Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013

Η τιμή της δικαιοσύνης: Ορισμένα δημοσιεύματα για τις οικονομικές διαπραγματεύσεις εντός του αστικού κράτους

Ευχαριστώ τον σύντροφο Γ.Π, που συγκέντρωσε το πιο κάτω υλικό από τον αστικό Τύπο.
LR
----
 Από την προσαγωγή στα δικαστήρια των δεμένων με χειροπέδες απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας, 20 Ιούλη 2012

«ΑΘΗΝΑΙΟΙ: Εμείς δεν ανησυχούμε για τις συνέπειες που θα είχε μία ενδεχόμενη κατάλυση της ηγεμονίας μας και τούτο επειδή για τους νικημένους δεν είναι τόσο επικίνδυνοι όσοι, σαν τους Λακεδαιμονίους, ασκούν ηγεμονία επάνω σε άλλους (…) όσο είναι επικίνδυνοι οι υπήκοοι μιας πολιτείας όταν επαναστατήσουν εναντίον της και υπερισχύσουν. Η αντιμετώπιση, λοιπόν, ενός τέτοιου κινδύνου είναι δική μας υπόθεση
Θουκιδίδου, Ιστορίας Ε΄ (89-91), μετ.Α.Σ.Βλάχος

και ο Περικλής καθησυχάζοντας «Τους είπε ότι έπρεπε να είναι βέβαιοι για τη νίκη, αφού η πολιτεία, εκτός από τις άλλες προσόδους, είχε ετήσιο εισόδημα εξακόσια τάλαντα….το απόθεμα είχε φτάσει, προς στιγμή, τα εννέα χιλιάδες επτακόσια τάλαντα….και είπε ότι, αν έφταναν στο έσχατο σημείο να μην έχουν κανένα πόρο, θα είχαν ακόμη και το χρυσάφι του αγάλματος της Αθηνάς. Υπολόγιζε ότι το άγαλμα είχε καθαρό χρυσό σαράντα τάλαντα, που μπορούσε όλος να αφαιρεθή»
Θουκιδίδου, Ιστορίας Β΄ (13-14), μετ.Α.Σ.Βλάχος

Η νομοθετική "ρίχνει" την δικαστική εξουσία:

Σε ισχύ το νέο μισθολόγιο δικαστικών


Με αναδρομική εφαρμογή από αρχές Αυγούστου – Αναστάτωση για τις μειώσεις
Της Ιωαννας Μανδρου

Νέο μισθολογικό τοπίο για το δικαστικό σώμα διαμορφώνεται μετά την ψήφιση των νέων ρυθμίσεων από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου των πρόσφατων οικονομικών μέτρων, που μεταβάλλουν άρδην τις αποδοχές των δικαστικών όλων των κλάδων και όλων των βαθμίδων της Δικαιοσύνης.

Το νέο μισθολόγιο, που ισχύει ήδη με αναδρομική εφαρμογή από τις αρχές Αυγούστου, καθηλώνει τις αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας στα 3.800 ευρώ από τις 6.000 που ήταν μέχρι πρόσφατα, ενώ για τους πρωτοδίκες οι αποδοχές «πέφτουν» πλέον κάτω από τις 2.000 ευρώ και προσδιορίζονται κατά μέσο όρο στα 1.800 ευρώ.

Οι σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των δικαστών που αποτελούν τους εκπροσώπους της τρίτης θεσμικής λειτουργίας του πολιτεύματος έχουν δημιουργήσει κλίμα αναστάτωσης στον χώρο της Δικαιοσύνης και έντονους προβληματισμούς για τις επόμενες κινήσεις που θα επιλεγούν. Με δεδομένη τη δεινή οικονομική συγκυρία και το γεγονός ότι μεγάλες κοινωνικές ομάδες πλέον χειμάζονται και βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, οι εκπρόσωποι των δικαστών και των εισαγγελέων, απέρριψαν τη δυνατότητα να προσφύγουν άμεσα στο λεγόμενο Μισθοδικείο -Ειδικό Δικαστήριο που έχει συγκροτηθεί για να επιλύει οικονομικά αιτήματα του δικαστικού σώματος- και να ζητήσουν την εξομοίωση των αποδοχών τους με εκείνες των βουλευτών με βάση τη συνταγματική πρόβλεψη για ισότητα των τριών εξουσιών του πολιτεύματος. Οι αρχικές εισηγήσεις για κατάθεση, μαζικά αγωγών, για εξομοίωση των αποδοχών των δικαστών με εκείνες των βουλευτών, που δεν μειώθηκαν στο πλαίσιο των πρόσφατων μέτρων και των περικοπών για τα ειδικά μισθολόγια, τελικά δεν επεκράτησαν καθώς εκτιμήθηκε -σε ειδική σύσκεψη με νομικούς που πραγματοποιήθηκε- ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την κοινή γνώμη και θα εκθέσει τους δικαστικούς λειτουργούς σε επικρίσεις σε μια ευαίσθητη και από θεσμικής πλευράς συγκυρία.

Σημαντικές μειώσεις
Πάντως, το γεγονός ότι για το δικαστικό σώμα δεν επελέγη τελικώς η τακτική της περικοπής των ειδικών μισθολογίων, όπως έγινε σε στρατιωτικούς, ένστολους και πανεπιστημιακούς, αλλά η ψήφιση εξ απαρχής νέου μισθολογίου, ήταν εκείνο που μείωσε δραστικά τις αποδοχές τους, αλλά και την κλίμακα που καθόριζε για δεκαετίες τις αυξήσεις των μισθών τους από βαθμό σε βαθμό. Το αποτέλεσμα είναι πως οι ανώτατοι βαθμοί της Δικαιοσύνης υφίστανται πλέον τις σημαντικότερες μειώσεις, με τον πρόεδρο ενός ανωτάτου δικαστηρίου να χάνει πάνω από 2.000 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες βαθμίδες της δικαστικής ιεραρχίας, οι μειώσεις διαμορφώνονται στα παρακάτω επίπεδα. Για τους πρωτοδίκες από τις 2.500 ευρώ οι αμοιβές τους θα είναι πλέον κάτω από 2.000 και κατά μέσο όρο στα 1.800, ενώ για τους εφέτες και προέδρους εφετών από τις 4.000 περίπου στα 2.800 με 3.000 ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Μετά την απόρριψη της κατάθεσης μαζικών αγωγών στο Μισθοδικείο για εξομοίωση των αποδοχών των δικαστών με εκείνες των βουλευτών, τελικά προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι αγωγές να έχουν ως αντικείμενο τη διατήρηση του προηγούμενου μισθολογικού καθεστώτος -ό,τι ίσχυε μέχρι πρόσφατα- έστω και με ορισμένες περικοπές επιδομάτων, στη λογική της συνταγματικής πρόβλεψης ότι οι δικαστές δικαιούνται ειδικής μισθολογικής μεταχείρισης που συνδέεται με το θεσμικό τους ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, δηλώνει στην «Κ» αποτυπώνοντας συμπερασματικά τις διαθέσεις του δικαστικού σώματος, πως «οι δικαστές δεν επιθυμούν, ούτε ζουν πλούσια. Θέλουν να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, όπως συμβαίνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων των κρατών...».
Καθημερινή, 17 Νοέμβρη 2012


Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες...

Από τα δικαστικά έδρανα στον δρόμο
Της Φωτεινης Kαλλιρη

Μας ξάφνιασε η εικόνα. Κατέβηκαν από τις έδρες τους και σιωπηλά διαδήλωσαν -για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά- στο πεζοδρόμιο, έξω από το μέγαρο του Αρείου Πάγου, κατά των κυβερνητικών μέτρων που θίγουν τον κλάδο τους. Αν και έλειπαν τα συνθήματα, δεν υπήρχαν πανό, η συγκέντρωση είχε παλμό και αποφασιστικότητα. Aπό τη θέση πια, όχι του κριτή, αλλά του θιγόμενου εργαζόμενου, περίπου 1.000 δικαστικοί λειτουργοί όλων των βαθμίδων, αρεοπαγίτες, ανώτατoι αντεισαγγελείς, προϊστάμενοι, πρόεδροι εφετών, εφέτες, πρωτοδίκες, συνταξιούχοι, διαμαρτυρήθηκαν όπως χιλιάδες συμβασιούχοι, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι τις τελευταίες εβδομάδες. Oλοι οι διαδηλωτές ήταν καλοντυμένοι, φορούσαν κοστούμια και γραβάτες, κρατούσαν μεγάλες τσάντες με δικόγραφα. Τα πρόσωπά τους άλλαζαν διάθεση άλλοτε ήταν αυστηρά, σχεδόν στεγνωμένα ακούγοντας τα περί της επιχειρούμενης μείωσης των αποδοχών τους και της υπαγωγής τους στο ΙΚΑ, κι άλλοτε φωτίζονταν με αποτυπωμένη πάνω τους τη μαχητικότητα. Με νεύματα και ήπιους τόνους έδωσαν την έγκρισή τους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη «υποβάθμιση του θεσμικού τους ρόλου». Δεν θα δεχθούν, είπαν, την επιχειρούμενη «υπαλληλοποίησή τους».

«Εισπράττουμε οργή»
Υπήρχε ατμόσφαιρα. Που πήρε χρώμα, έγινε πιο μαχητική από την παρουσία στο απέναντι πεζοδρόμιο εκατοντάδων συμβασιούχων, η τύχη των οποίων εξαρτάται από την κρίση τους. Από τις δικές τους δικαστικές αποφάσεις κρίνεται η μονιμοποίησή τους ή όχι σε φορείς του Δημοσίου. Εκείνοι φώναζαν με όλη τους δύναμη. Αλλωστε έχουν την «τεχνογνωσία» της διαδήλωσης. Κρατούσαν μεγάλα πανό: «Ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα σας». Βρέθηκαν δικαστές και συμβασιούχοι στην ίδια «όχθη».

Οι οδηγοί των αυτοκινήτων που διέρχονταν το μεσημέρι τη λεωφόρο Αλεξάνδρας ήταν έκπληκτοι. Ελάττωναν ταχύτητα, κοιτούσαν με περιέργεια. Οι δικαστικοί σχημάτιζαν πηγαδάκια και σχολίαζαν. «Αφού είμαστε ισότιμοι και ισόκυροι όλοι οι λειτουργοί των τριών λειτουργιών του κράτους (σ.σ νομοθετική-εκτελεστική-δικαστική εξουσία) γιατί δεν υπήχθησαν στο ΙΚΑ οι βουλευτές και τα μέλη της κυβέρνησης;». Λίγο πιο πέρα ένα άλλο ερώτημα ορθωνόταν. «Γιατί οι δικηγόροι και οι μηχανικοί να εντάσσονται στο Ταμείο Επιστημόνων και οι δικαστικοί στο ΙΚΑ;». «Γιατί οι υπάλληλοι της Τραπέζης της Ελλάδος να έχουν ανεξάρτητο Ταμείο και οι δικαστικοί όχι;».

Την απάντηση έδωσε ανώτατος δικαστικός σχεδόν ψιθυριστά. «Εχουν ορισμένα μέλη της κυβέρνησης ένα αντιδικαστικό μένος. Πόσες φορές συγκρουστήκαμε με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που μετέχουν σε εξεταστικές επιτροπές;».

«Eισπράττουμε λανθασμένα την οργή των πολιτών για την ατιμωρησία των πολιτικών. Εχουν δέσει τα χέρια μας και χρεωνόμαστε τη συγκάλυψη των σκανδάλων, που με το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο εκείνοι εξασφαλίζουν». «Mας θέλουν είλωτες και επαίτες», λέει ένας πρόεδρος Εφετών.

To μήνυμα που έδωσαν χθες οι δικαστικοί λειτουργοί ήταν σαφές. Αν καταργηθεί το ειδικό μισθολόγιο -συνταγματικά κατοχυρωμένο- στο οποίο υπάγονται ή περικοπεί το επίδομα βιβλιοθήκης, της ταχείας διεκπεραίωσης των υποθέσεων δηλαδή (κυμαίνεται από 400 έως 800 ευρώ ανάλογα με τη βαθμίδα) που λαμβάνουν για τις «υπερωρίες», για τις δικογραφίες που μελετούν στο σπίτι τους έως αργά τα βράδια, θα κατεβάζουν «τα ρολά» στα δικαστήρια στις τρεις το μεσημέρι. Κανένα αυτόφωρο, καμία εισαγγελία, κανένα δικαστήριο δεν θα λειτουργεί μετά τις τρεις. «Ας αναλάβει η κυβέρνηση το κόστος των επιλογών της», λέει εμφαντικά ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαρ. Αθανασίου. Οι δικαστές θ' αντισταθούν «στην αποδόμηση του κράτους». Τα επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαστικοί, τονίζει στην «Κ», είναι επί της ουσίας αποζημιώσεις, όπως είναι αυτές που καταβάλλονται στους βουλευτές όταν συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής. «Μάλιστα, οι αποζημιώσεις των βουλευτών έχουν αυξηθεί», συμπληρώνει.

Ολη η ηγεσία της Δικαιοσύνης ήταν παρούσα στη μαζική αυτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Γ. Καλαμίδας, ο εισαγγελέας κ. Ιω. Τέντες, αντιπρόεδροι και των τριών ανωτάτων δικαστηρίων (ΣτΕ, Αρειος Πάγος, Ελεγκτικό Συνέδριο), αντεισαγγελείς και Σύμβουλοι Επικρατείας. Δεν είδαμε τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Παν. Πικραμμένο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιω. Καραβοκύρη. Ρωτήσαμε και μας εξήγησαν ότι «ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν παρέστη, προφανώς για να κρατήσει απόσταση, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το δικαστήριο εκείνο που θα κρίνει πολύ σύντομα το θέμα της συνταγματικότητας ή μη των νέων διατάξεων για την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ». Ηταν όμως σχεδόν όλοι οι αντιπρόεδροι και οι Σύμβουλοι Επικρατείας.

Η ένταξη στο ΙΚΑ
«Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας, που πηγάζουν από το Σύνταγμα και θα παλέψουμε για το μισθολόγιο», είπε στους συγκεντρωμένους συναδέλφους του, ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, Γ. Φαλτσέτος, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παν. Μπρακουμάτσος, τόνισε ότι «το δικαστικό σώμα περνάει δύσκολες στιγμές, αλλά δεν θα υποστείλει τη σημαία».

Ηταν εκεί και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιαννης Αδαμόπουλος. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπαλληλοποίησης των δικαστών και εμπορευματοποίησης των δικηγόρων θα είμαστε αντίθετοι», ανέφερε
.
Δικαστικοί λειτουργοί λοιπόν σε επαγρύπνηση. Casus belli η ένταξη των νεοεισερχομένων δικαστών στο ΙΚΑ και η μη διατήρηση του ειδικού μισθολογίου. Ζητούν ασφαλιστικό φορέα για τους κρατικούς λειτουργούς και κατοχύρωση των συντάξεων στα επίπεδα της βουλευτικής αποζημίωσης.
Καθημερινή, 11 Μάρτη 2013



Αναδρομική καταβολή 93,7 εκατ. € στους δικαστικούς λειτουργούς και 9,5 εκατ. € στους δικαστικούς υπαλλήλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εν μέσω άγριων περικοπών στο δημόσιο:

Ποινές σε φορείς για τις αποκλίσεις από τους στόχους
Του Σωτηρη Νικα

Κατά 1,68 δισ. ευρώ λιγότερες ήταν οι δαπάνες των 20 υπουργείων – φορέων του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2013. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, προκύπτει ότι μόλις σε 5 υπουργεία – φορείς του κρατικού προϋπολογισμού υπήρξαν αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους, ενώ στα υπόλοιπα 15 οι δαπάνες περιορίστηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί.

Μάλιστα, από το γραφείο του κ. Σταϊκούρα ανέφεραν πως οι αρνητικές αποκλίσεις, όπου αυτές εντοπίζονται, προέρχονται από «μεμονωμένους, συγκυριακούς αλλά και λογιστικούς λόγους που δεν έχουν χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας». Επιπλέον, σημείωναν ότι «η προσπάθεια για την εδραίωση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης συνεχίζεται σταθερά, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής με νέα εργαλεία και πρακτικές που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά της».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα οι αποκλίσεις αυτές δεν οδηγούν στην ανάγκη επιβολής των ποινών που προβλέπει ο σχετικός νόμος (διακοπή χρηματοδότησης, δανειοδότησης, αναστολή καταβολής αμοιβών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κ.λπ.) για όσους φορείς του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφουν υπέρβαση έναντι στόχων που ξεπερνά το 10%. Αντιθέτως, για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης δεν ισχύει το ίδιο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει εντοπίσει φορείς της γενικής κυβέρνησης που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απόκλιση έναντι των στόχων που τους έχουν τεθεί και το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται –σύμφωνα με αρμόδια στελέχη– να επιβάλει τις προβλεπόμενες από το νόμο ποινές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, αυτά αφορούν υπουργεία και φορείς του κρατικού προϋπολογισμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, εντοπίστηκε στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπου η υπέρβαση έναντι των στόχων έφθασε στα 332,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, η απόκλιση αυτή οφείλεται στη σημαντική υπέρβαση που παρουσιάζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ακολούθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με την αρνητική απόκλιση να ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ. Και αυτό επειδή στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013 καταβλήθηκαν τα αναδρομικά των μισθολογικών δαπανών στους δικαστικούς λειτουργούς ύψους 93,7 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, μείωση παρουσίασαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 2,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών οι συνολικές πληρωμές και οι απλήρωτες υποχρεώσεις υπερέβησαν τον στόχο, όπως έχει τεθεί, κατά 43,1 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στην καταβολή της τέταρτης δόσης της έκτακτης παροχής σε εν ενεργεία δικαστικούς υπαλλήλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ποσό ύψους 9,5 εκατ. ευρώ) και στην πληρωμή ποσού 21,1 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά επιστροφές ΕΦΚ σε δικαιούχους μέσω των τελωνείων.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο με τη μεγαλύτερη περιστολή δαπανών έναντι των στόχων που του είχαν τεθεί ήταν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους το υπουργείο Ανάπτυξης, αφού δαπάνησε 493,7 εκατ. ευρώ λιγότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν. Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε εξαιτίας του χαμηλού ρυθμού πληρωμών των δαπανών, ενώ αντίθετα αύξηση παρουσίασαν οι απλήρωτες υποχρεώσεις κατά 64,5 εκατ. ευρώ. Ο χαμηλός ρυθμός των πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στη μη πληρωμή εισφορών σε Διεθνείς Οργανισμούς, στην καθυστέρηση καταβολής επιχορηγήσεων σε φορείς του υπουργείου, αλλά και στην καθυστερημένη πληρωμή ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ο χαμηλός ρυθμός πληρωμών του ΠΔΕ οφείλεται στον χαμηλό ρυθμό εκτέλεσής του.
Καθημερινή, 15 Αυγούστου 2013

Οργισμένα αιτήματα αύξησης των θέσεων εισαγγελέων για την "πάταξη της διαφθοράς":

Εισαγγελείς κατά κυβέρνησης: Θέλετε εξαρθρωμένη Δικαιοσύνη
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) για την επιλογή της να αυξήσει μόνον κατά 8 τις θέσεις των εισαγγελέων και μάλιστα με ορίζοντα υλοποίησης το 2015, με συνέπεια να τορπιλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων, που εκδικάζουν φορολογικά αδικήματα αλλά και υποθέσεις διαφθοράς.

Η ΕΕΕ εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιθυμεί μια Δικαιοσύνη εξαρθρωμένη, αποδυναμωμένη και ανίκανη, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της ότι στόχος της είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι θα προχωρήσει σε γενναία αύξηση των εισαγγελέων.

Διερωτάται μάλιστα πώς συνάδει από τη μια πλευρά, «η υποστελέχωση με εισαγγελείς των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων και η "καθήλωση" με αυτό τον τρόπο των δικαστηρίων αυτών, που αδυνατούν ασφαλώς (λόγω μη ικανού αριθμού δικασίμων) να εκδικάσουν σε εύλογο χρόνο τις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις, όπως είναι εκείνες της φοροδιαφυγής» και από την άλλη «ο στόχος της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή καίρια και αποτελεσματικά και να εκκαθαρίσει τη διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των κρατικών λειτουργών κ.λπ. αξιωματούχων».

Η ΕΕΕ αμφισβητεί το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου ότι δημοσιονομικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την αύξηση των θέσεων των εισαγγελέων, αντιτείνοντας ότι στις περιπτώσεις διορισμού πολυάριθμων κυβερνητικών συμβούλων κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Υπολόγισε άραγε», αναφέρει σε ανακοίνωση της, το «οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ποιο είναι το προσδοκώμενο όφελος από την εύρυθμη λειτουργία των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων για το Δημόσιο Ταμείο, με την εκδίκαση των κακουργημάτων φοροδιαφυγής; Το έκρινε ως αμελητέο, σε σχέση με το εξαγόμενο από τους πολυάριθμους συμβούλους που διορίζονται προς στελέχωση κυβερνητικών θέσεων, με κριτήρια και προσόντα άδηλα;»

Και συνεχίζει:

- Μήπως τελικά η κυβέρνηση επιθυμεί μια Δικαιοσύνη που καλείται να αποκαθάρει μεν την κόπρο του Αυγεία με στελέχωση, δυναμικό και ρυθμούς, όμως, εποχών του απώτερου παρελθόντος; Μια Δικαιοσύνη, επομένως, εξαρθρωμένη και ανίκανη να ελέγξει;

- Πάντως, ακόμη και εάν δεν το επιθυμεί, αυτό το μήνυμα δίδει στους πολίτες με την επιλογή της να μειώσει αιφνιδιαστικά στον ελάχιστο αριθμό (8 αντί 24) τις νέες οργανικές θέσεις αντιεισαγγελέων Εφετών που προωθούσε, ώστε εύλογα κανείς διερωτάται εάν οι εξαγγελίες της αποδίδουν τελικά τις πραγματικές προτεραιότητές της ή και άλλα, ως μη έδει, εξυπηρετούν.

Η ΕΕΕ καταλήγει την ανακοίνωση της υπογραμμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι κενό κέλυφος, αλλά εγγενής άξονας της ίδιας της Πολιτείας, και ότι η κυβέρνηση αποδυναμώνοντας την σε δυναμικό, συνθήκες και εξοπλισμό, θιγει ουσιαστικά την ανεξαρτησία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκαν κατά 20 οι θέσεις των αντιεισαγγελέων πρωτοδικων, που είναι αρμόδιοι για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Enet, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Η ενδοκρατική διαπραγμάτευση συνεχίζεται...

7 τα κακά της Δικαιοσύνης δικαστές υψώνουν φωνή
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Κοινό μέτωπο για τη σύγκληση πανδικαστικής συνδιάσκεψης αποφάσισαν να συμπήξουν δικαστές και εισαγγελείς από τις μεγαλύτερες ενώσεις της χώρας. Στόχος της «κίνησης των επτά», η κατάργηση των νεοφιλελεύθερων μέτρων και η υπεράσπιση του κράτους δικαίου.

Μια πρωτόγνωρη για τα δικαστικά δεδομένα πρωτοβουλία, που εγκαινιάζει νέα εποχή στη Δικαιοσύνη, εκδηλώνεται από τη μήτρα των συνδικαλιστικών φορέων των δικαστών. Επτά εκλεγμένοι δικαστές και εισαγγελείς των τριών μεγαλύτερων δικαστικών ενώσεων της χώρας συντονίζουν το βηματισμό τους και συγκροτούν κοινό μέτωπο για τη σύγκληση πανδικαστικής συνδιάσκεψης.

Δεν εμφανίζονται ως κήρυκες αποδόμησης των συνδικαλιστικών φορέων, αλλά αντιθέτως επιχειρούν να ξεπεράσουν την πολυδιάσπαση που επικρατεί σε επίπεδο εκπροσώπησης -σήμερα υπάρχουν 5 ξεχωριστές συνδικαλιστικές δικαστικές οργανώσεις- και να προβάλουν την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων που συντείνουν στην απαξίωση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης.

«Χωρίς παρέμβαση των ίδιων των δικαστών, η αδιαφορία, ο εφησυχασμός και η αναμονή τυχόν ανατροπής αυτής της κατάστασης θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε "ξαφνικό θάνατο" τύπου ΕΡΤ», αναφέρουν στο κάλεσμα που κάνουν μέσω Διαδικτύου.

