Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Στη δίκη της εργατικής τάξης

ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!

Σημερα στα δικαστηρια της Ευελπίδων είδαμε από κοντά τη δίκη των Χαλυβουργών.

ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!

Εσυραν στα έδρανα των κατηγορούμενων σαν εγκληματίες εργάτες που τόλμησαν να σταθούν όρθιοι απέναντί τους και να τους κοιτάξουν στα μάτια χωρίς φόβο και να απαιτήσουν απλά δουλειά κι ανθρώπινη ζωή.

Οσοι βρεθήκαμε εκεί, ακόμη και οι πιο πονηρεμένοι (έτσι νομίζαμε), είδαμε την καινούργια κατάσταση που στήνουν, το "νόμος και τάξη" σε όλο του το ...μεγαλείο και νοιώσαμε μια απίστευτη ατμόσφαιρα δεκαετίας '50.


Στημένες κατηγορίες, ένα βασικό μάρτυρα που δεν τολμούσε να βγάλει φωνή και ψιθύριζε μη και τον πάρει κανένα αυτί, ένα προεδρείο με την εισαγγελέα να έχει κολλήσει δίπλα στην πρόεδρο και να διευθύνει ουσιαστικά τη δίκη, απεργοσπάστες που προσπαθούσαν να κρύψουν τα ολοφάνερα, υπάλληλους της εργοδοσίας με τρομερο θράσος που έλεγαν ό,τι νάναι, τους απεργούς κατηγορούμενους χαμογελαστούς και άφοβους να τιμάνε την τάξη τους και τον αγώνα τους, και άλλα πολλά που θα συγκεντρώσουμε και θα πούμε όσο μπορούμε πιο αναλυτικά στην εκπομπή "ΠΑΜΕ ΔΡΟΜΟ" τη Δευτέρα 2/12 στο web radio του ΠΑΜΕ στις 8μμ.

2 πράγματα μόνο ακόμα:

1. Αυτοί οι εργάτες δεν πρεπει και δεν θα μείνουν μόνοι. Επομένως και στα επόμενα επεισόδια της δίκης που θα κρατήσει όπως φαίνεται, πρεπει όσοι μπορούμε να είμαστε εκεί και να σταθούμε δίπλα τους, γιατί αυτό που έκαναν τότε δεν το έκαναν μόνο για τον εαυτό τους.

2. Ειναι πραγματική εμπειρία να βλέπει κανείς όλο αυτό το απίστευτο σκηνικό πέτρινων χρόνων σε καιρό... "Δημοκρατίας". Αξίζει πραγματικά να δει και να νοιωσει κανεις τι συμβαινει γύρω μας. Οι διηγήσεις φθάνουν μέχρι κάποιο σημείο και μετά σηκώνουν τα χέρια.

Αυτή την αλήθεια πρέπει να τη δούμε και να την αντιμετωπίσουμε όπως της αξίζει.

(Εννοείται πως θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες άμεσα μόλις βρούμε λίγο περισσότερο χρόνο).

Δίκη χαλυβουργών: Παντελώς αστήρικτες οι κατηγορίες - Αναβλήθηκε για το Μάρτη η διαδικασία
Δημοσίευση: Παρ, 29/11/2013 - 19:24
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 29/11/2013 - 19:24

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», ενάντια στους οποίους έχει στηθεί βιομηχανία μηνύσεων από την εργοδοσία, αλλά μετά την εξέταση δύο μαρτύρων κατηγορίας, το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της εκδίκασης για την Παρασκευή 14 Μάρτη 2014. Και αυτό επειδή κρίθηκε απαραίτητο να κληθούν ως μάρτυρες οι τέσσερις αστυνομικοί που κατέθεσαν για τη σύλληψη των έξι εργαζομένων έξω απ' την πύλη της «Χαλυβουργίας» το βράδυ της 20ής Ιούλη 2012, μετά την επέμβαση των ΜΑΤ προκειμένου να σπάσει η πολύμηνη απεργία των χαλυβουργών, με εντολή της κυβέρνησης.

Η δίκη των χαλυβουργών έχει στόχο να τους τιμωρήσει για τον ηρωικό αγώνα που έδωσαν, προκαλώντας πρωτόγνωρες εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Έρχεται σε συνέχεια ανάλογων διώξεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος, ύστερα από μηνύσεις της εργοδοσίας.

Οι έξι απεργοί χαλυβουργοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «παράνομη βία» και «άμεση συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης», ενώ στο κατηγορητήριο εμφανίζονται να εμπόδισαν τους απεργοσπάστες να μπουν στο εργοστάσιο το βράδυ της 20ής Ιούλη στις 4.30 με 5.30 τα χαράματα. Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και σε βάρος 18 ακόμη χαλυβουργών και της συζύγου ενός από αυτούς, από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό, για «παράνομη βία», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απειλή και εξύβριση» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης».

Από την εξέταση των δυο πρώτων μαρτύρων σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι οι κατηγορίες δεν πατάνε πουθενά. Συγκεκριμένα:

- Τα χαράματα της 20ής Ιούλη, όταν έγιναν οι συλλήψεις των έξι πρώτων κατηγορούμενων, οι μάρτυρες κατηγορίας όχι μόνο δεν ήταν παρόντες, αλλά επιπλέον επιβεβαίωσαν πως η πρώτη βάρδια ξεκινούσε στις 6.30 π.μ. Με αυτήν την έννοια, κρίθηκε και απαραίτητο να κληθούν οι τέσσερις αστυνομικοί που κατέθεσαν για τις συλλήψεις, όπως ζήτησαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης.

- Στις γραπτές καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της απεργίας η πύλη ήταν κλειστή και δεν μπορούσε κανείς να μπει. Από τις σημερινές καταθέσεις όμως προέκυψε ότι η πύλη ήταν ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι χαλυβουργοί δέχονταν αλληλεγγύη, τρόφιμα και έκαναν ανοιχτές εκδηλώσεις.

- Επιβεβαιώθηκε ότι στις 28 Μάη 2012 έγινε Γενική Συνέλευση και πάρθηκε απόφαση (204 υπέρ έναντι 42 κατά) για νέα απεργία με μυστική ψηφοφορία και κάλπη. Η απόφαση αυτή δεν προσβλήθηκε στα δικαστήρια και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, παρά τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας ότι η απεργία ήταν δήθεν παράνομη από τις 28 Μάη.

- Κανείς μάρτυρας δεν μπορούσε να κατονομάσει την ταυτότητα των προσώπων που υποτίθεται ότι άσκησαν βία. Ο ένας εκ των μαρτύρων περιορίστηκε στο περιστατικό της 21ης Ιούνη 2012, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το σύνολο όσων υποτίθεται ότι του επιτέθηκαν, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις της υπεράσπισης. Εκείνη τη μέρα, ο απεργοσπαστικός μηχανισμός έκανε κάθε προσπάθεια να μπει στο εργοστάσιο και να σπάσει την απεργία.

- Ο άλλος μάρτυρας κατηγορίας είπε ξεκάθαρα ότι και την επίμαχη ημερομηνία της 21ης Ιούνη, άκουσε μόνο φωνές, γιατί βρισκόταν πίσω και δεν μπορούσε να δει και πως ο ίδιος δε δέχθηκε καμιά επίθεση! Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε πώς γίνεται στην κατάθεσή του να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες για «κλωτσιές» που δέχθηκε κλπ., απάντησε «δεν ξέρω»! Επιπρόσθετα, αποδέχθηκε ότι δεν ήξερε ποιος επιτέθηκε σε ποιον και είπε: «Κανείς δε με παρεμπόδισε να μπω». Προέκυψε, επίσης, ότι οι ίδιοι οι προϊστάμενοι του εργοστασίου ήταν μέρος του απεργοσπαστικού μηχανισμού.

- Επιβεβαιώθηκε, τέλος, ότι τις αποφάσεις για απεργία τις έπαιρνε η πλειοψηφία των χαλυβουργών μέσα από γενικές συνελεύσεις, καταρρίπτοντας και το άλλο βασικό επιχείρημα της εργοδοσίας ότι δήθεν η διοίκηση του Σωματείου δεν εφάρμοσε τη δικαστική απόφαση της 5/6/2012 για παράνομη απεργία.

Αλληλεγγύη

Την αλληλεγγύη τους στους απεργούς χαλυβουργούς που σέρνονται στα δικαστήρια εξέφρασαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σωματεία και ομοσπονδίες, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και άλλοι μαζικοί φορείς, που τόνισαν ότι το στημένο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι χαλυβουργοί είναι μέρος του δόγματος «νόμος και τάξη» και κάλεσαν το λαό να απαντήσει με την οργάνωση και την αλληλεγγύη του στην τρομοκρατία εργοδοσίας και κυβέρνησης.

3 σχόλια:

 1. τί να (πρωτο)σχολιάσει κάποιος...ενώ συμβαίνουν αυτά κι άλλα πολλά δυστυχώς οι κινητοποιήσεις είναι ελάχιστες...ο αντικομμουνισμός γενικά κι η αντιΚΚΕ κι αντιΠΑΜΕ προπαγάνδα ειδικά είναι προς το παρόν αρκετά αποτελεσματικές... είχες γράψει σχετικά πρόσφατα (σεπτέμβρη;; οκτώβρη;;;) ένα κειμενάκι σχετικά με το επίπεδο ταξικής (και γενικά πολιτικής) συνειδητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και την απογοήτευση που συχνά πυκνά σου προκαλούν, το ψάχνω στο ιστολόγιο αλλά δεν μπορώ να το βρώ, αν έχεις χρόνο υπέδειξέ μου τον σύνδεσμο, μου είχε φανεί ιδιαίτερα εύστοχο....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μήπως εννοείς το "Μας ψεκάζουν";

   http://leninreloaded.blogspot.com/2013/10/blog-post_764.html
   http://leninreloaded.blogspot.com/2013/10/i_15.html

   ή ίσως το "Όσοι σιώπησαν";

   http://leninreloaded.blogspot.com/2013/11/blog-post_6398.html

   Διαγραφή
  2. O λαός βρίσκεται στο εξής επίπεδο : να φύγουν αυτοί, να έρθουν οι άλλοι οι καλοί. Να τους τιμωρήσουμε, να βγει κάποιος να τα πει δυναμικά στα κανάλια, να έρθει ένας σωτήρας κλπ κλπ. Η οργάνωση στους τόπους εργασίας και στις γειτονιές. όπως λέει το 19ο. είναι περιορισμένη τοπικά, αλλά όπου υπάρχει, έχει δείξει πολύ καλά σημάδια.
   Και να μην ξεχανάμε, ότι οι αγρότες που πήγανε δικαστήριο, συνελήφθησαν όταν ήτανε μόνοι τους, ενώ όταν συμμετείχε πολύς κόσμος, δεν κουνήθηκε φύλλο.

   Διαγραφή