Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013

Κοκτέιλ Μολότωφ #319

Μακχήθ: Τρως το ψάρι με μαχαίρι, ηλίθιε. Για τ' όνομα του θεού. [...] Πόλυ, βλέπε με και λυπήσου με...Άντε να κάνεις αυτούς τους αλανιάρηδες ανθρώπους.
Μπέρτολτ Μπρεχτ, Η Όπερα της πεντάρας, Πράξη πρώτη, σκηνή δεύτερη.

Στις καλές οικονομικές εποχές, το λούμπεν προλεταριάτο των διαφόρων εγκληματιών αγωνίζεται να μιμηθεί τους μεγαλοαστούς, να συνοδεύσει το ματωμένο του χρήμα με τους κατάλληλους καλούς τρόπους και να γίνει έτσι "καθωσπρέπει".

Στις κακές, οι μεγαλοαστοί μιμούνται ακατάσχετα το λούμπεν προλεταριάτο, προσπαθώντας να περιφρουρήσουν το χρήμα που άρπαξαν κι αυτό που προτίθενται να στίψουν απ' τις παλλόμενες καρδιές των ζωντανών με τους κατάλληλους κακούς τρόπους, δηλαδή ισοπεδώνοντας κάθε εμπόδιο καθωσπρεπισμού.

Είναι λοιπόν το ίδιο ψευδές ότι οι στυγνοί λωποδύτες και μαχαιροβγάλτες "ανεβαίνουν" επίπεδο στις καλές εποχές, όσο είναι ότι οι μεγαλοαστοί "κατεβαίνουν" απ' το δικό τους επίπεδο στις κακές. Από τους δύο όμως, αυτοί που εκτίθενται ως αθεράπευτα ρομαντικοί και ιδεαλιστές είναι οι στυγνοί λωποδύτες και μαχαιροβγάλτες.

3 σχόλια:

 1. Η σκατοψυχιά εγχαράσσεται στο πρόσωπο, δεν συμφωνείς? Παρατηρώντας το πρόσωπο και την στάση σώματος κάποιου, μπορείς να συμπεράνεις πολλά.

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όπως θα λεγε και ο Γκράουτσο Μαρξ, Ποτέ δεν ξεχνάω πρόσωπα...αλλά στη δική του περίπτωση θα κάνω μια εξαίρεση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγώ πάντως θα αντιγράψω ατάκα χάρρυ κλυνν για τον Σαρτζετάκη.
  Μου θυμίζει σαγανάκι με γυαλιά... Και μάλιστα κακοψημένο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή