Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

Σύσκεψη των σωματείων του Ομίλου Φιλίππου σήμερα, με πρωτοβουλία του συνδικάτου της ΕΒΓΑ

Το συντονισμό της δράσης των επιχειρησιακών σωματείων και των εργαζομένων που δουλεύουν στα εργοστάσια του «Ομίλου Φιλίππου» (ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, ΚΑΝΑΚΗ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ΜΙΜΙΚΟΣ, ΒΙΣ, ΜΟΡΝΟΣ), θα συζητήσουν σήμερα οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, σε συνάντηση που θα γίνει στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Την πρόσκληση απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις επιχειρούμενες από την εργοδοσία μειώσεις μισθών.


Ο Όμιλος Φιλίππου πρωτοστατεί για να εφαρμοστούν και να διευρυνθούν στον κλάδο οι αντεργατικοί νόμοι. Επέβαλε απολύσεις και τετραήμερο στη ΦΑΓΕ, μισθούς 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών και με απαίτηση για μειώσεις μισθών έως και 15% στην ΕΒΓΑ, μισθούς 586 ευρώ στην Elbisco, μειώσεις μισθών στο ΜΟΡΝΟ, στον ΚΑΝΑΚΗ κατάργηση επιδομάτων γάμου και καθυστέρηση δεδουλευμένων, στη ΒΙΣ μηνιαίες διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής (4ήμερο).

Αυτή την ενιαία επίθεση καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι με ενότητα και συντονισμό σε επίπεδο ομίλου. Όπως έγινε πρόσφατα στην Coca - Cola, όταν απήργησαν πανελλαδικά όλα τα εργοστάσια της πολυεθνικής, αντιδρώντας στις 33 απολύσεις στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Φιλίππου είναι ένας απ' τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κολοσσούς στον κλάδο των τροφίμων, καθώς ελέγχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από μονοπωλιακή θέση ένα μεγάλο μέρος της αγοράς τροφίμων. Μέσω των ομίλων της ΦΑΓΕ, της Hellenic Quality Foods (HQF) και της Elbisco, έχει βάλει στο χέρι μια σειρά εταιρειών διαφόρων κλάδων.
902

2 σχόλια:

 1. ..μετά το τριήμερο σοου, μια γευση αληθινής ζωής..τα πραγματα στους εργασιακούς χώρους είναι πολύ ασχημα άλλά ειδήσεις σαν αυτή και την προηγούμενη όπου βλέπεις εργαζομένους να αντιστέκονται συλλογικά μας δίνουν κουράγιο! Το θέμα βέβαια είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στέκεται μόνο στα αμεσα κέρδη τέτοιων αγώνων και δεν το βλέπει μακροπρόθεσμα..και βέβαια αν δεν δραστηριοποιείτε πουθενα δεν μπορεί να αντιλφθεί και τα υπόλοιπα "κερδη": αγωνιστική ανάταση, βελτιωση της προσωπικότητας μέσα απο τις συλλογικές ζυμώσεις,αλληλεγγύη κτλ. Ελπίζω μόνο ότι καθώς ο αριθμος τέτοιων εστιών φαίνεται να αυξάνεται, θα περάσουμε κάποια στιγμή σε μια ποσοτική- ποιοτική εξέλιξη στο ε.κ
  Μανουήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Ποιος είναι ο όμιλος
  Ο όμιλος Φιλίππου είναι ένας απ' τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κολοσσούς στον κλάδο των τροφίμων, καθώς ελέγχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από μονοπωλιακή θέση ένα μεγάλο μέρος της αγοράς τροφίμων. Μέσω των ομίλων της ΦΑΓΕ, της Hellenic Quality Foods (HQF) και της Elbisco, έχει βάλει στο χέρι μια σειρά εταιρειών διαφόρων κλάδων. Συγκεκριμένα, στη ΦΑΓΕ συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω θυγατρικές:
  ΕΒΓΑ ΑΕ (εκτός ενός σημαντικού μέρους των παγωτών που ανήκουν στη «Nestle» και στη «Unilever»), ΒΙΣ ΑΕ, ΒΙΠΕΧ ΑΕ, ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ, «Ι. Νικολάου ΟΕ», ΜΠΙΖΙΟΣ ΑΕ, ΙΩΦΙΛ ΑΕ, ΑΓΑΝ ΑΕ, ΤΥΡΑΣ, ΠΙΝΔΟΣ, Γ. Σ. ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΞΥΛΟΥΡΗΣ ΑΕ, ΗΛΙΑΤΩΡ ΑΕ, ΖΑΓΚΑΣ, ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΕ, ΦΑΓΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ (Πρώην ΞΥΛΟΥΡΗΣ), FAGE ITALIA, FAGE USA, FAGE U.K.
  Στον όμιλο Φιλίππου ανήκει, ακόμη, η «Hellenic Quality Foods», όπως μετονομάστηκε η εταιρεία «ΚANAKΗ» που διακινεί προϊόντα ζύμης, λαχανικά και πουλερικά) και τα κοτόπουλα «MIMIKOS». Επίσης, η «Elbiscο», μονοπώλιο στον κλάδο των προϊόντων ζύμης, μπισκότου, κρουασάν, φρυγανιάς κ.ά.
  Στην «Elbisco» έχουν περιέλθει μετά από εξαγορές και συγχωνεύσεις οι εταιρείες: «Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων», «Βοσινάκης», «Αλλατίνη», «Kρις Κρις», «Αρτοβιομηχανία Elite», «Forma», «Εlbisco Εμπορική ΑΕ Διανομών Τροφίμων», ΧΑΝΟΓΛΟΥ ΑΕ, ZITO LUKS (εταιρεία παραγωγής και διανομής ψωμιού που αριθμεί 29 αρτοποιεία στη FYROM), ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ (εταιρεία συσκευασιών), ΕΒΓΑ Συμμετοχών ΑΕ με τα προϊόντα κρουασάν «Folie», κατεψυγμένης ζύμης, τους χυμούς «Refresh» και «Sunny» και παγωτά.
  Κέρδη με ουρά
  Πρόσφατα, η «ναυαρχίδα» του ομίλου, η ΦΑΓΕ, μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013, οι πωλήσεις του ομίλου ΦΑΓΕ παρουσίασαν αύξηση 2,2% και ανήλθαν σε 277,3 εκατ. δολάρια έναντι 271,3 εκατ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2012. Η αύξηση των πωλήσεων αποδίδεται από την εταιρεία κυρίως στην άνοδο των πωλήσεων σε ΗΠΑ και Ιταλία κατά 7,1% και 36,9%, αντίστοιχα.
  Τα μεικτά κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα 106,5 εκατ. δολ. (μειωμένα κατά 6,2%). Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των τιμών του γάλακτος (ως πρώτη ύλη), που συλλέγεται στην ελληνική αγορά, κατά 1,4%. Δηλαδή, με μια κουβέντα, απ' το ξεζούμισμα των παραγωγών! Αντίστοιχα, η Elbisco ανήκει στις 100 κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες του 2012, κατέχοντας την 93η θέση. Η δε ΕΒΓΑ, το 2011 είχε πωλήσεις ύψους 35,96 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 οι αντίστοιχες πωλήσεις έφτασαν τα 32,16 εκατ. ευρώ."
  http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7693452

  ΑπάντησηΔιαγραφή