Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Αποτέλεσμα - σταθμός για τη δράση του Συνδικάτου

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αποτέλεσμα - σταθμός για τη δράση του Συνδικάτου
Οι ταξικές δυνάμεις υπερδιπλασιάστηκαν, όπως και η συμμετοχή

Βήμα μπροστά στην πάλη για την οργάνωση του κλάδου των κατασκευών σε όλη την Ηπειρο, αποτελούν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων. Με κεντρικό σύνθημα «Κανένας Μόνος - ένας για όλους και όλοι για έναν», οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν τη μάχη για τη μαζικοποίηση του συνδικάτου. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν εκατοντάδες καινούριες εγγραφές στο Συνδικάτο, από νέους εργάτες και μετανάστες, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στις αρχαιρεσίες.


Στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 23/11, η συμμετοχή ήταν υπερδιπλάσια σε σύγκριση με τις προηγούμενες αρχαιρεσίες (2010). Συγκεκριμένα, ψήφισαν 979 από 493 (+98,5%) και βρέθηκαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια. Η «Ενωση Οικοδόμων», το ψηφοδέλτιο που στήριξαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έλαβε 888 (90,7%) από 388 (78,7%) καταγράφοντας αύξηση 500 ψήφων (+129%). Εκλέγει 10 (από 9) έδρες στο ΔΣ του Συνδικάτου, 9 (από 4) αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία και 19 (από 8) αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ).

Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 25 (2,6%) από 43 (8,7%) μεταμφιεσμένη σε «Ανεξάρτητη Κίνηση Οικοδόμων» και έχασε τον αντιπρόσωπό της σε ΔΣ, ομοσπονδία και ΕΚΙ. Η «Πρωτοβουλία Οικοδόμων» (ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έλαβε 18 (1,8%) από 23 ψήφους (4,6%) χωρίς καμία εκπροσώπηση. Τέλος, η «Ταξική Πορεία» (ΚΚΕ Μ-Λ) έλαβε 44 (4,5%) από 39 ψήφους (7,9%) εκλέγοντας ένα αντιπρόσωπο σε ΔΣ, Ομοσπονδία και ΕΚΙ.

16 σχόλια:

 1. Ένα μεγάλο μπράβο!

  Μας λοιπόν όμως τα στοιχεία που έκαναν τη διάφορα.

  Τι εγινε φέτος που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρονια;

  Ακριβώς η ίδια δουλεια αλλα η ανταπόκριση ήταν φέτος διαφορετική;
  Άλλος τρόπος προσέγγισης του κόσμου;
  Καλύτερη προετοιμασία;
  Μεγαλύτερη διαρκεια;

  Δηλαδή να βρεθούν όλοι οι παράγοντες που κάνουν τη διάφορα και να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία παντού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ορθά βάζεις τα ερωτήματα, καθώς το ουσιώδες εδώ δεν είναι βέβαια η πρωτιά, αλλά η αναστροφή της τάσης που βλέπουμε σε άλλα συνδικάτα (βλ. ΤΕΕ), με τεράστια αποχή. Βλέπουμε και κάτι άλλο σημαντικό, που είναι η συνάρτηση μεταξύ της αύξησης της συμμετοχής και της νίκης των ταξικών δυνάμεων. Αυτός είναι ο διπλός στόχος σε όλα τα συνδικάτα και πράγματι θα ήταν καλό να έχουμε κάποια ανάλυση του τι "δούλεψε" εδώ που δε δούλεψε αλλού και γιατί.

   Πιθανώς στον "Κυριακάτικο" να δούμε κάτι.

   Διαγραφή
  2. Το ΤΕΕ δεν είναι συνδικάτο, είναι "ο επίσημος τεχνικός σύμβουλος του αστικού κράτους, με θεσμοθετημένο ρόλο στην προώθηση της πολιτικής της άρχουσας τάξης με τη συμβολή των αστικών κομμάτων και με μηχανισμούς ενσωμάτωσης των εργαζόμενων μηχανικών", άρα η αποχή εκεί μπορεί για κάποιο κόσμο να είναι και θετική εξέλιξη.

   ημιάγριος

   Διαγραφή
  3. Sorry, παραδρομή. Επιμελητήριο.

   Διαγραφή
 2. Ωστόσο χθές υπήρξε ζήτημα με την εκπροσώπηση ή όχι των συνταξιούχων στο ΕΚΙ.
  Τσέχος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με ανησυχεί η άνοδος του ΚΚΕ-ΜΛ.
  ΝΙΚΟΣ 1988

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Τέλος, η «Ταξική Πορεία» (ΚΚΕ Μ-Λ) έλαβε 44 (4,5%) από 39 ψήφους (7,9%) εκλέγοντας ένα αντιπρόσωπο σε ΔΣ, Ομοσπονδία και ΕΚΙ."

   Με άλλα λόγια, το Μ-Λ είχε ΜΕΙΩΣΗ ποσοστών, από 7.9% σε 4.5%, αν και είχε απόλυτη αύξηση ψήφων κατά 5.

   Τώρα, για το γιατί σε ανησυχεί το Μ-Λ, έστω κι αν δεν είχαν μειωθεί τα ποσοστά του, δεν το κατάλαβα.

   Διαγραφή
  2. Με ανησυχεί γιατί εκτός από αυτό το πρωί είχα πάει στη φοιτητική Γενική Συνέλευση της Φιλοσοφικής Σχολής και εκεί το πλαίσιο του ΚΚΕ-ΜΛ πήρε σχεδόν τις μισές ψήφους από αυτές που πήρε το πλαίσιο του ΜΑΣ.
   ΝΙΚΟΣ 1988

   Διαγραφή
  3. Λάθος έκανα μάλλον. Πάντως στην προηγούμενη Γεν. Συνελ. το πλαίσιο των "Αγωνιστικών Κινήσεων και Πορείας" ( ΜΛ-ΚΚΕ και ΚΚΕ-ΜΛ ) πήρε 30 ψήφους, ενώ το ΜΑΣ πήρε 68 ψήφους.
   ΝΙΚΟΣ 1988

   Διαγραφή
  4. και στην μικτη σερβιτορων δολιανων στις εκλογες πηρε η οακκε το 39,4 των ψηφων του ΚΚΕ

   Διαγραφή
 4. Πάντως γενικά αν και είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπέρασμα, βλέπω μία αυξητική τάση έστω και με μικρά ποσοστά μερικές φορές, σε όλους τους κλάδους.
  Καλό σημάδι (αν δεν κάνω λάθος εκτίμηση) μιας και φαίνεται ότι υπάρχει πολύς κόσμος που δεν πέφτει στην παγίδα του αντικομμουνισμού.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αυτο προφανως πρεπει να ειναι "ψήφισαν 979 από 993" και οχι "ψήφισαν 979 από 493".

  jo.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αναφέρεται στον αριθμό ψηφισάντων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (2010), όπου είχαν ψηφίσει 493.

   Σεβέκ

   Διαγραφή
 6. Αυτό που συμβαίνε, αλλού πιο επιτυχημένα κι αλλού λιγώτερο, είναι το ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια να υλοποιηθεί ο στόχος της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Στο σωματείο των μουσικων(ΠΜΣ) π.χ. παρά τη μεγάλη κινητοποίηση που έκαναν οι αντιΠΑΜΕ δυνάμεις(συριζα και "άλλοι"), αξιοποιώντας την πείρα από τους ηθοποιούς(ΣΕΗ), για να παρουν το σωματείο από το ΠΑΜΕ τελικά δε το κατάφεραν. Είχαμε άνοδο της μαζικότητας κατά περίπου 60 ψήφους και άνοδο του ΠΑΜΕ κατά 30-35. Η ανοδος στη μαζικότητα έγινε παρά το ότι τα 2 παραρτήματα, Κρήτης κ Πάτρας, δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος τελικά στις εκλογές.
  Αυτό έγινε γιατί φάνηκε πως μπήκαν στη μάχη άνθρωποι που δεν είχαν ως τώρα συμμετοχή και μάλιστα με συμπεριφορά σχεδόν ηρωική που είχε και προσωπικό κόστος για κάποιους από αυτούς τους συναδέλφους. Εδειξαν ότι δεν ήθελαν με τίποτα να χαθεί το σωματείο από το ΠΑΜΕ. Μάλιστα οι δικές μας ψήφοι ήρθαν από νέους συναδέλφους, του πολύ χαμηλού μεροκάματου, ενώ οι άλλοι κινητοποίησαν παλιούς συναδέλφους που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν καμιά συμμετοχή στο κίνημα. Αυτό που φάνηκε πάντως είναι οι τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης που υπάρχουν και που ακόμη δεν έχουν γίνει πραγματικότητα για πολλούς λόγους και κυρίως πρακτικούς. Ε'ίναι φανερό σε όλους όμως ότι όλα δουλεύουν πολύ πιο έντονα πλέον ενώ υπάρχουν δειγματα συσπείρωσης σε οποιαδήποτε στιγμή και όχι κλασσικά στις "μεγάλες" στιγμές γεν.απεργιών κλπ. Θα δούμε.
  Έχει σημασία ακόμη ότι η παρέμβαση πλέον, λόγω της διάλυσης που επικρατεί στους διάφορους κλάδους(ανεργία) και η επαφή δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όπως παλιότερα που οι εργαζόμενοι συναντιόντουσαν στους χώρους δουλειάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ με την εκτίμησή σου Γιώργο και επίσης να προσθέσω κάτι. Δεν ξέρω τι νομίζουν οι εκτός κόμματος φίλοι, αλλά ένα πραγματικό ζήτημα είναι και του τι να πρωτοπρολάβουν να κάνουν οι οργανωμένοι στο ΚΚΕ. Να προετοιμάσουν κόσμο για την απεργία? Να την περιφρουρήσουν? Να βγουν για οικονομική εξόρμηση? Για αφισοκόλληση? Για να φέρω μερικά παραδείγματα.
   Για μένα είναι ήρωες και πραγματικά αξιέπαινοι. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα και παρ' όλα αυτά βλέπουμε τι ουσιαστική δουλειά γίνεται. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και την σωματική κούραση.

   Διαγραφή
  2. Χωρίς να διαφωνήσω επί της ουσίας που λέει πως πολλή - πολλή δουλειά χρειάζεται θα έλεγα πως:
   Αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται γιατί μέλη, φίλοι και συνοδοιπόροι έχουν γίνει ένα και έχουν καταλάβει πως θέλει δουλειά από όλους και όλοι δουλεύουν για αυτό.
   Ο Γιώργος ο Σαρρής εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ρίξει δουλειά χωρίς να είναι μέλος του κόμματος και πάντα δηλώνει παρών σε κάθε κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
   Για συμπέρασμα: Δουλειά θέλει από όλους και τέρμα πια ο καναπές.

   Παύλος

   Διαγραφή