Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Η στάση του "Συνασπισμού της Αριστεράς" κατά την ψήφιση του "τρομονόμου", 8 Ιούνη 2001

Η ονομαστική ψηφοφορία...

Διάφορες δικαιολογίες ανέφερε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Σκάι», όταν ρωτήθηκε γιατί δε ζήτησε ο ΣΥΝ να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τον «τρομονόμο». Σε μια στιγμή, μάλιστα, άφησε να πλανάται στον αέρα, ότι κάτι τέτοιο, ίσως, να ήταν και αδύνατο, αφού η αίτηση πρέπει να υπογράφεται από 15 παρόντες βουλευτές και, επομένως, χρειαζόταν η υπογραφή της αίτησης και από τους βουλευτές του ΚΚΕ.


Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τα πράγματα. Η ιδέα της αίτησης για ονομαστική ψηφοφορία, σχετικά με τον «τρομονόμο», προήλθε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Βασικός στόχος της ήταν να βάλει τους βουλευτές (πρώτα και κύρια του ΠΑΣΟΚ) μπροστά στις προσωπικές τους ευθύνες, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση, για ένα τόσο σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τις στοιχειώδεις συνταγματικές και δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα. Επειδή, πράγματι, η αίτηση χρειάζεται την υπογραφή 15 παρόντων βουλευτών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απευθύνθηκε σ' αυτή του ΣΥΝ, η οποία αφού το συζήτησε, απάντησε πως δε θεωρεί σκόπιμη την ενέργεια. Αμέσως μετά, έσπευσε να καλύψει την άρνησή του, δηλώνοντας την αποχώρησή του από την περαιτέρω συζήτηση στη Βουλή. Ενέργεια, βέβαια, που μπορούσε να γίνει και μετά την επί της αρχής ονομαστική ψηφοφορία.

... και η ηγεσία του ΣΥΝ

Αυτή είναι η αλήθεια, για τα γεγονότα. Τώρα, δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν ένα σωρό. Η ουσία είναι, πάντως, ότι η ηγεσία του ΣΥΝ, αφ' ενός, απέτρεψε το ενδεχόμενο να ψηφίσει κατά του κυβερνητικού «τρομο-νομοσχεδίου» ένας, όποιος, αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και, αφ' ετέρου, έδωσε τη δυνατότητα σε αρκετούς άλλους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, να έχουν και την πίτα στο ταψί και το σκύλο χορτάτο, σε αντίθεση με όσα θέλει να πει η λαϊκή αυτή παροιμία. `Η, για να το πούμε αλλιώς, έδωσε τη δυνατότητα σε αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να σκορπίζουν απλόχερα την αντίθεσή τους στον «τρομονόμο», αλλά και να μην κάνουν στην πράξη απολύτως τίποτε ενάντιά του. Αυτό έκανε η ηγεσία του ΣΥΝ και ας εξηγήσει το γιατί στους ψηφοφόρους της.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Προσπάθεια να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα

Τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να δικαιολογήσει χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, σε ό,τι αφορά στην άρνηση του ΣΥΝ να καταθέσει από κοινού με το ΚΚΕ πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία του «τρομονόμου».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», παρότι χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «απαράδεκτο», που «θίγει τον πυρήνα του δικαιοκρατικού μας συστήματος και διαμορφώνει πρόσφορο έδαφος για τη σωρευτική παραβίαση ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», επιχείρησε να δικαιολογήσει το «όχι» στην ονομαστική ψηφοφορία, επικαλούμενος μια πιθανότητα...

Το ενδεχόμενο - όπως είπε - αυτή η διαδικασία να μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας!

Οταν δε ο δημοσιογράφος τού υπενθύμισε ότι η ονομαστική ψηφοφορία θέτει τον κάθε βουλευτή προ των ευθυνών του, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αντέταξε πως «οι κυβερνητικοί βουλευτές πιέζονται και εκβιάζονται, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι διαφωνίες»!

«Τα σταθμίσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, «συνήθως οι διαφωνούντες βουλευτές απουσιάζουν ή δεν προσέρχονται»! Τι κι αν τελικά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, έστω κι αν το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από μετρημένους στα δάχτυλα βουλευτές; Για το Συνασπισμό προφανώς βάρυνε περισσότερο το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων στους κυβερνητικούς βουλευτές από το να αναλάβει ο καθένας την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στον ελληνικό λαό. Προείχε το να μην έρθουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιμέτωποι με την κομματική πειθαρχία, από το να έρθουν αντιμέτωποι με την ίδια την κοινωνία και τα δικαιώματά της!

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι με τη στάση του αυτή αποκάλυψε την ουσία του πολιτικού προβλήματος, όπως επίσης και το ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση! Το σίγουρο είναι ότι με τη στάση του αυτή κάλυψε πλήρως τους βουλευτές που δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία, συνειδητά, για να έχουν και την «πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

3 σχόλια:

 1. "Για το Συνασπισμό προφανώς βάρυνε περισσότερο το ενδεχόμενο άσκησης πιέσεων στους κυβερνητικούς βουλευτές από το να αναλάβει ο καθένας την προσωπική ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στον ελληνικό λαό. Προείχε το να μην έρθουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιμέτωποι με την κομματική πειθαρχία, από το να έρθουν αντιμέτωποι με την ίδια την κοινωνία και τα δικαιώματά της!"

  Σας θυμίζει κάτι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "...υπέρ της τροπολογίας που ενσωματώνει τον επικίνδυνο για το λαϊκό κίνημα "τρομονόμο", ψήφισαν και εκείνοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι διαφωνούσαν και πως σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας θα ψήφιζαν «παρών»"

  από http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/10/blog-post_23.html

  graf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω πως σημαντικό ζήτημα είναι γιατί ψήφισαν τώρα υπέρ της επέκτασης του τρομονόμου, μια καμμία ικανοποιητική εξήγηση επ'αυτού δεν έχουν δώσει, ούτε καν στον δικό τους κόσμο.
  Και φυσικά η εξήγηση είναι μία. Τον ψήφισαν γιατί πιστεύουν πως θα τους χρειαστεί!
  Αν είναι να χαρακτηριστεί άλλωστε "εγκληματική οργάνωση" το ΚΚΕ, ποιά θα ήταν η πιο κατάλληλη κυβέρνηση για να κάνει κάτι τέτοιο;
  Υπό ποιά κυβέρνηση μια τέτοια απόφαση θα είχε τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές αντιδράσεις;
  Μήπως κάποια πράγματα κανονίζονται από τώρα ή ακόμη χειρότερα έχουν δρομολογηθεί (έστω ως plan B) ήδη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή