Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Κολλέγιον Bard: Ιστορικόν, Εμβληματικόν, Προοδευτικόν

...του ιστορικού Bard College...
Αναστασία Γιάμαλη, Αυγή, 4/11/2013

To Ινστιτούτο Levy συνδέεται με το επίσης εμβληματικό προοδευτικό Bard College
Γ.Κ., Αυγή, 20/1/2012Ο Τζορτζ Σόρος συνεισφέρει 60 εκατομμύρια δολάρια για τα αποικιακά εγχειρήματα του Κολλεγίου Bard

60 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχυθεί η παγκόσμια δουλειά του Κολλεγίου Bard
της Lisa W. Foderaro, New York Times*, 16 Μαϊου 2011
*δεν είναι ο "Στόχος"

Το Κολλέγιο Bard, ένας μικρός εκπαιδευτικός οργανισμός στην Κοιλάδα του Χάντσον, έλαβε 60 εκατομμύρια δολάρια ως δωρεά από το Open Society Foundations ως αναγνώριση της παγκόσμιάς του εμπλοκής, η οποία περιλαμβάνει προγράμματα στην Νέα Ορλεάνη, την Νικαράγουα και τη Ρωσία, θα ανακοινώσουν αξιωματούχοι την Τρίτη. 

Η δωρεά από το Open Society, το οποίο δημιούργησε στη δεκαετία του 1980 ο Τζορτζ Σόρος για να ενισχύσει τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο, θα βοηθήσει το Κολλέγιο να φέρει τα διαφορετικά του προγράμματα σπουδών κάτω από μια νέα ομπρέλλα, το Κέντρο του Κολλεγίου Bard για την Εμπλοκή με τα Κοινά [Bard College Center for Civic Engagement], και θα εξασφαλίσει την συνέχεια της λειτουργίας και την ανάπτυξή τους. 

"Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια θεσμική κουλτούρα σοβαρής, στοχαστικής και μη κομματικοποιημένης εμπλοκής στον κόσμο", δήλωσε ο Leon Botstein, επί μακρόν πρόεδρος του Bard. "Το Bard έχει λάβει σοβαρά υπόψη όλα τα επιχειρήματα του John Dewy για τη σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση και τη δημοκρατία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει απλώς μέσα από τη διδασκαλία μαθημάτων." 

Για το Bard, η δωρεά 60 εκατομμυρίων δολαρίων είναι τεράστια, αφού η χορηγεία του από επιδοτήσεις είναι συγκριτικά μικρή, γύρω στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Η δωρεά απαιτεί από το κολλέγιο να συγκεντρώσει άλλα 120 εκατομμύρια δολάρια από άλλους δωρητές, αν και τα λεφτά του Σόρος θα αρχίσουν να ρέουν πριν ικανοποιηθεί αυτός ο στόχος.  

Ο Δρ. Botstein έχει στενή σχέση με τον κύριο Σόρος εδώ και χρόνια, και έχει υπηρετήσει στα ΔΣ των Open Society Foundations και ως πρόεδρος του Central European University στη Βουδαπέστη, το οποίο ίδρυσε ο κύριος Σόρος. 

"Γενικά, δεν στηρίζω οικονομικά την ανώτερη εκπαίδευση στις ΗΠΑ", είπε σε δήλωσή του ο κύριος Σόρος. "Αυτή η δωρεά αποτελεί μια αλλαγή πρακτικής, η οποία θα βοηθήσει το Bard  στις προσπάθειές του να μεταμορφώσει την ανθρωπιστική εκπαίδευση και να ενισχύσει σε παγκόσμια κλίμακα την κριτική σκέψη." 

Για χρόνια, το Bard, που βρίσκεται στο Annandale-on-Hudson της Νέας Υόρκης, έχει σταθερά επεκτείνει τα ακαδημαϊκά του προγράμματα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό. 

[...]

Αλλά προγράμματα πρακτικής και εκπαίδευσης λειτουργούν στη Νικαράγουα, την Δυτική Όχθη, το Κιργκιστάν και την Νότια Αφρική. "Δεν πάμε εκεί που συμφέρει το Bard· πάμε εκεί που μας έχουν ανάγκη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κολλεγίου Mark Primoff.

* * *
Κολλέγιο Bard
του Louis Proyect
(γραμμένο το 2000)


[...]

Το κολλέγιο πέρασε δύσκολους καιρούς το 1994, [...] ο αριθμός φοιτητών του μειώθηκε ποσοτικά και ποιοτικά, κάποιοι από τους καθηγητές του έπεσαν στην μετριότητα και τα οικονομικά του ήταν σε επικίνδυνη κατάσταση· η διοίκηση και το ακαδημαϊκό προσωπικό εκπόνησαν ένα σχέδιο αναδόμησης το οποίο ονομαζόταν Συμπόσιο, μετά από δύο χρόνια αγωνιώδους επανεκτίμησης.

