Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από το παράδειγμα του Νίκου Γόδα


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από το παράδειγμα του Νίκου Γόδα

Με τον κόσμο να δίνει βροντερό «παρών» και να γεμίζει την αίθουσα του πολυχώρου Μάνος Λοΐζος στη Νίκαια, η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ τίμησε σε ειδική εκδήλωση τη μνήμη του ΕΛΑΣίτη κομμουνιστή και ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκου Γόδα που τέτοιες ημέρες (19 Νοέμβρη) πριν από 65 χρόνια εκτελέστηκε στην Κέρκυρα από το αστικό κράτος.

Για τον Ν. Γόδα και την ιστορία του μίλησε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και ο ανιψιός του Ν. Γόδα Χρήστος και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Σάββας Παπάζογλου.


Μάλιστα, σε ένα ιδιαίτερο στιγμιότυπο που τράβηξε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, ο Σάββας Παπάζογλου πρόσφερε στην εκδήλωση τη φανέλα του παλιού ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Ανδρέα Μουράτη, η οποία είναι αντίστοιχη με αυτή που ζήτησε να φορέσει ο Νίκος Γόδας ως τελευταία του επιθυμία τη στιγμή της εκτέλεσής του. Επίσης, προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο με πληροφορίες για τη ζωή του Νίκου Γόδα ως ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, ως μαχητή του ΕΛΑΣ, αλλά και με μαρτυρίες από συγκρατούμενούς του για την παραμονή του στις φυλακές μέχρι την ώρα της εκτέλεσης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, Βαγγέλη Μαρούπα, να καλωσορίζει όσους παραβρέθηκαν στο χώρο και να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του ανιψιού του Ν. Γόδα Χρήστου και του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Σάββα Παπάζογλου.

Αμετακίνητος στα ιδανικά του μέχρι το τέλος

Στην ομιλία του, ο Π. Αλέπης τόνισε πως «το ΚΚΕ πραγματοποιεί τη σημερινή εκδήλωση για να τιμήσει τον κομμουνιστή λαϊκό αγωνιστή μαχητή του ΕΛΑΣ και στη συνέχεια φυλακισμένο στα μπουντρούμια του αστικού κράτους Νίκο Γόδα που αποτελεί έναν ήρωα από τους χιλιάδες αλύγιστους εκείνης τους γενιάς που πέθανε όρθιος, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και εκτελέστηκε γιατί δεν αποκήρυξε τις ιδέες του».

Αναφέρθηκε στην ενέργεια του Ν. Γόδα να ζητήσει ως τελευταία επιθυμία να εκτελεστεί, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού του οποίου υπήρξε βασικός παίκτης, την οποία χαρακτήρισε ως μια συμβολική κίνηση που δείχνει πόσο αυθεντικός και λαϊκός χαρακτήρας ήταν. Μίλησε για τη στάση των ιδιοκτητών της ομάδας εκείνης της εποχής, οι οποίοι δεν έκαναν τίποτε τόσο στην περίπτωση του Νίκου Γόδα όσο και άλλων ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στην Αντίσταση να τους σώσουν. «Αν και είναι τόσο ταλαντούχος ο Γόδας, είναι δηλαδή πολύ ικανός ποδοσφαιριστής, τελικά πρυτανεύει το ταξικό συμφέρον», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Από την ηρωική στάση αυτού του νέου ανθρώπου, θυμίζουμε ότι εκτελέστηκε μόλις 27 ετών, που παρέμεινε αμετακίνητος στα ιδανικά του, χωρίς να λογαριάσει ούτε την ίδια του τη ζωή, προβάλλει ανάγλυφα όλο το μεγαλείο, η ηθική ανωτερότητα, η υπέρτατη θυσία των κομμουνιστών για το δίκιο και την προκοπή του Λαού. Ετσι ήταν έτσι είναι οι κομμουνιστές. Στην πράξη και όχι στα λόγια κατοχυρώνουν αυτό που λέμε πρωτοπορία. Ακόμη και στο εκτελεστικό απόσπασμα έμειναν αταλάντευτοι, όρθιοι. Πόσοι και πόσοι δεν πέθαναν φωνάζοντας «Ζήτω το ΚΚΕ», «Ζήτω η Σοβιετική Ενωση», «Σύντροφοι συνεχίστε τον αγώνα». Πόσους τους πήγαιναν για εκτέλεση και αυτοί, χαμογελώντας, έδιναν κουράγιο στους συγκρατούμενους συντρόφους, έβρισκαν τη δύναμη να γράψουν δυο λόγια παρηγοριάς για τους δικούς τους, είχαν την αγωνία τους για το πώς θα συνεχιστεί η πάλη, πώς θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το Λαό. Ετσι και Νίκος Γόδας. Οπως διασώζουν μαρτυρίες συγκρατουμένων του, πριν φύγει από τη φυλακή για τον τόπο εκτέλεσης φωνάζει με δυνατή ψυχωμένη φωνή. «Νικήσαμε - ζήτω οι Ολυμπιονίκες του Σοσιαλισμού. Γειά σας συναθλητές μου», ενώ σε ένα από τα γράμματά του προς την οικογένεια κάποιες μέρες πριν από την εκτέλεση γράφει, «θέλω να ζήσετε καλά, πεθαίνω για την πατρίδα και τα ιδανικά μου. Αν κάνετε γιο να τού δώσετε το όνομά μου».

Ο Π. Αλέπης, στη συνέχεια, τόνισε: «Θέλουμε να επισημάνουμε πως με αυτήν την εκδήλωση, το ΚΚΕ δεν κάνει παντός είδους μνημόσυνο αποκομμένο από το σήμερα, τις σημερινές εξελίξεις και την πραγματικότητα που ζούμε. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για κάποιες άλλες ηρωικές εποχές, να περιγράψουμε τελικά περίπου ως μεταφυσική, ανεξήγητη, ή απλώς ρομαντική την πορεία, τις επιλογές των αγωνιστών των κομμουνιστών τότε. Αντίθετα: Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, διαπαιδαγωγούμαστε, τιμούμε τους νεκρούς μας και σφίγγουμε το χέρι μπροστά στη σκληρή πάλη που διεξάγουμε σήμερα».

Στο χαιρετισμό του, ο ανιψιός του Νίκου Γόδα Χρήστος Γόδας είπε για το θείο του πως ανήκει στην Ιστορία και όχι στους συγγενείς και πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις τις έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα, προκειμένου να δείχνουν και να εμπνέουν το δρόμο που πρέπει για να ξανασταθεί όρθια.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Σάββας Παπάζογλου, με δηλώσεις του, χαρακτήρισε σημαντική στιγμή την εκδήλωση.

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Ν.ΓΟΔΑ

    http://www.youtube.com/watch?v=Boh7REsjgrw

    thorpe

    ΑπάντησηΔιαγραφή