Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

Bertolt Brecht-Στρογγυλοκέφαλοι και σουβλοκέφαλοι

Bertolt Brecht
Στρογγυλοκέφαλοι και σουβλοκέφαλοι, ή πλούσιος πλουσίω αεί πελάζει 
(Die Rundköpfe und die Spitzköpfe)
Ένα τραγικό παραμύθι
(1936)

Εσκάλα:
Πρέπει να είναι ένας, που να μπορεί να διαλύσει το δρεπάνι. Όσο θα υπάρχει αυτό, δεν θα υπάρχει φόρος αλατιού. Είναι το απόβρασμα, που δε θέλει να πληρώσει τίποτα και τώρα, εκμεταλλευόμενο την αδυναμία του κράτους, εξεγείρεται. [...] Αφέντη, η εγγύηση είναι ο Άνγκελάς μας, μεγάλη ανακάλυψη!

Αντιβασιλιάς:
Το αυγό του Κολόμβου;


Εσκάλα:
Ναι. Και γι΄αυτό η εγγύηση έχει δύο πόδια.

Αντιβασιλιάς:
Τι;

Εσκάλα:
Έχει δύο πόδια. Αυτός ο Άνγκελας ξέρει: ο λαός δε δρα γενικά αλλά εξαιτίας ανάγκης. Κι ανυπόμονα ψάψνει να βρει το φταίξιμο μιας τέτοιας καταστροφής, σαν να είναι ένα συνηθισμένο πλάσμα με στόμα και αυτί που περπατάει στα δυο του πόδια και που ο καθένας συναντά στο δρόμο.

Αντιβασιλιάς:
Και κάτι τέτοιο ανακάλυψε αυτός;

Εσκάλα:
Ανακάλυψε ότι σε αυτή τη χώρα του Περού υπάρχουν δυο φυλές που κατοικούν εδώ και μεταξύ τους είναι πολύ διαφορετικές, και εξωτερικά, εξαιτίας της μορφής του κεφαλιού τους --σουβλερό είναι του ενός το κεφάλι και επίπεδο του άλλου-- και σε κάθε κεφάλι υπάρχει διαφορετικό μυαλό, στους επίπεδους επιφανειακή τιμιότητα και πίστη, στους σουβλερούς ένας υπερβολικά σουβλερός χαρακτήρας πονηριάς και υστεροβουλίας, τάσης για εξαπάτηση. Την πρώτη, αυτή με τα επίπεδα κεφάλια, ο Άνγκελας την ονόμασε Τσουχ και είπε γι' αυτήν ότι είναι σύμφυτη από τη γέννησή της με το χώρο του Περού και από καλό αίμα. Της άλλης, με τα σουβλερά κεφάλια, της αποδίδει ξένα στοιχεία, συνωστίστηκε στην ύπαιθρο μη έχοντας πατρίδα, και την ονόμασε Τσιχ. Σύμφωνα με τον Άνγκελας, το τσίχικο μυαλό ευθύνεται για όλες τις συμφορές αυτού του τόπου. Αυτή είναι, αφέντη, η μεγάλη ανακάλυψη του Άνγκελας.

Αντιβασιλιάς:
Αυτό είναι πολύ αστείο. Και τι θα κάνει για αυτό;

Εσκάλα:
Θα αντικαταστήσει την πάλη των πλούσιων και των φτωχών με την πάλη των Τσουχ και των Τσιχ.

Αντιβασιλιάς:
Χμ. Αυτό δεν είναι άσχημο, έτσι;

Εσκάλα:
Αυτό είναι το δίκαιο· αυτό που επιδιώκει τόσο ενάντια στους πλούσιους όσο και για τους φτωχούς. Κι ακόμη παραπέρα: ενάντια στους πλούσιους κάθε φορά που γίνονται παραβιάσεις το ονομάζει τσίχικο.

Αντιβασιλιάς:
Το ονομάζει τσίχικο. Και τι λέει για τα μισθώματα;

Εσκάλα:
Δε μιλάει γι αυτά τα πράγματα, μόνο κάτι στα θολά. Ωστόσο είναι υπέρ της ιδιοκτησίας. Κάνει λόγο για την "αγάπη των Τσουχ στην ιδιοκτησία."

Αντιβασιλιάς:
Είναι ο άνθρωπός μας! Η παρανομία τσίχικη, η νομιμότητα τσούχικη.

Από το Θέματα Παιδείας, τ. 49-50, Αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου