Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2013

Εγκλήματα σκέψης: Μια ανακεφαλαίωση των εξελίξεων στην δικαστική καταστολή του εργατικού κινήματος

Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013, ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο η τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων που σχετίζονται με εγκληματική δράση. Την τροπολογία, την οποία κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ (με δύο εξαιρέσεις, της απουσίας του Μ. Γλέζου και του "παρών" από τη Ζ. Κωνσταντοπούλου). Το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ ψήφισαν "παρών."

Δικαιολογούμενος για την επιλογή του να υπερψηφίσει παρά την τοποθέτησή του ενάντια στην θεμελίωση της τροπολογίας στον λεγόμενο "τρομονόμο" του 2001 --ο οποίος είχε ψηφιστεί παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ και τη σθεναρή αντίσταση από το ταξικό εργατικό κίνημα-- ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν είχε καν αντισταθεί στον αρχικό τρομονόμο ως βουλευτής, τότε, του ΣΥΝ, δήλωσε, μεταξύ άλλων άλλοθι για τη στάση του, ότι το άρθρο 187 του Ποινικού κώδικα το οποίο επικαλείται η τροπολογία "φωτογραφίζει" ξεκάθαρα τη Χρυσή Αυγή.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διαψεύδεται βεβαίως από την πραγματικότητα --καθώς το άρθρο ψηφίστηκε υπό την έντονη πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ και δεν αφορούσε καθόλου τη Χρυσή Αυγή-- διαψεύστηκε όμως και από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματός του, Π. Σκουρλέτη, ο οποίος στις 31 Οκτωβρίου 2013 δήλωσε πως η τροπολογία "δεν αφορούσε τη Χρυσή Αυγή. Η νομοθετική ρύθμιση δεν είναι μια φωτογραφική ρύθμιση. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, δεν έχει ψηφιστεί η άρση της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Ψηφίστηκε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπει κάτω από ποιες προϋποθέσεις σταματάει η χρηματοδότηση ενός κοινοβουλευτικού κόμματος."

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα όξυνσης της καταστολής του εργατικού κινήματος λίγες μέρες μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας.

Στις 28 Οκτωβρίου, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνελλήφθησαν στην Κόρινθο για διανομή φυλλαδίων με τις θέσεις του κόμματος. Το ίδιο ακριβώς έγινε στον Πύργο Ηλείας, την ίδια ημέρα.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε στις 31 Οκτωβρίου σε βάρος συνδικαλιστών της ΠΕΣ-ΝΑΤ, με πρωταγωνιστή όχι την αστυνομία, αυτή τη φορά, αλλά άτομο που δήλωσε υπάλληλος καθαριότητας (το πρόσχημα και στις τρεις περιπτώσεις ήταν η "ρύπανση περιβάλλοντος", με άλλα λόγια, η απο-ιδεολογικοποίηση και αποπολιτικοποίηση των φυλλαδίων ως την μετατροπή τους σε σκουπίδια, με τα οποία οι συνδικαλιστές και οι ταξικοί αγωνιστές ρυπαίνουν τους δρόμους). Ακόμα και στον μακρινό Καναδά, η απλή δήλωση ιδεολογικών θέσεων εκ μέρους του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος συνάντησε την αντίδραση "παραγόντων" της Ομογένειας οι οποίοι παρεμπόδισαν το σήκωμα πανό και κάλεσαν την αστυνομία.

Η κορύφωση των ως τώρα εξελίξεων (μιλούμε για διάστημα μόλις πάνω από μία εβδομάδα) ήρθε χθες, 31 Οκτωβρίου, όταν οι Πέτρος και Παύλος Πουντίδης καταδικάστηκαν σε 5 μήνες φυλάκιση για...διανομή φυλλαδίων με ταξικό περιεχόμενο. Στο σκεπτικό που κατέθεσε για τη μήνυσή του ο εργολάβος που μήνυσε τους δύο αγωνιστές δήλωνε για τα ταξικά συνδικάτα της ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης: "αποτελούν ένα 'μόρφωμα συνδικαλιστικής δράσης' και τα τελευταία χρόνια, όπως είναι γνωστό, αναπτύσσουν, τη 'συνδικαλιστική τους δράση' κατευθυνόμενα απροκάλυπτα από συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, με αποτέλεσμα να μετέρχονται πολλές φορές μεθόδους και πρακτικές που αναμφισβήτητα νοθεύουν την έννοια της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης και την μετατρέπουν σε μακρύ και ευέλικτο βραχίονα πολιτικών επιδιώξεων, εναρμονισμένων με τη φιλοσοφία και την ιδεολογία μιας άλλης πολιτικής και ιδεολογικής κοσμοθεωρίας".

Μία σημαντικότατη διάσταση των χθεσινών εξελίξεων είναι πως η δικαιοσύνη τώρα αναλαμβάνει ό,τι άφησε στη μέση η ίδια η Χρυσή Αυγή μετά την "ατυχή στιγμή" της δολοφονίας Φύσσα (η ελληνική κοινή γνώμη δεν αντέδρασε καθόλου αρνητικά στην προηγούμενη στιγμή του ξυλοδαρμού κομμουνιστών που έκαναν αφισσοκόληση στο Πέραμα): να ξεπαστρέψει το ταξικό κίνημα στην ΝΕΖ ώστε να διευκολυνθεί η πλήρης κυριαρχία των εργολάβων και του κεφαλαίου στη Ζώνη. Σήμερα, αποκαλύπτεται ότι διασυνδεδεμένος με τη Χρυσή Αυγή μεγαλοεργολάβος της Ζώνης και του ΒΙΠΑΣ, για τη δράση τους στα οποία καταδικάστηκαν την ίδια μέρα οι Πέτρος και Παύλος Πουντίδης, ανάγκαζε τους εργάτες να κάνουν χρήση φλόγας στις σωληνώσεις πλοίου που ήταν γεμάτο με αέριο. Οι ζωές των εργατών είναι πλέον ουσιαστικά έκθετες στην πιο ακραία βία του κεφαλαίου, καθώς η ταξική τους πρωτοπορία τσακίζεται στα δικαστήρια. Όπως πολύ εύστοχα ανέδειξε σκίτσο στον σημερινό Ριζοσπάστη, το "ξίφος της τυφλής δικαιοσύνης" παίρνει τη σκυτάλη από το στιλέτο των μαχαιροβγαλτών που μπαίνουν προσώρας σε εφεδρεία...
Μια δεύτερη και εξίσου σημαντική διάσταση της χθεσινής δικαστικής απόφασης, είναι αυτή που ανέδειξε ο ίδιος ο Πέτρος Πουντίδης σε σχόλιό του στο ιστολόγιο: καταδικάστηκε χωρίς το δικαστήριο να ενδιαφερθεί στο παραμικρό για το αν προέβη σε βιαιοπραγία. Εφεξής, όπως τόνισε, και χάρη στην τροπολογία της 23ης Οκτώβρη και στον τρομονόμο, αρκεί η μαρτυρία των εργολάβων και των εργοδοτικών τσιρακιών, άμεσα συνδεδεμένων με τη Χ.Α ή όχι, ότι νιώθουν απειλημένοι από τη φυσική παρουσία ταξικών συνδικαλιστών καθώς μοιράζουν φυλλάδια που προπαγανδίζουν την "ταξική βία", με την πιο διασταλτική ερμηνεία της φράσης που μπορεί να δώσει το κράτος. Ουσιαστικά, ποινικοποιείται πια το μίνιμουμ της συνδικαλιστικής δράσης το οποίο είναι υποχρεωμένο κάθε μέλος του ΚΚΕ να αναλαμβάνει: με άλλα λόγια, η συμμόρφωση προς το καταστατικό του ΚΚΕ και τα όσα απορρέουν από την συμμετοχή στο ΠΑΜΕ ισοδυναμεί με αποδοχή της άμεσης προοπτικής φυλάκισης από την αστική δικαιοσύνη. Γίνεται άμεσα κατανοητό πως εφεξής δεν θα υπάρχει τίποτε ευκολότερο απ' το να στέλνεις τους ταξικούς συνδικαλιστές φυλακή διαμαρτυρόμενος ότι η φάτσα τους και τα λόγια τους σε τρομάζουν: άλλωστε, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης έχει ήδη φορτωθεί 200 μηνύσεις από τους εργολάβους και τα τσιράκια τους, και όταν εκδικαστούν όσες από αυτές απομένουν θα αρχίσει να μετράει, πρωτοδίκως τουλάχιστον, χρόνια φυλακής. Ήδη, το τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας έριξε ένα χρόνο φυλακή και ένα χρόνο στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων στον Πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Λάρισας, του οποίου δικάστηκε και το ΔΣ· οι ηγέτες του ταξικού συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών έχουν μηνυθεί και αναμένουν τη δική τους δίκη· συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΕΚΛ τη δική τους, για κινητοποιήσεις ενάντια στο χαράτσι των διοδίων· και άλλη δίκη του ταξικού συνδικαλισμού έγινε χθες στη Ζάκυνθο, όπου στις 5 Νοέμβρη θα δικαστεί και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου Παναγιώτης Στρούζας. Για όλα αυτά, αναμφίβολα, θα πρέπει να ευχαριστούμε και την "ελληνική αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, και να θυμόμαστε την ενσυνείδητη και εσκεμμένη συνεισφορά τους.

Το σκέλος της καταδίκης των Πέτρου και Παύλου Πουντίδη που αφορά στο περιεχόμενο των φυλλαδίων, στο μεταξύ, οδηγεί σε μια τρίτη διάσταση, η οποία εμπλέκεται και στα επεισόδεια κρατικής και υπαλληλικής καταστολής της διανομής φυλλαδίων με ταξικό περιεχόμενο: την εξίσωση της ταξικής προπαγάνδας με "έγκλημα μίσους" (εννοείται, κατά της αστικής τάξης). Το να μιλάς για ταξική πάλη, με άλλα λόγια, αποτελεί de facto "έγκλημα σκέψης" (βλ. Όργουελ, 1984), ανεξάρτητα απ' το αν προβαίνεις σε βίαιες πράξεις ή όχι.

Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει άλλωστε άρθρο του Tim Worstall στον ηλεκτρονικό ιστότοπο του περιοδικού Forbes στις 30 Οκτώβρη, και με θέμα την πρόταση νόμου ποινικοποίησης, ανάμεσα σε άλλα, των "Ολοκληρωτιστικών ιδεολογιών" σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το άρθρο, που ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι το νομοσχέδιο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ εκπορεύονται άμεσα από ευρωενωσιακούς κατασταλτικούς σχεδιασμούς, δείχνει ότι η πρόταση είναι έτσι γραμμένη που ακόμη και η ιστορική αναγνώριση των θετικών στοιχείων της σταλινικής περιόδου, ακόμη και αν την έκανε κανείς στο παρελθόν, μπορεί να κατασταλεί ποινικά.

Είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσει κανείς πως όλα αυτά ανακύπτουν καθώς "έγκριτοι" διανοούμενοι όπως ο Χρήστος Γιανναράς εμπνέονται "αυθόρμητα" από την ανάγκη κριτικής στο αστικό πολιτικό προσωπικό για την "λαθεμένη" νομιμοποίηση ενός κόμματος όπως το ΚΚΕ, το οποίο, έστω κι αν δεν "μαχαιρώνει" τη δημοκρατία, ωστόσο την "καταλύει", διακηρύσσοντας τη "δικτατορία του προλεταριάτου", διαπράττει δηλαδή το "έγκλημα σκέψης" "ταξικού μίσους" που η ΕΕ επιχειρεί να ποινικοποιήσει πανευρωπαϊκά εξισώνοντας την αντίθεση στην αστική βία και εκμετάλλευση με την "ομοφοβία", τον "ρατσισμό", και τις "εθνοτικές διακρίσεις."

Τι ακριβώς κατέγραψε η "κοινή γνώμη", τέλος, από όλα αυτά τα ανατριχιαστικώς "οργουελικά", τι ακριβώς αντιλήφθηκε ως "μπότα πάνω στο πρόσωπο";

Την "απόλυση" (ή μήπως "ξανααπόλυση";) του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου από τον Ριζοσπάστη.

Όταν λοιπόν θα παίρνουν φωτιά οι μεταλλουργοί επειδή κάποιος εργολάβος βιάζεται να γίνει η δουλειά και να έρθει το παραδάκι χωρίς τα επαχθή εμπόδια του συνδικαλισμού, όταν θα απολύονται μαζικά οι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν θα τσακίζονται με κάθε τρόπο τα 9/10 του ελληνικού πληθυσμού και θα φυλακίζονται όσοι τολμούν να ψελλίσουν διαμαρτυρία, τότε θα έχει εκπληρωθεί η αποστολή της "ανεξάρτητης, δημοκρατικής δημοσιογραφίας" και της "αλήθειας" της: "Είναι ο Περισσός, ηλίθιε!"

13 σχόλια:

 1. Αν κάποιος παρακολουθεί την, από καιρό, συντονισμένη επίθεση κράτους (κατασταλτικών μηχανισμών, δικαιοσύνης, κοινοβουλίου), εργοδοτών και ΜΜΕ εναντίον του εργατικού κινήματος και του ΚΚΕ, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του τελευταίου μήνα, μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει, ότι όχι ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει, αλλά ότι αντίθετα, πολύ χειρότερες καταστάσεις από τις σημερινές μας περιμένουν, και το κυριότερο σε βάθος χρόνου, όσον αφορά και στην προσπάθεια του λαού για επιβίωση και στην προσπάθεια του ταξικού κινήματος για την αντεπίθεση.. Το κακό είναι ότι για να τα δεις όλα αυτά, πρέπει να διαβάζεις ρίζο (ή 902.gr κλπ), κάτι που είναι πολύ ντεμοντέ..

  Σεβέκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Με βοήθησες να συνειδητοποιήσω κάτι που δεν είχα σκεφτεί, βλακωδώς βέβαια.

  Επειδή κατά βάση ενημερώνομαι από "Ρ" και 902, σπάνια διαβάζω κάτι άλλο, και σπανιότατα βλέπω τιβι, δεν είχα συνειδητοποιήσει πλήρως ότι πράγματι, αν δεν παρακολουθείς συγκεκριμένα μέσα, δεν θα μπορείς καν να καταλάβεις ένα άρθρο όπως το πιο πάνω. Θα σου φαίνονται κινέζικα, διότι το "αριστερότερο" πράγμα με το οποίο θα έχεις επαφή θα είναι κάτι σαν το Unfollow ή το Tvxs, που δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα.

  Αλλά έτσι, πάμε ένα βήμα πιο πέρα: μήπως η ταυτόχρονη επίθεση στον Ριζοσπάστη (και πριν, στο 902) μέσω Μπογιόπουλου κλπ, όπως και η συντεταγμένη επίθεση εδώ, είναι μέρη ενός σχεδιασμού εξάλειψης ΚΑΙ αυτών των πηγών πληροφόρησης, ώστε στο τέλος απλώς να μη μιλά κανείς, να μην υπάρχει καμία δυνατότητα έστω για ένα μικρό κομμάτι του λαού που ακόμα έχει αυτή την επαφή και πρόσβαση, να ακούει οτιδήποτε άλλο από αστική προπαγάνδα;

  Και μήπως κι αυτό δεν είναι μια ένδειξη του πόσο "σκοτεινό" βλέπουν το οικονομικό μέλλον οι κρατούντες και οι έχοντες, του ότι ΞΕΡΟΥΝ ότι μόνο με τη μπότα στα μούτρα μας θα εξασφαλίσουν το βασικό τους κέρδος στα επόμενα ποιος ξέρει πόσα χρόνια;

  Αύριο μεθαύριο θα μας κλείσουν για "εγκλήματα σκέψης". Πώς θα μιλούμε σε ένα κόσμο που δεν ακούει τίποτε ήδη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι ακριβώς είναι.. Για παράδειγμα, συνάδελφος προχθές διαμαρτυρόταν για "τη χούντα του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο, που απαγόρευσε δηλώσεις εναντίον της Σουπερλίγκας". Όταν, ειρωνευόμενος, του είπα σιγά τη χούντα, μου λέει " τι είναι αυτά που λες, είσαι κι αριστερός άνθρωπος. Αν αύριο απαγορεύσουν στο ΚΚΕ να λέει την άποψή του τι θα πεις;" Και, παρ' όλο που έχουμε κάνει αντίστοιχες συζητήσεις στο παρελθόν, του επεσήμανα ξανά ότι αυτό συμβαίνει ήδη με διάφορους τρόπους, αλλά γι΄αυτό δε διαμαρτύρεται. Και τότε ρωτάει: "που συμβαίνει..;"

   Σεβέκ

   Διαγραφή
 3. Εκσυχρονιζόμαστε ... γινόμαστε Ευρώπη ... έγκλημα σκέψης .... γουάου!
  Και πριν κάποιοι ταύτιζαν το "1984" με άλλα καθεστώτα.
  Δεν πειράζει. Ψηφίζουν, ψηφίζουν, ψηφίζουν νόμους, νόμους, νόμους, μέχρις ότου να στον εμφανίσουν την κατάλληλη στιγμή απ' το συρτάρι:
  "Πως; Δεν το ξέρατε κύριε; Άγνοια του νόμου τιμωρείται!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω ξαναναφερθεί στην ανάγνωση του Όργουελ απ' τον Ρέιμοντ Γουίλλιαμς όπου ο δεύτερος συμπεραίνει ότι ο πρώτος είναι ο πιο ΑΣΤΟΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΒΕΡ. Μόνο που η αστοχία, το αλληθώρισμα, είναι κατά βάση πολύ καλή στόχευση υπέρ της απέναντι πλευράς.

