Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Αθήνα: Μαχητική η απεργιακή πορεία των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μαζική, μαχητική πορεία με αφετηρία το εμπορικό κέντρο της Μητροπόλεως, κατόπιν στην Αθηνάς και ακολούθως στην Ομόνοια, στο πλαίσιο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης των ταξικών δυνάμεων στο εμπόριο που ξεκίνησε νωρίτερα έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής-αργίας.

Τα απεργιακά συνθήματα που ήδη δονούν την ατμόσφαιρα είναι:«Η Κυριακή είναι των εργαζομένων και δεν την παραχωρούμε», «Κυριακή υποχρεωτική αργία - Όχι στη δουλειά ήλιο με ήλιο».

Ήδη πολλά σωματεία μισθωτών στο εμπόριο, τις υπηρεσίες και αυτοαπασχολουμένων, μικρεμπόρων δίνουν μαζικό, αποφασιστικό «παρών». Μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), το Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων Κουρέων και Κομμωτών η «Αδελφότητα», ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων-Μικρεμπόρων Α' Αθήνας, η Ένωση Βιοτεχνών Αλουμινίου - Σιδήρου Αθήνας, ο Σύλλογος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Αθήνας και ο Σύλλογος Ραδιοηλεκτρονικών Ελλάδας.


Στο πλευρό τους πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Οι εργαζόμενοι στα «Πράκτικερ» μαζί με το σωματείο τους δίνουν τη μάχη της σημερινής απεργίας έξω από τα καταστήματα της αλυσίδας.

Να σημειώσουμε ότι μεγάλη είναι η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στη σημερινή απεργία και άλλων κλάδων εργαζομένων όπως το ΣΕΤΗΠ, η Ένωση Λογιστών Αθήνας, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Τομέα Αθήνας. Επίσης από την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Θεωρούν ότι τα σχέδια κατάργησης της Κυριακής-αργίας δεν αφορούν μόνο το εμπόριο, αλλά και τους ίδιους.

Η σημερινή μαζική απεργιακή κινητοποίηση αναδεικνύει την ανάγκη η κοινή δράση μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων στο εμπόριο να αποκτήσει γερά θεμέλια. Ενάντια στην πολιτική επιτάχυνσης της συγκεντροποίησης του κλάδου σε λίγα μονοπωλιακά χέρια, με τσακισμένα τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και με αφανισμένους τους μικρέμπορους.

Παράλληλα κάνουν «φύλλο και φτερό» το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει τους εργαζόμενους καταναλωτές, χαρακτηρίζοντάς το ως κάλπικο και προκλητικό. Απαντούν προσθέτοντας για το ίδιο επιχείρημα ότι στους εργαζόμενους λείπουν χρήματα και όχι χρόνος. Όσοι τώρα ακούνε ότι μπορούν επιτέλους να ψωνίσουν και τις Κυριακές, να είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι και στο δικό τους κλάδο με τα σχέδια κατάργησης της Κυριακής-αργίας.

Η πορεία διέσχισε στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, με τα συνθήματα, τις ντουνούκες, τα πανό και τις ανακοινώσεις να μοιράζονται στον κόσμο, με το απεργιακό κάλεσμα να τυγχάνει ιδιαίτερα θερμής υποδοχής.

Η πορεία έχει σταματήσει στην Ομόνοια έξω από το «Hondos Center» όπου γίνονται ομιλίες.

Ρεπορτάζ από τη Λάρισα
Τη Χίο
Τη Θεσσαλονίκη
Τον Πειραιά
Την Κέρκυρα
Το Λαύριο
Τη Λαμία
Την Καρδίτσα

20 σχόλια:

 1. Αυτή είναι ταξική πάλη!
  Εμπρός σύντροφοι, πίσω ρουφιάνοι!

  Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σήμερα, όπου δεν έγιναν απεργίες, είδαμε τη συνεργασία των τάξεων στην πράξη (ένα βήμα πριν το φασισμό).


  http://tro-mpa-xtiko.blogspot.gr/2013/11/blog-post_3.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ μεγάλη αλλήλεγγύη από τον κόσμο, που είχα να την δω πολύ καιρό. Άνθρωποι στον δρόμο, στο μετρό, άγνωστοι άνθρωποι μας έπιαναν κουβέντα να μας ευχηθούν καλή επιτυχία στην απεργία μας (εμένα μου έτυχαν τέσσερις).
  Κάτι μοιάζει να κουνιέται εν όψη Τετάρτης και παρά την πρώτη προβόκα. Είδομεν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα μόνα καλά νέα που έχω ακούσει εδώ και καιρό.

   Άντε, μπράβο, δύναμη και κουράγιο σ' όλους.

   Διαγραφή
  2. ποια καλά νέα; τις ορδές καταναλωτών στο κέντρο, τις ουρές μπροστά στις ταμειακές των καταστημάτων δεν τις είδε ο τρας;

   Βασιλική ρεβόλτ

   Διαγραφή
  3. "Ορδές καταναλωτών στο κέντρο" αι "ουρές μπροστά στις ταμειακές"; Εντυπωσιακό! Έχεις φωτορεπορτάζ;

   Διαγραφή
  4. ρε αντώνη ήταν πολύ κόσμος στο κέντρο και δεν εννοώ ότι ο κόσμος βρήκε λεφτά και ψώνιζε αλλά στα μαγαζιά ευρείας κατανάλωσης γινόταν χαμός. δεν είναι θλιβερό που ο κόσμος δεν έχει συνείδηση; μόνο εγώ ταράκτηκα από αυτό ; ερμού , αιόλου και όλο το εμπορικό κέντρο ήταν γεμάτο ..και φωτορεπορτάζ δεν έχω αλλά από περιέργεια μπήκα σε ένα πολυκατάστημα φτηνών ρούχων να δω τι γίνεται..είχα φρικάρει

   Διαγραφή
  5. Θυμίζω ότι δε δημοσιεύονται ανώνυμα σχόλια.

   Διαγραφή
  6. αντώνη ξέχασα να βάλω υπογραφή στο παραπάνω σχόλιο

   βασιλική ρεβόλτ

   Διαγραφή
  7. Είδα και γω ότι είχε κόσμο, βεβαιώς σακούλες με ψώνια δεν είδα. Είδα να κουβαλάνε τα παιδιά τους στην Ερμού με μπαλόνια. Πώς αισθάνομαι για αυτό; Πώς να αισθάνομαι; Ο μη πολιτικοποιημένος άνθρωπος που ζει στην Ελλάδα σήμερα περνάει καλά; Βγαίνουν έξω οι 40+; Μάλλον όχι. Λαϊκά στρώματα που βγήκαν να νιώσουν ψευτοχαρά και να διασκεδάσουν τη μιζέρια τους είδα εγώ, όχι σαξές στόρυ.

   Από ποιο πολιτικό χώρο έρχεσαι;

   Διαγραφή
  8. κκε ψηφίζω ...αλληλεγγύη στον εργατουπαλληλικό κόσμο μόνο αυτό
   ναι λαϊκά στρώματα και που βγήκαν να διασκεδάσουν τη μιζέρια τους και πλούσιοι με σακούλες του άττικα αντάμα για ένα φρέντο στην πλατεία αγίας ειρήνης

   Βασιλική ρεβόλτ

   Διαγραφή
  9. Οι έχοντες είναι έχοντες, δεν θα ανακατευτούν ποτέ με το λαϊκό κίνημα. Οι μη έχοντες και βλέποντες υπομένουν και υπομένουμε μαζί τους την ταξική τους καθυστέρηση, της οποίας δεν είναι οι συγγραφείς. Θυμώνουμε, ξεθυμώνουμε, αυτός είναι ο λαός που έχουμε και με αυτόν δουλεύουμε. Δεν μπορούμε να φέρουμε άλλον στη θέση του, ούτε να εξαλείψουμε δια μαγείας 30 χρόνια συνδικαλιστικής υποχώρησης και πολιτικού οπορτουνισμού ΠΑΣΟΚόθεν και άλλοθεν.

   Διαγραφή
  10. Κόσμο είχε, ουρές στα μαγαζιά δεν είδα. Μυγοσκοτώστρες είδα, και όχι από αλληλεγγύη αλλά γιατί απλά δεν υπάρχουν φράγκα. Μια ματιά στην βιτρίνα, και μετά για καφέ, Τσάντες με ψώνια ελάχιστες.
   Αλλά επιμένω πως το μέτρο δεν ήταν το πόσος κόσμος μπορεί να ήταν στην Ερμού (σε μία πόλη 5.000.000 δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν 2000 που να είναι βλαμμένοι ή ματζωμένοι), αλλά η αντιμετώπιση του κόσμου στον δρόμο, στο μετρό, στις συνοικίες, στα μαγαζιά που είμαστε εξόρμηση όλη την εβδομάδα.
   Βλέπεις δεν είμαστε μόνοι μας, καθώς το μέτρο τσακίζει και τους μικρούς ΕΒΕ, και το ξέρουν.
   Και στις συνοικίες τα μικρομάγαζα ήταν τα περισσότερα κλειστά.
   Ξαναλέω πως θα δούμε, αλλά για αυτήν την απεργία (και της Τετάρτης) έχω τα πιο θετικά μηνύματα που έχω πάρει εδώ και καιρό.
   Δεν θα ανοιξω σαμπάνιες, αλλά ήτανε μια μικρή αχτίδα φωτός μέσα στην γενικότερη μαυρίλα. Εδώ είμαστε να την ανοίξουμε την χαραμάδα κι άλλο.
   Υ.Γ.
   Και μαζικότατες οι συγκεντρώσεις των εμποροϋπάλληλων για όσους έχουν γνώση του κλάδου...

   Διαγραφή
 4. Στο κεντρικό δρόμο στη περιοχή μου τα μαγαζιά όλα κλειστά, θετικό αν μη τι άλλο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. το παραπάνω σχόλιο είναι δικό μου
  Βασιλική ρεβόλτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό λίγα πράγματα. Όσοι ήταν ανοικτοί βαρούσαν μύγες αν και οι περαστικοί πολλοί, κυρίως έβλεπαν. Σε ό,τι είπε ο Trash έχει απόλυτο δίκιο και δεν υπερέβαλλε καθόλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εμ, τι να κάνανε. Να κουνήσουν τη λεφτιά;

   Διαγραφή
 7. η εικονα απο τις συνοικιες τις αθηνας -τουλαχιστον αυτο που λεμε λαικες- ειναι οτι μαγαζια στην πλειοψηφια δεν ανοιξαν. πολυ λιγα και αυτα βαραγανε μυγες. εκτος απο αλυσιδες.
  επισης δεν ανοιξαν και καποια σουπερ μαρκετ.
  το γεγονος οτι εδειξαν τον κοσμο της ερμου δεν λεει κατι για τους εξης λογους:
  α) η ερμου εχει κοσμο και την κυριακη γιατι πολλοι κατεβαινουν συνταγμα και πανε με τα ποδια προς μοναστηρακι ως βολτα, σιγουρα μπορει να ειχε καπως παραπανω λογο της καταστασης και της περιεργειας του κοσμου, ομως αυτο δεν λεει τπτ. ετσι και αλλιως να εχουμε στο νου μας οτι γινεται η αρχη απο τους εμπ/λους και ο στοχος ειναι και ολοι οι υπολοιποι.
  β) ειναι ο βασικος εμπορικος δρομος που κατεβαινει ολη η αττικη. το να δειξεις σε 200 μετρα δρομο κοσμο ειναι μονο για το θεαθηναι
  γ) οτι και να δειξουν, ο κοσμος δεν εχει λεφτα, δεν πα να ανοιγουν και 24/24, 7/7;
  το θεμα ειναι να μιλησουμε με τον κοσμο για να καταλαβει τι γινεται.
  αυτη την στιγμη ισχυει και το μετρο για ανοιχτα μαγαζια και δευτερες και τεταρτες και συνεχομενο ωραριο. πλην των αλυσιδων το μετρο δεν εφαρμοζεται απο τους ιδιους τους εβε. το ιδιο θα γινει και τωρα...πιστευω.
  ομως επειδη μπορει να ερθε και η ανακαμψη και να κυκλοφορισει λιγο χρημα παραπανω -μεχρι την επομενη κριση- και να ακουμε τοτε τι ωραιο μετρο που ειναι πρεπει να μην στηριζομαστε σε αυτο, οτι θα ατονισει απο μονο του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και η ανάκαμψη είναι μια μεγάλη κουβέντα. Κυρίως το για ποιους ανάκαμψη και πόσο θα τη νιώσουνε αυτοί που την περιμένουνε...

   Τα μονοπώλια προελαύνουν, κι αυτό το μέτρο είναι ένα ακόμα πειστήριο της πλήρους παράδοσης του ελληνικού καπιταλισμού στις ορέξεις τους.

   Διαγραφή
 8. "Τα μονοπώλια πρεολαύνουν", τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν.

  ΕΡΕΥΝΑ ICAP ΓΙΑ ΤΙΣ 500 ΠΙΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
  Σήμα ανάκαμψης της οικονομίας στέλνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/723137

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή