Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Συνεντεύξεις της Αλέκας Παπαρήγα,1977, 1983

Φύλλο της Κυριακής, 30 Οκτώβρη 1977. Αφιέρωμα στις γυναίκες υποψήφιους του ΚΚΕ ενόψει εκλογών. Πρώτη-πρώτη στην παρουσίαση η τότε υποψήφια στη Β' Αθηνών Μαρία Δαμανάκη.


Συνέντευξη για τη Νεολαία Λαμπράκη, 10 Απρίλη 1983:

3 σχόλια:

 1. Χρήσιμη και ενδιαφέρουσα η νέα ετικέτα. Το υλικό από που προέρχεται; Υπάρχει κάπου συγκεντρωμένο ή είναι από προσωπικό αρχείο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το υλικό προέρχεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, όπου μπορείτε να διαβάσετε τον Ριζοσπάστη από το 1917 ως το 1983 και να κατεβάσετε ψηφιακά αντίγραφα κάθε σελίδας του. Η μηχανή αναζήτησης όμως παρουσιάζει προβλήματα, τουλάχιστον από τον δικό μου υπολογιστή, σε ό,τι αφορά την εύρεση άρθρων κατά συγγραφέα.

   http://efimeris.nlg.gr/ns/main.html

   Διαγραφή
  2. Μια διευκρίνιση: το ψαχτήρι της Εθνικής Βιβλιοθήκης δυστυχώς είναι αναξιόπιστο και μπορεί να παραπλανήσει τον ερευνητή, ιδίως για προπολεμικά κείμενα (που οι χαρακτήρες είναι λιγότερο ευκρινείς). Για παράδειγμα, αν ψάξεις για τον Λαπαθιώτη στον προπολεμικό Ριζοσπάστη θα βρεις μόνο μία αναφορά, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον οχτώ.

   Οπότε, αν κάποιος θέλει να βρει όλες τις συνεργασίες ενός αρθρογράφου ή συγγραφέα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να φυλλομετρήσει όλα τα φύλλα ένα προς ένα. Δεύτερο πρόβλημα, από το σώμα της Εθν. Βιβλιοθήκης λείπουν τα φύλλα ενός χρόνου περίπου (από καλοκαίρι 1934 ως καλοκαίρι 1935). Αυτά τα φύλλα υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη της Βουλής χωρίς όμως δυνατότητα αναζήτησης.

   Για τα φύλλα μετά το 1983 (και μέχρι το 1996, περίπου, γιατί από κει και πέρα υπάρχουν ονλάιν αν δεν κάνω λάθος) πρέπει κανείς να πάει σε βιβλιοθήκη ή σε προσωπικά αρχεία (εγώ ας πούμε έχω αρκετές χρονιές αλλά όχι πλήρες σώμα).

   Διαγραφή