Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία (ΣΥΡΙΖΑ): Η απεργοσπαστική ηττοπάθεια δεν είναι αριθμητική. Είναι άλγεβρα!

Κατώτερη των προσδοκιών και σίγουρα των περιστάσεων κρίνεται η συμμετοχή των συναδέλφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις του 2012, στις οποίες εκτός από τις "εθιμοτυπικές" απεργίες που κατά καιρούς προκηρύσσουν ΓΣΕΕ, ΕΚΑ κλπ περιλαμβάνεται και η 48ωρη απεργία για την κατάργηση των επιχειρησιακών συμβάσεων απο την διοίκηση της εταιρίας μας.

Σύμφωνα με το διάγραμμα και τον πίνακα, μόνο 30 σε σύνολο 800 περίπου συναδέλφων (ποσοστό μικρότερο του 4%) συμμετείχαν και στις 9 απεργίες του 2012. Στο άλλο άκρο, οι "καλοί υπάλληλοι" που δεν έκαναν καμία απεργία ήταν 131 (περίπου 16%). Συνολικά, σχεδόν τα τρία πέμπτα των συναδέλφων έκαναν το πολύ 3 ημέρες απεργία ενώ συμμετοχή σε 6 τουλάχιστο απεργίες είχε λιγότερο του ενός πέμπτου του προσωπικού.Ο μέσος όρος των ημερών απεργίας για όλο το προσωπικό ήταν 3,27 ημέρες, ενώ η διάμεσος τιμή 2,38 περίπου. Το γεγονός ότι η διάμεσος υπολείπεται σημαντικά του μέσου δείχνει δεξιά ασυμμετρία της κατανομής. Αν λάβουμε υπόψη επίσης το χαμηλό μέσο όρο και αυτά που θυμόμαστε από το πανεπιστήμιο, μια ταιριαστή κατανομή που περιγράφει το κοινωνικό φαινόμενο "πόσες μέρες κάνουν απεργία οι υπάλληλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσα σε ένα έτος" θα μπορούσε να είναι η κατανομή Poisson.

Η κατανομή που φέρει το όνομα του γνωστού Γάλλου φυσικομαθηματικού ικανοποιεί αυτές τις ιδιότητες, δηλαδή σχετικά χαμηλό μέσο όρο και δεξιά ασυμμετρία. Πρακτικά, έχει εφαρμογή σε φαινόμενα που τυπικά συμβαίνουν σπάνια, και όταν συμβαίνουν είναι σε γενικά σε απρόβλεπτο χρόνο. Τυπικά παραδείγματα η κατανομή των τηλεφωνημάτων σε ένα τηλεφωνικό κέντρο ή των πελατών σε ένα κέντρο εξυπηρέτησης.

Η συνάρτηση πιθανότητας της κατανομής Poisson είναι


όπου k η συχνότητα (μεταβλητή), λ η παράμετρος (μέση τιμή) και e ο αριθμός Euler (περ. 2,718).

Μια εφαρμογή στην περίπτωσή μας:

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να προβλέψουμε την πιθανότητα οι συνάδελφοι να κάνουν 6 απεργίες μέσα σε ένα έτος, με δεδομένο ότι οι ημέρες απεργίας ακολουθούν την κατανομή Poisson. Σύμφωνα με την πιο πάνω φόρμουλα, το αποτέλεσμα είναι 6,46%. Αρκετά κοντά στο 5,59% των πραγματικών τιμών του πίνακα για το 2012.

Σημείωση: Η παραπάνω ανάλυση σε κάθε περίπτωση αποτελεί εμπειρική προσέγγυση και όχι επιστημονική μελέτη.

9 σχόλια:

 1. Ένας νέος Λένιν αναδεικνύεται http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/i-istoria-diarkei-poly-toy-aleksi-tsipra
  Τσέχος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ούτε για γέλια δεν είναι πλέον...δεν βλέπετε πόσο έχουν μειωθεί οι αναρτήσεις για ΣΥΡΙΖΑ;

   2 στις 30 τελευταίες. Πάνε και τα Κοάν και οι πλάκες...

   Διαγραφή
  2. Η κατανομή Πουασόν αφορά ανεξάρτητα μεταξύ τους περιστατικά-στατιστικά συμβάντα (occurrences) [τυχαιότητα-μονά-ζυγά]. Επομένως, για να λειτουργήσει η "αναλογία" (ότι δηλ. η κατανομή αποτελεί το μοντέλο τής απεργιακής συμπεριφοράς), θα πρέπει: (1) κάθε απεργός να αγνοεί παντελώς ότι απεργεί σε ημέρα προκυρηχθείσας απεργίας (κλάδου, γενικής, κ.λπ) (2) να τελεί επίσης σε πλήρη άγνοια όχι μόνο για το ενδεχόμενο εάν και ποιοι εκ των συναδέλφων του θα απεργήσουν, αλλά και για αυτή την ίδια την ύπαρξη συναδέλφων του, καθόσον η "ύπαρξη" και η βούληση των συναδέλφων του είναι παράγοντας άσχετος με την δική του απόφαση.

   waltendegewalt

   ΥΓ Θα στείλω το σχόλιο με wordpress προφίλ. Επιχείρησα να το στείλω ξανά, αλλά δεν εμφανίστηκε. Συγγνώμη.

   Διαγραφή
  3. Η κατανομή Πουασόν αφορά ανεξάρτητα μεταξύ τους περιστατικά-στατιστικά συμβάντα (occurrences) [τυχαιότητα-μονά-ζυγά]. Επομένως, για να λειτουργήσει η "αναλογία" (ότι δηλ. η κατανομή αποτελεί το μοντέλο τής απεργιακής συμπεριφοράς), θα πρέπει: (1) κάθε απεργός να αγνοεί παντελώς ότι απεργεί σε ημέρα προκυρηχθείσας απεργίας (κλάδου, γενικής, κ.λπ) (2) να τελεί επίσης σε πλήρη άγνοια όχι μόνο για το ενδεχόμενο εάν και ποιοι εκ των συναδέλφων του θα απεργήσουν, αλλά και για αυτή την ίδια την ύπαρξη συναδέλφων του, καθόσον η "ύπαρξη" και η βούληση των συναδέλφων του είναι παράγοντας άσχετος με την δική του απόφαση.

   waltendegewalt

   ΥΓ Θα στείλω το σχόλιο και με το wordpress προφίλ. Επιχείρησα να το στείλω ξανά, αλλά δεν εμφανίστηκε. Συγγνώμη αν ήρθε δύο φορές.

   Διαγραφή

 2. ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
  Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί για να ανοίγουν Κυριακή τα μαγαζιά
  Η δημοτική αρχή και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, πλην ΚΚΕ, γνωμοδότησαν θετικά στην Περιφέρεια να ανοίγουν τα καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο
  Πρόταση να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης βδομάδας η δημοτική αρχή του Π. Φιλίππου, που εκλέχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόταση στήριξαν όλες οι άλλες παρατάξεις, εκτός από τον εκλεγμένο με το ΚΚΕ δημοτικό σύμβουλο.
  Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο που τίθεται σε ισχύ από τις 3 Νοέμβρη, όλα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές (52) του χρόνου. Εφτά Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά και τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη -ή δήμαρχο για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά- με απόφασή του να καθορίζει τον ακριβή αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. Αν δεν υπάρξει τέτοια απόφαση, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών το χρόνο, για όσα καταστήματα θέλουν να λειτουργήσουν.
  Στην περίπτωση του Δήμου Σαρωνικού, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να γνωμοδοτήσει προς την Περιφέρεια Αττικής για τον τρόπο που θα λειτουργούν τις Κυριακές τα καταστήματα κάτω από 250 τ.μ. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Σαρωνικού του ΚΚΕ, «ο κ. Φιλίππου και η παράταξή του, λειτουργώντας για ακόμη μία φορά ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην υλοποίηση αντιλαϊκών νόμων, αυτή τη φορά ξεπέρασαν και την ίδια την κυβέρνηση, αφού ζήτησαν την κατάργηση της αργίας για όλες τις Κυριακές του χρόνου, αναμασώντας τα γνωστά επιχειρήματα ότι η πρόταση αυτή γίνεται δήθεν για να ανέβει ο τζίρος των μαγαζιών που στενάζουν από την κρίση».
  Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με αυτήν την πρόταση και την καταψήφισε. Απέναντί του βρήκε σύσσωμες τις παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και την παράταξη του κ. Βολάκου), οι οποίες υπερψήφισαν χωρίς κανένα δισταγμό την πρόταση, με εξαίρεση τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι απλά ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση για να ενημερωθούν οι φορείς, χωρίς όμως να διαφωνήσουν στην πρόταση αυτή.
  «Εκτός όλων των άλλων, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλα έλεγε με τα στελέχη του στο κοινοβούλιο και το συνδικαλιστικό κίνημα και άλλα κάνει στην πράξη με τα στελέχη του στους Δήμους, όπως ο κ. Φιλίππου» καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7668377&publDate=22/10/2013

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 26ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
   Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ
   Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες
   Με τη συζήτηση να προσανατολίζεται στην ανάγκη για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, έγινε το Σαββατοκύριακο το 26ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Οπως υπογραμμίστηκε εισηγητικά και στις τοποθετήσεις, η απεργία στις 6 Νοέμβρη είναι σημαντικός σταθμός που ο κλάδος των λογιστών καλείται να μετρήσει βήματα στους στόχους του: Εγγραφές νέων μελών στα σωματεία -ειδικά από μεγάλους χώρους δουλειάς- συμπόρευση με τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου, τους εργαζόμενους σε Εφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, φοιτητές και σπουδαστές.
   Σε ό,τι αφορά τις αρχαιρεσίες για νέα διοίκηση, ψήφισαν 48 σύνεδροι (από 56 το 2011). Η ΕΣΑΚ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) πήρε 38 ψήφους (από 44) και κατέλαβε 10 έδρες (από 9). Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» πήρε 4 ψήφους (από 2) και 1 έδρα στο ΔΣ (από 0). Η Ριζοσπαστική Παρέμβαση (δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που στο προηγούμενο συνέδριο συμμετείχαν με άλλο όνομα) πήρε 3 ψήφους (από 7) και καμία έδρα (από 2). Η «Ανεξάρτητη Κίνηση Λογιστών» (πρώην ΠΑΣΚΕ) πήρε 3 ψήφους (από 3) και καμία έδρα. Η ΕΣΑΚ εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο για το συνέδριο της ΓΣΕΕ (από 1) και οι άλλες παρατάξεις κανέναν. Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εργασίες του συνεδρίου.
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7667208&publDate=22/10/2013

   Διαγραφή
 3. Τα παλικάρια έχουν κόψει ιμάντα εκκεντροφόρου και έχουν καρφώσει τις βαλβίδες στα πιστόνια.

  Σημείωση: Η παραπάνω ανάλυση σε κάθε περίπτωση αποτελεί εμπειρική προσέγγυση και όχι επιστημονική μελέτη.

  Πραγματικά αυτό δεν το περίμενα ότι είναι αληθινό αλλά τελικά είναι. Πλέον οι Μόντυ Πάιθονς είναι λίγοι μπροστά τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. (παλιό αλλά καλό, σχεδόν εφάμιλλο με την εμπειρική προσέγγιση βάσει της κατανομής Poisson, είναι από το 2ο λινκ του ποστ)

  Μπροστά στις εκλογές
  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 09-10-2012

  Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε.
  Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ.
  Μικροζημίες και μικροκέρδη συμψηφίζοντας.
  Το θέμα είναι τώρα τι λες.
  (Μανώλης Αναγνωστάκης)

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
  Η Εταιρία με την μορφή που την ξέραμε τόσες γενιές τώρα, μεταλλάσσεται. Τους πήρε χρόνια για να καταφέρουν να κάνουν την πρώτη Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρία να έρθει στο σημερινό επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών και συνεργατών μας, αλλά τα κατάφεραν.
  Δεκαετίες τους πήρε για να μεταβάλλουν τους ασφαλιστές που έχτιζαν όχι μόνο ασφαλιστήρια συμβόλαια αλλά ολόκληρα ασφαλιστικά ταμεία, σε γραφειοκράτες, δήθεν τραπεζίτες, με το μυαλό τους στις νομικές συνέπειες της κάθε τους κίνησης. Αλλά σχεδόν τα κατάφεραν.
  Κατάφεραν να μετατρέψουν την ζωντανή δημιουργική τέχνη της εξασφάλισης των συνανθρώπων μας τόσο στην ζωή και την υγεία, όσο και στην περιουσία τους, σε στατική εισροή - εκροή ασφαλίστρων και αποζημιώσεων, σαν μπακάληδες του δούναι και λαβείν.
  Και προσπαθούν, κάθε φορά, κάθε Διοίκηση τα τελευταία χρόνια, να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά, ότι πετάμε, ότι απογειωνόμαστε, ότι παρουσιάζουμε κέρδη, ότι παρέλαβαν καμένη γη που με τις ενέργειές τους την έκαναν να ανθίσει, ότι όλοι οι προηγούμενοι ήταν άχρηστοι και αυτοί είναι οι σωτήρες…..
  Τι ήταν όμως η "ΕΘΝΙΚΗ";
  Τι αντιπροσώπευε στα μάτια του κόσμου, των πελατών μας, των συνεργατών μας, των ανθρώπων της;
  Την σίγουρη επιλογή. Την επιλογή που θα ήταν πάντα κοντά στον ασφαλισμένο της, την επιλογή που ήταν μεν πιο "ακριβή", αλλά που η after sales εξυπηρέτηση ήταν αντάξια του ονόματος και της φήμης της.
  Την επιλογή που ο ασφαλιστής όχι μόνο δεν ντρέπονταν να την προτείνει, αλλά που είχε πολλά να πει στον πελάτη για την αξιοπιστία, την φερεγγυότητά της, την ταχύτητα στην αποζημίωση.
  Την Εταιρία που σε κάθε ζημιά ήταν δίπλα στον ασφαλισμένο της και αποζημίωνε σωστά και κυρίως άμεσα.
  Αυτή την Εταιρία θέλουμε. Την Εταιρία που ήταν στο πλάι των ανθρώπων της, στο πλάι των πελατών της, στο πλάι της Ελληνικής κοινωνίας. Την Εταιρία που δημιουργούσε νέα πρωτοπόρα ασφαλιστικά προϊόντα.
  Μια Εταιρία που θα λειτουργεί με βάση αρχές εταιρικής διακυβέρνησης και όχι σαν one man show όπως τείνει να γίνει. Τα παραδείγματα καταστροφών παρόμοιου τρόπου διοίκησης εταιριών είναι πολλά για να τα προσπεράσουμε χαλαρά, όσο καλό όνομα κι' αν φαίνεται να κουβαλάει ο επικεφαλής στις πλάτες του..
  Μια Εταιρία που θα σέβεται τον ΑΝΘΡΩΠΟ, είτε αυτός είναι πελάτης, είτε συνεργάτης, είτε εργαζόμενος.
  Μια Εταιρία που θα αναδεικνύει και θα πιστεύει στα στελέχη της.
  Μια Εταιρία που θα λειτουργεί δημοκρατικά στοχεύοντας στις ιδέες και τις προτάσεις όλων των εμπλεκομένων στην λειτουργία της.
  Μια Εταιρία που θα επιβραβεύει και θα παρακινεί τους εργαζόμενους να καινοτομούν και να παίρνουν πρωτοβουλίες.
  Μια Εταιρία που δεν θα λειτουργεί φοβικά, αλλά θα βγει ανοιχτά στην αγορά στοχεύοντας κύρια στις λιανικές πωλήσεις.
  Μια Εταιρία που ενσωματώνοντας στη λειτουργία της τα καλύτερα στοιχεία της πείρας των στελεχών της θα προσπεράσει την κρίση και θα παραμείνει πρώτη στην Ελληνική Ασφαλιστική αγορά.
  Μια Εταιρία που με συνθήκες απόλυτης διαφάνειας θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο μάζεμα της ασφαλιστικής αγοράς, δημιουργώντας μια Εταιρία μέσα από συγχωνεύσεις ή εξαγορές άλλων Εταιριών, που θα αποτελεί τον "δημόσιο" πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης.
  Αυτή την Εταιρία παλεύουμε για να δημιουργήσουμε, παλεύουμε να έχουμε εμείς στην "Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία"
  Μια Εταιρία δυναμική με σύγχρονα και ανταγωνιστικά προϊόντα, της οποίας η ισχύς δεν θα είναι οι κομπλεξικοί ηγετίσκοι, αλλά οι πελάτες της. Μία Εταιρία της οποίας οι εργαζόμενοι μαζί με τα δίκτυα πωλήσεων, θα είναι περήφανοι που εργάζονται σ' αυτήν, προσφέροντας εμπιστοσύνη στους καταναλωτές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. (συνέχεια)

  Σε ότι αφορά τον Σύλλογο, θέλουμε ένα Συλλογικό όργανο το οποίο με δημιουργικές παρεμβάσεις, θα προσθέτει στην σωστή και αποδοτική λειτουργία της Εταιρίας μας.
  Θέλουμε ένα συνδικαλιστικό όργανο το οποίο υπερκομματικά θα συσπειρώνει και θα εμπνέει τους εργαζόμενους, το οποίο με εντιμότητα και αποφασιστικότητα θα αγωνίζεται για το καλό όλων και όχι των λίγων.
  Θέλουμε ένα συνδικαλιστικό όργανο που θα ενώνει και δεν θα διχάζει. Που οι συνάδελφοι θα το εμπιστεύονται και θα το ακολουθούν. Οι καιροί απαιτούν νηφαλιότητα και διαφάνεια. Οι καιροί απαιτούν βούληση, σθένος και αποφασιστικότητα. Σε αυτόν τον στίβο, είμαστε έτοιμοι, όλοι μας, οι υποψήφιοι της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας" να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
  Γι' αυτό σας ζητάμε να μας στηρίξετε όχι μόνο με την ψήφο, αλλά με την συμμετοχή σας στα κοινά. Με τις ιδέες, τις προτάσεις σας την κριτική σας. Γιατί θέλουμε να είμαστε μια παράταξη που ενσωματώνει δημιουργικές προτάσεις, που κρίνει με βάση στοιχεία, που είναι συνεπής στις θέσεις της και δεν παλαντζάρει ανάλογα με το ποιος εναλλάσσεται στην Διοίκηση...
  Μια παράταξη βαθύτατα πολιτική, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και αγκυλώσεις.
  Την παράταξη όλων των "Εθνικάριων".
  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
  Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο για προτάσεις που μπορούν να διαμορφώσουν ακόμα καλύτερα την θέση των εργαζόμενων, να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους στην Εταιρία, να ισχυροποιήσουν τις κατακτήσεις μας και να οδηγήσουν σε βελτίωση της θέσης της Εταιρίας μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
  Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να μας κάνει ισχυρότερους απέναντι στην Διοίκηση.
  Γιατί χρώμα μας είναι το χρώμα των εργαζομένων.
  Αυτό το χρώμα θα προσπαθήσουμε να έχει και ο αυριανός Σύλλογος.
  Οι υποψήφιοι της "Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας", Οκτώβρης 2012

  ΑπάντησηΔιαγραφή