Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Θεραπεία της μικροαστικής ηττοπάθειας

Ο Με-τί βρήκε αρκετές ενδείξεις στα γραπτά των κλασικών για την συμπεριφορά των ατόμων. Συνήθως όμως μιλούσαν για τάξεις ή για άλλες μεγάλες ομάδες ανθρώπων. [...] Σκέφτηκε επίσης πως ήταν πολύ ορθό που τύγχανε σύστασης η ιστορική προοπτική σ' αυτό το πλαίσιο. Και έτσι, μετά από πολύ στοχασμό, συμβούλεψε το άτομο να συλλογίζεται τον εαυτό του ιστορικά, ακριβώς όπως οι τάξεις και οι μεγάλες ομάδες ανθρώπων, και να συμπεριφέρεται ιστορικά. Η ζωή, όταν την ζεις ως υλικό βιογραφίας, αποκτά μια κάποια βαρύτητα και μπορεί με τη σειρά της να φτιάξει ιστορία. Όταν ο πολέμαρχος Γιού Σε Ζερ έγραψε τα απομνημονεύματά του, έγραφε για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο. Ο Με-τί είπε: μπορεί επίσης να ζήσει κανείς στο τρίτο πρόσωπο.
Bertolt Brecht, Με-Τί, το βιβλίο των στροφών και των εκπλήξεων [Me-ti, Buch der Wendungen]

4 σχόλια:

 1. Αριστουργηματικό απόσπασμα! Παρακινεί επίσης να σκεφτούμε, τι μπορεί να είναι στην ουσία της η στρατευμένη Τέχνη: πολύ παραπάνω από απλά εφόδια, στην τέχνη της Στράτευσης, ουσιώδες τμήμα της επαναστατικής θεωρίας και πράξης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. όσο να πεις, χρήσιμο

  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το μνημείο των σοβιετικών στρατιωτών στο Βερολίνο δίπλα στην πύλη του Βραδεμβούργου ήταν επειδικτικά σκοτεινό. Μην τυχόν και μπούνε σε σκέψεις οι απογευματινοί τουρίστες.

  Μένει να το καλύπτουν και την μέρα με κάνα τεράστιο πανί και μετά να το ξυλώσουνε. Ντροπή απλά.

  Boom

  ΑπάντησηΔιαγραφή