Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

Ο σεξισμός υπό το πρίσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Χθες, το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο, Left.gr, δημοσίευσε την παρακάτω "διάψευση" συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση:
Π. Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει κεντρική συμφωνία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Αναφορικά με δημοσιεύματα περί υποτιθέμενης συμφωνίας για κοινή κάθοδο στις αυτοδοικητικές εκλογές

Δεν υπάρχει κεντρική συμφωνία κοινής καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Σκουρλέτης.

Όπως τόνισε, ποτέ δεν ετέθη θέμα κοινής καθόδου στις βουλευτικές εκλογές, ενώ σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές «οι κύριοι Καμμένος και Τσίπρας δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κεντρική συμφωνία κοινής καθόδου στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε όλη τη χώρα, αυτό είναι αντίθετο στην αντίληψή μας». 
Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να καταργήσουμε την αυτονομία και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών». 
«Δεν υπάρχει κεντρική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για κοινή κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές» σημείωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε «στο Κόκκινο» 105,5. Η διάψευση του Π. Καμμένου συμβαδίζει με τις παραπάνω δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρατηρούμε τα ακόλουθα σχετικά με το πιο πάνω κείμενο:

α) Είναι ενδιαφέρον ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ "διαψεύδει" μια ανύπαρκτη εικασία. Όσα γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες δεν αφορούσαν καμία επίσημα ανακοινωθείσα "κεντρική συμφωνία" μεταξύ των δύο κομμάτων για "κοινή κάθοδο" στις εκλογές. Αφορούσαν την εκλογική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων. Η εκλογική συνεργασία καθόλου δεν προϋποθέτει επίσημα ανακοινωμένη "κεντρική συμφωνία", ούτε επίσημα κοινά ψηφοδέλτια. Μπορεί να επιτευχθεί κάλλιστα από την στήριξη από κοινού συγκεκριμένων υποψηφίων. Η διάψευση "κεντρικής συμφωνίας κοινής καθόδου" λοιπόν δεν είναι καθόλου διάψευση εκλογικής συνεργασίας. Ας μην υποτιμούν τόσο τους αναγνώστες τους στον ΣΥΡΙΖΑ. 

β) Η "πρόσθεση" ότι "δεν μπορούμε να καταργήσουμε την αυτονομία και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών" κακώς δεν συνοδεύεται στο ρεπορτάζ από ένα εισαγωγικό "παρ' όλα αυτά". Διότι βεβαίως, αν δεν είναι εντελώς άσχετη με ό,τι προηγείται (και δεν είναι), η σχέση της με τα προηγούμενα είναι αυτή του "πλην όμως". Ο κ. Σκουρλέτης αφήνει, με την πρόταση αυτή, ανοιχτό το παραθυράκι της άτυπης εκλογικής συνεργασίας, την οποία "φορτώνει" στην "αυτονομία και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών" σε αντιπαράθεση με την "κεντρική συμφωνία". Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κάτοικοι νιώθουν ότι θέλουν να εκπροσωπηθούν από κοινούς υποψηφίους με τους ΑΝΕΛ, με άλλα λόγια.

γ) Είναι πολύ εντυπωσιακό ότι στις δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό...του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια έκφραση με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας "Δεν υπάρχει κεντρική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για κοινή κάθοδο στις αυτοδιοικητικές εκλογές". Εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται ότι υπάρχει κεντρική συμφωνία ότι "δεν υπάρχει κεντρική συμφωνία"... Το ρεπορτάζ του Left.gr μάλιστα μας διαβεβαιώνει, ωσάν να χρειαζόμασταν διαβεβαίωση, ότι η "διάψευση του Π. Καμμένου συμβαδίζει με τις παραπάνω δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ." Δεν συμβαδίζει απλώς, αγαπητοί. Ταυτίζεται.

Ο αναγνώστης, βέβαια, βάσιμα θα αναρωτιέται πού κολλάει ... ο σεξισμός.

Ο σεξισμός κολλάει στην μάλλον αιφνίδια "οργή" του ΣΥΡΙΖΑ με τον "σεξισμό" του σκιτσογράφου των "Νέων" Δημήτρη Χατζόπουλου για ένα σκίτσο που απεικόνιζε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου και τη βουλευτή των ΑΝΕΛ Ρ. Μακρή να δίνουν ερωτικό "σώου" σε στριπτιζάδικο κρεμασμένες από κεραίες τηλεόρασης. Χθες, η "Αυγή" δημοσίευσε σφοδρή επίθεση εναντίον του σκιτσογράφου από τον Γ. Κυρίτση, η οποία περιλαμβάνει και "αντισκίτσο" του ιδίου ως "αυλικού" που σέρνεται μπροστά στο φερέφωνο της εξουσίας. Για το ίδιο θέμα (και το ίδιο σκίτσο), το Left.gr δημοσίευσε άλλο άρθρο στις 12 του Νοέμβρη, με τίτλο "Πρωτογενές πλεόνασμα σεξισμού", το οποίο επικεντρώνεται στην υπεράσπιση των δύο προαναφερθεισών βουλευτών καθώς και του "τροπαίου" της πρότασης μορφής του ΣΥΡΙΖΑ και διαγραφείσας από το ΠΑΣΟΚ  Θεοδώρας Τζάκρη. Μετά από νέο σκίτσο του Χαντζόπουλου που αφορούσε την ψευδοεπαναστατικότητα της τελευταίας, το Left.gr επανήλθε με νέο άρθρο εναντίον του, με τίτλο "Συνεχίζει την σεξιστική αθλιότητα ο Χαντζόπουλος των 'Νέων'", ενώ δημοσίευσε και ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ περί ανάγκης να μπει "φραγμός στη σεξιστική χυδαιότητα".

Ταυτόχρονα λοιπόν με την ουσιαστική επιβεβαίωση της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, και σε πολύ πιο περίοπτη θέση στα ΜΜΕ του πρώτου, προβάλλεται ένας νέος "ανένδοτος" κατά του "σεξισμού", ο οποίος όλως τυχαίως επικεντρώνεται στις "επιθέσεις" κατά βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτού των ΑΝΕΛ που πρωταγωνίστησαν στις δηλώσεις σχετικά με την ΕΡΤ, και, δευτερευόντως, βουλευτού του ΠΑΣΟΚ που υπερψήφισε την πρόταση μομφής που ψήφισαν επίσης τα δύο κόμματα.

Προσωπικά, δεν θεωρώ κανένα από τα δύο σκίτσα του Χατζόπουλου "σεξιστικά", διότι θεωρώ ότι είναι σαφής ο καθαρά πολιτικός προσανατολισμός τους· σε ό,τι αφορά το δεύτερο, δεν βλέπω γιατί η πανάκριβη γόβα με το πορτραίτο του Τσε είναι πιο σεξιστική από ό,τι το σατιρικό πορτραίτο του Τσίπρα ως Τσε με έμβλημα την Μερσεντές. Χρησιμοποιούν και τα δύο την ίδια εικόνα εμπορευματοποίησης του μαρξισμού και με τον ίδιο στόχο -- τον στιγματισμό της πολιτικής υποκρισίας.

Όσο για το πρώτο σκίτσο, η πολιτική σάτιρα του Χατζόπουλου είναι πολυεπίπεδη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την πρόταση μομφής ως μέρος της μετατροπής της πολιτικής σε θέαμα, την εκπόρνευση του λόγου διαμαρτυρίας για κοινοβουλευτικό κέρδος, την ισοπέδωση των διαφορών δεξιάς και αριστεράς με πρωταγωνιστές τα κόμματα που εκπροσωπούν οι δύο βουλευτές. Θεωρώ πως το σκίτσο δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα στο παραμικρό για την σωματικότητα των δύο βουλευτών, που δεν αναπαρίστανται ρεαλιστικά ούτε σατιρικά (είναι σκιές δύο σωμάτων που πρόδηλα δεν είναι τα δικά τους), και συνεπώς, ότι δεν επιχειρεί να προσβάλλει την σωματική υπόστασή τους ή το φύλο τους αλλά καθαρά την πολιτικο-μιντιακή τους λειτουργία.

Δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αντίστοιχα πολυεπίπεδο ένα κείμενο όπως αυτό του Θ. Μαρουλιάδη με τίτλο "Αλέκα, να ένα σούιφερ", το οποίο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης alterthess (και σε άλλους ιστότοπους του ΣΥΡΙΖΑ), και το οποίο προτρέπει την τότε άρτι αποχωρήσασα από την θέση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα να πιάσει τα ξεσκονόπανα, μπας και καθαρίσει τις σκόνες που έχει μαζέψει το κόμμα της· ούτε την παρουσίασή της, από τον ίδιο αρθρογράφο, ως "Αλεκάκι"· ούτε θα μπορούσα να χαρακτηρίσω "μη σεξιστικό" τον χαρακτηρισμό της Κικής Δημουλά ως "ηλικιωμένη ξινή Αθηναία" στο εύγλωττο "Δε μας χέζεις ρε Κική" (το άρθρο είχε δημοσιευτεί επίσης στο alterthess, που το εξαφάνισε, υπάρχει όμως σε άλλους ιστότοπους)· ούτε, βεβαίως, τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλου στο υψίστου αντισεξισμού περιοδικού Crash, ότι αδίκως υβρίζεται ως γκέι αφού έχει πηδήξει τη μισή Αθήνα, βρήκα ιδιαίτερα πολυεπίπεδες ή αντισεξιστικές.

Επειδή λοιπόν η συμβουλή να κοιτάμε τα του οίκου μας διατηρεί μιαν αξία, νομίζω ότι πριν εξαπολύσει τζιχάντ εναντίον του Χατζόπουλου, καλά θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψει τα δικά του μπουμπούκια και να σταματήσει να εκτίθεται τόσο άτσαλα για συμφεροντολογική εργαλειοποίηση και κραυγαλέα υποκρισία σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση των δύο φύλων. Όσο για τους υπόλοιπους από μας, νομίζω ότι βλέπουμε πολύ καλά τι κρύβεται (ή, καλύτερα, τι δεν κρύβεται με τίποτα) πίσω από το ολότελα τεχνητό μένος για τον Χατζόπουλο: αν η λέξη "στριπ τιζ" είναι υπερβολικά σεξιστική για τα όσα διαφάνηκαν για το αλισβερίσι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απ' όλα τα παραπάνω, δεν έχω καμία αντίρρηση να μιλήσουμε για πολιτική απογύμνωση της "νέας" (αλλά τόσο γηραιάς!) σοσιαλδημοκρατίας.

5 σχόλια:

 1. Nα προσθέσουμε και την σεξιστικότατη δήλωση του Τατσόπουλου για τον Γλέζο που τον παρομόίασε με τον Μαθουσαλίξ με την γκομενάρα;
  http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5144.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σχετικά με την ταύτιση:

  Σε αναζήτηση «αντιμνημονιακών» συνεργασιών
  http://www.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?id=7699707&publDate=14/11/2013&textOnly=true

  graf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θεωρώ το σκίτσο του Χατζόπουλο άκρως σεξιστικό, γιατί όπως είπα κάπου αλλού "Δεν έβαλε κανείς όμως ποτέ τον Άδωνι και τον Βορίδη και ας κάνουν ακριβώς το ίδιο επάγγελμα (attention whore όπως ανέφερε κάποιος προηγούμενα) χρόνια τώρα. Αν έβαζε και τον Αδωνι σε μια τρίτη κεραία αυτό θα ήταν πραγματικά μεγαλειώδης έμπνευση. Όταν ένας άντρας πολιτικός προκαλεί και βγαίνει συνέχεια στις τηλεοράσεις έχει άποψη και κάνει νούμερα, άντε το πολύ πολύ, αν δεν συμφωνούμε μαζί του είναι ενοχλητικός. Όταν μια γυναίκα πολιτικός κάνει το ίδιο, είναι πουτάνα." Νομίζω η ανάλυση που κάνεις Αντώνη είναι το τι εσύ καταλαβαίνεις (που το βρίσκω σωστό) και όχι το τι ήθελε να δείξει ο σκιτσογράφος (που μου φαίνεται γενικά ότι είναι της αντίδρασης από κάποια σκίτσα του που είδα).
  Από την άλλη όλα αυτά άκρως βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ να παίξει το παιχνίδι της "οξυμένης" αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και γενικότερα με το "κατεστημένο". Και είναι άκρως υποκριτικό να ορύεται περί σεξισμού λαμβάνοντας υπ'οψιν διάφορες επιθέσεις τους στην Παπαρήγα και στην Κανελλη.

  Partydog

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σεβαστή η παρατήρηση, αν και δεν γνωρίζω τι έχει κάνει (ή τι δεν έχει κάνει) με τους πολιτικούς που αναφέρεις ο συγκεκριμένος σκιτσογράφος. Σαφώς και θα επιβαλλόταν, αν είχε κανείς πολιτικό χιούμορ, να μην περιορίζει τέτοιου είδους χιούμορ στις γυναίκες πολιτικούς.

   Εγώ απλώς καταθέτω πώς "διάβασα" το συγκεκριμένο σκίτσο, χωρίς όμως να έχω εικόνα της συνολικής δουλειάς του σκιτσογράφου.

   Διαγραφή
  2. Καταλαβαίνω την δική σου ερμηνεία και έχει βάση. Απλώς αμφιβάλω για τις προθέσεις του σκιτσογράφου των Νέων. Δες το σκίτσο του στις 12/09 http://www.hantzopoulos.gr/caricature.php?mid=9&year=2013 Στην καλύτερη θεωρώ ότι όλο το θέμα είναι στημμένο για να προωθηθεί η "επαναστατικότητα" του ΣΥΡΙΖΑ.

   Partydog

   Διαγραφή