Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Έργα και ημέρες του νέου αστικού διπόλου

Η ΝΔ συνεχίζει τον επικίνδυνο δρόμο της θεωρίας των «άκρων»

Η ΝΔ συνεχίζει την αναπαραγωγή της σάπιας και επικίνδυνης θεωρίας των «άκρων», κατατάσσοντας σ' αυτά τις δυνάμεις που παλεύουν «ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τη νεοαποικιοκρατία και τη δύναμη των πολυεθνικών εταιρειών», τη «διάλυση του ΝΑΤΟ, το γενικό αφοπλισμό και την κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων εντός ΕΕ». Συνεχίζει, δηλαδή, στη ρότα που χάραξε ο Α. Σαμαράς στην ομιλία του στις ΗΠΑ, ως πολέμιος υποτίθεται των «άκρων». Ολ' αυτά σε επίσημη ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ιωαννίνων, Αννας Ασημακοπούλου που κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ ως «συνονθύλευμα παλαιοκομμουνιστικών κομμάτων».


Είναι αξιοπερίεργη η επιμονή της ΝΔ να προσάπτει στο ΣΥΡΙΖΑ (αξιοποιώντας ακόμα και το ΚΕΑ που ιδρύθηκε αποδεχόμενο τη λογική των ευρωκομμάτων και τους θεσμούς της ΕΕ) θέσεις, χαρακτηριστικά και πολιτικές θέσεις που δεν έχει. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καμία σχέση δεν έχει ούτε με τον κομμουνισμό, ούτε με την αντιιμπεριαλιστική αντικαπιταλιστική πάλη, ούτε απειλεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ... Αλλού όμως φαίνεται ότι είναι το ζήτημα.

Η ΝΔ επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας του πίεση (που απ' ό,τι φαίνεται πιάνει τόπο) όμως δεν μπορεί να κρύψει ποιος είναι ο πραγματικός στόχος. Αναφέρει, για παράδειγμα, στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου στην ανακοίνωσή της: «Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία) που η νεολαία του είχε τεθεί εκτός νόμου λόγω της εξτρεμιστικής της δράσης». Η Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας πράγματι είχε τεθεί εκτός νόμου όχι για εξτρεμισμό αλλά επειδή στο καταστατικό της αναφέρονταν η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στο άκουσμα των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ βγάζουν σπυράκια. Θυμίζουμε επίσης ότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ πρωτοστάτησαν στην έκφραση αλληλεγγύης και στην πραγματοποίηση διεθνούς καμπάνιας για να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση. Είναι λοιπόν φανερό ποιος είναι ο στόχος: Το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και η οργανωμένη πολιτικά πρωτοπορία του, το Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτός είναι ο στόχος απ' τον οποίο δεν παραιτήθηκαν ποτέ και που για να τον πετύχουν ανοίγουν επικίνδυνες ατραπούς.
Ριζοσπάστης

Ο συσχετισμός

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τεκμηριώνοντας το γιατί το κόμμα τους ψήφισε υπέρ της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, που στηρίζεται ουσιαστικά στον «τρομονόμο», υποστηρίζουν λίγο - πολύ ότι το αστικό νομοθετικό οπλοστάσιο (που εξοπλίζει την καταστολή) είναι ουδέτερο, ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του εξαρτάται από το «συσχετισμό δυνάμεων». Βεβαίως, αυτή η άποψη είναι παλιά. Στα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος μια τέτοια άποψη ήταν λάθος αλλά μπορεί να ήταν και αθώα. Σήμερα, όμως, κανείς δεν δικαιούται να μιλάει με «αθωότητα» για «λάθος», όταν υπάρχει ιστορική πείρα ότι τέτοιου είδους αντιλήψεις συσκοτίζουν το ότι το αστικό κράτος είναι πάντα αστικό!.. Οδηγούν το εργατικό κίνημα να δεθεί χειροπόδαρα. Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός για την εργατική τάξη όσο το κεφάλαιο ασκεί την εξουσία του ανεμπόδιστα. Για να αλλάξει υπέρ της πρέπει η ίδια να πιστέψει στη δύναμή της, να πάψει να έχει αυταπάτες για το ίδιο το κοινοβούλιο, να οργανώσει τα δικά της όργανα πάλης, που θα μπορέσουν να γίνουν και όργανα εξουσίας της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αναφέρεται στο συσχετισμό των κομμάτων στη Βουλή και αναδεικνύει ως θετικό συσχετισμό την ενίσχυση μιας πτέρυγας του αστικού πολιτικού συστήματος (και αντίστοιχης διαχείρισης) σε βάρος μιας άλλης. Αν υποθέσουμε ότι έχει δίκιο και ότι στις περυσινές εκλογές σημειώθηκε μια τέτοια θετική αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης ποιος είναι σήμερα ο απολογισμός; Μήπως το εργατικό - λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι; Μήπως το κεφάλαιο «τρόμαξε» απ' αυτή την αλλαγή και αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την αντιλαϊκή επίθεση; Μήπως η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πάρει ακόμα πιο αποφασιστικά μέτρα καταστολής ενάντια στο εργατικό κίνημα, στα οποία εντάσσονται τόσο όσα ψηφίστηκαν προχτές αλλά και όσα καταγγέλθηκαν χτες εντός Βουλής από το ΚΚΕ; Ας το σκεφθούν οι εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου