Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Τι ακριβώς ψήφισαν προχτές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων;

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, και της ΔΗΜΑΡ υπερψήφισαν, με 235 ψήφους υπέρ, μια τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η τροπολογία αυτή αφορά, ως "στοιχειώδες μέτρο προστασίας της χώρας και της δημοκρατίας", την "αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά στελέχη αυτών κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) ή 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα." Στην τροπολογία δεν γίνεται όχι μόνο καμία συγκεκριμένη αναφορά στη Χρυσή Αυγή, αλλά ούτε στην ναζιστική και φασιστική ιδεολογία. Οι διατάξεις της τροπολογίας αφορούν αποκλειστικά την βάση άσκηση δίωξης (δηλαδή του ποιος πρέπει να έχει υποστεί δίωξη σε ένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων για να ισχύσει η άρση χρηματοδότησης) καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλεται η ποινή της άρσης χρηματοδότησης και τον χρόνο ισχύος της.

Όπως είναι σαφές από την τροπολογία, το περιεχόμενο των παραβιάσεων που τιμωρούνται και με αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης (φυσικά τιμωρούνται και με άλλα μέσα) είναι αυτό που ορίζεται στα άρθρα 187 και 187α του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή του λεγόμενου "τρομονόμου". Τα άρθρα αυτά ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2001 και αποτελούν τροποποιήσεις προηγούμενων άρθρων του Ποινικού Κώδικα.Ο/η αναγνώστης/τρια μπορεί να διαβάσει στον σύνδεσμο τις σχετικές διατάξεις και να σκεφθεί ο ίδιος/η ίδια για τις δυνητικές τους συνέπειες (κάποιων από αυτές). Εγώ θα ήθελα απλώς να παρατηρήσω ότι η συμπερίληψη στις αξιόποινες πράξεις που αφορούν την "σύσταση εγκληματικής οργάνωσης" περιλαμβάνει την "διευκόλυνση της παράνομης εισόδου ή εξόδου ή της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών τελούμενη από κερδοσκοπία", και ότι, αν δεν απατώμαι, αυτές ήταν οι κατηγορίες βάσει των οποίων συνελήφθησαν από την αστυνομία οι Σπύρος Μαρκέτος και Χαράλαμπος Κουρουνδής ("παράνομη διευκόλυνση μετανάστη" κατά την έξοδό του από τη χώρα). Όπως θα δείτε από τον σχετικό σύνδεσμο, η σύλληψη αυτή βάσει τρομονόμου είχε τότε καταγγελθεί στη Βουλή από τον... ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες διαστάσεις στα άρθρα 187 και 187Α που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως βάσεις διακοπής της κομματικής χρηματοδότησης: για παράδειγμα, η αναφορά, στα πλαίσια συγκεκριμενοποίησης των δράσεων "εγκληματικής οργάνωσης", σε "εμπρησμό" (υπήρξε τέτοιος, πχ, σε οχήματα της εταιρείας εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής) ή σε "διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών" (που μου φαίνεται ό,τι πρέπει για να χρησιμοποιηθούν, πχ, οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στα λιμάνια και η τυχόν παρεμπόδιση επιβίβασης, αποβίβασης ή απόπλου ως επιχειρήματα για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης του ΚΚΕ ως "εγκληματικής οργάνωσης").

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου