Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Ποιος τολμά να αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα "ασυνεπή";

Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου για το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

[...] Η συνθήκη απέτρεψε την αποδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και έδωσε ισχυρή ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι βέβαια ένας συμβιβασμός ανάμεσα σ'αυτούς που θέλουν την Ευρώπη μια απλή ελεύθερη αγορά για την διακίνηση προϊόντων και κεφαλαίων και τις δυνάμεις που προωθούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση με ομοσπονδιακή μορφή με ανάπτυξη της δημοκρατίας και ενίσχυση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας. [...] Οι κοινωνικοί, οι πολιτικοί, οι γενικότεροι αγώνες των λαών στην Ευρώπη γενικά και στο κάθε κράτος μέλος θα αναπτυχθούν τη δεκαετία που διανύουμε γύρω από την πολιτική μορφή τη θεσμική συγκρότηση και το κοινωνικό περιεχόμενο που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.


[...]

Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τα πρώτα βήματα που έγιναν στο συμβιβασμό του Μάαστριχτ και να τα πολλαπλασιάσουμε προς την κάλυψη του ελλείμματος της δημοκρατίας, προς την εναρμόνιση της κοινωνικής πολιτικής στο ανώτερο επίπεδο, προς την ενίσχυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προς την ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική. Η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμπληρωθεί με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που θα αποβλέπουν σε μια Ένωση πιο δημοκρατική, περισσότερο ευαίσθητη απέναντι στην κοινωνία, αλληλέγγυα στις ασθενέστερα οικονομικά χώρες, προωθημένη στην κοινωνική και περιβαλλοντική νομοθεσία, με σεβασμό στις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες του κάθε λαού που όλες μαζί συγκροτούν τη συνολική ευρωπαϊκή κουλτούρα. Ο πολιτιστικός παράγων θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ο ΣΥΝ πρέπει να αναζητήσει μορφές συνεργασίας με όλες εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Ευρώπης που αποβλέπουν σε μια διόρθωση - υπέρβαση της συνθήκης προς αυτές ακριβώς τις κατευθύνσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να θέσει ως στόχο να ευρεθεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη δημιουργία της. Λόγοι οικονομικοί και κοινωνικοί, εθνικοί και γεωπολιτικοί επιβάλλουν να μην περιθωριοποιηθούμε, να μην βρεθούμε στο "δεύτερο ή τρίτο κύμα" διεύρυνσης της Ένωσης, οπότε θα βρεθούμε να "ανταγωνιζόμαστε" με άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των Βαλκανικών. Αντίθετα, στην Ένωση μπορούμε να παίξουμε σημαντικό σταθεροποιητικό και ειρηνευτικό ρόλο στα Βαλκάνια για το καλό όλων.

Γι' αυτούς τους λόγους ο ΣΥΝ θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας του Μάαστριχτ.

Ο ΣΥΝ θα ψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας και θα επιδιώξει να την μετατρέψει σε αφετηρία για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Με την κύρωση της συμφωνίας απορρίπτουμε το ενδεχόμενο αποδιοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στηρίζουμε τα θετικά στοιχεία του συμβιβασμού που επετεύχθη στο Μάαστριχτ και επιδιώκουμε μαζί με την πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης να επιτύχουμε την υπέρβαση της προς τις κατευθύνσεις που προωθεί η Αριστερά στην Ευρώπη.Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. Κάποιοι λένε ότι ορισμένες χώρες, θα έπρεπε ίσως να μην είχαν ενταχθεί. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, αλλά εγώ προτιμώ να αφήσουμε στους ιστορικούς αυτή τη συζήτηση. Δεν έχει σημασία σήμερα. Σήμερα, η Ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη.

Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος. Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν. Προς το παρόν αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός.

Γνωρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικα. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη θέση και θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει επίσης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα.

Εάν κάποιος όπως αναφέρει πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος;

Οι Ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

---

Λοιπόν; Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασυνεπής με τις εξ αρχής και εκ θεμελίων προγραμματικές και καταστατικές του αρχές (ήτοι, το κεφάλαιο να κερδάει, και όλοι οι άλλοι...) ή εσύ δεν ήξερες, δεν ρώταγες, είδες φως και μπήκες για να "γίνει κάτι" επειδή κάτι άκουσες ότι "θα το σκίσει το Μνημόνιο"; Ωραία, είπε και δυο κουβέντες παραπάνω ο άνθρωπος όταν έπρεπε να σε κοροϊδέψει και να καρπωθεί εκλογικά την "αγανάκτησή" σου. Και λοιπόν; Αυτός φταίει; Εσύ δεν θέλησες να ακούσεις κουβέντα από οποιονδήποτε σου έλεγε πως δεν πήγαιαν ακριβώς για επανάσταση ο άνθρωπος και το κόμμα του, είτε ταξική είτε "εθνική". Εσύ ζήτησες να εξαπατηθείς. Ανέλαβε λοιπόν τις ευθύνες σου και άσε τα "μας κορόιδεψαν." Εσύ σε κορόιδεψες.

10 σχόλια:

 1. "Να μπούμε τώρα να μην περιθωριοποιηθούμε ρε παιδί μου!"

  Η Ελλάδα πλέον στη λίστα των υπανάπτυκτων (politically correct: "αναπτυσσόμενων") χωρών: http://rt.com/business/greece-developed-downgrade-msci-578/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ποιος τολμά να αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα "ασυνεπή";

  Εγώ, μέχρι να υποσχεθεί εκτός από #free_wifi και ένα iphone5 δώρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντώνη, κάπου (νομίζω στην "διακήρυξή" τους) λένε και καλά ότι όχι πάση θυσία στο ευρώ.

  Να γίνει αντιπαραβολή με το " η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη."

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό είναι ένα σύνθημα με το ίδιο περιεχόμενο που έχει το συριζικό "ο άνθρωπος πάνω απ' τα κέρδη." 100% αέρα κοπανιστό. Ξέρεις κανέναν, ως και τον πιο στυγνό καπιταλιστή, που έχει δηλώσει ποτέ ότι βάζει τα κέρδη πάνω απ' τον άνθρωπο; Ε, το ίδιο θα δηλώσει οποιοσδήποτε ότι "κάνουμε θυσίες για το ευρώ." Κάνουμε θυσίες...για τη δημοκρατία. Ο Σαμαράς λέει ότι κάνουμε θυσέις για το ευρώ;

   Διαγραφή
  2. Εδώ είμαστε:

   http://www.protothema.gr/politics/article/268752/tsipras-oxi-eyro-pash-thysia-/

   "Αυτό το παση θυσία στο ευρώ είναι ανατριχιαστικό. Τι θα πει παση θυσία; Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές;"

   Τώρα:

   " η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη."

   Μόνο εγώ νομίζω ότι και τα δύο μαζί δεν δένουν με τίποτα?

   JKL

   Διαγραφή
  3. κι όμως: "η Ελλάδα (...) δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη" σημαίνει ότι μπορεί να την *εξαναγκάσουν* να εξέλθει, ζητώντας της να παραβιάσει τις "κόκκινες γραμμές" της (δηλ. τις κόκκινες γραμμές τού Αλέξη, οι οποίες προφανώς δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί από την πολιτική τού Αντώνη).
   άμ δεν καταλαβαίνετε τί λέει ο Αλέξης πίσω από τις λέξεις..., άμ κάνετε και κριτική :P

   πίκατσου

   Διαγραφή
 4. Απαντήσεις
  1. Έχει από Ανδρέα κάτι, κάτι από καμάκι στη Ρόδο, αλλά έχει και λίγο Major Kong, προφανώς προς τιμήν της ενδόξου πολιτείας του Τέξας: http://www.youtube.com/watch?v=9ynY5NvYsZY

   Διαγραφή
  2. Πανάθεμά τον!
   - Πάρε ρε κεφάλα ένα μεταφραστή τη στιγμή που δεν κατέχεις καλά τη συγκεκριμένη γλώσσα, μίλα ελληνικά στο συνέδριο και ας βάλουν ακουστικά με ταυτόχρονη ακουστική μετάφραση. Ούτε ο πρώτος είσαι, ούτε ο τελευταίος ομιλητής που το κάνει αυτό.
   - Μιλάς σε ξένο δημοσιογράφο; Ας υποτιτλίζει κάποιος, ή ας μεταγλωττίζει ένας άλλος μεταφραστής απάνω απ' τη φωνή σου.
   - Άλλωστε ούτε ο ΓΑΠ είσαι με μητρική σου γλώσσα τα αγγλικά, ούτε ο Σημίτης με δεύτερη γλώσσα λόγω καθηγητηλικιού τα γερμανικά, ούτε η Κανέλλη που τα κατέχει τέλεια λόγω επαγγέλματος, ακόμα και τους αγγλικούς ή αμερικάνικους ιδιωματισμούς.
   πρώην ανταποκρίτρια του ABC στον πόλεμο του Κόλπου)
   - Πάρε παράδειγμα από τη Μέρκελ, το Σόιμπλε, το Ρεχάγκελ, τον Πούτιν, τον Ομπάμα, τον Ολάντ(ρέου) και άλλους πολλούς: Τη μητρική τους γλώσσα μιλάνε στα φόρα και στις διεθνείς τους συναντήσεις και κυρίως σε δημοσιογράφους για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

   Μη γίνεσαι ρόμπα τσάμπα και βερεσέ για τα αγγλικά! Έχεις γίνει που έχεις γίνει ... άστο να πα στο διάολο!

   Διαγραφή
  3. Να μην ξεχνάμε και all time classic:
   http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9yqFof3Xt0M

   Διαγραφή