Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Για την χθεσινή εκδήλωση της Κ.Ο Κύπρου του ΚΚΕ

Οι εντυπώσεις μου:

Κατ' αρχήν, νομίζω ότι όσοι Κύπριοι ή ελληνόφωνοι κάτοικοι της Κύπρου ενδιαφέρονται σοβαρά για το κομμουνιστικό κίνημα, και ειδικότερα για την ιστορία του στην Ελλάδα, τις προϋποθέσεις και συνέπειες της αναστοχαστικής και αυτοκριτικής ματιάς του ΚΚΕ στο παρελθόν του (τη διαλεκτική ενότητα, δηλαδή, ανάμεσα στην ιστορική εμπειρία και την ιστορική σκέψη για την εμπειρία αυτή) και τις μελλοντικές προοπτικές του, είχαν χθες μια σπουδαία ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πάρα πολύ ψηλού επιπέδου παρουσίαση και συζήτηση στη Λεμεσό. Δεν είναι πολλές αυτές οι ευκαιρίες και πραγματικά λυπάμαι για όσους την έχασαν χθες.


Ο Σκολαρίκος με εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο από κοντά από ό,τι απ' το χαρτί· είναι ένας άνθρωπος με μεταδοτικό πάθος για την κομμουνιστική ιστορία και πολιτική, με άψογη ιστορική και θεωρητική κατάρτιση, εξαιρετικές ικανότητες στην σύνθεση και παρουσίαση της έρευνας του κόμματος, και απολαυστικός ως συνομιλητής. Χειρίστηκε έναν τεράστιο καμβά ιστορικών ζητημάτων και καμπών με μαεστρία· ήταν σαφής, συγκεκριμένος και διανοητικά ερεθιστικός σε όλες τις ερωτήσεις που του έγιναν, και γενικώς, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε οι δυόμιση περίπου ώρες που διήρκησε η παρουσίαση και η συζήτηση να μου φανούν πεντάλεπτο, κάτι εξαιρετικά σπάνιο ως εμπειρία για μένα. Τα μέλη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του κόμματος πρέπει να νιώθουν περήφανοι για την γενιά που εκπροσωπεί ο Κώστας Σκολαρίκος και να την αντιλαμβάνονται ως ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα του κόμματος στην περίοδο μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού -- περίοδο, αποδεικνύεται, ουσιαστικής ανασυγκρότησης, απεγκλωβισμού από λογής αδιέξοδα με καταγωγή τη σχέση με το ΚΚΣΕ και τις εσωτερικές αντιφάσεις του κινήματος στην Ελλάδα, και πάνω από όλα σκληρής και νηφάλιας δουλειάς στην κατεύθυνση της κομματικής αυτοκατανόησης και της αποτίμησης του παρελθόντος, με το μεγαλείο του και τις τραγωδίες του, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του, τα βήματα μπροστά και τα βήματα πίσω, τις υποκειμενικές και αντικειμενικές διαστάσεις των ατομικών και συλλογικών επιλογών που το έχτισαν. 

Οι έλληνες κομμουνιστές έχουν κατακτήσει σε σημαντικό βαθμό μια δύσκολη και επώδυνη γνώση, που είναι απαραίτητη για το δυσκολότατο στοίχημα της επανεκκίνησης της ιστορίας του 21ου αιώνα μετά το μακροσκελές τέλμα των δεκαετιών που προηγήθηκαν. Το ΚΚΕ, συνάμα, λειτουργεί ως ένας πολύτιμος για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα φορέας αυτής της γνώσης και της εμπειρίας που ήταν η προϋπόθεσή της, ένας υποδοχέας της πραγματικής πολιτικής σκέψης για τις γενιές του μέλλοντος. Ο σύντροφος Σκολαρίκος μας γέμισε όλους με επαναστατική αισιοδοξία, θάρρος, πίστη στο εγχείρημα και στην αξία του, περηφάνεια για τη χώρα και το λαό που γέννησε αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα, και πάνω απ' όλα αγάπη για τα πάθη και την αυτοθυσία των ανθρώπων που έθεσαν τα θεμέλια της δικής μας σημερινής σχέσης με τον κομμουνισμό και της ελπίδας μας σε ένα διαφορετικό αύριο για τα παιδιά μας.

Ευελπιστούμε νομίζω όλοι όσοι χθες νιώσαμε περηφάνεια, συγκίνηση και διανοητική έξαρση εξαιτίας του συντρόφου να συνεχιστεί η προσπάθεια της Κ.Ο Κύπρου να φέρει την μαρξιστική-λενινιστική θεωρία και πράξη στη χώρα και να μεταλαμπαδεύσει το κομμουνιστικό πνεύμα στην νέα γενιά της Κύπρου, που τόση ανάγκη έχει τον ταξικό λόγο στις δύσκολες, οικονομικά και πολιτικά, περιστάσεις στις οποίες βρίσκεται σήμερα και είναι εξαιρετικά πιθανό να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες Σάββατο στην Λεμεσό, η παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1949-1968 (Β’ τόμος). Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και δύο παλαίμαχοι Κύπριοι αγωνιστές του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, οι Γιάννης Δρουσιώτης και Πανίκος Παιονίδης.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Άκης Πούλος, γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ στην Κύπρο, όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε «Το ΚΚΕ μελέτησε και μελετά την πείρα από την Ιστορία του, μετατρέποντας αυτήν την πείρα σε δύναμη καθοδηγητικής δράσης στο σήμερα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος άλλωστε της ανηλεούς επίθεσης του ταξικού αντίπαλου και των οπορτουνιστών ενάντιά του, σε όλη του την Ιστορία και ιδιαίτερα στο σήμερα. Πόλεμος που τον αντιμετωπίζει και θα τον αντιμετωπίζει, στηριγμένο στην επιστημονική κοσμοθεωρία από την οποία καθοδηγείται, στη στρατηγική του, στα στελέχη και τα μέλη του, στους οπαδούς και τους φίλους που συσπειρώνει και που δρουν ενιαία με την πολιτική του γραμμή».

Την εισηγητική ομιλία πραγματοποίησε ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποίος στάθηκε σε ιδιαίτερες στιγμές της ιστορίας του Κόμματος μας, αλλά και του Διεθνούς Κομμουνιστικού κινήματος, όπως το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, η 12η Ολομέλεια, η ΕΔΑ και η ανάγκη ύπαρξης αυτοτελούς οργάνωσης και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα πλούσια, καθώς απασχόλησαν ζητήματα όπως το Κυπριακό και η στάση του Κόμματος την περίοδο εκείνη, η αποκατάσταση Ζαχαριάδη και οι εξελίξεις εκείνης της περιόδου στο Κόμμα, ενώ συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες που παίρνει το Κόμμα μας σήμερα, για την ανασύνταξη του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Κομμουνιστικού κινήματος. Στο χώρο υπήρχε και έκθεση βιβλίου με τις τελευταίες εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής καθώς και το Δοκίμιο Ιστορίας.

3 σχόλια:

 1. "Τα μέλη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του κόμματος πρέπει να νιώθουν περήφανοι για την γενιά που εκπροσωπεί ο Κώστας Σκολαρίκος και να την αντιλαμβάνονται ως ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα του κόμματος στην περίοδο μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού"

  Μεγάλη κουβέντα αυτή και σωστότατη για όσους έχουν διαβάσει, ακούσει, γνωρίσει και καθοδηγηθεί από μέλη αυτής και μεταγενεστέρων γενιών του Κόμματος.

  "Σοβαρή πιθανότητα το ΚΚΕ να είναι το μόνο κόμμα στον ελλαδικό χώρο με τόσο ευρέως μορφωμένα και παθιασμένα στελέχη κάτω των 40." που λέει και η Dis.

  Έτσι ακριβώς είναι, αν και πρέπει να χρωστάμε ευγνωμοσύνη στα μέλη και στελέχη που "κράτησαν" στα ζόρια του 89-91 και γαλούχησαν αυτές τις νέες γενιές, είτε συνεχίζουν στην ΚΕ και το ΠΓ, είτε αποσύρονται σιγά σιγά λόγω ηλικίας κλπ.

  thorpe

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εξαιρετικός από κάθε άποψη, ελπίζω να ξανανταμώσουμε.

   Διαγραφή
 2. "Το ΚΚΕ, συνάμα, λειτουργεί ως ένας πολύτιμος για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα φορέας αυτής της γνώσης και της εμπειρίας που ήταν η προϋπόθεσή της, ένας υποδοχέας της πραγματικής πολιτικής σκέψης για τις γενιές του μέλλοντος"

  Ισως είναι δικαίωση για την ιστορκή αδικία της δεκαετίας του 40.

  Και η μεταλαμπάδευση στην πράξη:

  http://www.902.gr/eidisi/festival-kne-odigiti/27140/diethnes-seminario-tis-kne-me-tis-organoseis-poy-symmetehoyn-sto#/0

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή