Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη»

Τις προηγούμενες μέρες, δημοσιεύτηκαν άρθρα και ρεπορτάζ σε εφημερίδες και διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο, που αναπαράγουν μια σειρά από ισχυρισμούς, μισές αλήθειες και ψέματα, στην πλειοψηφία τους υστερόβουλα και συκοφαντικά, με αφορμή ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του «Ριζοσπάστη» ως οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, τη σχέση της εφημερίδας με τα μέλη του Κόμματος, που εργάζονται ή εργάζονταν σε αυτήν το προηγούμενο διάστημα. Γίνεται προσπάθεια να συκοφαντηθεί συνολικά το Κόμμα, οι εσωκομματικές διαδικασίες συλλογικής συζήτησης και αποφάσεων. Δε θα μπούμε στον πειρασμό να τους απαντήσουμε ότι δε μιλάνε για «σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Δεν έχουμε τίποτα να απαντήσουμε σε όσους πάνε να πάρουν δήθεν «υπό την προστασία τους» εργαζόμενους ή πρώην εργαζόμενους του «Ριζοσπάστη», την ίδια ώρα που χρόνια τώρα δεν έχουν πει κουβέντα για τις χιλιάδες απολύσεις στον Τύπο, στα δικά τους ΜΜΕ και θεωρούν ότι «έπιασαν λαβράκι» με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ στα κομματικά του Μέσα, συνολικά στη δραστηριότητά του. Απλά, οι κομμουνιστές, οι άνθρωποι καλής θέλησης, που μας γνωρίζουν καλά, ας τους γυρίσουν την πλάτη. Μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια.


Θέλουμε, λοιπόν, να διευκρινίσουμε, για μια ακόμη φορά, ορισμένα ζητήματα, απευθυνόμενοι σε όλους όσοι είναι κομμουνιστές, πονάνε την υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος, την πορεία του, ενδιαφέρονται για την ενίσχυσή του, εκτιμούν τον αναντικατάστατο ρόλο του σήμερα και αύριο:

Η σχέση του κομματικού μέλους με το ΚΚΕ είναι υπόθεση τόσο ατομική όσο και συλλογική στο πλαίσιο της ίδιας της λειτουργίας και του Καταστατικού του Κόμματος. Δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από διάφορους τρίτους, που αποσκοπούν να παρέμβουν στις εσωτερικές διαδικασίες και συζητήσεις στο Κόμμα, με σκοπό να το χτυπήσουν, να αμφισβητήσουν την ιστορική του διαδρομή, να πλήξουν την πολιτική του γραμμή. Στα άλλα κόμματα, στα αστικά κόμματα, συνηθίζεται η αστική τάξη, διάφορα τμήματά της, να παρεμβαίνουν άμεσα με διάφορες ομάδες και στελέχη στο εσωτερικό τους. Πολύ απλά γιατί είναι κόμματα αστικά. Είναι στη φύση τους τέτοιες διαδικασίες. Αυτή η λειτουργία δεν αφορά όμως το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δεν άνοιξε ποτέ, ούτε πρόκειται να ανοίξει σήμερα, διάλογο με τον ταξικό αντίπαλο για ζητήματα που αφορούν εσωκομματικές διαδικασίες. Οι γνώμες των μελών και στελεχών του ΚΚΕ για διάφορα ζητήματα αφορούν την ίδια τη λειτουργία του Κόμματος και κανέναν άλλον. Δεν πρόκειται να δώσουμε στη δημοσιότητα στοιχεία όποιων εσωκομματικών συζητήσεων, που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το ΚΚΕ, τις ΚΟΒ και τα μέλη του.

Η κάθε συζήτηση και προβληματισμός που γίνεται μέσα στο Κόμμα, για να παρθούν οι όσο το δυνατόν σωστότερες αποφάσεις που θα υπηρετούν τους σκοπούς ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, δηλαδή την υπεράσπιση του δίκαιου των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, την οργάνωση της πάλης τους, για την πορεία της ταξικής πάλης, των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, όσο και για προγραμματικά ζητήματα για την τελική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, κάποια στιγμή ολοκληρώνεται, καταλήγει σε συγκεκριμένες αποφάσεις - κατευθύνσεις. Τότε, ανεξάρτητα από το ποιος συμφώνησε ή ποιος διαφώνησε, ποιος ισχυρίστηκε το ένα, ποιος το άλλο, ο καθένας, το κάθε κομματικό μέλος και στέλεχος του Κόμματος κρίνεται από τη στάση του απέναντι στην κομματική λειτουργία και στην προσπάθεια υλοποίησης των αποφάσεων. Στην υλοποίησή της κρίνεται, αναμφίβολα, και το αν μια απόφαση είναι σωστή ή λάθος.

Πρέπει να πονηρευτούμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα γίνεται στόχος μιας τέτοιας επίθεσης. Γνωρίζουμε ότι δρούμε σε συνθήκες που ο ταξικός αντίπαλος περιμένει κάθε ευκαιρία, περιμένει στη «γωνία» για να χτυπήσει το Κόμμα. Δεν παραιτείται ποτέ από αυτόν το σκοπό. Χρειάζεται, λοιπόν, επαγρύπνηση, υπεράσπιση των καταστατικών αρχών λειτουργίας του Κόμματος, από όλους μας.

11 σχόλια:

 1. σωστα αλλα εκτος απο τον ταξικο αντιπαλο ,του οποιου ειναι δεδομενο το ,υπαρχει και μια κοινωνια ,εραγαζομενοι που περιμενουν πολλες φορες αμεσες απαντησεις και φυσικα ικανοποιητικες .Δεν σημαινει οτι οποιος κανει κριτικη ειναι και αντικομματικος η αντικομμουνιστης ,Αυτη η λογικη οδηγαει σε λαθος δρομους και πρακτικες Ιακωβος Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Δεν σημαινει οτι οποιος κανει κριτικη ειναι και αντικομματικος η αντικομμουνιστης"

   Δε λέει πουθενά κάτι τέτοιο η ανακοίνωση. Ούτε και ισχύει ότι όποιος κάνει κριτική εκλαμβάνεται ως τέτοιος. Όπως με όλα τα πράγματα, η κρίση για το τι είναι και τι επιδιώκει κάποιος λαμβάνει υπόψη τη συνολική εικόνα της σχέσης του με το κίνημα. Όταν κάποιος εμφανίζεται στο κίνημα ΜΟΝΟ για να "κάνει κριτική", ε, τότε, ναι, βεβαίως είναι αντικομματικός, τι είναι; Όταν κάποιος τρέχει για το κίνημα, συνεισφέρει στο κίνημα και κάνει κριτική για το ένα ή το άλλο θέμα δεν έχει καθόλου την ίδια αντιμετώπιση.

   Αυτά στην πραγματική ζωή, όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται και γνωρίζουν τη θέση και την προσφορά ή μη του καθένα. Στο νετ ισχύουν άλλα, γιατί ισχύει ο νόμος της καθαρής περσόνας, της κατασκευής ταυτοτήτων. Για να μπερδέψεις τα δύο, πρέπει να υπάρχεις πολιτικά μόνο στο νετ, και αυτό σημαίνει εξ ορισμού ότι δεν έχεις καμία σχέση με το κίνημα.

   Διαγραφή
  2. Για του λόγου το αληθές: είχαν εκφραστεί πολύ έντονες κριτικές για το σημείωμα του Ριζοσπάστη για τον Χρόνη Μίσσιο. Ας δούμε τι έγραψε ο Ριζοσπάστης για τον Μηνά Σφυριδάκη, που πέθανε πριν λίγες μέρες και είχε επίσης αποχωρήσει από το κόμμα:

   "Ανήμερα της 40ής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κηδεύτηκε ο ΜΗΝΑΣ ΣΦΥΡΙΔΑΚΗΣ, αγωνιστής της αντιδικτατορικής αντίστασης του λαού μας. Ο Μηνάς Σφυριδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από 66 χρόνια. Γιος αγωνιστών, βίωσε από την παιδική του ηλικία τις στερήσεις και τις διώξεις των σκληρών μετεμφυλιακών χρόνων.

   Η φασιστική χούντα τον βρίσκει στα 19 του χρόνια. Από τα πρώτα μέλη της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, δίνεται με όλες του τις δυνάμεις στην παράνομη δουλειά. Κάνει με τα πόδια ριψοκίνδυνη έξοδο στη Βουλγαρία, προκειμένου να πάρει μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Εζησε κάποια χρόνια στο εξωτερικό, παίρνει μέρος σε αποστολές της Οργάνωσης.

   Παρά τις δυσκολίες που του επιφύλαξε η ζωή και τις διακυμάνσεις στη σχέση του με την Οργάνωση, ποτέ δεν έβαλε σε αμφισβήτηση και δοκιμασία τη σχέση ζωής με το λαϊκό κίνημα, τη συμπόρευση με το ΚΚΕ. Πρόεδρος για χρόνια της Ενωσης Φωτογράφων Θεσσαλονίκης, μέλος αργότερα του Συνδικάτου Οικοδόμων, δραστηριοποιείται στο ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ.

   Το τελευταίο διάστημα, που, χτυπημένος από την επάρατη, περνούσε δύσκολες μέρες, ένιωσε δίπλα του τις συντρόφισσες από την Πολίχνη, που έδωσαν υπέροχο παράδειγμα ταξικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Μια τελευταία του επιθυμία που δεν πρόλαβε να πραγματοποιηθεί, ήταν να αποκτήσει ξανά τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη παρέδωσε στον σ. Κουτσούμπα τη σφραγίδα της παράνομης Οργάνωσης της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.

   Τον Μηνά Σφυριδάκη αποχαιρέτησε ο σ. Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, παρουσία μεγάλου πλήθους συντρόφων και φίλων του."
   http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7712876

   Γιατί η διαφορά; Ε, γιατί ο Σφυριδάκης δεν έφτυσε το κόμμα, δεν αποκολλήθηκε από το λαϊκό κίνημα, δεν στράφηκε ενάντια στις βασικές κομμουνιστικές ιδέες και αξίες, δεν έγινε αποστάτης. Έμεινε άνθρωπος-υπόδειγμα για την αξιοπρέπειά του και την αφοσίωσή του στην υπόθεση της λαϊκής χειραφέτησης αντί να κάνει καριέρα ως αρνητής της αξίας του αγώνα. Και έδειξε έμπρακτα ότι ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να προκύψουν για όλους μας ανεξαιρέτως, υπάρχουν βασικές και απαράβατες αξίες και αρχές για τους κομμουνιστές. Γιατί υπάρχει ταξική συνείδηση.

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Ναι, τουλάχιστον αυτό αναφέρεται στο 902.

   Διαγραφή
  2. Άιντε, μπας και ξυπνήσει κι αυτή η έρμη η επαρχία.

   Διαγραφή
  3. Σπειροειδή, με βεβαιότητα λέω πως ΔΕΝ ξυπνά η επαρχία

   Φορθ Σπουτνικ

   Διαγραφή
 3. Αντωνη συμφωνω μαζι σου για το ιντερνετ .Ομως ειναι κι αυτο ενα μεσο επικοινωνιας .Απο τον τροπο που γραφει καποιος φαινεται αν ειναι κακοπροαιρετος η οχι .
  Μπορει καποιος να προσφερει και χωρις να ειναι οργανωμενος με πολλους τροπους.
  Απλα δεν φαινεται η δουλεια του .
  Αμα θα εχουμε την ευκαιρια και γνωριστουμε απο κοντα --γιατι ειμαι υπαρκτο προσωπο --θα μπορεσουμε να πουμε κι αλλα .
  Να ξερεις ομως οτι ολοι οι ανθρωποι δεν ειναι το ιδιο και δεν αντιδρουν το ιδιο σε μια απογοητευση.Ας μην ειμαστε λοιπον τοσο αυστηροι ,ας βλεπουμε και την ανθρωπινη μερια .Ξερω τι σου λεω .Βεβαια το να περασει καποιος απεναντι ειναι αλλο θεμα .Τοτε αλλαζει .Αλλα αυτο ας το αφησουμε για αλλη φορα .Ιακωβος Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Μπορει καποιος να προσφερει και χωρις να ειναι οργανωμενος με πολλους τροπους.
   Απλα δεν φαινεται η δουλεια του ."
   Διαφωνώ ότι δεν φάινεται η δουλειά του και το λέω από προσωπική πείρα. Κανενός στο ΚΚΕ δεν φαίνεται η δουλειά ατομικά και έτσι πρέπει.
   Αυτό που λες έχω βαρεθεί να το ακούω, ότι μαζί με τα ξερά καιγονται και τα χλωρά, και δεν το λέω κακοπροαίρετα.
   Από την προσωπική μου πείρα θεωρώ ότι όποιος έχει έρθει σε επαφή με οργανώσεις του ΚΚΕ και έχει προσπαθήσει να βάλει το οποιοδήποτε ζήτημα, μάλλον ένιωσε μια ευχάριστη έκπληξη για τον τρόπο αντιμετώπισης.
   Στο χώρο της δουλειάς μου όταν οργανώθηκε συζήτηση με υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ οι ερωτήσεις που τέθηκαν από συντρόφους οργανωμένους μάλιστα, εξέπληξαν πολύ κόσμο γιατί θεωρούσαν ότι αυτά τα ζητήματα ήταν "ταμπού" για το ΚΚΕ και το να ακούνε και να βλέπουνε ότι γινόταν άνετα μια δημόσια συζήτηση με επιχειρήματα και καθαρό λόγο ώθησε αρκετούς από αυτούς να μας ψηφίσουν.
   Όπως σου είπε και ο Αντώνης με το παράδειγμα του σ. Σφυριδάκη, στην πραγματικότητα η συμπεριφορά του ΚΚΕ απέναντι σε ανθρώπους που μπορεί να διαφώνησαν είναι χαρακτηριστική και τελείως διαφορετική από αυτό που πάνε να πλασάρουν.
   Επίσης έχω καταλήξει και σε άλλο ένα συμπέρασμα, ότι όσο και να χτυπιούνται οι έξω από το κόμμα ότι κάνουν "κριτική", την πιο σκληρή κριτική την κάνουν οι ίδιοι οι κομμουνιστές μέσα από τα όργανά τους. Και εκεί είναι που μετράει.

   Διαγραφή
  2. loukasfilm, νομίζω πως έχεις δίκιο σε όλες σου τις παρατηρήσεις. Τουλάχιστον η δική μου εμπειρία από την όλο και πιο συστηματική επαφή με μέλη και συνδικαλιστές επιβεβαιώνει απολύτως αυτά που λες. Και μιλάω από τη θέση του μη οργανωμένου (και από ελάχιστα υποσχόμενες αφετηρίες, σημειωτέον), που ήρθε σε επαφή με το ΚΚΕ μέσα από συνδικαλιστική δράση· κι όταν με προσκάλεσαν σε συζήτηση στο πλαίσιο του προσυνεδριακού είχα μείνει κάγκελο παρακολουθώντας τη διαδικασία κι ακούγοντας τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις. Νομίζω ότι σχεδόν άκουγα τον θόρυβο από τις προκαταλήψεις μου που κατέρρεαν...
   Rouletabosse

   Διαγραφή
 4. Το κείμενο αυτούσιο, στη γενίκευση δηλαδή της επικαιρότητας και ως γενίκευση, είναι σωστό.

  Έχω όμως τη γνώμη ότι η επικαιρότητα θέτει και το ζήτημα της διαφοράς ανάμεσα στη συνυπευθυνότητα του κομματικού μέλους όταν αυτό γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τρίτους, από τη μια, και την δίχως ευθύνη του πολιτική εκμετάλλευσή του, από την άλλη. Στην πρώτη περίπτωση το κομματικό μέλος πρέπει να καταγγέλλεται πολιτικά. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει και κομματική ευθύνη εκμηδενισμού των όποιων περιθωρίων πολιτικής εκμετάλλευσης.

  Η ίδια επικαιρότητα θέτει και το ζήτημα ότι ενώ -πολύ σωστά- "το ΚΚΕ δεν άνοιξε ποτέ, ούτε πρόκειται να ανοίξει σήμερα, διάλογο με τον ταξικό αντίπαλο για ζητήματα που αφορούν εσωκομματικές διαδικασίες", ο ταξικός αντίπαλος ικανοποιείται όταν (και χωρίς διάλογο) γίνεται κάτοχος στοιχείων από τέτοιες εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ αντίθετα ο ταξικός σύμμαχος ανησυχεί.
  Ίσως λοιπόν υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι γενικεύσεις δεν είναι 100% επαρκείς.

  Ελπίζω ταυτόχρονα να κατάφερα τον όσο είναι δυνατό περιορισμό κάθε περιθωρίου πολιτικής εκμετάλλευσης από τρίτους αυτού του σχολίου (που άλλωστε και αυτό από έναν "τρίτο" προέρχεται).

  ΑπάντησηΔιαγραφή