Ανοιχτή πρόσκληση
Το αίτημά τους για πανδικαστική διάσκεψη υπέβαλαν πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο στα δ.σ. των ενώσεων, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Τώρα επανέρχονται, χωρίς πλέον την ομπρέλα των ενώσεων και με ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνουν προς όλους τους συναδέλφους τους, τους καλούν να συμμετάσχουν πρώτη φορά σε συνδιάσκεψη στις αρχές του νέου δικαστικού έτους. Πρόκειται για τους Χριστόφορο Σεβαστίδη και Χαράλαμπο Σεβαστίδη από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Βασίλη Φαϊτά και Λαμπρινή Φακίτσα από την Ενωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), Ιωάννη Παναγόπουλο από την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΕΕ) -όλοι αποτελούν τη μειοψηφία στα δ.σ. των ενώσεών τους- και τους Κωνσταντίνο Σεργιώτη και Μαρία Κουβαρά.

Η κίνηση των επτά, απότοκος των καιρών της κρίσης και των μνημονιακών μέτρων που αποδομούν το κράτος δικαίου, επιδιώκει την κατάργηση των μέτρων που λαμβάνονται στο χώρο της Δικαιοσύνης και έχουν νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Ως προμετωπίδα τους έχουν όχι τις περικοπές των μισθολογικών τους αποδοχών, αλλά τα ζητήματα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν τους πολίτες. «Στο χέρι μας», λένε, «είναι εάν θα επιτρέψουμε, είτε με τη μορφή της συναίνεσης είτε με τη στάση της αδιαφορίας και της μοιρολατρίας, την εξακολούθηση μιας πρακτικής που θέτει στο περιθώριο τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».

Καυτά ζητήματα
Ετσι, στο πλαίσιο της πανδικαστικής συνδιάσκεψης -στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να πάρουν μέρος και σημαντικές προσωπικότητες του νομικού κόσμου από τον ευρωπαϊκό χώρο- θα συζητηθούν θέματα όπως:

1 Η προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης» της Δικαιοσύνης με νέους θεσμούς νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα, όπως η διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και το «plea bargain» (πρόκειται για τη δυνατότητα, όταν ομολογεί ο κατηγορούμενος, να παρακάμπτεται η ποινική δίκη και να επιβάλλει την ποινή ο εισαγγελέας), με ταυτόχρονη αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη δικαστική εξουσία.

2 Η ραγδαία περιστολή βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

3 Ο ουσιώδης περιορισμός των αρμοδιοτήτων της δικαστικής εξουσίας (ενδικοφανείς προσφυγές κ.λπ.), με ανησυχητική διόγκωση της δυνατότητας του εκτελεστικού και διοικητικού μηχανισμού να ρυθμίζουν αποκλειστικά και κατά τρόπο απόλυτο την κοινωνική πραγματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο.

4 Η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκφράζουν την ανησυχία ότι, με εργαλείο τη συνταγματική αναθεώρηση, θα επιδιωχθεί να στεγανοποιηθούν τα όρια κρίσης των δικαστηρίων, ώστε η Δικαιοσύνη να περιοριστεί σε ρόλο διεκπεραιωτικό και μόνο, ενώ δεν αποκλείουν και το σενάριο της κατάργησης της ισοβιότητας των δικαστών.

5 Το ασφυκτικό πειθαρχικό δίκαιο. Μέχρι σήμερα, παρά τις υπουργικές υποσχέσεις, δεν έχουν καταργηθεί οι διατάξεις που απειλούν με περικοπή μισθού τους δικαστές, οι οποίοι καθυστερούν στην έκδοση των αποφάσεων.

6 Η επιβάρυνση του έργου των δικαστών, με την ανάθεση σ' αυτούς καθηκόντων μη δικαιοδοτικού χαρακτήρα, όπως η συμμετοχή σε πειθαρχικά συμβούλια δημόσιων υπαλλήλων.

7 Η μισθολογική υποβάθμιση των δικαστικών λειτουργών.

Στόχος είναι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, να συνδιαμορφωθούν κοινές θέσεις που αφορούν το χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και μορφές από κοινού δραστηριοποίησης όλων των δικαστών και να συνταχθεί ένα τελικό κείμενο-ψήφισμα, το οποίο θα επιδοθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Δεν έφαγαν το τυράκι του υπουργείου
Επιμένουν οι δικηγόροι στην πραγματοποίηση της αποχής στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, την οποία είχαν εξαγγείλει ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην προώθηση του νέου Κώδικα Δικηγόρων αλλά και στην οριακή κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Οι «βελτιωτικές» αλλαγές που έγιναν κατά την ψήφιση του Κώδικα στη Βουλή φαίνεται ότι δεν είναι ικανές να αποτρέψουν τη διήμερη αποχή που θα βάλει λουκέτο στα δικαστήρια της χώρας. Τα... δώρα του υπουργείου Δικαιοσύνης προς τους δικηγόρους με τη θέσπιση ελάχιστου ορίου αμοιβής για τους έμμισθους του ιδιωτικού τομέα, που δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο από τις αποδοχές του ιδιωτικού υπαλλήλου ανάλογων επιστημονικών προσόντων, καθώς και η αύξηση του πάγιου ποσού των κρατήσεων προς τους δικηγορικούς συλλόγους και τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν βάσει αναλογιστικής μελέτης διαπιστώνεται πρόβλημα βιωσιμότητας, θεωρούνται για πολλούς δικηγόρους ως κίνηση ελιγμού, προκειμένου να μην πολωθεί το κλίμα και πυροδοτηθούν πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.
Αρνησιδικία
Ωστόσο, οι δικηγόροι αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα και την κατάσταση αρνησιδικίας των ελληνικών δικαστηρίων. Αναφερόμενος στις μεγάλες καθυστερήσεις απονομής της δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Αδαμόπουλος επικαλείται ως το πιο ενδεικτικό παράδειγμα το Πρωτοδικείο Αθηνών, που, όπως λέει, βρίσκεται υπό κατάρρευση.

«Δεν μπορεί υποθέσεις διατροφής να εκδικάζονται μετά από 2 χρόνια ή δικαστής να καθυστερεί χαρακτηριστικά να εκδικάσει υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων, επικαλούμενη προσωπικά προβλήματα». Ο κ. Αδαμόπουλος προσθέτει ότι ο ΔΣΑ θα αναλάβει δράσεις, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι οι δικηγόροι εξετάζουν ως μέτρο αντίδρασης να μη δικάζουν υποθέσεις όταν στις συνθέσεις δικαστηρίων μετέχουν δικαστές που κατά σύστημα κωλυσιεργούν την έκδοση αποφάσεων.
Β. ΦΩΤ.
Enet, 15 Σεπτεμβρίου 2013


Θα δικαιωθεί ο αγώνας;

Αθανασίου: Θα επανεξετάσουμε τις μειώσεις μισθών των δικαστικών

Όπως διεμήνυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν δεσμευτεί προσωπικά για την επανεξέταση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Τη δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου για επανεξέταση των αποδοχών του δικαστικού σώματος μετέφερε στα μέλη του δικαστικού σώματος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας σε ημερίδα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τα 55 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ο κ. Αθανασίου διαβεβαίωσε δικαστές και εισαγγελείς ότι ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Βενιζέλος θα επανεξετάσουν το θέμα της περικοπής των αμοιβών των δικαστικών λειτουργών, καθώς, όπως είπε, οι αμοιβές τους δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά θεσμικό

ΣΚΑΙ, 15 Νοεμβρίου 2013

12 σχόλια:

 1. Μήπως έχει σχέση με τις καταδίκες συνδικαλιστών; Λέμε τώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπαααααα...πώς σου πέρασε απ' το μυαλό κάτι τέτοιο; Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Οι μισθοί της πληρώνονται από την Θέμιδα αυτοπροσώπως....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μου κάνει πάντως μεγάλη εντύπωση για την απουσία συζήτησης στην συγκεκριμένη ανάρτηση. Το θεωρώ από τα πιο σημαντικά και αποκαλυπτικά στοιχεία που έχεις δημοσιεύσει τον τελευταίο καιρό. Εδώ ξεγυμνώνεται όλος ο αντιδραστικός χαρακτήρας του αστικού κράτους. Όχι ότι δεν τα ξέραμε, αλλά εδώ δένουν όλα. Και μιλάμε για τον δικαστικό κατασταλτικό βραχίωνα της αστικής τάξης ενάντια στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.
  Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής και της προσπάθειάς μας πρέπει να είναι στραμμένο σε αυτήν την εξέλιξη. Αυτά είναι που θα μας πάνε πάρα πολλά χρόνια πίσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πράγματι είναι σημαντικά τα στοιχεία --τα οποία δεν συνέλλεξα εγώ-- αλλά η απουσία σχολίων χαρακτηρίζει σχεδόν το σύνολο των αναρτήσεων που αφορούν το θέμα της νέας κατασταλτικής φάσης συνδικαλιστικών συλλήψεων -- θέμα που "θάβεται" παντελώς σε όλα τα "αριστερά" και "αντιεξουσιαστικά" μέσα, στο twitter, το facebook και όπου αλλού πρέπει να θαφτεί, και αναδεικνύεται αποκλειστικά από τον "Ρ" και τα λεγόμενα κόκκινα μπλογκ, λες και αφορά στενά κομματική υπόθεση (την ίδια στιγμή βέβαια που οι Πιτσιρίκοι ανακατεύονται ενεργά στις πράγματι στενά κομματικές υποθέσεις).

  Εγώ θα συνεχίσω την έρευνα και την αρχειοθέτηση πάνω στο ζήτημα, ίσως κάποτε στο μέλλον να καταλάβουν περισσότεροι ότι ήταν σημαντικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά θα κάνεις και καλά θα κάνουμε όλοι μας. Και πρέπει να δείξουμε ότι αυτό δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ και τους κομμουνιστές, αλλά στοχοποιεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο σύνολό του.
   Δυστυχώς, όταν κάποιοι θα καταλάβουν θα είναι ήδη αργά... και κάποιοι δεν θα καταλάβουν τίποτα και ποτέ... και τι θα λένε τότε.....

   Διαγραφή
  2. Θα λενε "και τι έκανε/κάνει το ΚΚΕ"; τη στιγμή που θα έχουν σιωπηλά εγκρίνει πρακτικές φυλάκισης όποιου τολμήσει να κουνηθεί.

   Ό,τι κάνανε στη χούντα, δηλαδή.

   Διαγραφή
  3. Ακριβώς.

   Ποιος υπονομεύει την ενότητα του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, εγώ δεν ξέρω.

   Γιατί ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΝΕΙΣ!

   Διαγραφή
  4. Αυτοί που θέλουν να συνεχίσουν την παράδοση του συνδικαλιστικού εργοδοτισμού, βέβαια. Μόνοι μας είμαστε, και οι άλλοι ενεργά απέναντι. Από τη Χαλυβουργία και την 20η Οκτώβρη άρχισε να φαίνεται έντονα αυτό. Και απλά συνέχισε να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο.

   Κι εμένα με τρελαίνει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

   Διαγραφή
  5. Η παρακμή φαίνεται από αυτό ακριβώς το γεγονός, ότι δηλαδή μόνο οι κομμουνιστές λένε και κάνουν τα αυτονόητα και στοιχειώδη για ένα ενωτικό ταξικό συνδικαλιστικό μέτωπο.
   Τέτοια αποδοχή της διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ντροπή, ακόμα και για "δεξιόστροφους" συνδικαλιστές. Ντροπή και έγκλημα.

   Διαγραφή
 5. "ο πρόεδρος της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, δηλώνει στην «Κ», αποτυπώνοντας συμπερασματικά τις διαθέσεις του δικαστικού σώματος, πως «οι δικαστές δεν επιθυμούν, ούτε ζουν πλούσια. Θέλουν να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, όπως συμβαίνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων των κρατών...»."

  Θέλουν να μπορούν να ζουν "αξιοπρεπώς" οι δικαστές "μας", "ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους". Από αυτή τη δήλωση, και από τις προωθούμενες νέες αμοιβές τους με τις οποίες διαφωνούν, συμπεραίνουμε ότι, σύμφωνα με τον κ. Φαλτσέτο, είναι αδύνατον για κάποιον να ζήσει αξιοπρεπώς με 2.000ευρώ σήμερα.

  Παράλληλα ξέρουμε ότι τα βασικά επιχειρήματα, στις δικαστικές αποφάσεις όπου (θα) κρίνεται ότι οι μειώσεις μισθών και λοιπά μέτρα δεν αντιτίθενται στο Σύνταγμα, είναι ότι :
  1) η εξυπηρέτηση του "δημοσίου συμφέροντος" είναι ο λόγος που καθιστά αναγκαία τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων (με ορολογία Φαλτσέτου: "οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους")
  2) αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα (περικοπές αποδοχών εργαζομένων, αύξηση φορολογίας) δεν συνεπάγονται προσβολή της ανθρώπινης αξίας / αξιοπρεπούς διαβίωσης.


  Όμως ο κ. Φαλτσέτος - ο εκπρόσωπος των δικαστών που καλούνται να κρίνουν αν τα δημοσιονομικά μέτρα είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν δηλ. προσβάλλουν την αξιοπρεπή διαβίωση - δεν είπε ότι αποδοχές της τάξης των 2.000ευρώ για τους πρωτοδίκες δεν διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση στους δικαστές; Και δεν ζήτησε, την ίδια στιγμή, την εξαίρεσή τους (των δικαστών), ώστε να ζουν αξιοπρεπώς, "ανεξαρτήτως οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους" (ανεξάρτητα δηλ. από το αν η μείωση και των δικών τους μισθών θα εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον);

  Δηλ. για να καταλάβω: η δικαστική εξουσία, διά του εκπροσώπου της, δέχεται ότι με 2.000 ευρώ δεν μπορεί κάποιος να ζήσει αξιοπρεπώς, αλλά ζητά από την εκτελεστική + νομοθετική εξουσία να της διασφαλίσουν ότι οι λειτουργοί της θα ζουν αξιοπρεπώς με πάνω από 2.000ευρώ, την ίδια στιγμή που (θα) κρίνει με δικαστικές αποφάσεις ότι όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της χώρας μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς με 700ευρώ (ή με λιγότερα από 700ευρώ), εν όψει της ανάγκης εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, η οποία καλύπτεται μέσω των δημοσιονομικών μέτρων, από τα οποία όμως ζητεί ΕΥΘΕΩΣ να εξαιρεθεί η ίδια;

  Πέφτω από τα σύννεφα!!!!!!

  Χθες προσπαθούσα να πείσω συνταξιούχο, που μου γκρίνιαζε γιατί σε μια πορεία οι παμίτες του είπαν ότι διά της δικαστικής οδού δεν θα πετύχει τίποτα (να του δοθούν αναδρομικά τα χρήματα που του περικόπηκαν), ότι το παμε έχει δίκιο.
  Είμαι περίεργη να δω τί θα μου πει για το επιχειρούμενο ξεδιάντροπο αλισβερίσι τους.

  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. http://geonaphta.blogspot.co.at/2013/11/blog-post_9141.html

  Κάποιες σκόρπιες σκέψεις με αφορμή αυτήν σου την ανάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή