλλη γλώσσα, πιο συναισθηματική, πιο αξιακή, πιο ιστορική ώστε να αξιοποιήσει το εν λόγω βραχυκύκλωμα. Να δείξει ότι αναγνωρίζει αυτό που ψυχανεμίζονται οι λαϊκές τάξεις ότι βρισκόμαστε μπροστά σε υπαρξιακές επιλογές.
Ανδρέας Καρίτζης
Μάιος 2013

Εάν όντως μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, τότε η φωτογραφία από την «απεργία» στήριξης του αγώνα των καθηγητών της ΑΔΕΔΥ, με το λευκό βαν της μικροφωνικής σε μια απόλυτα άδεια πλατεία, μάλλον απειλεί σε φλυαρία την Οδύσσεια του Καζαντζάκη.
Ανδρέας Ζαφείρης
Ιούνιος 2013

Το κριτήριο της «αυτοδιάψευσης» (όπως το θέτει ο θετικισμός, βλ. Πόππερ), ως κριτήριο επιστημονικότητας μιας θεωρίας, λειτουργεί στον μαρξισμό ως σημείο όπου η ίδια η πραγματικότητα θα καταστήσει τη θεωρία μη αναγκαία σε ένα περιβάλλον όπου η αυτοδιάψευση θα λειτουργεί ως μη αναγκαιότητα αυτοδιάψευσης, δεδομένου ότι η πράξη θα έχει υπερφαλαγγίσει την θεωρία.
Ιούλιος 2013

‘The Greek saga: competing explanations of the Greek crisis – A Marxist alternative’, paper presented at the 1st World Keynes Conference.
Σταύρος Μαυρουδέας
Αύγουστος 2013

Δεν είναι τυχαία η ημέρα γέννησης της Σοσιαλιστικής Τάσης. Γεννιέται μια ημέρα που:

[...] Σαν σήμερα κερδίσαμε την Μάχη των Πλαταιών υπό των Παυσανία, το 497 πχ.
[...] Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κομφούκιος, το 551 πχ, εξελληνισμένη προσωπικότητα.
[...] Σαν σήμερα το 1813 χάνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης το δεξί του χέρι.
[...] Σαν σήμερα το 1949 πέφτει ο Γράμμος και έχουμε το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.
[...] Σαν σήμερα το 1952 η Γερμανία πληρώνει 3 δις γερμανικά μάρκα, πολεμικές αποζημιώσεις στο Ισραήλ. 
[...] Σήμερα ανήμερα του Αγίου Φανουρίου, παραδοσιακά, φτιάχνουμε Φανουρόπιτα ως ευχαριστήριά προσφορά προς τον Άγιο και ως ένα είδος προληπτικής αίτησης βοήθειας για μελλοντικές απώλειες.
Σεπτέμβριος 2013

Κενός, όπως πρέπει να είναι ο νους μετά το διαλογισμό πάνω στο Κοάν.

Οκτώβριος 2013

Είπαμε, δεν έχει Κοάν! Διαλογίσου την κενότητα!

Νοέμβριος 2013

Ξέρετε ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στην κρίση; Να πάει ο Μανώλης Γλέζος στον Παρθενώνα και να ανεβάσει την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη.

Εμένα πάλι το “σύνδρομο Πλουμπίδη” δεν είναι ακριβώς το δυνατό μου σημείο.
Πέτρος Τατσόπουλος
Δεκέμβριος 2013

η διαδικασία του πειραματισμού σε μια προεικονιστική realpolitik μας επιτρέπει να αναπτύξουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια το περίγραμμα των θεσμών και της λειτουργίας τους στο πλαίσιο μιας ελευθεριακής κοινωνίας και άρα να διαμορφώσουμε τους όρους για το πέρασμα από την μαχητική αντιπολίτευση στην αμφισβήτηση της ηγεμονίας του κυρίαρχου υποδείγματος. [...] Με το επίθετο κομμουνιστική [...] μιλάμε για μια οργανωμένη κοινωνία με συντεταγμένους τρόπους λειτουργίας που επιδιώκει να καταπολεμά την κυριαρχία σε όλες τις τις εκφάνσεις μέσα από την καλλιέργεια εκείνων των συνθηκών-προϋποθέσεων-θεσμών που υποβοηθούν την ελευθεριακή της λειτουργία.

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι μια έγκριτη εφημερίδα του φιλελεύθερου αμερικανικού κατεστημένου, η Huffington Post, μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας για τη «σκλαβιά» που έχει επιβάλλει η τρόικα στην Ελλάδα [...]  Η Huffington Post σε αυτό το σημείο εκπροσωπεί τους πιο ριζοσπαστικούς φιλελεύθερους κύκλους του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού [...]

Κι η "Αυγή", που για μεγάλο μέρος της διαδρομής της υπήρξε κομματικό όργανο, ακολουθώντας την εξέλιξη του κομματικού φαινομένου και τις αναγνωστικές ανάγκες του σύγχρονου αριστερού και γενικότερα των πολιτών, διεκδικεί και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό την δημοσιογραφική ανεξαρτησία της [...] Και σήμερα πορεύεται ως οργανική συνιστώσα του μεγάλου λαϊκού-δημοκρατικού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ.

22 σχόλια:

 1. Όποιος το διαβάσει και δεν ανέβει σε ανώτερο επίπεδο συνείδησης, τα λεφτά του πίσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κοαν-ιτζής της χρονιάς, με τα χέρια κάτω και με τρία Κοάν, ο αξιολάτρευτος Δημήτρης Σεβαστάκης.

  Runner-up, με δύο Κοάν, ο Ανδρέας "βραχυκύκλωμα" Καρίτζης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χωρίς να αμφισβητώ σε καμία περίπτωση την ανωτερότητα στην κοτσάνα του Μητσάρα του Σεβαστάκη -- και ελπίζοντας ότι δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο του αδερφού του, που μας τα λέει φασιστικά και τσεκουράτα πλέον, ώστε να μπορούμε να τον θαυμάζουμε και στο μέλλον -- νομίζω πως ο Λάσκος άξιζε και δεύτερη αναφορά, ενώ πρέπει να σημειώσω και την σκανδαλώδη απουσία του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αποτέτοιου. Επίσης αφού μπήκαν Καρτερός και Τατσόπουλος, θα έπρεπε να δοθεί χώρος και για λίγο ανανά, κι ίσως και μια γαρνιτούρα δούρου.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  2. Ε, μα μόνο από όσα αρχειοθετήθηκαν ως Κοάν φτιάχτηκε το ημερολόγιο. Σκέψου ότι λείπει...ο Ζίζεκ!!!

   Διαγραφή
  3. Και γιατί υποτιμάς τον Καρίτζη; Δεν έχει βραχυκυκλώματα, δεν έχει υπαρξιακά, δεν έχει ανθρωπολογικά, δεν έχει ψυχανέμισματα, δεν έχει πετάγματα στον ουρανό;

   Διαγραφή
 3. Σεβαστάκης και Μανουράς, μεγάλοι θεοί.

  tkar

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κοανο-σάιτ της χρονιάς, το βραβείο μοιράζεται εξ ημισίας στα Red Notebook και Iskra.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ειστε μακρυα νυχτωμενοι ....τους παιζει μπαλιτσα ολους αυτους μαζι ο Μιχελογιαννακης μονος του !!!
  Τι Μεσι και τι Αγκουερο ? Τι Μαραντονα και τι Χατζηπαναγης .....
  Ο Χαρρυ Ποττερ με πυρηνικα ΝΙΚΕ στα ποδια ειναι ο ....στοχαστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ είμαστε δίκαιοι. Τα: "Σαν σήμερα το 1813 χάνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης το δεξί του χέρι" και "Σήμερα ανήμερα του Αγίου Φανουρίου, παραδοσιακά, φτιάχνουμε Φανουρόπιτα" σε ομιλία για την ίδρυση "Σοσιαλιστικής Τάσης" παίρνουν πρωτάθλημα μόνα τους.

   Ήταν δύσκολες οι αποφάσεις για τα βραβεία.

   Διαγραφή
 6. βρε τις τεθλασμένες ονειρικές κοινότητες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μιχελογιαννάκης ασφαλώς! Χωρίς δεύτερη σκέψη. Σκόνη τους έκανε ο θεούλης. Είναι ίσως το μόνο κοαν που λες "ρε μπας και είναι τρολιά"?

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χωρίς να θέλω με τίποτα να υποτιμήσω την αριστουργηματική ομιλία του συντρόφου, με το χέρι του Υψηλάντη και τη Φανουρόπιττα, ας μην αδικούμε τους υπόλοιπους contestants. "Οι Έλληνες πρέπει να ξανά ανέβουν στο ποδήλατο της Δημοκρατίας", δεν είναι αριστουργηματικό δηλαδή;

   Διαγραφή
  2. Think of the possibilities!

   "Το πατίνι της απολυταρχίας"
   "Το έλκυθρο της προλεταριακής δημοκρατίας"
   "Το παπάκι της δικτατορίας"
   "Το οτομοτρίς του πραξικοπήματος"
   "Το τρόλει της μοναρχίας"

   Διαγραφή
  3. Ή με φρούτα και λαχανικά:

   "Το πικραμύγδαλο της χούντας"
   "Το μπρόκολο της τυραννίας"
   "Το αβοκάντο του Τρίτου Δρόμου"
   "Η παπάγια της αντι-αποικιοκρατίας"
   "Το φραγκόσυκο του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού"

   Διαγραφή
  4. Ένα δίκιο το έχεις. Για να το παρουσιάσουμε και ως παραγωγοί ταινιών, o μιχελογιαννάκης είναι guest star, ο οποίος έχει μια ξεχωριστή αίγλη χωρίς να είναι πρωταγωνιστής. Πρωταγωνιστή θα έβαζα Λάσκο και σε περίοπτη θέση το παλικάρι τον Μανουρά. Ειδικά ο τελευταίος πρέπει να είναι φιλόσοφος! Δεν κατάλαβα τίποτα απ΄αυτό που είπε.

   JKL

   Διαγραφή
  5. Ο Μανουράς σου στραμπουλάει τον εγκέφαλο για να τον ελευθερώσει απ' τις σκέψεις. Ενώ ο Λάσκος σε βάζει σε μια άλλη, παράλληλη διάσταση. Ο Σεβαστάκης είναι ποιητής, της σχολής Μπογδάνου. Ο Καρίτζης ένας ρομαντικός της θεολογικής αριστεράς.

   Για μένα, κάθε ένας τους εκπροσωπεί μια αξία ξεχωριστή, ένα άστρο στον γαλαξία της απώτατης σκέψης.

   Διαγραφή
  6. O S(evast)akis είναι ο παππούς της υπόθεσης. Είναι μια πηγή, ένας καταρράκτης ας μου επιτραπεί ο όρος, κοάν.
   Ο Μιχελογιαννάκης πανάξιο στέλεχος της αριστερής πτέρυγας της αριστεράς.
   Ο Μανουράς βάζει τα κοάν σε γαλαξιακή τροχιά.
   Όμως αυτός που με τη λιτότητα κερδίζει την καρδιά μου είναι ο Μαυρουδέας.

   ‘The Greek saga: competing explanations of the Greek crisis – A Marxist alternative’, paper presented at the 1st World Keynes Conference.

   Έτσι απλά ρε παιδιά. Και θέλω να το παραφράσω: "Μια εναλλακτική μαρξιστική εξήγηση στην ελληνική κρίση". Διότι είναι πολλές. Μία εναλλακτική μαρξιστική εξήγσηση, από τις πολλές. Και την παρουσιάζει στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο Κέυνς. Whatever, I do what I want.

   https://www.youtube.com/watch?v=BLPM-P7mNQw

   Διαγραφή
  7. "Αναζητάς δηλαδή το διεθνές υπέρλαμπρο «άλλο» επειδή έχεις αλαμπές και θολό το «οικείο»; Είναι τραγικό."

   Έτσι απλά.

   Διαγραφή
  8. Κι εμένα ο Σεβαστακης ειναι ο αγαπημενος μου (οποιοσδήποτε απο τους δυο).

   Και νομίζω οτι αδικησαμε στα σχόλια αυτον τον Laclau.

   Διαγραφή
 8. Ωραία είναι Αντώνη τα όσα έχεις καταφέρει να καταγράψεις, όμως καλό είναι να γνωρίζεις και εσύ και οι φίλοι του μπλογκ ότι πρόκειται, κατά την γνώμη μου, για σισύφεια προσπάθεια. Ποτέ και κανείς δεν πρόκειται να καταφέρει να αποδώσει στην πληρότητα του τον ανεξάντλητο πλούτο αυτής της πολύτιμης σκέψης. Και γιατί να μείνουμε μόνο στα γραπτά; Και τα Κοάν που διατυπώνονται στις μεταξύ τους συζητήσεις, (Κοάν πτερόεντα θα τα έλεγα εγώ!) και οι εσωτερικές σκέψεις του καθε Μανουρά και του κάθε Μιχελογιαννάκη;
  Αφήνοντας πίσω μας το 2013 καλώ τους φιλούς του μπλογκ να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για όλα εκείνα τα Κοάν που ποτέ δεν θα διαβάσουμε γιατί ποτέ δεν πρόλαβαν να καταγραφούν...

  Mackie Messer

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάντως οφειλουμε να αναγνωρίσουμε ότι για να μπορεί κάποιος να γράφει τέτοια κείμενα 'η να αρθρωνει τετοιο λογο πρέπει να παίρνει ουσίες κι οινοπνευματα• 'η μήπως απλά να πληρωνεται για να γραφει οτι του κατεβει?

   Διαγραφή