Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

"Συζητώντας για την Ευρώπη": Ας κάνουμε έναν ελεύθερο διάλογο για το πώς θα φυλακίσουμε τους κομμουνιστές

Ο ιστότοπος "Συζητώντας για την Ευρώπη" (Debating Europe) αποτελεί ένα από τα θεσμικά όργανα "ηλεκτρονικής δημοκρατίας" της ΕΕ, όπου οι "πολίτες" ενθαρρύνονται να καταθέσουν τις "αυθόρμητες" ιδέες τους στους πολιτικούς και να προτείνουν εξίσου "αυθόρμητα" νομικά και διοικητικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Ο ιστότοπος έχει ως χορηγούς/"συνεργάτες" γνωστούς προστάτες της ευρωδημοκρατίας, και πιο συγκεκριμένα, με ιεραρχική σειρά σημαντικότητας και κύρους, την Microsoft, την Τράπεζα ING, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Gallup, την Skype, την Europe's World, και την MKO "Friends of Europe".

Στις 12 Αυγούστου 2013 ξεκίνησε η κάτωθι αυθόρμητη συζήτηση (η μετάφραση είναι του ιστολογίου):Είχαμε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ελευθερία του λόγου και τον "λόγο του μίσους", και πολλοί από σας μοιραστήκατε τις σκέψεις σας. Αλλά είχαμε και ένα σχόλιο από την Marinko, που άσκησε κριτική στην πλαισίωση της συζήτησης:

Γιατί προτείνετε την απαγόρευση των [ακρο] δεξιών κομμάτων κι όχι των [ακρο] αριστερών κομμάτων και των κομμουνιστών; Να συζητήσουμε την απαγόρευση των [ακρο] αριστερών κομμάτων! Ή να συζητήσουμε για την απαγόρευση των ακραίων κομμάτων γενικώς (και των δεξιών και των αριστερών!)

Εμείς πρέπει να διευκρινήσουμε ότι το Debating Europe δεν προτείνει την απαγόρευση κανενός κόμματος· εμείς συζητούσαμε την πρόταση του Ισπανού βουλευτή Juan Fernando López Aguilar να ψηφίσουν οι εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ πιο αυστηρούς νόμους ενάντια στον λόγο του μίσους. Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη νόμους ενάντια στον λόγο του μίσους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Πολωνία.  

Παρ΄ όλα αυτά, συμβαίνει το Debating Europe να είναι συνεργάτης του Παγκόσμιου Τουρνουά Σχολικών Συζητήσεων, του οποίου ο τελικός έγινε χτες στη Ρουμανία. Μια απ' τις προτάσεις που συζήτησαν κατά τον διαγωνισμό ήταν: "Αυτή η αντιπροσωπεία θεωρεί πως η άρνηση των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων πρέπει να κηρυχθεί παράνομη."

Για μια ακόμα φορά, το ζήτημα αφορά το θέμα της ελευθερίας του λόγου. Προς το παρόν, είναι παράνομο να αρνείσαι τα εγκλήματα του Ναζισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης (όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ρουμανία), ενώ άλλες χώρες (όπως η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία) κατέστησαν παράνομη την άρνηση οποιουδήποτε "εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας".  Και κάποιες χώρες (όπως η Τσεχία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία) κήρυξαν ρητά παράνομη την άρνηση των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων. Να υιοθετήσουν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες τέτοιους νόμους; 

9 σχόλια:

 1. Στην έκφραση "ταξικό μίσος", απαγορεύεται εφεξής και το επίθετο και το ουσιαστικό. Οι αναγνώστες που θέλουν να διατηρήσουν την τυπική ελευθερία τους προτρέπονται να υιοθετούν, μέχρι να καταστεί παράνομη, τη φράση "δυσανεξία με τις συγκυριακές ανισότητες".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θυμάστε το επιχείρημα (ΠΑΣΟΚ και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων) ότι η ένταξή μας στην Ε.Ε. διασφαλίζει τη δημοκρατία στη χώρα μας; Ε;

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Σεβόμαστε τους αγώνες των κομμουνιστών. = Των νεκρών κομμουνιστών. Τους ζωντανούς πολεμάμε.

   Διαγραφή
 2. Κάποιος μου έστειλε αυτό σήμερα και ήθελα να μοιραστώ την χαρά μαζί σας :

  http://m.wikihow.com/Be-Okay-with-Having-a-Communist-Friend

  Για να είμαι ειλικρινείς, αν και τω έχω δει απο το πρωί, δεν έχω καταλάβει ακόμη αν αστειεύονται ή όχι. Διαβάζοντας και τα άλλα άρθρα (πως κάνουμε force quit στο mac osx για παράδειγμα) υποψιάζομαι πως δεν αστειεύονται.

  http://m.wikihow.com/Be-Okay-with-Having-a-Communist-Friend

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απ΄τα λόγια στην πράξη ( πολύ ευγενικά όμως ! ) : http://www.thestival.gr/society/item/137460-tora-ntou-toy-pame-sto-cedefop-sti-thessaloniki-video

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. «Let me sum up by offering a third and final characterization of pragmatism: it is the doctrine that there are no constraints on inquiry save conversational ones - no wholesale constraints derived from the nature of the objects, or of the mind, or of language, but only those retail constraints provided by the the remarks of our fellow-inquirers

  Η ευρωπαϊκή μας κοινότητα των «fellow-inquirers»:

  «our identification with our community - our society, our political tradition, our intellectual heritage - is heightened when we see this community as ours rather than nature's, shaped rather than found, one among many which men have made. In the end, the pragmatists tell us, what matters is our loyalty to other human beings clinging yogether against the dark

  «The pragmatist tells us that the conversation which is our moral duty to continue is merely our project, the European intellectual form of life

  «This means that the pragmatist cannot answer the question "what is so special about Europe?" save by saying "Do you have anything non-European to suggest that meets our European purposes better"?»

  R. Rorty

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το είδες:

   "Αυτή είναι βασική ιδεολογική μάχη που πρέπει να δώσουμε: η υπεράσπιση του Δημοσίου. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την έννοια του Δημοσίου ως κάτι απαραίτητου που διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη με αναδιανεμητικές πολιτικές και που ο πολίτης είναι μέρος του. Δεν υπάρχει συνταγή για το πώς θα γίνει, πρόκειται όμως για μια βασική ιδεολογική μάχη που πρέπει να δοθεί. Αυτό σημαίνει να είσαι στην Αριστερά σήμερα, να υπερασπιστείς αυτό ακριβώς.

   [...]

   Δεν θα έλεγα καν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην Άκρα Αριστερά. Πρόκειται για ένα αριστερό λαϊκιστικό κίνημα, και δεν υπάρχει τίποτε ακραίο σε αυτό. Στην πραγματικότητα ένα δημοκρατικό κίνημα πρέπει να έχει λαϊκιστική διάσταση.
   Είναι ενδιαφέρον να συγκρίνουμε την κατάσταση με τη Γαλλία, για παράδειγμα. Στη Γαλλία θα ήταν πιο λογικό και πιο βάσιμο να μιλάμε για δεξιά λαϊκιστικά κινήματα όπως αυτό του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, ενώ υπάρχει και το αριστερό λαϊκιστικό κίνημα, αυτό του Μελανσόν. Δεν νομίζω πως ο όρος "ακραίο" βγάζει νόημα. Η μεγάλη διαφορά Ελλάδας - Γαλλίας είναι ότι η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να συγκριθεί με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, που, αν και βαθιά δεξιό, σέβεται τις βασικές ανθρώπινες αξίες.

   [...]

   Στην περίπτωση της Χ.Α. μιλάμε για ένα ακροδεξιό κίνημα. Δεν έχει σχέση με τη Δεξιά του Βίλντερς, ή της Λεπέν, που, ακόμη κι αν δεν συμφωνώ μαζί τους, αποτελούν μέρος της "αγωνιστικής πάλης", καθώς σέβονται κάποιες βασικές αρχές. Η Χ.Α. δεν είναι δημοκρατικό κόμμα.

   [...]

   Το "εμείς" των πολιτών, το πολιτικό "εμείς", διαφέρει από αυτό του πληθυσμού. Ένα πολιτικό κίνημα στόχο έχει να οργανώσει τους πολίτες, τον κόσμο και να ορίσει το "εμείς". Το "εμείς" που ξεπερνά "αυτούς" οικοδομείται μέσω του λαϊκισμού. Η Μαρίν Λεπέν επιχειρεί να οικοδομήσει μια λαϊκή συνείδηση λέγοντας "εμείς οι Γάλλοι", το δικό της "εμείς" δεν συμπεριλαμβάνει μετανάστες, και κυρίως μουσουλμάνους μετανάστες, διότι δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Ο Μελανσόν, από την άλλη, επιχειρεί επίσης να οικοδομήσει ένα "εμείς", αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Στην περίπτωση του Μελανσόν, οι μετανάστες είναι μέρος του "εμείς", το "εμείς" του συμπεριλαμβάνει τους πάντες, ο αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός, ο καπιταλισμός, οι εκμεταλλευτές του "εμείς".
   http://www.avgi.gr/article/1313709/santal-mouf-o-laikismos-einai-i-politiki-ekfrasi-tis-laikotitas

   Διαγραφή
  2. «αγωνιστικής πάλης» [agonal struggle*]--->Είναι σημαντικό να οικοδομηθεί το "εμείς" ώστε να κινητοποιηθεί και να ψηφίσει.

   Έχω διπλωθεί από τα γέλια.

   Διαγραφή
 5. Ο ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ ΩΣ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΩΝ

  Τελικά ΔΟΛ και ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν απολύτως σύμφωνοι στα αντικομμουνιστικά υβρεολόγια!

  Επόμενα επεισόδια:
  -είσαι αιμοσταγής Λένιν
  -είσαι Στάλιν
  -είσαι Μπέρια
  -είσαι Ζτάνωφ
  -Είσαι Μάο
  -Είσαι Μπρέζνιεφ
  -Είσαι Κάστρο
  -Είσαι Τρότσκι
  -Είσαι... ΕΑΜοσλαβοβούλγαρος σταλινοζαχαριαδικός κομμουνιστοσυμμορίτης!!!

  Εδώ κάνουν όλοι στοπ και προσκυνούν τον τελευταίο χαρακτηρισμό ως «ΒΑΣΙΛΙΑ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΥ!

  Να μαθαίνουν και οι νέοι το κομμουνιστικό ονοματολόγιο!

  Τύφλα να έχει το αντικομουνιστικό μνημόνιο της ΕΕ.... Οι δε Χρυσαυγιτες μπροστά τους "κολλεγιόπαιδα " ....της πλακας

  ΑπάντησηΔιαγραφή