Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Νίκος Μπογιόπουλος-Σχέσεις κράτους-Χρυσής Αυγής

Σχέσεις κράτους - Χρυσής Αυγής
Ο Ενγκελς στο έργο του «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους», το δίνει με έναν εξόχως συμπυκνωμένο τρόπο. Σημειώνει:

«(...) το κράτος γεννήθηκε από την ανάγκη χαλιναγώγησης των ταξικών αντιθέσεων και επειδή ταυτόχρονα γεννήθηκε μέσα στη σύγκρουση των τάξεων αυτών, είναι κατά γενικό κανόνα κράτος της πιο ισχυρής, οικονομικά κυρίαρχης τάξεως, που με τη βοήθεια του κράτος γίνεται και πολιτικά κυρίαρχη και αποκτά έτσι νέα μέσα για την καθυπόταξη και την εκμετάλλευση της καταπιεζόμενης τάξης».
*

Το κράτος, με άλλα λόγια, δεν είναι κάτι το «ουδέτερο». Δεν ανήκει σε όλους. Το κράτος κατά γενικό κανόνα είναι κράτος της κυρίαρχης τάξης. Το κράτος είναι η πολιτική οργάνωση της οικονομικά κυρίαρχης τάξης που αποσκοπεί στην υπεράσπιση της υπάρχουσας κατάστασης και την κάμψη της αντίστασης άλλων τάξεων.

Το κράτος, λοιπόν, ανήκει και δουλεύει για τα συμφέροντα της τάξης των κεφαλαιοκρατών.

Το κράτος, δηλαδή, υπηρετεί τους εφοπλιστές. Τμήμα των οποίων - σύμφωνα με την «Γκάρντιαν» - χρηματοδοτεί τη Χρυσή Αυγή. Το κράτος υπηρετεί τους εργοδότες καπιταλιστές. Ανάμεσά τους κι αυτούς που χρησιμοποιούν τους «ΟΑΕΔ» της Χρυσής Αυγής για να προμηθεύονται μισθωτούς δούλους με μεροκάματα πείνας. Το κράτος υπηρετεί τους βιομήχανους. Οπως για παράδειγμα τον Μάνεση. Το κράτος υπέρ του βιομήχανου έστειλε τα ΜΑΤ εναντίον των απεργών χαλυβουργών. Η Χρυσή Αυγή λίγο νωρίτερα είχε ταχθεί υπέρ του Μάνεση...
*
Το κράτος έχει φυσικά και Αστυνομία. Η Αστυνομία είναι κατ' εξοχήν μηχανισμός του κράτους.

Ας δούμε τώρα μια ενδιαφέρουσα πλευρά των σχέσεων της Αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή.

Δηλαδή των σχέσεων του κράτους των κεφαλαιοκρατών με τη Χρυσή Αυγή:

Το 2004 ήρθε στη δημοσιότητα ένα άκρως απόρρητο έγγραφο της ίδιας της Ελληνικής Αστυνομίας με ημερομηνία 10/12/1999. Το άκρως απόρρητο έγγραφο (δημοσιεύτηκε στα «Νέα», στις 17/4/2004), αναφερόταν στη Χρυσή Αυγή, και ανάμεσα στα άλλα έλεγε και τα εξής:

«β) Η οργάνωση (σ.σ.: η Χρυσή Αυγή) διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία αξιωματικούς και μόνιμους υπαξ/κούς του στρατού, αλλά και με αποστράτους.

γ) Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και επαφές με εν ενεργεία και αποστράτους αξ/κούς της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και με απλούς αστυνομικούς.

δ) Στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια των επετείων της 17ης Νοέμβρη, αλλά και άλλων εκδηλώσεων του αριστερίστικου και αναρχικού χώρου, η αστυνομία τούς προμήθευε με ασυρμάτους και κλομπς, για να τους εντοπίζουν και να τους κτυπούν, εμφανιζόμενοι ως «αγανακτισμένοι» πολίτες.

(...)

στ) Τα περισσότερα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενα όπλα από βουλευτές (της ΝΔ) παρουσιαζόμενοι ως συνοδοί τους».

*
Το κράτος των κεφαλαιοκρατών και οι πολιτικοί του φορείς, τα κόμματα που επί των δικών τους κυβερνήσεων θύλακες του κρατικού μηχανισμού, σύμφωνα με το άκρως απόρρητο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., διατηρούσαν τόσο στενές σχέσεις με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, καλούνται να απαντήσουν:

1) Εδώ και 15 χρόνια από τη σύνταξη της παραπάνω έκθεσης, εντοπίστηκε το δίκτυο ή τα πρόσωπα της Αστυνομίας και του Στρατού με τα οποία «διατηρεί πολύ καλές σχέσεις» η ναζιστική συμμορία;

2) Διαπιστώθηκε από πόσο ψηλά δίνονταν οι εντολές, όταν «η αστυνομία τους προμήθευε με ασυρμάτους και κλομπς»;

3) Διερευνήθηκε η παράνομη οπλοφορία των χρυσαυγιτών και η κατηγορία ότι η προμήθεια όπλων γινόταν από βουλευτές;

*
Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι ακόμα σημαντικότερο από τα... εσχάτως «ανακαλυφθέντα» και λεχθέντα στα ΜΜΕ για την παραστρατιωτική λειτουργία της Χρυσής Αυγής ή για τον υποκοσμιακό της χαρακτήρα, είναι εκείνα τα στοιχεία για τις σχέσεις και για τις διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με το κράτος. Με το κράτος των κεφαλαιοκρατών.

Αλλά γι' αυτά δεν ακούμε τίποτα. Αυτά - από τα ΜΜΕ των κεφαλαιοκρατών - παραμένουν επτασφράγιστα. Από την άλλη, βέβαια, ίσως και μην χρειάζεται να ακούσουμε για να εξάγουμε συμπεράσματα. Τα στοιχεία βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας. Οπως και το συμπέρασμα για το φασισμό και για τη σχέση του με το κράτος. Ενα συμπέρασμα που εδώ και καιρό έχει διατυπωθεί και έχει επιβεβαιωθεί. Θυμηθείτε τα λόγια του στιχουργού: «Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν»...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

15 σχόλια:

 1. Τι να κλάσει ο Μπγιοπουλος μπροστά στον Κουβελάκη που ούτε λίγι ούτε πολύ μας την έβγαλε "αντισυστημική" την ΧΑ και αυτόνομο παίχτη.

  Ας ξεκαθαρίσουμε κατ'αρχήν ότι θεωρούμε λανθασμένες τις απόψεις που κατανοούν τη ΧΑ και την άνοδό της ως προϊόν προμελετημένου σχεδίου του πολιτικού συστήματος ή των καπιταλιστών. Ασφαλώς ο φασισμός αποτελεί, σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης, λύση ύστατης καταφυγής για το καπιταλιστικό σύστημα. Ασφαλώς υπάρχει, εδώ και πολλά χρόνια και με εντεινόμενους ρυθμούς, διάβρωση τμημάτων του κρατικού μηχανισμού, και ειδικότερα των δυνάμεων καταστολής, από τη ΧΑ. Ασφαλώς και το πολιτικό σύστημα χρησιμοποίησε την ενίσχυση της ΧΑ ως όπλο για να αναχαιτίσει την επιρροή της Αριστεράς (η «θεωρία των δύο άκρων») όπως είναι βέβαιο ότι κάποιοι επιχειρηματίες χρηματοδοτούν τη ΧΑ και τη χρησιμοποιούν ως ένοπλο βραχίονα κοινωνικής πειθάρχησης. Ενα τμήμα του συστήματος θα εξέταζε ακόμη και μια μορφής πολιτικής συνεργασίας με αυτό το χώρο ή με τμήμα του. Ολα αυτά όμως δεν καθιστούν τη ΧΑ πειθήνιο πιόνι που το «σύστημα» χειρίζεται κατά το δοκούν, ούτε, κυρίως, εξηγούν την εκτίναξη της επιρροής της στην κοινωνία.
  Η ΧΑ είναι ένας σχετικά αυτόνομος παίκτης, με δική του στρατηγική και στόχευση. Η άνοδός της είναι αποτέλεσμα ενδογενούς δυναμικής και όχι κάποιου «κόλπου» του συστήματος. Η ανάδειξή της σε δύναμη με μαζική απήχηση στην κοινωνία τη διαφοροποιεί από έναν απλό παρακρατικό μηχανισμό και εξηγείται μόνο ως σύμπτωμα οξύτατης κρίσης του πολιτικού συστήματος, διάλυσης των παγιωμένων σχέσεων εκπρόσωπησης και χρεοκοπίας του παραδοσιακού πολιτικού προσωπικού. Αποτελεί ένδειξη της ιδεολογικής μετάλλαξης και αντιδραστικής ριζοσπαστικοποίησης μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Γι αυτό και η ΧΑ είναι, με αυτήν την έννοια, δύναμη αποσταθεροποίησης, ή μάλλον ποιοτικής επιτάχυνσης της συντελούμενης αποσταθεροποίησης του κοινωνικο-πολιτικού οικοδομήματος, αποσταθεροποίηση την οποία θέλει να οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση."

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13496%3Athermo-fthinoporo-xa-kouvelakis&catid=81%3Akivernisi&Itemid=198#.UkGa1gf9wSA.facebook

  Sentic

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Η ανάδειξή της σε δύναμη με μαζική απήχηση στην κοινωνία τη διαφοροποιεί από έναν απλό παρακρατικό μηχανισμό και εξηγείται μόνο ως σύμπτωμα οξύτατης κρίσης του πολιτικού συστήματος, διάλυσης των παγιωμένων σχέσεων εκπρόσωπησης και χρεοκοπίας του παραδοσιακού πολιτικού προσωπικού."

  Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη: ζήτημα εκπροσώπησης και χρεοκοπίας του παραδοσιακού πολιτικού προσωπικού, άρα Τσίπρας στην εξουσία. Αυτόνομος παίκτης η ΧΑ, άρα επιφανειακή σχέση με το σύστημα (που είναι και σε εισαγωγικά για έξτρα συνωμοσιολογικό φλέιβορ), άρα όχι ανατροπή του συστήματος, άρα Τσίπρας στην εξουσία, κλπ. κλπ.

  Στο τέλος το λέει και τελείως καθαρά μπας και δεν το πιάσαμε:

  "Στο δίπολο βίαιης αποσταθεροποίησης που εκπροσωπεί ο φασισμός και σταθεροποίησης με συστημικούς/θεσμικούς όρους που προτάσσουν οι κυρίαρχες δυνάμεις, η Αριστερά πρέπει να απαντήσει με το δικό της σχέδιο δημοκρατικής ανατροπής και κινηματικής αντεπίθεσης. Μια αντεπίθεση που θα αναδεικνύει το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα, ριζωμένο στην κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα, ως το βασικό αντίπαλο της ΧΑ. Μια αντεπίθεση που θα ενοποιεί τις κοινωνικές αντιστάσεις και τους αγώνες γύρω από μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση: την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος ως θεμελιακής προϋπόθεσης για την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας και την ανάδειξη κυβέρνησης της Αριστεράς."

  Έφη Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εκτός θέματος
   Έφη
   Άλλα απασχολούν την "Αριστερά" σε τροχιά κυβέρνησης

   (..) ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7625474&publDate=24/9/2013 )

   Παρασκήνιο με ΣΥΡΙΖΑ - Καμμένο

   Παρασκηνιακά νταραβέρια μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και «Ανεξάρτητων Ελλήνων» μετεκλογικά, καταγγέλλει στο «Βήμα» ο Αστ. Ροντούλης. Ο πρώην πολιτευτής του ΛΑΟΣ απαντώντας στο γιατί δεν καρποφόρησαν οι επαφές του φορέα στον οποίο σήμερα ανήκει («Πατριωτικό Κέντρο») και τον Π. Καμμένο για συνεργασία, ανέφερε: «(...) κατά τη διάρκεια των επαφών μας ανεφύη μια πολιτική διαφωνία στρατηγικού βάρους, που κατέστησε ανέφικτη και ανεδαφική την όποια συνεργασία ή σύμπλευση (...) Κατά κανέναν τρόπο το "Πατριωτικό Κέντρο" δεν θα μπορούσε να συναινέσει ή να αποδεχθεί μια αφύσικη λογική διακυβέρνησης της χώρας από ένα ετερογενές μείγμα πατριωτικών δυνάμεων και ΣΥΡΙΖΑ (...) Οταν μας ζητήθηκε λοιπόν από τον κ. Καμμένο να στηρίξουμε με εκ των προτέρων δέσμευσή μας και με ψήφο εμπιστοσύνης στη συνέχεια μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, η εκ μέρους μας απόρριψη και άρνηση του σχεδιαζόμενου αυτού εγχειρήματος κατέστη μονόδρομος». (...) Ilief

   Διαγραφή
  2. Ilief, τους παρεξηγείς, οι άνθρωποι θυσιάζονται: για να μας γλιτώσουν απ' το φασισμό είναι έτοιμοι να τον καταπιούν σε μεγάλες δόσεις.
   Έφη Α.

   Διαγραφή
 3. Ανακαλύψαμε τον τροχό!!
  Απορώ με τους δημοσιογράφους του ριζοσπάστη... Δεν έχουν βαρεθεί να εξηγούν τα αυτονόητα και να γράφουν απλά και σταράτα χωρίς γαμωσταυρίδια; Η υπομονή είναι τόσο σημαντικό προσόν για έναν κομμουνιστή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. isxύει ότι ο ημεροδρόμος δεν υπάρχει πια στον ριζοσπάστη;
  ο Μπογιόπουλος δεν θα γράφει πια στον ριζοσπάστη;

  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δε γνωρίζω τίποτε τέτοιο. Από πού το άκουσες αυτό;

   Διαγραφή
  2. ένας συριζαίος φρεντ στο φμπ ανήρτησε ανάρτηση του Κώστα Γρηγοριάδη (του γνωστού πρώην γενικά, και πρώην σκιτσογράφου συγκεκριμένα), που έλεγε για κόψιμο του ημεροδρόμου στα πλαίσια αναδιάρθρωσης των σελίδων της εφημερίδας, και μετά τα γνωστά περί σχέσεων Μπ. - διεύθυνσης Ρ. - κκε
   ύστερα μπήκα στο σάιτ τού ριζοσπάστη να τσεκάρω, και δεν βρήκα ημεροδρόμο, αλλά μπορεί να μην έχουν ανεβάσει όλες τις σελίδες ακόμη σήμερα. δεν ξέρω.
   όπως και να έχει, θα δείξει.

   πίκατσου

   Διαγραφή
  3. Διάφοροι εδώ και καιρό διαγράφουν,απολύουν και δε ξέρω τι άλλο το Νίκο Μπογιόπουλο, δε ξέρω τι ισχύει. Δε ξέρω και για τη καϊλα του πρώην να αναρτήσει κάτι τέτοιο, πως το ξέρει, αν είναι διασταυρωμένο κτλ. Η στήλη του Θ. Λεκάτη π.χ. δεν υπάρχει πλέον, γιατί δε κάνουν σούσουρο κι γι'αυτό; Σήμερα όντως δεν έχει ημεροδρόμο.Όπως λέτε κι εσείς, θα δείξει...

   Διαγραφή
  4. Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά ας εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να πω ότι η συνεισφορά του ήταν ιδιαίτερα επωφελής και πολύτιμη όλον αυτό τον καιρό, και ότι τον σέβομαι απόλυτα.

   Διαγραφή
  5. Η προσφορά του είναι σημαντική, βοηθά στο να χρησιμοποιήσεις απλά επιχειρήματα, πειστικά. Είναι θέμα το πως πολλοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εκτίμηση που έχει αρκετός κόσμος στο προσωπό του, από Λαφαζάνηδες,Καζάκηδες,πρώην,πιο πρώην,ακόμα πιο πρώην, πιστεύω ότι κι αυτός βλέπει τις "καλές" προθέσεις διαφόρων. Ίδωμεν...

   Διαγραφή
  6. "Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά ας εκμεταλλευτώ την ευκαιρία να πω ότι η συνεισφορά του ήταν ιδιαίτερα επωφελής και πολύτιμη όλον αυτό τον καιρό, και ότι τον σέβομαι απόλυτα." Συμφωνώ και επαυξάνω, ο Ν.Μ. είναι υπερπολύτιμος για το κόμμα και σαν δημοσιογράφος και σαν κομμουνιστής.

   Διαγραφή
  7. Μόλις πριν δυο μέρες ανακοινώθηκαν αλλαγές στον ρίζο:

   http://www.902.gr/eidisi/politiki/27351/kke-anakoinosi-gia-ton-katamerismo-melon-tis-ke-ston-rizospasti

   Ας περιμένουμε να δούμε τι έχει γίνει λοιπόν με το θέμα. Τώρα το ότι ήταν ζήτημα χρόνου μέχρι να αρχίσει να ξαναδουλεύει η σκουπιδιάρα το ξέραμε (ναι, και ο καραδεξιός πιτσιρίκος φαν του μπογιό).

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 5. για να μην παρεξηγηθώ, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα το από πού θα συνεχίσει να συστρατεύεται ο Μπογιόπουλος. απλά ρώτησα αν ξέρει κάποιος αν θα είναι από την ίδια ή άλλη θέση.

  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή