Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Μην ανησυχείτε, δεν είστε ούτε κατά διάνοια σταλινικοί, κύριε Κανέλλη, κύριε Τσίπρα

Η ευτυχία των κοινωνιών είναι κιτς. Κάθε πολιτισμένος αστός οφείλει να νομιμοποιεί την εξαθλίωσή τους. Τι θα 'ταν η αστική ζωή χωρίς το αισθητικά ανυψωτικό θέαμα της τραγωδίας των άλλων;
1936: Η παιδική ηλικία υπό τον Στάλιν
Η ανατροφή παιδιών στην σταλινική Ρωσία
Του James von Geldern

Τα παιδιά της δεκαετίας του 1930 μπορούν ορθά να αποκληθούν η πρώτη σοβιετική γενιά, μιας και τα χρόνια διαμόρφωσής τους πέρασαν κάτω απ' το σοσιαλιστικό σύστημα. Η γενιά έδειξε όλες τις αρετές και κακίες της κοινωνίας από την οποία προήλθε, και πέρασε από όλα τα σκαμπανεβάσματά της. Οι νεαροί εθελοντές έφεραν τη βιομηχανία στις τεράστιες εκτάσεις της Σιβηρίας και κολλεκτιβοποίησαν τη επαρχία, συχνά με την απειλή των όπλων. Ήταν η πιο μορφωμένη γενιά Ρώσων σε όλη την ιστορία, η πιο εγγράματη, και ίσως και η πιο στρατευμένη. Η γενιά του 1930 ένιωθε υγιέστερη από ποτέ, άτρωτη στις ψυχώσεις και τις ανωμαλίες που παρήγαγε η καπιταλιστική ανισότητα κάποτε. Η συντροφικότητα και η πειθαρχία δεν σήμαινε για αυτούς απουσία ατομικότητας, αλλά μια υγιή αίσθηση του εαυτού που βασιζόταν στην κοινότητα.

ΕΣΣΔ; Στάχτη και Burberry όλα δικέ μου!

Αυτή η γενιά των μεγάλων αμαρτημάτων ήταν επίσης η γενιά των μεγάλων κατορθωμάτων. Έχτισε τη βιομηχανική πόλη του Magnitogorsk στις ανοιχτές πεδιάδες του Ουραλίων, και αργότερα θα ξεπερνούσε τρομακτικές δυσκολίες για να νικήσει τον Χίτλερ στον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Επιβαρυμένα με γονείς πολύ γέρους για να τους εμπιστευτεί το κόμμα, τα παιδιά αυτά υπέφεραν κάποιες φορές όταν υπέφεραν και οι γονείς τους. Όμως αν οι Μπολσεβίκοι είχαν αμφιβολίες ή ξέγραψαν ακόμα τεράστιες ομάδες του πληθυσμού --τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τις γυναίκες, τους χωρικούς-- ως μη ικανές να δουν το φως της σοσιαλιστικής λογικής, τα παιδιά αντιμετωπιζόταν πάντα ως εύπλαστα και ικανά να σωθούν. Δόθηκαν στους νέους εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δυνατότητες που βελτίωσαν τη ζωή τους και διαμόρφωσαν τη σοσιαλιστική τους συνείδηση, και πολλοί απ' αυτούς ανταποκρίθηκαν με απόλυτη αφοσίωση στο κόμμα, το κράτος και τον ηγέτη. Γιατί θυμόντουσαν μια δεκαετία ειρήνης και χαράς, που αργότερα την έκανε συντρίμμια ένας ξένος κατακτητής. Το σύνθημα "ευχαριστούμε τον σύντροφο Στάλιν για την ευτυχισμένη παιδική μας ηλικία" δεν είχε καμία ειρωνία για παιδιά που φροντίζονταν, ένιωθαν πως η κοινωνία που τα φροντίζει πιστεύει σ' αυτά, και αποδεχόντουσαν τις δομές εξουσίας της.
Στην υγειά μας, να ζήσουν τα κορόιδα!

Ακόμα και σ' αυτή τη σκοτεινή περίοδο, τα παιδιά κατάφεραν να κρατήσουν την αίσθηση διασκέδασής τους και να βρουν μέρη να κρυφτούν από τα παρατηρητικά μάτια των μεγαλυτέρων τους. Οι απαιτήσεις των κηδεμόνων τους ήταν αυστηρές, αλλά και δύσκολο να εφαρμοστούν. Αν και στη θεωρία έμοιαζαν καταθλιπτικές, στην πράξη πολλές αίθουσες διδασκαλίας ή ορφανοτροφεία ήταν παράδεισοι τύπου Τομ Σόγιερ.


UNICEF: Διπλασιάστηκε η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας στερεί βασικά υλικά αγαθά σε περισσότερα από 322.000 παιδιά. Μέσα σε μία χρονιά (2010 - 2011) η αύξηση του αριθμού των μικρών παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, διπλασιάστηκε, ενώ αυξάνεται συνεχώς η εγκληματικότητα των ανηλίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF.

Βραβευμένα έργα ζωγραφικής και λογοτεχνικά παιδιών νηπιαγωγείου και δημοτικού Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην έκθεση «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα», 2012 και '13, που πραγματοποίησε η UNICEF σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και όπου διαφαίνεται ότι η οικονομική κρίση λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Προτρέπουν μάλιστα τη χώρα όχι μόνο να διατηρήσει τις κοινωνικές παροχές, αλλά να τις επεκτείνει.

Σύμφωνα με την έκθεση:

* Ο δείκτης «φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός» ανέβηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 9,1%.

* Το ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά που δήλωνε αδυναμία για τη διατροφή ανέρχεται σε 44,3% το 2011, από 21,6% που ήταν το '10.

* Το 16,4% των ανηλίκων διαβιώνει σε νοικοκυριά με «σοβαρή υλική στέρηση», ποσοστό που αντιστοιχεί σε 322.000 παιδιά. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 89.000 άτομα, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 38,2%. Η αντίστοιχη αύξηση μεταξύ της ίδια χρονιάς (2010 και 2011) για την ηλικιακή ομάδα 6 έως 11 φθάνει το 46,7%.

* Για τη σχολική διαρροή, οι εκτιμήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αναφέρουν ενδεικτικά ότι 70% των μαθητών που διακόπτουν την εκπαίδευση εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Ο Συνήγορος του Παιδιού υπολογίζει ότι οι ανήλικοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα υπερβαίνουν τις 100.000.

* Οι επιδόσεις των μαθητών στην εκπαίδευση: Σύμφωνα με το πρόγραμμα αξιολόγησης του ΟΑΣΑ, η Ελλάδα επιτυγχάνει αποτελέσματα κάτω του μέσου όρου του ΟΑΣΑ.

* Τα παιδιά στη χώρα μας ζουν σε όλο και πιο βίαιο περιβάλλον. Από το 2008 μέχρι το 2010 η εγκληματικότητα στη χώρα αυξήθηκε πάνω από 40%, ενώ το 2011 σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση. Ο σχολικός εκφοβισμός αυξήθηκε κατά 74% από το 2002 μέχρι το '10. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε και η εγκληματικότητα ανηλίκων.

Εκατομμύρια παιδιά ενηλικιώθηκαν με τα δικαιώματά τους να προστατεύονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αναγνωρίζονται σε 193 χώρες. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες είχε σημειωθεί πρόοδος στη μείωση των θανάτων των παιδιών κάτω των πέντε ετών, από 12 εκατ. το 1990, σε 6,6 εκατ. το 2012. Το ίδιο περιορίσθηκε και ο αριθμός των παιδιών που απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες.

Σήμερα όμως, μετά την πρόοδο και την αναγνώριση στα δικαιώματα των παιδιών, τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν και αποδεικνύονται άλυτα: εκατ. παιδιά υποσιτίζονται, εκατ. γεννήσεις παιδιών δεν καταγράφονται, συνεχίζεται η παράνομη διακίνηση και εμπορία παιδιών, εκατ. παιδιά εξακολουθούν να μην φοιτούν σε σχολεία.

Πηγή:  Enet

7 σχόλια:

 1. γιατί δεν μας λένε και τι λέει η Unisef για την Κούβα ή την Βόρεια Κορέα να δούμε που βρισκόμαστε τελικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν είστε γκουμουνιστής κύριε, να πάτε στην Κούβα ή την Βόρεια Κορέα! Εμείς εδώ είμαστε κομφορμιστές.
   (με ελληνικούς υπότιτλους, δώστε προσοχή)

   Διαγραφή
  2. @stelth
   Μπορείτε να δείτε τα στατιστικά της Unisef για όποια χώρα θέλετε εδώ, καθώς επίσης και την επίσημη ιστοσελίδα της Unicef για κάθε χώρα, π.χ. Ελλάδα, Κούβα, ΛΔ της Κορέας.

   Γνωρίζετε ποιο είναι το επίπεδο π.χ. της ιατρικής στην Κούβα και μάλιστα μετά από 54 χρόνια εμπάργκο; Όσο για τη "Βόρεια Κορέα", είναι ενδιαφέρουσες οι προειδοποιήσεις της Unicef σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις σε παιδιά των κυρώσεων που επαπειλήθηκαν και τελικά επιβλήθηκαν στη χώρα από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

   gdmn1973

   Διαγραφή
 2. Εξαιρετικά εύστοχη η ειρωνική χρήση της λέξης «κιτς» σε αυτή την ανάρτηση.

  Επί τη ευκαιρία, ο Κανέλλης έχει γράψει για τον ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύοντας -με τη μέθοδο του ποτ-πουρί - τη θεωρία του Κούντερα στην «Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» για το κιτς.

  http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5002772/o-pateroylhs-toy-kits/

  Πράισλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, ήθελα να εκμεταλλευτώ τη λεζάντα για να κάνω ένα σχόλιο για τις ιδεολογικές συνεπαγωγές της δυτικοευρωπαϊκής ανύψωσης της δυστυχίας σε συνώνυμο της υψηλής τέχνης, του εθισμού στην καχυποψία απέναντι σε κάθε απόπειρα αναπαράστασης της χαράς (εμβληματική στιγμή, η μετατροπή της "Ωδής στη χαρά" του Μπετόβεν σε όργανο φριχτού βασανιστηρίου απ' τον Κούμπρικ).

   Διαγραφή
  2. Κανέλης (αρθρογράφος εντύπων υψηλοτάτης αισθητικής) έφα: Στην Ελλάδα ο Κούντερα κυκλοφόρησε νωρίς και αγαπήθηκε από τους αναγνώστες. Αλλά κανένας συγγραφέας στην Ελλάδα δεν έχει την επιδραστική εμβέλεια που έχουν οι θεσμοί της αγραμματοσύνης, το σχολείο δηλαδή και η τηλεόραση.

   Τι λέτε, κύριε Κανέλη μου; Ξεχάσατε την κ. Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου να εκφράζει δημοσίως το θαυμασμό της για τον Κούντερα και τα έργα του;

   gdmn1973

   Διαγραφή