Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Γιάννης Σταθάς: Τώρα, μαθήματα ΚΑΙ για την Ελλάδα!

Το ΔΣ του σωματείου «ΕΝΩΣΗ»
των εργατών στο Αλουμίνιον της Ελλάδος,
καταγγέλλει την απεργία της ΓΣΕΕ

Παρασκευή 1/11/2013 με την ανακοίνωση του το ΔΣ ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά σωματεία της Ελλάδος δηλώνει πως δεν θα απεργήσει στην 24ωρη της 6/11 μιας και την θεωρεί σαν προσπάθεια της ΓΣΕΕ να θολώσει τα νερά και όχι να αντιταχθεί στην αντεργατική πολιτική. Η απόφαση αυτή του σωματείου «ΕΝΩΣΗ», των εργαζομένων στην εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδος, πάρθηκε στις 29/11/13 σε έκτακτο ΔΣ κατά πλειοψηφία.Από το ΔΣ έλειπαν δυο μέλη, ο πρόεδρος στου σωματείου και ο βουλευτής του Σύριζα Γιάννης Σταθάς. Από τους παρόντες η παράταξη ΕΚΕ (Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων, προήλθε από την ένωση της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), διασπάστηκε δίνοντας από τους 5 παρευρισκόμενους, 2 υπέρ της απεργίας. Οι δυο παρευρισκόμενοι της παράταξης Εκτός Γραμμής (με την οποία έχει εκλεχτεί ο Σταθας), ψήφισαν ενάντια στην απεργία μαζί με τον εκπρόσωπο του ψηφοδελτίου ΠΑΜΕ-ΕΣΑΚ. Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων ψήφισε υπέρ της απεργίας.
Η αναποτελεσματικότητα των 24ωρων απεργιών είναι καταφανής, αλλά με τη μη συμμετοχή στην κινητοποίηση και απεργοσπασία, μπορείς να παλέψεις για αποτελεσματικές κινητοποιήσεις;

Η απάντηση είναι καθαρή, δεν μπορείς να παλέψεις για την δημιουργία των προϋποθέσεων που χρειάζονται (συντονισμό, συμμετοχή, διάρκεια) ώστε μια απεργία να γίνει πραγματικό όπλο για μάχη και όχι διακοσμητική περγαμηνή και παράσημο συνδικαλιστικής εξέλιξης, αν δεν παλέψεις μέσα από τις συνελεύσεις της απεργίας για τον συντονισμό, την συμμετοχή και την διάρκεια που χρειάζεται για να επιτύχει τους στόχους της.

Και από ότι είναι γνωστό, σε όλη την επαρχία Λιβαδειάς, είναι πως σε τέτοια πάλη για συντονισμό και διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, το σωματείο αυτό δεν συμμετείχε με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ, ΕΚΕ που σήμερα υποκριτικά διαμαρτύρονται και παρέσυραν με τους εκπροσώπους και των άλλων παρατάξεων σε απεργοσπασία τους εργάτες του Αλουμινίου.

Οι 24ωρη μάχη της 6/11 όσο μικρή και ανεπαρκής και αν είναι, κηρύχτηκε όχι με την θέληση των γραφειοκρατών της ΓΣΕΕ αλλά ενάντια τους. Η πείνα, η φτώχια και η ταξική οργή των εργαζομένων είναι που εξανάγκασε την κήρυξη της. Αν δεν φοβόντουσαν να κυκλοφορήσουν, οι γραφειοκράτες ούτε αυτή την απεργία θα κήρυτταν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μην υπακούσουν σε προτροπές για απεργοσπασία, αλλά να παλέψουμε να μετατραπεί η απεργία αυτή σε διαρκείας.

4/11/2013
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤ,
Εργάτης στο Αλουμίνιο της Ελλάδος
Πηγή: Ο Εργάτης (ΕΕΚ)

7 σχόλια:

 1. Στάδιο πρώτο: Εκλέγεσαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στάδιο δεύτερο: Πουλάς μούρη από δράση του ΚΚΕ αφαιρώντας τα σύμβολά του. Στάδιο τρίτο: Πρωταγωνιστείς στην απεργοσπασία. Στάδιο τέταρτο: Πάλι δεν γίνεσαι κυβέρνηση γαμώτι μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν κατάλαβα.
  Λέει ότι ο εκπρόσωπος του ψηφοδελτίου ΠΑΜΕ - ΕΣΑΚ ψήφισε ενάντια στην απεργία;

  a/s

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα διευρευνηθεί τι ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.

   Διαγραφή
  2. Προς το παρόν, δεν έχω εντοπίσει οτιδήποτε άλλο από το άρθρο του "Εργάτη" (ΕΕΚ), τον οποίο βέβαια δεν εμπιστεύομαι ως προς τις προθέσεις του ώστε να μου αρκεί από μόνος του ως πηγή.

   Ο Subutai Red, αν μας διαβάζει, είναι πιθανό να μπορεί να βοηθήσει.

   Ή οποιοσδήποτε άλλος αν ξέρει.

   Διαγραφή
  3. Βέβαια, αν είχε ψηφίσει "κατά", φαντάζομαι θα τον έσκιζε ο "εργάτης". Αυτός κράζει μόνο το ΣΥΡΙΖΑ.
   Ίδωμεν..

   a/s

   Διαγραφή
  4. Το πιο πρόσφατο για ΠΕΣΙΝΕ στο 902 είναι αυτό¨

   "Κατά την εξέλιξη του συνεδρίου εμφάνισαν τη δήθεν παραίτηση αντιπροσώπου που στηρίζει το ΠΑΜΕ από το Σωματείο Εγκαταστάσεων Αλουμίνιον Ελλάδας (πρώην ΠΕΣΙΝΕ). Η παραίτηση ήταν άκυρη, αφού μόνο ο αντιπρόσωπος μπορεί να παραιτηθεί, ενώ αρχικά είχε εμφανιστεί μόνο ένα κείμενο με υπογραφή του Σωματείου. Στη συνέχεια ακολούθησε νέο κείμενο όπου εμφανίστηκε ο ίδιος ο αντιπρόσωπος να παραιτείται. Μετά από επικοινωνία του ΠΑΜΕ με τον συγκεκριμένο αντιπρόσωπο, ο ίδιος δήλωσε ότι ουδέποτε παραιτήθηκε και πως ποτέ δεν υπέγραψε τίποτα.

   Η ΔΑΣ κατήγγειλε αυτές τις βρώμικες μεθοδεύσεις και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις ενέργειες, η οποία έχει σοβαρές ευθύνες. Δεν ξέχασαν –επισήμανε η ΔΑΣ στους συνέδρους– κάποια στελέχη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχονται απ’ τα σπλάχνα της ΠΑΣΚΕ, τις ανήθικες και βρώμικες πρακτικές τους. Η ΔΑΣ, με ανακοίνωσή της στους συνέδρους, δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει όλους τους μεταλλεργάτες και τους εργαζόμενους στη χώρα μας και ότι δε θα ανεχτεί κανέναν να παίζει βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη της."
   (21 Σεπτεμβρίου 2013)
   http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/27226/synedrio-poem-eikona-pliroys-eytelismoy-apo-ton-ergodotiko-syndikalismo#/0

   Διαγραφή
 3. Εν τω μεταξύ στην Αλουμίνιον http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7686581

  Partydog

  ΑπάντησηΔιαγραφή