   Βλ. και "Όταν συναντιούνται τα αλλήθωρα βλέμματά μας", μιας και ανέφερες συνέντευξη Unfollow στον Άδωνι: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/07/blog-post_22.html

   Διαγραφή
 4. Σχόλιο "τα λέω στην πεθερά, για να τ' ακούει η νύφη"

  Όσο για τον ηλίθιο και τον Περισσό, θα μπορούσα να συμφωνήσω με το: Να είναι ένας σύγχρονος κομμουνιστής, ένας αριστερός που μπορεί να μιλήσει με σημερινούς όρους, δίχως να κουράζει με συνεχείς παλαιοκομματικές αναφορές στους θεωρητικούς του κομμουνισμού, στη Σοβιετική Ένωση και σε πάσης φύσεως κομμουνιστικά φετίχ. ... του ανφόλοου υπό την προϋπόθεση ότι, ότι ο λόγος του Χ-Μπογιόπουλου, Χ-Χαραλαμπόπουλου, Χ-Πιτσιρίκου, Χ-Αντώνη δεν θα σταματάει στην απλή καταγγελία αλλά θα προχωρεί ακόμα παραπέρα.
  Τι να κάνουμε; Πείτε, προτείνετε!

  Ωραία, οι περισσότεροι καταγγέλλουν απ' όλο το πολιτικό φάσμα, στο ίντερνετ, στα εναλλακτικά έντυπα, φορές-φορές στα κανάλια αλλά, μεθερμηνευόμενα τα λόγια τους βλέπει κανείς ότι προσπαθούν να κλείσουν τις τρύπες του καθεστώτος και όχι να το ανατρέψουν.
  Και καλά να κλείσεις μια-δυο τρύπες όπως ο ΑΓΠ πριν 30 χρόνια. Να κλείσεις όμως τις τρύπες ενός συστήματος που έχει πια σαπίσει και μπάζει από παντού (και όχι μόνο στην Ελλάδα) φιλοδοξώντας ότι μόνο με τον καταγγελτικό σου λόγο θα κυβερνήσεις και θα αλλάξεις τα πάντα στο σάπιο σκαρί που σου αναλογεί, ε, δίκιο τελικά είχε ο Γλέζος, απευθυνόμενος στους δικούς του:
  Που θα τα βρείτε τα λεφτά;
  (για να πέσω κι εγώ στη συλλογιστική τους, αν κι έχω ξεκαθαρίσει τη θέση μου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "προσπαθούν να κλείσουν τις τρύπες του καθεστώτος και όχι να το ανατρέψουν."

   Όπως δείχνει το άρθρο για τη χρήση του τρομονόμου, για το οποίο οι "ανεξάρτητοι", "δημοκρατικοί" δημοσιογράφοι έχουν κάνει εκκωφαντικώς την πάπια, μάλλον να ανοίξουν τρύπες στα κορμιά μας εργάζονται, όχι να κλείσουν τρύπες στο σύστημα...

   Διαγραφή
  2. Επίσης: ΤΩΡΑ να πει ο Μπογιόπουλος τηναλήθειαρε για το τι του κάνανε στα υπόγεια του Περισσού!

   Διαγραφή
 5. "οι Πέτρος και Παύλος Πουντίδης καταδικάστηκαν σε 5 μήνες φυλάκιση"

  το λινκ είναι λάθος, οδηγεί στα γεγονότα του Καναδά

  graf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. http://www.enikos.gr/society/187237,TWRA-Melh_ths_Xryshs_Ayghs_oi_nekroi.html

  Η προβοκάτσια που πολλοί περιμέναμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ο Ενγκελς ελεγε : Πυροβοληστε πρωτοι κυριοι αστοι. ΑΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πολυ καλη αναλυση !!!! Συνοπτικα και μεστωμενα ,ετσι,να δενονται τα κομματια του παζλ ..
  Τα παντα θα παιχτουν τωρα ,απο την σοφια του λαου μας και απο την αναταση (ή οχι) του ταξικου του κινηματος καθως και απο την αποφασιστικοτητα και "μαεστρια" του κομματος .Κι οσο αν υπαρχει εμπιστοσυνη στο δευτερο .....εκει στη σοφια κολλαω

  ΑπάντησηΔιαγραφή