Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013

Μάρτης-Μάης του 2001: Το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ απέναντι στον τρομονόμο

Συλλαλητήριο ενάντια στον τρομονόμο, 24 Μάη 2001
Θύελλα αντιδράσεων από τη δημοσιοποίηση του νέου τρομονόμου

Με τη δημοσιοποίηση του νέου τρομονόμου ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από έγκριτους νομικούς επιστήμονες, δικηγόρους, συνδικάτα, κοινωνικές οργανώσεις, παράγοντες της κοινωνικής ζωής, πολιτικές οργανώσεις κλπ. Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για να μην εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο.
Το μόνο κόμμα που επιχαίρει είναι η ΝΔ, γιατί βλέπει πως η πολιτική της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιβεβαιώνεται πλήρως.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Θ. Αναγνωστόπουλος εκ μέρους του κόμματός του «χαιρετίζει αυτή την ενέργεια», «η ΝΔ αισθάνεται δικαιωμένη» και εκτιμάει «ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».


«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφέρει ο Θ. Αναγνωστόπουλος, είναι περίπου πανομοιότατο με εκείνο που είχε θεσπίσει η ΝΔ», ενώ συμπλήρωσε ότι το κόμμα του θα το στηρίξει στη Βουλή.

Τέλος, ο Θ. Αναγνωστόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο του Μ. Σταθόπουλου ανταποκρίνεται πλήρως στις προτάσεις που είχε κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση και χαίρεται γιατί «η πολιτική και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ δικαιώνονται για μια ακόμη φορά».

Αλλα και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Κ. Δαφέρμος, υπεραμύνθηκε για τα μέτρα με το DΝΑ, ενώ δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί ένα ρετουσάρισμα στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου και πως κατά τη γνώμη του πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων αναφέρει ότι η ψήφιση του νέου «τρομονόμου» επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η ένταση της αντεργατικής πολιτικής και η αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων συνοδεύεται με ένταση του αυταρχισμού, της κρατικής τρομοκρατίας, της βίας και της καταστολής.

Σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, το Συνδικάτο Οικοδόμων επισημαίνει ότι λέει ψέματα η κυβέρνηση και όσοι ανοιχτά ή συγκαλυμμένα στηρίζουν το αλυσόδεμα της εργατικής τάξης και τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, το Συνδικάτο Οικοδόμων υπενθυμίζει κάποιες από τις περιπτώσεις της κρατικής τρομοκρατίας και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, όπως στην αίθουσα Ηπειρωτών, όταν ασφαλίτες παρακολουθούσαν σύσκεψη της ΕΣΑΚ, τον χαφιέ που βιντεοσκοπούσε πορεία του κλάδου κλπ.

Οι ναυτεργάτες

Οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ και «Στέφενσων» επισημαίνουν ότι ο νέος τρομονόμος, καθώς και το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι τερατογέννηση φασιστικής έμπνευσης, δημιούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των άλλων πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου, με στόχο το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατέκτησε με πολύχρονους σκληρούς ταξικούς αγώνες και θυσίες η εργατική τάξη και γενικότερα ο εργαζόμενος λαός.

Επίσης, η ΠΕΜΕΝ και ο «Στέφενσων» δηλώνουν ότι με όλες τους τις δυνάμεις θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των αγώνων για να μην περάσει ο «τρομονόμος», για την υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που τρομοκρατεί εργάτες στους χώρους δουλιάς, ανατρέπει ιστορικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, βομβαρδίζει λαούς και χώρες αλλάζοντας σύνορα.

Καταγγέλλουν συνδικάτα και σωματεία

- Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών καταγγέλλει την κυβέρνηση, γιατί με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, βάζει στο γύψο στοιχειώδη δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες.

Στη συνέχεια αναφέρουν: «οι συνταξιούχοι αγωνιστές της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, ενάντια στα αντιδημοκρατικά - αυταρχικά μέτρα της κυβέρνησης».

- Το Συνδικάτο Οικοδόμων της Θεσσαλονίκης σε ψήφισμά του εκφράζει την αντίθεσή του στον τρομονόμο που στην ουσία θα καταργήσει και αυτές τις αστικές ελευθερίες που υπάρχουν στο ελληνικό Σύνταγμα, ενώ «πακέτο με τον τρομονόμο πάει και η απαγόρευση των διαδηλώσεων».

- Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο σε ψήφισμά του για το νομοσχέδιο σχετικά με τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις, καταγγέλλει την προώθηση ενός νομοσχεδίου - εκτρώματος, αφού με τις διατάξεις του ουσιαστικά θα μπαίνει στο «γύψο» κάθε διαδήλωση - συγκέντρωση ακόμη και σε κλειστό χώρο.
Ριζοσπάστης, 14 Μάρτη 2001


Στόχος τους όσοι δε σκύβουν το κεφάλι
Συνεχίζονται οι λαϊκές αντιδράσεις για τον «τρομονόμο»

Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζονται οι αντιδράσεις εργατικών συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων για το «τρομονομοσχέδιο» τον οποίο ακοίνωσε ότι πρόκειται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα επικριτική είναι η Ομοσπονδία Οικοδόμων για τον «τρομονόμο», που σημειώνει ότι το νομοθέτημα αυτό είναι γέννημα της δικτατορίας των μονοπωλίων και συντάχτηκε με δική τους υπαγόρευση. Η Ομοσπονδία των Οικοδόμων αναφέρει ότι ο «τρομονόμος» δεν έχει στόχο με την τρομοκρατία, όπως επικαλούνται, αλλά αυτό είναι το άλλοθι για τον αποπροσανατολισμό του λαού. Στόχος τους είναι το λαϊκό κίνημα, οι λαϊκοί αγωνιστές, αυτοί που δε σκύβουν το κεφάλι, αυτοί που παλεύουν ενάντια στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

«Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εργατική τάξη, ο λαός γενικότερα - συνεχίζει η Ομοσπονδία - δεν μπορεί να σκύψει το κεφάλι άλλο, βλέπουν ότι σιγά - σιγά ξεσηκώνεται κύμα διαμαρτυρίας, αμφισβήτησης, σύγκρουσης και ανατροπής της κυριαρχίας τους, γι' αυτό παίρνουν μέτρα, ώστε να βάλουν την εργατική τάξη, το κίνημα στο γύψο».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων σημειώνει ότι στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν το λαό, να πισωγυρίσουν το κίνημα, να μετατρέψουν την αξία της αλληλεγγύης και συναδελφικότητας σε χαφιεδισμό.

Τέλος, η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση και δηλώνει πως δε θα ανεχθεί την καταπάτηση και ανατροπή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που είναι αποτέλεσμα σκληρής ταξικής πάλης της εργατικής τάξης.

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων του νομού Λάρισας για το νέο «τρομονόμο», που δημοσιοποίησε πρόσφατα η κυβέρνηση, ενώ καλεί όλους τους οικοδόμους, «να εντείνουμε τον αγώνα μας για να μην κατατεθεί το προσχέδιο στη Βουλή, για να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου σε βάρος των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού».

Το Συνδικάτο τονίζει στην ανακοίνωσή του πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, πως καταργεί τη συμμετοχή των ενόρκων, πως επεκτείνονται οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών, ενώ διευκολύνεται η συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, επισημαίνει, το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα εφιαλτικό σκοτεινό δίκτυο διαπλοκής του εγκλήματος και των διωκτικών αρχών, δίνει τη δυνατότητα κατασκευής ενόχων μέσω της ανώνυμης κατάθεσης των μαρτύρων και περιορίζονται τα υπερασπιστικά δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου αναφέρει ότι η κυβέρνηση, σε διατεταγμένη υπηρεσία κατ' εντολή των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να δέσει χειροπόδαρα τα λαϊκά κινήματα που αντιστέκονται και αμφισβητούν την αντιλαϊκή της πολιτική.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε τις δημοκρατικές συνδικαλιστικές μας ελευθερίες, συνεχίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, και αν η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της επιμείνουν να φέρουν αυτό το τερατούργημα στη Βουλή να είναι σίγουροι ότι η καθολική λαϊκή αντίσταση και πάλη δε θα επιτρέψουν την εφαρμογή του».

Το παράρτημα Πλάκας της ΠΕΑΕΑ και η Επιτροπή Ειρήνης Πλάκας καταγγέλλουν την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο έκτρωμα, τον «τρομονόμο», που φέρνει με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας. Στην πραγματικότητα επιδιώκει να βάλει φραγμό στους αγώνες του λαού για καλύτερους όρους ζωής. Επιδιώκει να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τις φωνές διαμαρτυρίας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του λαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα. Ας μην επικαλείται την τρομοκρατία και το έγκλημα η κυβέρνηση, για να επιβάλει τον τρομονόμο. Γιατί η νομοθεσία που υπάρχει είναι υπεραρκετή, αν θέλει να την εφαρμόσει για να πατάξει το έγκλημα και την τρομοκρατία. Ο «τρομονόμος», απλώς, είναι εντολή των Αμερικανών και απειλεί τις ελευθερίες του λαού.
Ριζοσπάστης, 16 Μάρτη 2001


ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Δε θα περάσει!

Ο τρομονόμος δε θα περάσει! Το μήνυμα αυτό έρχεται απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Πληθαίνουν οι αντιδράσεις γι' αυτό το τρομονομοθέτημα. Το μαζικό κίνημα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο και καλούν τον ελληνικό λαό να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ενάντια στον τρομονόμο.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αθήνας να δώσουν μαχητικό παρών στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας της Πέμπτης, στην πλατεία Κάνιγγος.

Στην ίδια ανακοίνωση το ΕΚΑ αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο τρομονόμος μαζί με το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων και πορειών, αποτελούν μέγιστο κίνδυνο για το παρόν και το μέλλον των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών πολιτικών ελευθεριών. Τα δύο αυτά νομοσχέδια, συνεχίζει το ΕΚΑ, εκφράζουν τη βούληση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα κελεύσματα και στις πιέσεις των γνωστών κέντρων, τα οποία επιθυμούν την αδιατάρακτη επιβολή των επιδιώξεων και των σχεδίων τους».

«Το νομοσχέδιο, συνεχίζει το ΕΚΑ, εισάγει θολές διατυπώσεις, με τις οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως εγκληματικές ενέργειες, πολιτικές και συνδικαλιστικές δραστηριότητες».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων επίσης καλεί τα μέλη του και τους εργαζόμενους της Αθήνας να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον τρομονόμο, παίρνοντας μέρος στη μεθαυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Η ψήφιση του νέου τρομονόμου, συνεχίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η ένταση της αντεργατικής πολιτικής και η αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων συνοδεύεται με ένταση του αυταρχισμού, της κρατικής τρομοκρατίας, της βίας και της καταστολής. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και εξυπηρετούν ίδιους σκοπούς. Αν θέλουν πραγματικά να πιάσουν εγκληματίες και τρομοκράτες, ας πιάσουν αυτούς που στους τόπους δουλιάς τρομοκρατούν τους εργάτες με εκατοντάδες απολύσεις κι άλλους εκβιασμούς και πραγματοποιούν εκατοντάδες εγκλήματα κάθε χρόνο».

Η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων στην Πάτρα καλεί «την κυβέρνηση να αποσύρει έστω και την τελευταία στιγμή το φασιστικής έμπνευσης νομοσχέδιο», καθώς επίσης τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς και τον πνευματικό κόσμο της Αχαΐας να πρωτοστατήσουν στην υπεράσπιση της επιχειρούμενης παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, με τη συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) αναφέρει ότι οι αντιδημοκρατικοί νόμοι (τρομονόμος και νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων) δε θα περάσουν και δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων. Οπως αναφέρει η ΟΣΝΙΕ, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πρόσχημα, τη στιγμή που σε «διεθνές επίπεδο η τρομοκρατία έχει γίνει κρατική πολιτική ορισμένων χωρών, όταν στην ίδια τη χώρα μας η κρατική τρομοκρατία καθημερινά εμφανίζεται, όταν ακόμη και σε επίπεδο επιχείρησης, η εργοδοτική τρομοκρατία μεγαλώνει».
Ριζοσπάστης, 22 Μάη 2001

Από το συλλαλητήριο της 24ης Μάη 2001

Ο λαός της Αθήνας απαντάει με συλλαλητήριο στο νέο «τρομονόμο»
Αύριο, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κάνιγγος

Τη δική του απάντηση δίνει αύριο ο λαός της Αθήνας στα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό των δημοκρατικών του δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, με τη συμμετοχή στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο ενάντια στο νέο «τρομονόμο». Στο αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησης, με τα «τρομονομοθετήματα» και την υποταγή της στους ΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους εταίρους, ο ελληνικός λαός αντιτάσσει την πάλη του για να διατηρήσει αυτά που κατακτήθηκαν με θυσίες και πολύχρονους αγώνες.

Είναι ένας αγώνας, που αφορά όλους εκείνους τους Ελληνες που αντιστέκονται και αμφισβητούν τη «νέα τάξη πραγμάτων», θέλουν να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο με δημοκρατικά δικαιώματα και δε δέχονται την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων.

Σ' αυτόν τον αγώνα βρίσκεται και η μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής - νομικής κοινότητας, που καταδίκασε από την πρώτη στιγμή το «τρομονομοθέτημα» Σταθόπουλου και αποκάλυψε το επικίνδυνο προσωπείο του νέου «τρομονόμου».

Αύριο, λοιπόν, στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7.00 μ.μ., οι Αθηναίοι θα ζητήσουν να μην ψηφιστεί ο «τρομονόμος» από τη Βουλή και θα δηλώσουν ότι θα καταστήσουν ανενεργό αυτό το νομοθέτημα. Θα είναι ένα βροντερό μήνυμα προς την κυβέρνηση Σημίτη, που με τις «πλάτες» της ΝΔ στοχεύει να χτυπήσει τις φωνές εκείνες που αντιστέκονται, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Χτες και οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση ενάντια στον «τρομονόμο», ενώ σήμερα τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνει η Πάτρα με συγκέντρωση διαμαρτυρίας.


Εκκληση του ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ, με χτεσινή έκκλησή του, καλεί τις συνδικαλιστικές, τις κοινωνικές και μαζικές οργανώσεις και το λαό της Αθήνας να πάρουν μαχητικά μέρος στο συλλαλητήριο «ως απαρχή μετωπικών αγώνων για απόκρουση του αυταρχισμού και για διεύρυνση των δημοκρατικών λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και όλος ο λαός καταδικάζει έμπρακτα τον "τρομονόμο", που σε λίγες μέρες η κυβέρνηση σχεδιάζει να ψηφίσει στη Βουλή. Το σχέδιο του κυβερνητικού "τρομονόμου" είναι η άλλη αποκρουστική όψη και το αναγκαίο συμπλήρωμα της γενικότερης αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής».

Στην ίδια ανακοίνωση το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Μ' αυτό το νομοθέτημα δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να "βαφτίζει" τρομοκράτες τις οργανώσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, να προωθεί και να προάγει το χαφιεδισμό, την προβοκάτσια και την τρομοκρατία, σε βάρος των αγωνιζόμενων ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Ετσι, επιδιώκεται η θωράκιση των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών του κεφαλαίου από τον "εχθρό" λαό.

Η εργατική τάξη, που είναι εκείνη που βάλλεται πρώτη και καίρια με τέτοιους ακραίους αυταρχικούς νόμους, δε θα επιτρέψει να απεμποληθούν και να καταλυθούν βασικά λαϊκά δημοκρατικά της δικαιώματα».

Αγωνιστικό «παρών» από τους εργαζόμενους στην ένδυση

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Εργ/νων Κλωστ/γίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής καλεί όλους τους εργαζόμενους των Κλάδων να συμμετέχουν μαζικά αύριο ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΗ 2001 στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και Αλληλεγγύη στην πρώτη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση ενάντια στον «τρομονόμο» και στο νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

«Πιστεύουμε», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του Συνδικάτου, «ότι η ενεργητική συμμετοχή όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των επαγγελματιών, της νεολαίας στη συγκέντρωση της Πέμπτης, αλλά και η συνεχής αγωνιστική επαγρύπνηση πρέπει να είναι "το φουσκωμένο ποτάμι της οργής του Λαού" (όπως έγινε πρόσφατα και στις δύο τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις), που θα παρασύρει στο πέρασμά του κάθε αντιλαϊκό νομοσχέδιο που θα επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση σαν συνέχεια και στήριξη της αντιλαϊκής αντιασφαλιστικής πολιτικής της».

Συμπαρατάσσονται οι βιοτέχνες

Στο αυριανό συλλαλητήριο θα παρευρίσκονται και οι βιοτέχνες. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών (ΟΒΣΑ), σε ανακοίνωσή της, καλεί τους ΕΒΕ να αντιδράσουν. «Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ, χρησιμοποιούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σαν όχημα για να επιβάλουν τη νέα τάξη πραγμάτων, νομιμοποιώντας έτσι επεμβάσεις και πιέσεις σε βάρος κυβερνήσεων, λαών, κινημάτων, πολιτών, που με τη δραστηριότητά τους αντιστέκονται, αντιπαλεύουν, αμφισβητούν τη νέα τάξη, την κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων και συρρίκνωση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».
Ριζοσπάστης, 23 Μάη 2001

Από το συλλαλητήριο της 24ης Μάη 2001

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Ετοίμασαν νόμο που ενταφιάζει τη δημοκρατία. Δε θα περάσει!»

Η χτεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος αποτέλεσε την πρώτη μαζική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, να βάλει «στο γύψο» του «τρομονόμου» τις ατομικές ελευθερίες

«Θέλουν να μας βάλουν στα αίματα
να μας παρασύρουν στο χειρουργείο
οι γνωστοί κύριοι
οι στολισμένοι κανίβαλοι
εμάς, τα ελεύθερα άστρα
να μας μετατρέψουν σε άστρα απόγνωσης»

Με αυτούς τους στίχους, ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης άνοιξε τη χτεσινή συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα κατά του νέου «τρομονόμου», που έγινε στις εφτά το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος. Μια συγκέντρωση, που αποτέλεσε την πρώτη μαζική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει «στο γύψο» του «τρομονόμου» τις ατομικές ελευθερίες. Χιλιάδες, «ανεπιθύμητοι» στην κατεστημένη εξουσία, Αθηναίοι διατράνωσαν τη θέλησή τους να μην περάσει το αμερικανόπνευστο νομοθετικό τερατούργημα. Η πρώτη δυνατή φωνή κατά των σχεδίων της κυβέρνησης ακούστηκε. Θα υπάρξει συνέχεια, έτσι ώστε να μην ψηφιστεί ο «τρομονόμος» από τη Βουλή.

«Η Ελλάδα δε μιμείται σε σιωπή άλλους λαούς της Ευρώπης», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, δικηγόρος Τάκης Παππάς. «Τίποτα δεν έρχεται τυχαία. Μετά την προσωρινή νίκη των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, έριξαν και το τελευταίο προπέτασμα. Ετοίμασαν νόμο που ενταφιάζει τη δημοκρατία. Δεν τους φτάνει η βία από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Θέλουν και νομοθεσία κατά των ελευθεριών. Ενα νόμο, που θα καταστήσει τον άνθρωπο παίγνιο των αστυνομικών και δικαστικών αρχών».

Στη συνέχεια, ο Τ. Παππάς αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του «τρομονόμου». Είναι γνωστό ότι στο θέμα της σύστασης και συμμορίας ο «τρομονόμος» χρησιμοποιεί διατύπωση, με βάση την οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σύσταση ή συμμορία και η απλή ανταλλαγή απόψεων ή η συναυτουργία. Εξάλλου, η απλή συμμετοχή σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, όταν δεν έχει ακόμα τελεστεί οποιοδήποτε έγκλημα από κάποιο μέλος της, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Με τον «τρομονόμο» γίνεται κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα χρόνια η απλή συμμετοχή. Κάνουν κακούργημα την απλή συμμετοχή για να μπορεί να γίνει προσωποκράτηση όσων συλλαμβάνονται για συμμετοχή σε οργάνωση, έστω και αν ακόμα δεν έχει τελεστεί οποιοδήποτε έγκλημα. Είναι εύκολο να χαρακτηριστεί κάποιος συμμέτοχος σε μια οργάνωση, επειδή είναι ομοϊδεάτης κάποιου μέλους μιας οργάνωσης ή κάνει παρέα μαζί του. Δηλαδή, μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος, χωρίς να έχει κάνει τίποτα.

«Ούτε τα ιδιώνυμα του μεσοπολέμου, ούτε οι μεταξικοί νόμοι, ούτε τα δικτατορικά καθεστώτα δε φαντάστηκαν τις μεθόδους που εγκαινιάζει ο νέος "τρομονόμος"», τόνισε ο Τ. Παππάς. «Ακόμα και μάρτυρες θα υπάρχουν, που δε θα τους ξέρουμε. Θα είναι άγνωστη η επιλογή τους. Ο ανεπιθύμητος, ταξικά ή πολιτικά, πολίτης θα τεθεί σε διωγμό. Επαναφέρουν τους κουκουλοφόρους των γερμανικών μπλόκων της Κατοχής».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι «μιλάνε για τρομοκρατία οι παραγωγοί της. Αυτόν το νέο φασισμό πρέπει να τον πληροφορηθούν όλοι οι Ελληνες. Ο "τρομονόμος" δε θα περάσει. Οχι στην παγκοσμιοποίηση του θανάτου».

Στο χαιρετισμό του, ο Γιώργος Πέρρος, γγ του ΕΚΑ, είπε: «Το ΕΚΑ συμμετέχει στη σημερινή συγκέντρωση μετά από ομόφωνη απόφασή του. Τα συνδικάτα πρέπει να πάρουν αποφάσεις εναντίωσης στον "τρομονόμο". Να ανοίξει το ζήτημα της τρομοκρατίας στους εργασιακούς χώρους. Εκεί όπου κυριαρχούν οι εργοδοτικοί "τρομονόμοι". Ο "τρομονόμος" γίνεται για να αντιμετωπιστεί η "τρομοκρατία" των αγώνων του λαού. Το έγκλημα αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που γεννά τη φτώχεια. Το οργανωμένο έγκλημα γεννιέται μέσα στο σάπιο μηχανισμό του αστικού κράτους. Εγκληματική είναι η πολιτική του κεφαλαίου. Ενάντια σε αυτήν πρέπει να στραφεί ο αγώνας των συνδικάτων».

Ο συνδικαλιστής Χάρης Σμυρνιώτης υπογράμμισε ότι το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων, οι αντιδράσεις των εργαζομένων κάνουν την κυβέρνηση να σκληρύνει κι άλλο την πολιτική για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. «Τρομοκρατήστε αυτούς που δίνουν στους νέους ανεργία, που στερούν τις συντάξεις από τους απόμαχους της δουλιάς. Και αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά», τόνισε.
Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπελάντης ανέφερε ότι η εισαγωγή και η ψήφιση του «τρομονόμου» συναντά ανάλογες διαδικασίες και μέτρα στις χώρες της ΕΕ. «Αυτά προορίζονται να θωρακίσουν τα κοινωνικά προνόμια "των εχόντων και κατεχόντων" και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών επικυριάρχων», πρόσθεσε ο Δ. Μπελάντης. «Αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός ότι αυτοί που τα εισάγουν χαιρετίζουν τις ...δημοκρατικές προόδους του τουρκικού καθεστώτος, την ίδια στιγμή που Τούρκοι δημοκράτες και αγωνιστές πεθαίνουν καθημερινά στα "λευκά κελιά" των φυλακών».

Στο χαιρετισμό του, ο συνδικαλιστής Σταμάτης Κοιλάκος είπε ότι «η τρομοκρατία δεν ήταν ποτέ επικίνδυνη για την εξουσία. Αντίθετα, χρησιμοποιούνταν ως πρόσχημα. Την εξυπηρετούσε».

Στη συγκέντρωση και πορεία που ακολούθησε στη Βουλή, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμματέα της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ με τους Π. Μαντά και Σ. Κουτρουβέλη, της ΚΕ του ΣΥΝ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΑΚΟΑ, του Δικτύου για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, η Συσπείρωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, η ΟΓΕ, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων 1967-1974, η δημοτική παράταξη «Κίνημα για την Αθήνα», με τον Δημήτρη Μπέη, ο δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Στέλιος Λάμπρου και Μανώλης Δανδουλάκης, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους, η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Διαδήλωσης Γένοβας, η επιτροπή «Πολίτες του Κόσμου», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας «ο Παρθενώνας», η Επιτροπή για την προστασία του Π. Αρεως, η Πρωτοβουλία για τη διάσωση του Σχοινιά και αντιπροσωπεία απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ριζοσπάστης, 25 Μάη 2001


Ο «τρομονόμος» δε θα περάσει!

«Απαιτούμε, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, την απόσυρση του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου και σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε, ώστε να μην εφαρμοστεί ο αμερικανόπνευστος νόμος». Ετσι τελείωνε το ψήφισμα της μεγάλης συγκέντρωσης που έγινε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα, ενάντια στον αμερικανόπνευστο «τρομονόμο», το νόμο που ενταφιάζει τη δημοκρατία. Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν αυτήν την απόφαση, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συμφωνία με τη ΝΔ, προωθεί στη Βουλή τις διαδικασίες ψήφισης αυτού του εκτρώματος.

Τα «λίφτιγκ» και οι «βελτιώσεις» στον «τρομονόμο» από τον υπουργό Δικαιοσύνης δεν πέρασαν. Το βασικό επιχείρημα και η απαράδεκτη θεωρία του υπουργού Δικαιοσύνης για «ήπια παραβίαση» των ατομικών δικαιωμάτων προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών κατέρρευσε και δεν πείθει κανένα.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης στερεύουν από επιχειρήματα για την ανάγκη ψήφισης από τη Βουλή αυτού του τρομονομοθετήματος. Εξάλλου, ο κορυφαίος ποινικολόγος Ι. Μανωλεδάκης, πριν μερικές ημέρες, είχε δηλώσει για τον «τρομονόμο» ότι «η ασφάλεια μέσα σε μια κοινωνία - φυλακή χωρίς ατομικά δικαιώματα και εγγυήσεις για την προστασία τους δεν έχει καμιά αξία».

Γίνεται πλέον σαφές στον κάθε απλό εργαζόμενο ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την κυβέρνηση, στο βασικό της στόχο να πνίξει οποιαδήποτε φωνή αντιπαλεύει, αντιστέκεται και αμφισβητεί τη «νέα τάξη» και ό,τι αυτή συνεπάγεται για την καθημερινή ζωή. Από κανέναν δεν αμφισβητείται ότι το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε κατ' επιταγή των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων «εταίρων» μας. Εξάλλου, ανάλογες διαδικασίες εφαρμόζονται και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου παρόμοιοι νόμοι προορίζονται για να θωρακίσουν τα κοινωνικά προνόμια των «εχόντων και κατεχόντων», καθώς και τα συμφέροντα των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ξεκάθαροι οι στόχοι τους

Ηδη και στη χώρα μας έχουμε πλέον απτά παραδείγματα για τις πραγματικές τους επιδιώξεις. Την ίδια μέρα που γινόταν η διαδήλωση στην Αθήνα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το πνεύμα του «τρομονόμου» υλοποιείται. Αρνήθηκε να άρει τους περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου, παρουσίαση στο αστυνομικό τμήμα κλπ.), που είχαν επιβληθεί στον πρόεδρο του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Γιάννη Μανουσογιαννάκη, ο οποίος διώκεται γιατί τόλμησε να υπερασπιστεί ναυτικούς, που έπεσαν στα πλοκάμια δουλέμπορα. Ο εισαγγελέας ήταν σαφής: Οχι μόνο χαρακτήρισε την ενέργεια του συνδικαλιστή σαν «παρέμβαση σε ιδιωτικές διαφορές», αλλά και τον ίδιο τον Μανουσογιαννάκη ως «άτομο που εμφορείται από περίεργες και επικίνδυνες αντιλήψεις και διαθέτει ιδιαίτερα βίαιο και επιθετικό χαρακτήρα»! Και μόνο αυτό αρκεί αυτό για να αντιληφθεί κανείς πού μπορούν να φτάσουν αύριο τα πράγματα, αν τέτοιοι δικαστές έχουν στη διάθεσή τους και τον «τρομονόμο». Ομως, δυστυχώς δεν είναι το μόνο. Τον τελευταίο καιρό καθημερινά πληθαίνουν τα κρούσματα αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που στοχεύουν να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους που αντιστέκονται και θέλουν να ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Πρόσφατα είχαμε τον ξυλοδαρμό βουλευτή του ΚΚΕ στη Λάρισα που συμμετείχε σε κινητοποίηση των κατοίκων της πόλης. Τα μπλόκα από αστυνομικούς - «ράμπο» με παρατεταμένα όπλα και οι εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι τείνουν να γίνουν καθημερινότητα. Η λίστα με τις περιπτώσεις ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης αυξάνει ανησυχητικά...

Μαύρες εποχές

Το σχετικό νομοσχέδιο μάς μεταφέρει σε μαύρες εποχές του παρελθόντος. Μας θυμίζει μεθόδους, όπως τα ιδιώνυμα του μεσοπολέμου, μεταξικούς νόμους κλπ. Η ιστορική εμπειρία πάνω σ' αυτό το ζήτημα είναι πάρα πολύ διδακτική. Ο νόμος 375/38 για την κατασκοπία χρησιμοποιήθηκε στην αρχή ενάντια στο ΚΚΕ, αλλά στην πορεία παρέσυρε και άλλους απλούς πολίτες. Ο νόμος 509/47 εκτός από τους κομμουνιστές έστειλε στο εδώλιο του κατηγορουμένου οργανώσεις σαν τη «Δημοκρατική Αμυνα». Ο νόμος για την εκτόπιση των ζωοκλεφτών εκτόπισε χιλιάδες πολίτες στα ξερονήσια για τα δημοκρατικά τους «πιστεύω» και επειδή αγωνίζονταν για μια καλύτερη Ελλάδα. Ο «τρομονόμος» είναι χειρότερος. Ανακηρύσσει ύποπτους, όσους δεν είναι αρεστοί στο υπάρχον σύστημα. Ο κάθε «ανεπιθύμητος πολίτης» θα κινδυνεύει να τεθεί σε διωγμό, όταν θα θεσμοθετηθούν οι ανώνυμοι μάρτυρες (τύφλα να 'χουν οι κουκουλοφόροι της κατοχής), θα νομιμοποιηθούν οι προβοκάτορες αστυνομικοί που θα εισέρχονται σε διάφορες οργανώσεις (εγκληματικές λέει το νομοσχέδιο) και θα επιβραβεύονται οι χαφιέδες.

Οι αντιδράσεις για το νέο «τρομονόμο» παίρνουν πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις ανθρώπων της κοινωνικοπολιτικής και πνευματικής ζωής της χώρας που φιλοξενεί σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Η μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας της περασμένης Πέμπτης ήταν μια πρώτη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει «στο γύψο» του νέου «τρομονόμου» τις ατομικές ελευθερίες. Χιλιάδες «ανεπιθύμητοι» στην κατεστημένη εξουσία πολίτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο αμερικανόπνευστο νομοθέτημα. Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα, στον Πειραιά, καθώς και σε άλλες πόλεις και συνοικίες ανά την ελληνική επικράτεια, ενώ την προσεχή Πέμπτη ο λαός της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί ανάλογο συλλαλητήριο.

Μπροστά σ' αυτή την τρομοκρατία της κυβέρνησης και της εξουσίας που είναι και ένας προάγγελος αυτών που θα επακολουθήσουν, αν τελικά ψηφιστεί ο «τρομονόμος» από τη Βουλή, η απάντηση είναι ο αγώνας και η δραστηριοποίηση του λαού, για να μην περάσει αυτό το τερατούργημα. Το μέτωπο ενάντιά του καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο πλατύ μα πρέπει να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα.
Ριζοσπάστης, 27 Μάη 2001

7 σχόλια:

 1. Η ανάρτηση αφιερώνεται στον χυδαίο γκεμπελισμό του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που θεωρεί ότι όλοι στην Ελλάδα πάσχουν από Αλτζχάιμερ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο αγώνας ενάντια στην λήθη είναι ο αγώνας ενάντια στην εξουσία
  Παρότι του μπαρμπα-Κούντερα η φράση, νομίζω ότι κολλάει γάντι
  Κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σχετικό και άσχετο. Ο αντικομμουνισμός στην Ελλάδα έχει ενταθεί σε βαθμό φρενίτιδας. Δεν μπορώ να το πιστέψω! Παντού βλέπω ανθρώπους να χτυπιούνται κατά του ΚΚΕ. Αρνούνται να δεχτούν πως υπάρχουν δύο δρόμοι, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες. Φοβούνται το σοσιαλισμό κι ελπίζουν ακόμα σε κάτι καλό από αυτό που η λογική τους λέει πως δεν πρόκειται να τους φέρει κάτι καλό.

  Δεν είναι μόνο τα ΜΜΕ και τα παραδείγματα που θα δώσω, αλλά και η καθημερινή συνομιλία με τον κόσμο. Ξεφουρνίζουν από μετοχές στο Γερμανό (γελοία απάτη του Καρατζαφύρερ) μέχρι το "βρώμικο '89" και πιο πίσω.

  Τα παραδείγματα λοιπόν... λίγο τρας να χαλαρώσουμε με τα σιχάματα αλλά κι εκεί αντικομμουνισμός :

  - στο 3:14
  http://www.youtube.com/watch?v=zqQWhknfD9k

  - δείτε φωτογραφία
  https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/p240x240/923064_174513179373781_1359386798_n.jpg


  (Και ναι, το φμπ είναι και μέσο μαζικής εξημέρωσης... μάλλον κυρίως αυτό σε συνδυασμό με φακέλωμα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. εγώ έχω να δηλώσω οτι πρέπει να μειώσει τους καφέδες το σάββατο ο Αντώνης γτ όλοι εμείς οι πιστοί δν έχουμε ρόλο το σαββατο το πρωί-μεσημέρι
  χουαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. τσαφ εχεις απόλυτο δίκιο, η αναφορά στους κακούς σοβιετικούς και στα του εμφυλίου και του 89 γίνεται ανακλαστικά όταν παει η κουβέντα στην πολιτική και έχουν απέναντί τους έναν φιλο ή μέλος του κόμματος.είμαστε οι κολημένοι, οι "στον κόσμο τους" ενώ αντιθέτως ο εαυτός τους δεν είναι καθόλου κολημένος και προκατειλημμένος με τους κομμουνιστές. τα έχουμε πει χιλιάδες φορές βέβαια εδω μέσα αυτά αλλα εχει γίνει πολύ κουραστικό, πολύ ψυχοφθόρο και δεν ξερω αν αξίζει να καταναλώνεις ενέργεια λεγοντας παλι τα γνωστά σε ανθρώπους που δεν θελουν να ακουσουν.λίγα τα ευήκοα ώτα δυστυχώς.. saronida

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. πολύ απλά λέω ρε αντώνη οτι όταν αργείς -για τα δεδομένα σου πάντα- να γράψεις κατι στο μπλογκ σου, μας πιάνει ένα ανεκπλήρωτο διότι σε συνηθίσαμε πολυγραφότατο. Απλά το είπα πιο περιπαιχτικά.
  Καλη δύναμη
  χουάν

  ΑπάντησηΔιαγραφή