Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013

Κάποιος να αλλάξει μπαταρίες στον οπορτουνισμό......
Αν η αριστερά δεν θέτει με υλικούς όρους ζήτημα δημοκρατίας, δεν θέτει ζήτημα κράτους, συνεπώς δεν είναι επαναστατική με την ουσιαστική έννοια. Τις μέρες αυτές είδαμε τι σημαίνει κράτος, τόσο στην ‘’αποκλίνουσα’’ παρακρατική μορφή του φασισμού, όσο και κυρίως στην εικόνα του ολοκληρωτισμού που αποδίδει το επίσημο κράτος. Μπροστά μας, υψώθηκε ζωντανό και απαίσιο το πρώτο κόμμα της αστικής τάξης, το κράτος της, ως βασικής μορφής οργάνωσης της βίας.

Όσο θα σταθεροποιείται η ανεργία κοντά στο 30%, όσο οι μισθοί θα αγγίζουν τα 500 ευρώ και τα νοσοκομεία θα σου λένε ‘’αγόρασε γάζες και φάρμακα και έλα για το ράντζο’’, τόσο οι εκπρόσωποι της κρατικής κοινωνικής και πολιτικής βίας, θα απαιτούν και θα ασκούν το μονοπώλιο μιας άδικης βίας σε βάρος της κοινωνικής πλειονότητας.


Η αντίσταση σε αυτή τη βία, μα και ο στόχος της επανάστασης, δηλαδή η νικηφόρα πάλη για την κατάργηση της βίας, αποτελούν όχι απλώς δικαιώματα, αλλά υποχρεωτικό δρόμο επιβίωσης του κόσμου και πρώτιστο καθήκον των κομμουνιστών και των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων.

Το πρόταγμα, της επαναστατικής ανατροπής της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δεν αποτελεί ένα αναγκαίο κακό μέσο για ένα ευγενή σκοπό, αλλά αποτελεί ουσία του δημοκρατισμού μιας σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής.

Ταξικοί και πολιτικοί αντίπαλοι και γενίτσαροι, προσπαθούν να αξιοποιήσουν την απωθητική εικόνα των εκμεταλλευτικών και ανελεύθερων καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης για να δικαιώσουν τον καπιταλισμό και να αμαυρώσουν τον κομμουνισμό. Εμείς δεν την φοβόμαστε αυτή τη συζήτηση. Διότι, απλούστατα, η πτώση του τείχους του Βερολίνου, απέδειξε πως ο σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία, δεν μπορεί να ζήσει. Σε αντίθεση με τον καπιταλισμό. Αυτός, με πραγματική δημοκρατία, δεν αντέχει ούτε μία μέρα.
Γ. Κρεασίδης, Π. Μαυροειδής, Πριν.

25 σχόλια:

 1. "ο στόχος της επανάστασης, δηλαδή η νικηφόρα πάλη για την κατάργηση της βίας"


  δηλώνω στο εξής αντεπαναστάτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Το πρόταγμα, της επαναστατικής ανατροπής της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δεν αποτελεί ένα αναγκαίο κακό μέσο για ένα ευγενή σκοπό, αλλά αποτελεί ουσία του δημοκρατισμού μιας σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής."

   -Τι λένε αυτοί παιδάκι μου;
   -Άσε ρε μάνα! Γερμανικά μιλάνε να' ουμ.

   Διαγραφή
  2. Η σαπίλα του αντιΚΚΕδισμού πέρα από το ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αντικομμουνισμό (και στις μαλακίες γενικότερα) οδηγεί και σε συγγραφή απόψεων που εύκολα έμπαιναν και σε φασιστικά έντυπα, ας δούμε πχ:

   "Απωθητική εικόνα των εκμεταλλευτικών και ανελεύθερων καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης"

   και όλα αυτά σε εφημερίδα ρεύματος που θέλει να γίνει και κόμμα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.

   Δεν αντέχω άλλο

   Διαγραφή
  3. Για την ακρίβεια:
   http://www.youtube.com/watch?v=yxP5tUj0Jyo&list=PL7668FDA7F0D9A324
   (Ποιους τσεντερέδες ρε μάνα? Τέχνη κάνουν οι ανθρώποι δεν βράζουν ροβύθια...)

   "Εμείς δεν την φοβόμαστε αυτή τη συζήτηση. Διότι, απλούστατα, η πτώση του τείχους του Βερολίνου, απέδειξε πως ο σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία, δεν μπορεί να ζήσει..."
   Ο σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία δεν μπορεί να ζήσει. Το βρήκαμε το πρόβλημα. Όσον αφορά τις σχέσεις παραγωγής και πως αυτές εξελίχθηκαν είναι ένα άλλο πρόβλημα που δεν απασχολεί εμάς τους μαρξιστές. Εξάλλου το είχε πει καθαρά ο παππούς ο Κάρολος. Το πρόβλημα δεν έχει σε καμία περίπτωση να κάνει με τις σχέσεις παραγωγής...

   Πάω να δω τέχνη, να ακούσω γαλλικά. Που να καταλάβεις εσύ ρε μάνα. Είναι βαθύ το νόημα να 'ουμ...

   Διαγραφή
  4. Πέραν της γραφικότητας της γενικής θεσης των οππορτουνιστών, η δημοκρατία είναι ταυτόσημος όρος με την εργατική εξουσία, και αρα με τις σχέσεις παραγωγής. Αν δεν είναι δημοκρατικές οι σχέσεις αυτές, πως είναι της εργατικής εξουσίας;

   Μην λειτουργούμε παβλωφικά σαν αντίδραση στους αλλοπαρμένους.


   Σ.

   Διαγραφή
  5. "η δημοκρατία είναι ταυτόσημος όρος με την εργατική εξουσία"

   Ε, τότε στις επόμενες εκλογές να ψηφίσω Νέα Δημοκρατία. Έχει τη λέξη μέσα το κόμμα. Να μου φτιάξει εργατική εξουσία ο Σαμαράς.

   Μα τι ωραία που τα λες!

   Διαγραφή
  6. Είπα: "Πέραν της γραφικότητας της γενικής θεσης των οππορτουνιστών", που σημαίνει, οτι δεν βάζω την έννοια της δημοκρατίας στο ίδιο πλαίσιο και με το ίδιο ανευ περιεχομένου σημαινόμενο που το βάλαν οι τζίνιους που γράφουν τέτοια κείμενα.

   Απο κει και πέρα, αν ξέρεις καμμία εργατική εξουσία και καμμιά επαναστατική ανατροπή των κοινωνικών σχέσεων πρωτίστως στα μέσα παραγωγής και κατ επέκταση και στην υπόλοιπη κοινωνία, που να μην είναι δημοκρατική, θα ειναι κατι πρωτότυπο αν μη τι άλλο..


   Σ.

   Διαγραφή
  7. " αν ξέρεις καμμία εργατική εξουσία και καμμιά επαναστατική ανατροπή των κοινωνικών σχέσεων πρωτίστως στα μέσα παραγωγής και κατ επέκταση και στην υπόλοιπη κοινωνία, που να μην είναι δημοκρατική"

   Χαρακτηριστικό του οπορτουνισμού είναι το διαρκές παιχνίδι με "λέξεις-γλειφιτζούρια" χωρίς να διευκρινίζεται ποτέ το περιεχόμενο.

   Όρισε ακριβώς τι σημαίνει "δημοκρατική" στα συμφραζόμενα που θέτεις λοιπόν. Σημαίνει ότι η επαναστατική ανατροπή θα έρθει από την κοινωνική πλειοψηφία, ναι ή όχι;

   Διαγραφή
  8. Οχι.Η ανατροπή θα έρθει μέσω άλλων πιο πολυσύνθετων διαδικασιών, αλλά και για αυτήν χρειάζεται μια μαζικότητα, never the less. Αλλά αυτό που λέω είναι οτι θα βάλει στη διαδικασία της άσκησης πολιτικής την πλειοψηφία, εν αρχή με απώτερο σκοπό να βάλει όλο το σύνολο της κοινωνίας, μετά την επικράτηση του σοσιαλισμού. Οταν οι εργαζόμενοι θα παίρνουν μέρος στην λήψη αποφάσεων απο τα κάτω, αυτό είναι δημοκρατία.


   Σ.

   Διαγραφή
  9. Τίποτε από αυτά δεν δηλώνεται από τη φράση "η δημοκρατία είναι ταυτόσημος όρος με την εργατική εξουσία" που χρησιμοποίησες.

   Δεν δηλώνεται ούτε ο χαρακτήρας της επανάστασης, ούτε η διατήρηση της ταξικής βίας και καταστολής μετά την επανάσταση, το γεγονός δηλαδή ότι ούτε η σοσιαλιστική κοινωνία θα έχει "καθαρή" δημοκρατία.

   Οπότε, μην παίζεις με τις ωραίες λέξεις.

   Διαγραφή
  10. Δεν ξέρω γιατί το κάνεις τόσο δύσκολο. Αυτό που λέω είναι πάρα πολύ απλό:

   Αστική εξουσία: η μαζική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι εκτοπισμένη απο την άσκηση εξουσίας(δηλαδή απο την Πολιτική).
   Στόχος και μέσο εργατικής εξουσίας: η εργατική τάξη στο σύνολο της(όπως και άλλα κοινωνικά κομμάτια) να παίρνει μέρος στην εξουσία.

   Δηλαδή εργατική> αστική δημοκρατία.

   Θα υπάρξει ταξική βία και καταστολή στα πρώτα στάδια της πορείας; Ναι.
   Είναι στόχος να διαωνιστεί αυτό το φαινόμενο; Οχι.
   Αλλοιώνει η ύπαρξη ταξικής βίας τον δημοκρατικό χαρακτήρα της απελευθερωτικής πορείας; Οχι.

   Δεν αφαιρώ τον ταξικό χαρακτήρα της δημοκρατίας με το λόγο μου, αντιθέτως δίνω έμφαση σε αυτόν!   Σ.

   Διαγραφή
  11. Απάντησα ήδη: το σχόλιό σου 21 Οκτωβρίου 2013 - 8:23 μ.μ., και προς υπεράσπιση των μπουρδών Μαυροειδή και σία ουδόλως διαφώτιζε τα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που τίθενται από τη λενινιστική σκοπιά, αντιθέτως τα συσκότιζε, όπως έκανε και το σχόλιό σου 21 Οκτωβρίου 2013 - 11:02 μ.μ..

   Δε θες να το δεχτείς, μην το δέχεσαι.

   Δεν θα επανέλθω.

   Διαγραφή
  12. Δε χρειάζεται να επανέλθεις όπως και να χει. Φτάνεις στο σημείο να λες οτι "υπερασπίζομαι" τον Μαυροειδή(!!!!) προκειμένου να παραδεχτείς ότι έχω απλά δίκιο. Παιδική φάση.


   Σ.

   Διαγραφή
 2. χρειαστηκαν 2 ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ για ολο αυτο το "απαυγασμα" "επαναστατικης" σκεψης!!!!!Ενας μονος του δηλαδη τι θα εγραφε?Ωχ............

  Ταξικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δηλαδή η άσκηση βίας για την κατάργηση της βίας, θα σταματήσει αμέσως μετά την επανάσταση και μετά θα έχουμε πάλη αστική δημοκρατία; Στην οποία δεν θα υπάρχει βία;!!!
  Oμολογώ ότι σαν νέος και άπειρος, μέχρι να διαβάσω τις 2 τελευταίες παραγράφους δεν την είχα ψιλιαστεί! Κάνουν καλά την δουλειά τους για αποπροσανατολισμό!

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ''Η αντίσταση σε αυτή τη βία, μα και ο στόχος της επανάστασης, δηλαδή η νικηφόρα πάλη για την κατάργηση της βίας''

  Ναι, ο στόχος της επανάστασης είναι η κατάργηση της βίας, της ιδιοκτησίας, της εκμετάλλευσης. Στόχος της επανάστασης δεν είναι ο κρατικός σοσιαλισμός, παρά μόνο μέσο επίτευξης αυτού του στόχου. Δεν υπάρχει τίποτα το ''οπορτουνιστικό'' σε αυτό. Βία που καταργεί κάθε βία, κάποιος είπε.

  Τάδε Έφη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν πάτε στη ΝΔ από τώρα λέω γω, μην το καθυστερείτε άσκοπα το πράμα;

   Διαγραφή
  2. ναι, ειναι η καταργηση των ταξεων, και αρα της ταξικης παλης και βιας. Γραφει και μαλακιες το αρθρο για τη δημοκρατια και την ανατολικη ευρωπη δε λεω, αλλα μην αντιδρατε παβλωφικα.

   τς

   Διαγραφή
  3. Σκοπός της επανάστασης είναι η ανατροπή του αστικού κράτους, το τσάκισμά του, και η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.

   Μέσο συντήρησης της επανάστασης είναι η ταξική βία απέναντι στην αστική τάξη ώστε να προληφθεί η αντεπανάσταση.

   Μόνο με την οριστική εξάλειψη της αστικής τάξης μπορεί κάποτε να καταργηθεί η ταξική βία και η ταξική πάλη.

   Τις αναθεωρητικές αηδίες που στόχο έχουν τον αφοπλισμό αλλού.

   Διαγραφή
 5. "Σοσιαλισμο με δημοκρατια" ελεγε και το ΚΚΕ εσ και εννουσε αριστερο φιλελευθερισμο. Οι δημοσιολογοι μας δεν μας εξηγουν, τι εννοουν για να συγκρινουμε και τα της Αν.Ευρωπης, απλως πετανε μια ατακα. ΑΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι είναι μαρξιστής και ότι η πολιτική ανάλυση γίνεται βάσει λέξεων, οπότε ότι οποιοσδήποτε μιλά για "δημοκρατία" (δηλαδή όλοι) μιλά για "εργατική εξουσία", καλύτερα να το ρίξει σε κανένα άλλο σπορ απ' την πολιτική...

   Διαγραφή
 6. Στο παρακατω σε τι ακριβως διαφωνειτε (περα οτι τα νουμερα μου φαινονται πολυ αισιοδοξα)?

  "Όσο θα σταθεροποιείται η ανεργία κοντά στο 30%, όσο οι μισθοί θα αγγίζουν τα 500 ευρώ και τα νοσοκομεία θα σου λένε ‘’αγόρασε γάζες και φάρμακα και έλα για το ράντζο’’, τόσο οι εκπρόσωποι της κρατικής κοινωνικής και πολιτικής βίας, θα απαιτούν και θα ασκούν το μονοπώλιο μιας άδικης βίας σε βάρος της κοινωνικής πλειονότητας.


  Η αντίσταση σε αυτή τη βία, μα και ο στόχος της επανάστασης, δηλαδή η νικηφόρα πάλη για την κατάργηση της βίας, αποτελούν όχι απλώς δικαιώματα, αλλά υποχρεωτικό δρόμο επιβίωσης του κόσμου και πρώτιστο καθήκον των κομμουνιστών και των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων."

  τς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σου απάντησα ποιος είναι ο στόχος της επανάστασης (σε αντιπαράθεση με την ουτοπία που αναγορεύουν λαθροχειρικά ως στόχο κάτι τυπάρια στυλ Μαυροειδή).

   Διαγραφή