Το ένα τρίτο των ακαδημαϊκών — οι 26 από τους 79 — απολύθηκε μεμιάς το 1994.

[...]

Παρά την μέτρια ακαδημαϊκή φήμη του, το Bard ήταν σημαντικό ίδρυμα. [...] Ο Botstein έχει κύρος, και οι σκέψεις του εμφανίζονται συχνά στα editorial των New York Times [...] Όμως το πραγματικό χάρισμα του Botstein είναι η συγκέντρωση κονδυλίων, για την ορθότητα της οποίας είχα την ευκαιρία να διατυπώσω αντιρρήσεις. Ο Botstein έχει ένα τρομερό ταλέντο να συνδέεται με πολύ πλούσιες αλλά πολύ ύποπτες φιγούρες, και αυτή του η αδυναμία είναι άγνωστη στους περισσότερους απόφοιτους του Bard εκτός από τον κατ' εξαίρεση απογοητευμένο μαρξιστή όπως εγώ.

Το 1987, έλαβα μια επικοινωνία από το γραφείο αποφοίτων για τους νέους διορισμούς του Botstein στο ΔΣ του Κολλεγίου. Ένα από τα νέα μέλη ήταν ο Asher Edelman [...] του οποίου η γλοιώδης συμπεριφορά αποτέλεσε την έμπνευση για τον χαρακτήρα του Γκόρντον Γκέκο στην ταινία "Γουολ Στριτ." Οι εξαγορές στις οποίες πρωταγωνίστησε ο Edelman είχαν συχνά ως αποτέλεσμα την μόνιμη ανεργία των "περιττών" υπαλλήλων. Ο άλλος διορισμός του Botstein ήταν ο Martin Peretz, εκδότης του περιοδικού New Republic, ο οποίος χρησιμοποίησε το πρώην φιλελεύθερο έντυπο για να στηρίξει την χρηματοδότηση των Κόντρα [στη Νικαράγουα]. Μιας και ο ίδιος ενεπλάκην στην αποστολή εθελοντών στη Νικαράγουα, έχασα την ψυχραιμία μου και έγραψα μια πολύ σαρκαστική επιστολή στον Botstein, συγχαίροντάς των που μυρίστηκε τα πλούσια καθάρματα [rich scumbags] που θα τον βοηθούσαν να ισορροπήσει τον ισολογισμό του Κολλεγίου.

[...]

Συνεχίζοντας με την ίδια τακτική, ο Botstein προσεταιρίστηκε τον πολυεκατομμυριούχο επενδυτή και φιλελεύθερο Λέον Λεβί για να δημιουργήσει ένα Ινστιτούτο Οικονομικών στο Κολλέγιο [...]

Στη δεκαετία του 1990, οι προσπάθειες άντλησης χρηματοδότησης του Botstein έφεραν άλλη μια χήνα που κάνει χρυσά αυγά, υπό την μορφή της συζύγου του κυρίου Σόρος, Σούζαν. 

[...]

Το Open Society Foundation, όπως θα έπρεπε να είναι γνωστό ως τώρα, δημιουργήθηκε από τον Τζορτζ Σόρος για να αντλήσει στήριξη για τον φονταμενταλισμό της αγοράς στην πρώην ΕΣΣΔ και την Ανατολική Ευρώπη. Η νίκη του εξασφάλισε πως μια γενιά νέων της Ρωσίας δεν θα χαρεί ποτέ πανεπιστημιακή εκπαίδευση και θα καταλήξει κατά πάσα πιθανότητα να περιθωριοποιηθεί ως αλοοολικοί, ναρκομανείς ή πόρνες. 

Στην ομιλία του κατά την αποφοίτηση [του 2000], ο Botstein ενθάρρυνε τους απόφοιτους να αποφύγουν την απληστία και τον κυνισμό που εμπότισε την αμερικανική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Έμεινα άναυδος με την συναρπαστική του ανικανότητα να κατανοήσει τον εαυτό του και τον ρόλο του.  Παίρνουν άτομα τόσο χωμένα στο σύστημα τον εαυτό τους σοβαρά; Ίσως το Bard να ήταν καλύτερο να διοικούνταν από έναν ονειροπόλο και οραματιστή όμως ο Charles Olsen. Πιθανά θα είχε φαλιρήσει μέσα στη δεκαετία του 1970, αλλά τουλάχιστον θα είχε την τιμή μιας ένδοξης ζωής υπηρεσίας στην παιδεία και την ανθρωπότητα.

Μτφρ. Lenin Reloaded

από το ιστολόγιο του Louis Proyect*

16 σχόλια:

 1. Έχω μια ανεξήγητη αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει έξω απ' την πρεσβεία των ΗΠΑ σε λίγες μέρες που είναι η 17η Νοέμβρη...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άσπρα Moura, μαύρα Moura, είσαι μια λογοτεχνούρα...http://left.gr/news/apo-ton-mpreznief-me-agapi

   Διαγραφή
  2. Καλά, έχουν πετάξει και το τελευταίο ίχνος τσίπας που ΝΟΜΙΖΑΝ ότι τους έχει απομείνει. Το θέμα είναι τι θα μάθει, τι θα καταλάβει και τι θα δεχτεί απ' όλα αυτά ο έλληνας φιλισταίος μικροαστός. Και ειδικά ο "ψαγμένος" αναρχο-αριστερο-σε-όλα-μέσα ψηφοφόρος τους... Που το πολύ ψάξιμο με τις Σώτες, τους Γαβριηλίδηδες, τις Φραγκουδάκηδες, τις Δραγώνες, τους Ιούς, τους Ιωακειμίδηδες, τους Ρούσσηδες, τους Μπιτσάκηδες, τους Κωνσταντίνου, τους Παπακωνσταντίνου, τους Κούλογλου, τους Χωμενίδηδες και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις του 'χει κάνει τον εγκέφαλο μελιτζανοσαλάτα.

   Τα βλέπω πολύ, μα ΠΟΛΥ σκούρα τα πράγματα.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  3. Έχω γράψει πολλά άρθρα με αναλυτικές πληροφορίες, αλλά πλέον η Αυγή μολογάει χωρίς ξύλο. Η πλήρης μούγκα για το θέμα εμένα ένα πράγμα μου λέει ότι σκέφτονται οι υπερευαίσθητοι μικροαστοί μας:

   ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ!!!

   Με άλλα λόγια, όπως το καταλαβαίνω, διαφήμιση του κάνω του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις αξίες της σημερινής ελληνικής αριστεράς. Δείχνω ότι έχει σοβαρές πλάτες, άρα να τον ψηφίσομε ρε παιδί μου, να πάει η χώρα μπροστά.

   Σόρι, πολύ αηδία η κατάσταση.

   Διαγραφή
  4. Μα θα πάει η χώρα μπροστά, όπως ακριβώς πάει μπροστά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου!

   Θα πάνε μπροστά ο αρριβισμός, η κλίκα, η διπροσωπία, αυτό που έλεγε ο μακαρίτης ο Ρασούλης κι όλοι ντυμένοι πάντα κάποιον άλλο. Όσοι δε μπορούν ή δε θέλουν να παίξουν έτσι, τον πούλο.

   Το μαχαίρι όμως έχει ήδη φτάσει στο κόκαλο. Όταν φτάσει στο μεδούλι (after Syriza), τι θα γίνει;

   gdmn1973

   Διαγραφή
  5. Κάτσε να φάμε μερικά δολάρια που τυπώνουν αβέρτα κουβέρτα οι χρεοκοπημένες αλλά πάνοπλες ΗΠΑ οδηγώντας το σήπων σύστημα ακόμα πιο βαθιά στον τάφο και τα λέμε μετά, γιατί ως αριστεροί δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε για μαρξισμό τώρα!

   Διαγραφή
  6. Δώστε μας καλέ μερικά δις για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ και σας απαγορεύουμε και το ΚΚΕ! Τι ψυχή έχουν; Το χρώμα του εκτυπωτή και το χαρτί!

   Διαγραφή
  7. Κάτω η γερμανική κατοχή! Ζήτω η αμερικανική απελευθέρωση! Ο ΕΛΑΣ στα ξερονήσια! Ο Μπελογιάννης να ξαναεκτελεστεί! Ο πράκτορας ΦΧΨ878646 να αποκαλυφθεί, να δούμε τι βρωμιές κάνανε οι κομμουνιστές!

   Τι σκατόφαρα Θε μου...

   Διαγραφή
 2. Ο οπορτουνισμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει νικηθεί 50 φορές μόνος του από το 2012 και πέρα. Δεν μπορώ να βρω λόγια να περιγράψω τη μετεξέλιξη αυτή. Είναι πλήρως εξαγορασμένοι, ήτανε πάντα.

  Κυκλοφορούν όμως κι αυτοί.
  http://www.youtube.com/watch?v=GF2FplBH3_0

  Στις πλατείες έχουνε μείνει ακόμα. Οι φασίστες στη βουλή και το ΝΑΡ έχει μείνει στις πλατείες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυστυχώς τα συγκεκριμένα στοιχεία παραμένουν (και μάλλον θα συνεχίσουν να παραμένουν) στην αφάνια. Όλα τα ισοπεδώνει η ατάκα "πράκτορας του Σόρος". Γιατί ο -- εντιμότατος όπως είχε πει σε μια παλιότερή του συνέντευξη ο Ντ. Χάρβει -- επιχειρηματίας Σόρος είναι απλώς αντικείμενο θεωριών συνωμοσίας, και δεν αποτελεί γεγονός το ότι ακολουθεί την πεπατημένη χρηματοδοτώντας μια σειρά ιδρύματα για συγκεκριμένους σκοπούς.

  Μικρή σημασία έχει άλλωστε το ότι κάθε μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος κάνει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προβληθεί αρνητικά (από "αντιεξουσιαστές" και αστούς ταυτόχρονα) μόνο υπό προϋποθέσεις, όπως πχ το παρακάτω:

  http://www.nytimes.com/2011/07/18/education/18iht-educLede.html?pagewanted=all&_r=0

  Όπως βέβαια τονίζει ένας από τους καθηγητές, αν ήταν η siemens αντί για την deutsche bank θα τους έλεγαν και μπράβο (όπου siemens βάλε google για να μην τσινίσει το ελληνικό κοινό).

  Μ'αυτά και μ'αυτά φτάνεις να είσαι αναρχικός με Α κεφαλαίο, να επικαλείσαι τον Ταγκίεφ για να τα χώσεις στους "συνωμοσιολόγους, και μετά να ζητάς να διδάσκεται στα σχολεία το "δόγμα του σοκ" της κλάιν.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν διαβάσεις τις αναρτήσεις "Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ" θα δεις ΔΕΚΑΔΕΣ ονόματα αξιωματούχων του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου, του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, του σκληρού πυρήνα της ιμπεριαλιστικής διακυβέρνησης, και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου να παρελαύνουν.

  Ποτέ κανείς εκτός Ριζοσπάστη, που είναι ο μόνος που έκανε ανεξάρτητη έρευνα δεν ενδιαφέρθηκε για τίποτε από όλα αυτά.

  Άρα δεν είναι καθόλου ο Σόρος, που εμ χρηματοδοτεί, εμ θα κατηγορηθούμε εμείς κι από πάνω, είναι ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΑΓΟΥΣΤΑΡΕΙ που το κόμμα έχει γίνει αποδεκτό από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τα θεσμικά, "διανοητικά" και διοικητικά εξαρτήματά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα ίδια συμβαίνουν σε πολλούς άλλους τομείς. Πχ στα boards of directors μουσείων και πανεπιστημίων, ούτε τα προσχήματα δεν κράτανε πλέον αφού ξέρουν ότι κανείς δεν δίνει την σημασία που πρέπει.

   Ο ρίζος και κάνει έρευνα, και -- κυρίως -- καταλήγει στα σωστά συμπεράσματα. Γιατί έρευνες γίνονται και αλλού για να καταλήξουν στην σκανδαλολογία των "κακών μήλων" (στην καλύτερη).

   Το θέμα είναι απλό: αστικό κόμμα χωρίς συγκεκριμένα αστικά-μονοπωλιακά συμφέροντα από πίσω του δεν υπάρχει. Η αλέκα το είπε στην βουλή και έπεσαν όλοι να την φάνε.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 5. Που σαι νιοτη που δειχνες πως θα γινομουν αλλος!
  (βλ. Louis Proyect, Αλεξις-συν-σφυριζα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πού να διανοηθεί το 2000 ο Proyect ότι θα κανε τον τσιρλίντερ κόμματος με άμεση διαπλοκή με το ίδιο Ίδρυμα και τους ίδιους χρηματοδότες...

   Διαγραφή
  2. Γενικά δεν βλέπω να ιδρωνει το αυτι κανενός Αριστερού πάντως ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
   Ακομα και η υπευθυνη Αριστερά #DHMAR_xeftiles δε νομίζω οτι εχει κάνει τέτοιες ``υπερβασεις`` με τόσο απροκαλυπτο τρόπο.

   Διαγραφή
  3. Όχι, επειδή αυτοί πρόλαβαν: Άρχισαν νωρίς, προχώρησαν σταδιακά, κινήθηκαν διακριτικά, πρότυπα είχαν σοβαρά (βλ. λήμμα "Φώτης ο άμεμπτος").

   gdmn1973

   Διαγραφή