Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

Άγνωστη η τύχη 150 προσφύγων από τη Συρία που κρατούνταν στον Έβρο

Φωτογραφία αρχείου
Άγνωστη παραμένει η τύχη 150 προσφύγων από τη Συρία, που από την περασμένη Τρίτη κρατούνταν από την Αστυνομία σε περιοχή του Βόρειου Έβρου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι πληροφορίες που δέχτηκε η Ύπατη Αρμοστεία ανέφεραν την ύπαρξη 70-80 ατόμων στον περίβολο του ναού του χωριού Πραγγί, κοντά στην Ορεστιάδα, καθώς και άλλων 80-90 ατόμων σε κοντινό δάσος.


Παρά τις επανειλημμένες επαφές της Αρμοστείας με τις αστυνομικές αρχές σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, δεν έγινε δυνατό να εντοπιστούν οι πρόσφυγες. Επίσης, μέχρι σήμερα, οι πρόσφυγες αυτών των ομάδων δεν είχαν μεταφερθεί στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας για την καταγραφή και την ταυτοποίηση, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Μετά τις κινήσεις της Ύπατης Αρμοστείας, χτες οι ελληνικές αρχές εντόπισαν 13 Σύρους πρόσφυγες και τους οδήγησαν στο ΚΕΠΥ Φυλακίου. Επίσης, την Τρίτη είχε εντοπιστεί φορτηγό με 18 γυναικόπαιδα που έχουν πιαστεί και έχουν οδηγηθεί στο ΚΕΠΥ Φυλακίου. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις διατάξεις του αντιμεταναστευτικού ν.3907/2011, οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να παραπέμπονται στις διαδικασίες πρώτης υποδοχής για την σωστή καταγραφή και ταυτοποίησή τους, την εξακρίβωση της κατάστασής τους και την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, προτού αποφασιστεί η περαιτέρω διοικητική τους μεταχείριση (κράτηση, απέλαση ή άλλη).

Μέχρι την ώρα αυτή, πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί από την Αστυνομία πού και πώς «εξαφανίστηκαν» οι πρόσφυγες, ενώ το θέμα ...διερευνάται από τις αρχές.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου