Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Γερμενή της "Χρυσής Αυγής"

Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενή ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του ίδιου και άλλων βουλευτών της. Ο Γερμενής φέρεται να δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, το εξής:
θυμάμαι τον παππού μου που τη δεκαετία του ’60 έστελνε τη μητέρα μου να αγοράσει τον Ριζοσπάστη και να τον κρύψουν να μην τη δουν.
Δυστυχώς (και παραδόξως) δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν πληροφορίες για το έτος γέννησης του κυρίου Γερμενή· ωστόσο, δεν είναι απλώς το νεανικό του προσώπου του και η μέχρι πρόσφατα συμμετοχή του σε συγκρότημα black metal που καθιστούν κάπως παράδοξη βιολογικά την ικανότητα ανάμνησης της δεκαετίας του 1960, η οποία 


1. Προϋποθέτει ότι ο κύριος Γερμενής είναι σήμερα τουλάχιστον 50 ετών (για να "θυμάται" τη δεκαετία του 60 θα έπρεπε να έχει γεννηθεί  το αργότερο το 1963-64, ώστε να είναι 5-6 ετών πριν εκπνεύσει η δεκαετία). 

2. Υπάρχει βέβαια και η δήλωσή του ότι "ανδρώθηκε" (για αυτό δεν παίρνω όρκο) στη "Χρυσή Αυγή" "όταν ήταν 15-16 ετών." Η Χρυσή Αυγή ενεργοποιήθηκε το 1993. Αφαιρώντας 15-16 χρόνια από το έτος αυτό, που είναι το νωρίτερο κατά το οποίο θα μπορούσε να εμπλακεί με την οργάνωση ο κύριος Γερμενής, φτάνουμε στο έτος 1977 ή 1978, χοντρικά μιάμιση με δύο δεκαετίες μετά την ηλικία που προϋποθέτει η θύμηση της δεκαετίας του 60. Και αυτό μόνο αν ο κύριος Γερμενής ενεπλάκη με την οργάνωση από την αρχή. 

3. Έλα όμως που ο κύριος Γερμενής δήλωσε επίσης ότι έγινε μέλος της Χρυσής Αυγής από το 2006, "από την εφηβική ηλικία"! Δηλαδή, ότι, σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, είναι γεννημένος στις αρχές του 1990...

4. Υπάρχει όμως και το μικρό πρόβλημα ότι δεν υπήρχε Ριζοσπάστης για να διαβάζει ο παππούς που θυμάται ο κύριος Γερμενής κατά τη δεκαετία του 1960. Σύμφωνα με τον καθ ύλιν αρμόδιο, τον Ριζοσπάστη δηλαδή, η εφημερίδα τελούσε υπό απαγόρευση από το 1947 ως το 1974 (υπήρχε βέβαια ο παράνομος Ριζοσπάστης στη διάρκεια της χούντας, αλλά αυτός, φευ, δεν διατίθετο στο περίπτερο απέναντι για να τον αγοράζει η μητέρα του Γερμενή μετά παρακλήσεως του πάππου του, που ήτο, καθώς φαίνεται, κατάκοιτος και δεν μπορούσε να πεταχτεί ως την Έβγα αυτοπροσώπως):
Με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, το καθεστώς της ολιγαρχίας κλείνει το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στις 17 Οχτώβρη 1947 –τριάντα ακριβώς χρόνια από την πρώτη του έκδοση- με βάση το φασιστικό Γ' Ψήφισμα. Η διακοπή του αυτή θα είναι μακροχρόνια και θα κρατήσει 27 ολόκληρα χρόνια.
Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις γκάφα του μεγέθους Γερμενή, να δηλώσεις δηλαδή κάτι μεγέθους δυο αράδων (εφόσον το δήλωσε) το οποίο να διαψεύδεται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους ταυτόχρονα. Για τον λόγο αυτό, προτείνω όπως υιοθετηθεί στην κοινή νεοελληνική η έκφραση "πιάστηκε Γερμενής".  Βεβαίως, ο κύριος Γερμενής πουλάει οικογενειακή κκεδοσύνη εδώ και καιρό, και δεν το πρωτοαποπειράται τώρα, λόγω της πίεσης των περιστάσεων και της καταστάσεως πανικού του. Και την πουλάει παρά το γεγονός ότι είναι τοις πάσι γνωστόν ότι ο πατέρας του ήταν επίσης υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στις βουλευτικές εκλογές του 2012. 

Υπάρχει, τέλος, και ένα κείμενο το οποίο επίσης κάνει τον γύρο του διαδικτύου ως διάψευση των δηλώσεων Γερμενή, κάποιου Γιώργου Αλεξάτου. Στο κείμενο αυτό αναφέρεται το εξής:
Ποιος παππούς και ποιος "Ριζοσπάστης"; Ο Βασίλης Γερμενής ήταν επικεφαλής της Πατριωτικής Οργάνωσης Κεφαλονιάς, της διαβόητης ΠΟΚ, στην περιοχή της Ερίσου (από Άσο μέχρι Φισκάρδο), που συνεργαζόταν με τους Γερμανούς κατά του ΕΑΜ. Είχε μακελέψει κόσμο και κοσμάκη ο παππούς κατά την Κατοχή και τα αμέσως επόμενα χρόνια. Εξαργύρωσε τις εθνικές του υπηρεσίες με άδεια πρακτορείου εφημερίδων. 
Η Πατριωτική Ένωσις Κεφαλληνίας είναι πράγματι διαβόητη. Ανήκει στις εθελοντικές αντι-ΕΑΜικές ομάδες που συνεργάστηκαν ενεργά με τους Ναζί.

Παρ' όλα αυτά, αναφορά σε "Γερμενή" στην ΠΟΚ δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω καμία, και δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω το παραπάνω.

Όμως είναι βέβαιο ότι ο εκ πατρός παππούς του Γιώργου Γερμενή δεν ονομαζόταν καθόλου "Βασίλης" όπως αναφέρεται, αλλά --όπως άλλωστε είναι και το "πατροπαράδοτο" στην ονοματοδοσία εν Ελλάδι-- Γεώργιος Γερμενής. Τούτο μπορεί να διαπιστωθεί από το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, όπου ο υποψήφιος του κόμματος στην Κεφαλονιά και πατέρας του Γιώργου Γερμενή, Σπυρίδων (Σπύρος) αναφέρεται ως Σπυρίδων του Γεωργίου. Ο Βασίλειος (Βάσος) Γερμενής, από την άλλη, ήταν ζωγράφος και γλύπτης από την Κεφαλλονιά. Καλό είναι όταν ξεσκεπάζουμε τους απογόνους των ταγματασφαλιτών να είμαστε προσεκτικοί και να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες μας.

12 σχόλια:

 1. Αντώνη, συγχαρητήρια.
  Αποδεικνύεις για πολλοστή φορά την πληρότητά σου.
  Αν και Κεφαλονίτης την καταγωγή, πιάστηκα γερμενής.

  Αυτό συμβαίνει όταν εμπιστεύεσαι τους συριζαίους, συμπατριώτες σου.

  Το μόνο που έκανα ήταν να μην πάρει μπάλα το νησί η δωσιλογική και χρυσαυγίτικη ρετσινιά και πρόταξα στην ανάρτησή μου την επισήμανση για τον ΔΣΕ σε Κεφαλονιά και Λευκάδα: http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3505429&publDate=

  Το χωριό μου το λένε (ακόμα) μικρή Μόσχα.

  Ανασκευάζω πάραυτα, αντιγράφοντάς σε.

  Με δύναμη και πάλη.
  Την αγάπη μου πάντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα του Αντώνη τω Lenin: http://zbabis.blogspot.gr/2013/10/lenin-reloaded-leftgr.html

   Με δυο φωτο μπόνους.

   Να είσαι καλά, σύντροφε.

   Διαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ. Και πολύ αγάπη στην κόκκινη Κεφαλλονιά!

   Διαγραφή
 2. "Όχι, η οικογένειά μου, απο τη μεριά της μάνας μου ήταν αριστεροί (...) Ήτανε ΚΚΕ η μάνα μου και ο παππούς μου ήταν απ'αυτούς που πολεμήσανε κιόλας στο βουνό"

  Πηγή: Καιάδας: «Η μάνα μου ήταν ΚΚΕ και ο παππούς μου αντάρτης στα βουνά» [βίντεο] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/50586#ixzz2hPqN49CA

  Όχι, πως αλλάζει τίποτα αλλά μάλλον το Γιώργος στον παππού δεν κολλάει. Φαντάσου πόσο γερμένης μπορεί να πιαστεί κάποιος που δεν ξέρει το όνομα του ίδιου, του παππού του...
  Δυστυχώς δεν το έχουμε εδώ.

  Να ερευνηθεί αν η μάνα του ήταν από τα "παιδιά της βασίλισσας" που δόθηκαν με προίκα σε εθνικόφρονες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γνωρίζω τις δηλώσεις αυτές.

   Εγώ απλά μίλησα για την απ' τον πατέρα καταγωγή διότι μόνο αυτή θα έφερε το επίθετο "Γερμενής". Ο Αλεξάτος αναφέρεται σε παππού με επίθετο Γερμενής, οπότε απαραίτητα μιλά για τον πατέρα του πατέρα του κυρίου.

   Διαγραφή
 3. Και εγώ την πάτησα. Λέω κεφαλονίτης μάλλον είναι (Αλεξάτος), επώνυμα τα γράφει, λογικά δεν θα λέει ότι του κατέβει, θα το έχει ψάξει.
  Την αυτοκριτική μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τη δική μου την κρέμασα (αν και εσύ είσαι ο όφις, Φάντομ) στο μεσιανό κατάρτι του (νέου) τίτλου και με την προσθήκη του Αντώνη.
   Συριζαίοι...
   Ας προσέχαμε.

   Διαγραφή
  2. Εντάξει, μπορεί να του ξέφυγε το μικρό. Δεν είναι αυτό το σημαντικό. Το σημαντικό είναι ότι για "Γερμενή" γενικώς στην ΠΟΚ δεν βρήκα τίποτε. Θα ήταν καλό να γράψει τις πηγές του ο Αλεξάτος, να γνωρίζουμε.

   Διαγραφή
 4. Όσον αφορά στην ηλικία του, ισχύουν όσα υποθέτεις στο σημείο 2.
  Γεννήθηκε το 1977. Κοίτα εδώ: http://www.mediamouse.gr/index.php?id=7851

  Επι της ουσίας: το τελευταίο διάστημα, σε κάθε ρεπορτάζ και ανάλυση για τη Χρυσή Αυγή, γίνεται συστηματική (εκ του συστήματος) προσπάθεια, να κολλάνε και λίγο ΚΚΕ, ΠΑΜΕ, Ριζοσπάστη και τα σχετικά.
  Προφανώς, όλο αυτό είναι στην κατεύθυνση της ντιρεκτίβας της ΕΕ για ταύτιση των δύο άκρων, του ναζισμού με τον κομμουνισμό.
  Και παρόλο, που : "Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν είναι ιδεολογικό - πολιτικό «αριστερό άκρο» του αστικού πολιτικού συστήματος", όπως αναλύει η σ. Μπέλλου στο εξαιρετικό άρθρο της στο Κυριακάτικο Ριζοσπάστη, ( εδώ: http://www1.rizospastis.gr/page.do?id=14818&publDate=6%2F10%2F2013&direction=&pageNo=9 ),
  εντούτοις, πιστεύω, πως εάν καταφέρουμε να αναδείξουμε το ΚΚΕ σε αντίπαλο δέος για τη Χρυσή Αυγή ( όχι με την έννοια άκρα δεξιά vs άκρα αριστερά, αλλά με την έννοια: οι κομμουνιστές βασικοί αντίπαλοι των φασιστών, νοουμένων ως ακραίων πολιτικών εκφραστών της αστικής τάξης ), μόνο ενισχυμένοι ιδεολογικά και πολιτικά θα αναδειχτούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Όσον αφορά στην ηλικία του, ισχύουν όσα υποθέτεις στο σημείο 2."

   Δηλαδή έλεγε ψέματα ότι μπήκε στην οργάνωση έφηβος το 2006; Μου κάνει εντύπωση, όχι βέβαια το να έλεγε ψέματα, αλλά τον είχα για πιο μικρό σε ηλικία από γέννηση στα τέλη του 70.

   Διαγραφή
  2. Δεν ξερω την ακριβη ηλικια του, αλλα αποκλειεται να ηταν εφηβος στα μεσα της πρηγουμενης δεκαετιας, καθως ηταν ιδρυτικο μελος του σιγκροτηματος του, των Naer Mataron ("Aδης" στα εβραικα -ειρωνια ε?) στα 1994. Ειναι λογικο να ηταν εφηβος τοτε.

   sniper

   Διαγραφή
 5. Υπάρχουν και χειρότερα! Για φαντάσου π.χ. ενώπιον της επιτροπής να άνοιγε κάνα Κορδάτο και να τους έκανε μάθημα ιστορίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή