Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Enjoy Capitalism

Εγκρίθηκε ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ - Το 94% του ποσού πάει στα μονοπώλια

«Ναι» στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014-2020 από την πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το 94% του συνολικού ποσού του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 θα δοθεί για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά των μονοπωλίων.

Η έγκρισή του προέκυψε έπειτα από δύο και πλέον χρόνια συζητήσεων και αντιθέσεων μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου που κατέληξαν σε συμβιβασμό.


537 ευρωβουλευτές υπερψήφισαν και 126 ευρωβουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν.

«Δεν είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, αλλά έχουμε μία εν μέρει λύση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε ο Πολωνός επίτροπος Γιάνους Λεβαντόφσκι, μιλώντας για λογαριασμό της Κομισιόν.

Εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Λιθουανός υπουργός Γιουταυκάς Λεσκεβίτσιους σημείωσε πως «ελπίζω ότι τώρα θα μπορέσουμε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις για την εφαρμογή του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ».

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων προδίδουν τους γενικευμένους ανταγωνισμούς που εκφράστηκαν εντός της ΕΕ για τον πολυετή προϋπολογισμό και στο επίκεντρό τους είχαν τη μοιρασιά των κονδυλίων προς τα μονοπώλια.


ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση 8% του τζίρου στη βιομηχανία το Σεπτέμβρη

Κατά 8% μειώθηκε ο τζίρος στη βιομηχανία το Σεπτέμβρη του 2013 σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2012, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η πτώση οφείλεται στη μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στα Ορυχεία - Λατομεία κατά 16%, κυρίως λόγω των μειώσεων των δεικτών στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και εξόρυξης µεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Επίσης στη Μεταποιητική Βιομηχανία κατά 7,9% κυρίως λόγω των μειώσεων των δεικτών των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, των βασικών μετάλλων και της κατασκευής μεταλλικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες παραγγελίες στη Βιομηχανία πτώση κατά 0,9% παρουσίασε ο σχετικός δείκτης το Σεπτέμβρη του 2013 σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2012.

ΟΟΣΑ: Πτώση του ΑΕΠ και το 2014 στην Ελλάδα

Πτώση του ΑΕΠ και το 2014 στην Ελλάδα προβλέπει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Εκτιμά πως θα μειωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 0,4% το 2014 από 1,2% που προέβλεπε στην προηγούμενη έκθεσή του ο Οργανισμός.

Για το 2015 προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,8%, λόγω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των επενδύσεων. Εκτιμά επίσης ότι την επόμενη χρονιά η οικονομία της Ελλάδας θα περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη.

Ωστόσο στα ύψη θα είναι η ανεργία μιας και το 2014 εκτιμά πως θα είναι πάνω από 27% και το 2015 στο 26,6%.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η εγχώρια ζήτηση θα περιοριστεί εξαιτίας της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και εξαιτίας των αδύναμων ισολογισμών των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο ΟΟΣΑ σημειώνει στην έκθεσή του ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για την επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Τέλος, το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται στο 2,4% το 2013, στο 2,2% το 2014 και στο 1,4% το 2015.

ΟΟΣΑ: Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία

Αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ο ΟΟΣΑ, εκφράζοντας τις ανησυχίες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ότι η ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση θα είναι αναιμική.

Η αναθεώρηση των στοιχείων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υποβάθμιση των προβλέψεων για πολλές από τις αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Ινδία. Μάλιστα, η έκθεση επισημαίνει ότι «η παγκόσμια οικονομία συνέχισε να προοδεύει με έναν μέτριο ρυθμό», ενώ αναμένει επιτάχυνση το 2014 και το 2015.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος θα καταγραφεί ανάπτυξη 2,7%, το 2014 3,6% και το 2015 3,9%. Οι αντίστοιχες προηγούμενες προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού ήταν 3,1% για το 2013 και 4,0% για το 2014.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι το 2014 το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2,4%, και της Ευρωζώνης κατά 1%.

Ειδικά για την Ευρωζώνη ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός χτυπάει καμπανάκι, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη «έχει μείνει πίσω» και είναι «άνιση», ενώ συστήνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει και πάλι τη χαλάρωση της πολιτικής της, εάν οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού γίνουν πιο σοβαροί. Επίσης ζητάει να θωρακιστούν οι τράπεζες, σημειώνοντας ότι «η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης πρέπει να είναι ταχεία», ενώ οι όποιες τρύπες στους ισολογισμούς των τραπεζών «πρέπει να εντοπιστούν με αξιόπιστο τρόπο», από τα επικείμενα stress tests και τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού από την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου