Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Συνέχισε να αδιαφορείς για τον ταξικό συνδικαλισμό: Αντίο στο μηνιάτικο-Μισθός ανά τρίμηνο

Ανατροπές-σοκ μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων: Καταβολή δεδουλευμένων ανά... τρίμηνο


Νέο καθεστώς στους όρους αμοιβής και εργασίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους και νέα συναλλακτικά ήθη - όπως την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών με καθυστέρηση έως και 3 μηνών (!) - δημιουργούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που μαζικά υπογράφονται εν μέσω της ύφεσης και με την επίκληση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων.


Η εξαήμερη απασχόληση (με κατάργηση του πενθήμερου), τα «ευέλικτα» ωράρια είτε συλλογικά είτε με ατομική συμφωνία, η «εκ περιτροπής» εργασία (4ήμερα και 3ήμερα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση), η «εξαφάνιση» επιδομάτων και «έξτρα» παροχών τις οποίες προέβλεπαν οι κλαδικές συμβάσεις και οι μειώσεις μισθών έως τα επίπεδα του εκάστοτε νομοθετημένου μισθού ή ημερομισθίου, για όλες τις ειδικότητες και ανάλογα με την ηλικία και τη διάκριση υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, κυριαρχούσαν, έως τις αρχές Νοεμβρίου, στις περισσότερες από τις 368 επιχειρησιακές συμβάσεις που συνολικά έχουν υπογραφεί και κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2013.

Στις 3 Νοεμβρίου, ωστόσο, υπεγράφη η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση σε εταιρία παροχής υπηρεσιών φύλαξης που νομιμοποιεί την καθυστέρηση έως 90 ημέρες (!) στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων. «Η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων είτε μετρητοίς είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους», αναφέρει το άρθρο 7 της επιχειρησιακής σύμβασης την οποία αποκαλύπτει η «ΗτΣ».

Αιφνιδιασμός

Η συγκεκριμένη διάταξη της σύμβασης την οποία συνυπογράφουν η διοίκηση της εταιρείας και οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων, «αιφνιδίασε» [sic] τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ που καθημερινά γίνονται αποδέκτες χιλιάδων καταγγελιών για καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 700.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί μήνες ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχει παράλληλη υπολειτουργία των επιχειρήσεων, αρκετοί καταφεύγουν στο μέτρο της επίσχεσης εργασίας (αποχή από την εργασία έως ότου ο εργοδότης εκπληρώσει την υποχρέωση που τον βαρύνει) προκειμένου να εισπράξουν τα δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών.

Την προστασία του μισθού προστατεύει, άλλωστε, η νομοθεσία (όχι μόνο απέναντι στον εργοδότη αλλά και για κατασχέσεις έναντι χρεών προς το Δημόσιο μέχρι το 1 /4 του μισθού ή το 1/5 του ημερομισθίου) δεδομένης της σημασίας του για τη διαβίωση του εργαζομένου. Και έως τώρα η συνήθης πρακτική ήταν, για το λόγο αυτό, να καταβάλλονται οι αποδοχές ανά εβδομάδα, ανά 15ημέρες ή και ανά 30 ημέρες.

Οι... μεσαιωνικές ανατροπές

Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων («προσχώρησης» σε κλαδικές συμβάσεις που δεν είχαν λήξει, «πάγωμα» αμοιβών), οι περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συνομολογηθεί με σωματεία ή Ενώσεις Προσώπων και έχουν κατατεθεί φέτος στο υπουργείο Εργασίας...ξαναγράφουν το εργατικό δίκαιο προβλέποντας μεγάλες αλλαγές και περικοπές όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης και της ταμειακής στενότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και για λόγους ανταγωνισμού:

Εταιρεία που συμμετέχει σε διαγωνισμούς για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού, τεχνικής συντήρησης και λοιπών υπηρεσιών με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη προσφορά, συμφώνησε με το σωματείο των εργαζομένων επιχειρησιακή σύμβαση αιτιολογώντας στο προοίμιο της συμφωνίας ότι προχωρεί στις μειώσεις μισθών και στα ελαστικά ωράρια για αυτόν ακριβώς το λόγο (μείωση μισθολογικού κόστους) με στόχο «να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι ομοειδών επιχειρήσεων».

Οι συχνότερες αλλαγές

Οι συχνότερες ανατροπές που προβλέπουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις προβλέπουν είτε για ένα χρόνο είτε ακόμη και για δύο (έως το 2015):

1 Τη μείωση έως και 20% των μισθών καθώς και την άμεση σύνδεση των αμοιβών των εργαζομένων, μισθών και ημερομισθίων, «με τα εκάστοτε νομοθετημένα κατώτατα όρια» (586,08 ευρώ - 761,90 ευρώ, ανάλογα με την προϋπηρεσία, για άγαμους ηλικίας άνω των 25 ετών, 510,95 ευρώ - 562,05 ευρώ για τους άγαμους κάτω των 25 ετών και 644,69 ευρώ - 820 ευρώ για έγγαμους άνω των 25 ετών και 562,05 ευρώ - 613,15 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών). Σε αρκετές συμβάσεις προβλέπεται ακόμη και ο συμψηφισμός με τα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα των διαφορών σε σχέση με όσα καταβάλλονται πριν από τις μειώσεις (απώλειες έως και 40%).

2 Την εξαήμερη απασχόληση 40 ωρών την εβδομάδα για όσους ίσχυε το 5νθήμερο και το δικαίωμα των επιχειρήσεων να καταρτίζουν ατομικές συμφωνίες με κάθε εργαζόμενο χωριστά για εργασία επί 5 ημέρες την εβδομάδα, με πλήρη ή μερική απασχόληση ή και με διακεκομμένο ωράριο.

3 Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (εφαρμογή ελαστικών ωραρίων) κατά την κρίση της εταιρείας και ανάλογα με τις συνθήκες και το φόρτο εργασίας. Για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάνει και το 6μηνο προβλέπουν 10ήμερη ημερήσια απασχόληση και για το υπόλοιπο χρόνο τη χορήγηση ημερών ανάπαυσης αντίστοιχων των πρόσθετων ωρών που έχουν εργαστεί.

4 Την εκ περιτροπής εργασία για 4 ημέρες την εβδομάδα (ή και 3) με αντίστοιχη περικοπή μισθού ως μέτρο για την αποτροπή απολύσεων.

5 Τη διατήρηση μόνο των επιδομάτων που προβλέπουν η γενική νομοθεσία (επικίνδυνης εργασίας, τέκνων, σπουδών, ωρίμασης έως το Νοέμβριο του '12) και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (προϋπηρεσία για την ένταξη στο μισθολογικό κλιμάκιο + επίδομα γάμου).

Πηγή: Ημερησία/Tax Heaven

6 σχόλια:

 1. Χωρίς να αλλάζει τίποτα στη γενική εικόνα σκλαβιάς, η "θεσμοθετημένη" καθυστέρηση του μισθού για 90 μέρες δεν μου φαίνεται νόμιμη. Γι΄ αυτό ίσως συνάντησε τον "αιφνιδιασμό" των αρμοδίων. Αυτό έχει την έννοια ότι, (αν είμαι σωστός), ακόμα και αν υπογραφεί κάτι τέτοιο από τον εργαζόμενο, δεν τον δεσμεύει η υπογραφή του. Μπορεί να έχει σημασία αυτό, για να μην νιώθουν εντελώς έρμαια και απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι, και να μάθουν επιτέλους να διεκδικούν τουλάχιστον τα λίγα δικαιώματα που τους έχουν ακόμα αφήσει. Οι οικονομικές εφημερίδες απ΄ όπου προέρχεται η είδηση συχνά δίνουν μια εικόνα τρομοκρατική για τους εργαζόμενους και ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις. Επαναλαμβάνω ότι κατά τη γνώμη μου η γενική εικόνα του άρθρου είναι απόλυτα σωστή. Ειδικά οι επιχειρήσεις καθαρισμού είναι γνωστές για τις επιδόσεις τους (βλ. και Κούνεβα) Γιάννης Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν έχει κάποιος σύντροφος πληροφόρηση για το πιο πάνω, ας μας πει. Δεν έχω δει διασταύρωση από 902 ή "Ρ."

   Διαγραφή
 2. δεν έχω νομικές γνώσεις και ούτε είμαι εξοικειωμένος με το ελληνικό σύστημα αλλά νομίζω ότι μπορεί να μην είναι νόμιμο μεν το 90 μέρες αν πρόκειται για σύμβαση εργασίας (contract of employment) αλλά ενδέχεται να είναι νόμιμο αν θεωρηθεί σύμβαση υπηρεσίας (contract of services)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επειδή ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει την νομοθεσία (και γι’ αυτό βγαίνουν πεντακόσιες ερμηνευτικές κάθε φορά), από το άρθρο που αφορά τα πρόστιμα βγάζουμε καλύτερα άκρη τι είναι νόμιμο και το 90ήμερο δεν είναι:

  http://www.prosvasis.com/gr/publica/?p=5103
  «Το άρθρο 24 του Ν.3996/2011 με τίτλο «Διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας» προβλέπει σχετικά με την επιβολή Πράξεων Επιβολής Προστίμου (ΠΕΠ) τα εξής:
  Όργανα επιβολής της διοικητικής κύρωσης του προστίμου – Μείωση προστίμου – Έκπτωση
  «1. Στον εργοδότη που παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας επιβάλλεται, ύστερα από προηγούμενη πρόσκληση για παροχή εξηγήσεων:
  Α. Πρόστιμο για καθεμία παράβαση από πεντακόσια (500) ευρώ μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ με αιτιολογημένη πράξη είτε του αρμόδιου Προϊσταμένου Τμήματος Επιθεώρησης κατόπιν σχετικής εισήγησης του Επιθεωρητή Εργασίας που διενήργησε τον έλεγχο είτε του αρμόδιου Προϊσταμένου Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης κατόπιν σχετικής εισήγησης του αντίστοιχου Προϊσταμένου Τμήματος Επιθεώρησης είτε του Ειδικού Επιθεωρητή Εργασίας που διενήργησαν τον έλεγχο,
  α) Ειδικά, αν παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία για καταβολή: αα) δεδουλευμένων αποδοχών, ββ) επιδομάτων εορτών και αδείας, γγ) αναδρομικών αποδοχών (ως παραβίαση όρων Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Διαιτητικής Απόφασης ή Υπουργικής Απόφασης), δδ) αποδοχών διαθεσιμότητας, εε) προσαυξήσεων για εργασία κατά Κυριακές και αργίες, στστ) προσαυξήσεων για εργασία κατά τη νύκτα, ζζ) αποζημίωσης για απασχόληση εκτός έδρας, ηη) μισθών – ημερομισθίων βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Διαιτητικής Απόφασης ή Υπουργικής Απόφασης ή βάσει ατομικής συμφωνίας, θθ) αμοιβής εργασίας που παρέχεται κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας με προσαύξηση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις κατά παράβαση πενθημέρου, ιι) επιδόματος γάμου σε χήρους, διαζευγμένους και άγαμους γονείς, εάν ο εργοδότης, μέσα σε προθεσμία εξήντα ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης επιβολής του προστίμου, συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Επιθεωρητή Εργασίας που διενήργησε τον έλεγχο, αποδείξει ότι συμμορφώθηκε και εφαρμόζει εφεξής τις διατάξεις της κείμενης εργατικής νομοθεσίας που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο, εξαιτίας της παράβασης των οποίων του επεβλήθη το πρόστιμο, καθώς και ότι έχει εξοφλήσει πλήρως και ολοσχερώς τον εργαζόμενο, τότε το διοικητικό πρόστιμο που επιβλήθηκε αρχικώς μειώνεται κατά ογδόντα τοις εκατό (80%) με αιτιολογημένη πράξη του οργάνου που το επέβαλε. Η επανάληψη κάποιας εκ των υπό αα’ έως ιι’ παραβάσεων μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών από τη διενέργεια του αρχικού ελέγχου θεωρείται υποτροπή και συνεπάγεται μη χορήγηση της έκπτωσης του ογδόντα τοις εκατό (80%). Πλήρης και ολοσχερής εξόφληση προς τον εργαζόμενο αποδεικνύεται μόνο με προσκόμιση αποδεικτικού τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει: α. το όνομα του καταθέτη εργοδότη, β. το όνομα του δικαιούχου του λογαριασμού, εργαζομένου, γ. την αιτιολογία κατάθεσης και δ. την ημερομηνία κατάθεσης. Αποσπάσματα πάγιων εντολών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής δεν γίνονται δεκτά. Αν υπάρχει αδυναμία κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό για οποιονδήποτε λόγο, η πλήρης και ολοσχερής εξόφληση αποδεικνύεται μόνο με προσκόμιση γραμματίου δημόσιας κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο πρέπει να περιέχει τα στοιχεία α’ έως δ’ του προηγούμενου εδαφίου…
  (…)
  - Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της υπό εξέταση παράβασης και προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο εργοδότης εφαρμόζει εφεξής τις σχετικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, μπορούν να ζητηθούν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. επιβλήθηκε πρόστιμο για μη καταβολή δεδουλευμένων σε πέντε εργαζόμενους για τους μήνες Δεκέμβριο 2011 και Ιανουάριο 2012. Ο εργοδότης μέσα στην 60ήμερη προθεσμία αποδεικνύει, με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, αφενός ότι κατέβαλε τα δεδουλευμένα των μηνών Δεκεμβρίου 2011 και Ιανουαρίου 2012 και αφετέρου ότι τηρεί τη σχετική νομοθεσία έχοντας καταβάλει και τα δεδουλευμένα των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2012).»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σήμερα στο Ρίζο άρθρα για το εν λόγω κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Ημερησία
  http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/11/2013&id=14884&pageNo=12&direction=-1

  ΑπάντησηΔιαγραφή