Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Με αφορμή το παράδειγμα της Βιοχάλκο

Το κλειστό εργοστάσιο της ΒΕΤ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στη Χαλκίδα
Με αφορμή την περίπτωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Η απόφαση των μεγαλομετόχων της ΒΙΟΧΑΛΚΟ να μεταφέρουν την έδρα του ομίλου στο Βέλγιο προκάλεσε αρκετές συζητήσεις. Τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για «πλήγμα στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση» και «πλήγμα στην προσπάθεια ανάκαμψης». Το γεγονός έδωσε αφορμή στον υπεύθυνο ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκη, να επισημάνει ότι «η εταιρεία μεταφέρεται σε μια χώρα με υψηλότερη φορολογία και υψηλότερο εργατικό κόστος χάριν του χρηματοδοτικού κόστους» και να επικρίνει την κυβέρνηση για αποτυχημένη πολιτική προσέλκυσης καπιταλιστικών επενδύσεων.


Ποια είναι η αλήθεια; Οτι το κεφάλαιο μετακινείται με κριτήριο το ποσοστό κέρδους του και μ' αυτή την έννοια δεν έχει πατρίδα. Επιλέγει, λοιπόν, με γνώμονα το βαθμό εκμετάλλευσης στην παραγωγή, τα φορολογικά και ασφαλιστικά προνόμια, τη δυνατότητα φθηνού δανεισμού, τα κέρδη στο χρηματιστήριο κάθε χώρας. Γι' αυτό και ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ επιλέγει προς το παρόν να διατηρήσει τις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, όπου η εργατική δύναμη είναι φθηνότερη και να αποσύρει τη μετοχή του απ' το ελληνικό χρηματιστήριο, αξιοποιώντας εταιρεία συμμετοχών που εδρεύει στο Βέλγιο.

Τα βήματα που θα ακολουθήσει η εταιρεία είναι τα εξής: Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα συγχωνευθεί και θα απορροφηθεί από τη βελγική θυγατρική της, «Viohalco SA», που πριν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στον Τύπο, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι μέτοχοι της ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα ανταλλάξουν με αναλογία μία προς μία τις μετοχές τους με τη «Viohalco SA». Για τις υπόλοιπες μετοχές των θυγατρικών του ομίλου που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Σιδενόρ, Ελβάλ, Χαλκόρ, Σωλ. Κορίνθου, ΕΤΕΜ, Ελλ. Καλώδια, Σίδμα) δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

Δεν μπορεί να δει κανείς αυτές τις εξελίξεις άσχετα από τις διαρκείς διαδικασίες αναδιάταξης ντόπιων μονοπωλίων αλλά και ξένων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Και αυτό που έγινε με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Στην παρούσα φάση επιχειρούν να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την κρίση τους, γενικά έρχεται ως αποτέλεσμα των διαδικασιών συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης σε κάθε κλάδο χωριστά. Στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας τα μονοπώλια αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους ή να περιορίσουν τη χασούρα.

Αλλωστε, στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, τον Οκτώβρη του 2012, η «Coca Cola 3E» ανακοίνωσε τη μεταφορά της έδρας από την Ελλάδα στη Ζυρίχη της Ελβετίας και διαπραγμάτευση των μετοχών της από το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε αυτό του Λονδίνου. Ιδιες μέρες, μετά από δεκαετίες τρελής κερδοφορίας και πρωτόγνωρη αύξηση περιουσιακών στοιχείων, η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Μετέφεραν την έδρα και όχι (ακόμα) την παραγωγική δραστηριότητα σε άλλη χώρα, εκτιμώντας προφανώς ότι στην Ελλάδα, σε συνθήκες κρίσης και αναιμικής ανάκαμψης, έχουν ακόμα ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, ιδιαίτερα τώρα που η τιμή της εργατικής δύναμης κατρακυλά. Η «3E» εκτίμησε ότι η ένταξη των μετοχών της στο λονδρέζικο χρηματιστήριο θα της αποφέρει νέα κεφάλαια. Η ΦΑΓΕ αξιοποιεί στο Λουξεμβούργο τη χαμηλότερη φορολογία του συγκεκριμένου κρατιδίου.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι πληροφορίες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σε οικονομικές ιστοσελίδες, θέλουν και άλλες εταιρείες να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, με τα ονόματα του ΟΤΕ, της «Intralot», της «Folli Follie» και του ομίλου Μυτιληναίου να βρίσκονται στην... πρώτη γραμμή των υποψηφίων, καθώς οι τελευταίες έξοδοι εταιρειών («Τιτάν», ΕΛΠΕ) στις αγορές για δανεισμό έγιναν με «τσουχτερά» επιτόκια.

Το λένε και επίσημα...
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ για τη μεταφορά στο Βέλγιο, «σκοπείται η ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η αμεσότερη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και η δημιουργία ενός βραχίονα χρηματοοικονομικής στήριξης των θυγατρικών της εταιρειών».

Σημειωτέον ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο μεταλλουργικό όμιλο στη χώρα, με παραγωγικές δραστηριότητες στο εξωτερικό, εμπορεύματα να εξάγονται σε περίπου 60 χώρες. Κατέχει περίπου 80 επιχειρήσεις, οι περισσότερες σε κλάδους της βαριάς βιομηχανίας. Προηγουμένως προέβη και σε εσωτερικές αναδιατάξεις, π.χ. έκλεισε τη σωληνουργία ΒΕΤ στη Χαλκίδα, ενώ εξαγόραζε τη FULGOR και άνοιγε καινούριο χυτήριο στο Βόλο. Εντός 2013, σε περίοδο τρελής κερδοφορίας, μειώνει μισθούς (15%) σε CABLEL (Θήβα) και ΧΑΛΚΟΡ (Οινόφυτα).

Δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, όπως στην «Καθημερινή», επιβεβαιώνουν ότι η μεταφορά δεν έγινε λόγω χαμηλής κερδοφορίας ή παραγωγικότητας: «Το ακριβό κόστος χρήματος στην Ελλάδα υποχρεώνει τον μεγαλύτερο μεταλλουργικό όμιλο της χώρας να μεταφέρει την έδρα του στις Βρυξέλλες (...) Ο βασικός λόγος για τη μεταφορά της έδρας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι να ανοίξει γραμμές πίστωσης σε ξένους τραπεζικούς ομίλους προκειμένου να εξασφαλίσει μελλοντικά κεφάλαια (...) Για τη διοίκηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν υφίσταται θέμα χαμηλότερης φορολόγησης στις Βρυξέλλες, αφού στο Βέλγιο ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 34% έναντι 26% που είναι ο αντίστοιχος συντελεστής στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, η ίδια η διοίκηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ υπογραμμίζει ότι δεν μεταφέρονται οι παραγωγικές εγκαταστάσεις των θυγατρικών. Κάτι που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του και ο ΣΕΒ, αν και οι βιομήχανοι βρήκαν ευκαιρία να ξαναζητήσουν φοροαπαλλαγές και προνόμια: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται σύσσωμη επί ένα χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το θέμα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια (...) Η ελληνική βιομηχανία (...) δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος»...

Αλλος δρόμος ανάπτυξης για το λαό

Γενικά, οι 68.000 επιχειρήσεις που την τελευταία διετία έκλεισαν ή μετέφεραν έδρα π.χ. από τη βόρεια Ελλάδα στο εξωτερικό (πατώντας στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που επιτρέπει ακριβώς τη μεταφορά επιχειρήσεων σύμφωνα με το πώς θα κερδίζει περισσότερα ο βιομήχανος) δεν έκλεισαν λόγω εργατικών αγώνων ή έλλειψης προνομίων και φοροαπαλλαγών. Οι επιχειρήσεις κλείνουν λόγω της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, της αναρχίας στην παραγωγή, των ανταγωνισμών για την αναζήτηση του μέγιστου κέρδους. Γι' αυτό παραγωγικές μονάδες και εργοστάσια, κλάδοι απαραίτητοι για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη της χώρας πάνω στον υπαρκτό και πλούσιο πλουτοπαραγωγικό ιστό της (όπως κλωστοϋφαντουργεία ή ναυπηγεία) φθίνουν και συρρικνώνονται.

Τα ίδια ζουν εργάτες και σε άλλες χώρες (π.χ. χιλιάδες περικοπές σε Νοkia και Panasonic, κλείσιμο των εργοστασίων της Ford στην Αυστραλία και περικοπές στο Βέλγιο, λουκέτα στις εγκαταστάσεις της Opel στη Γερμανία).

Οι μονοπωλιακοί όμιλοι είχαν, έχουν και θα έχουν σταθερό στόχο να αυξάνουν τόσο το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην παραγωγή όσο και τις μορφές έμμεσης εκμετάλλευσης με αλλαγές στη φορολογική, στην πιστωτική, στην εισοδηματική πολιτική. Δρόμος που να υπηρετεί ταυτόχρονα το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους υπάρχει μόνο στα εξωπραγματικά που λένε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Ευνοϊκές κρατικές ρυθμίσεις για τον ιδιώτη επενδυτή σημαίνει νέα βάρη για το λαό.

Απέναντι στα παιχνίδια των μεγαλοκαρχαριών, μόνο η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, των εργοστασίων, των υποδομών, των μέσων μεταφοράς, της γης, εργατική - λαϊκή εξουσία, μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής για τη διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να διασφαλίσει σωστή οργάνωση, ιεράρχηση και κατανομή του συνόλου των πρώτων υλών, των μέσων παραγωγής, των διαθέσιμων πόρων και ενεργειακών πηγών, της επιστημονικής έρευνας, του εργατικού δυναμικού, με γνώμονα την κοινωνική ευημερία.
Ριζοσπάστης

6 σχόλια:

 1. BIOΧΑΛΚΟ - 1

  ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7616702&publDate=18/9/2013 )

  (..)Παπαγαλάκια του ΣΕΒ οι ναζί

  Ιδια παπαγαλάκια του ΣΕΒ οι ναζί της Χρυσής Αυγής έσπευσαν να αναπαραγάγουν τα αιτήματα των βιομηχάνων για ακόμα μεγαλύτερα προνόμια. Αφορμή αυτή τη φορά η μεταφορά της έδρας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Βέλγιο,
  όπως αποφάσισαν οι μεγαλομέτοχοι του ομίλου, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν ακόμα καλύτερους όρους κερδοφορίας, ευκολότερη πρόσβαση στις χρηματαγορές και εντονότερη κλιμάκωση της εκβιαστικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων, τους οποίους η διοίκηση της επιχείρησης επιδιώκει να τους έχει σε συνεχή ομηρία με το φόβο της επαπειλούμενης ανεργίας.

  Γράφουν οι ναζί στην ιστοσελίδα τους, κλαψουρίζοντας για το ...δράμα των μεγαλοκαρχαριών: «Η βαριά φορολόγηση των επιχειρήσεων (πολύ βαρύτερη από την αντίστοιχη των γειτονικών χωρών), οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι παράγοντες που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση και η τρόικα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να αφανίσουν την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα». Αρα τι ζητάνε; Νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, τζάμπα καύσιμο σαν το αφορολόγητο πετρέλαιο άλλων αφεντικών τους, των εφοπλιστών, κ.ά.

  Το κείμενο των ναζί είναι πανομοιότυπο με ανακοίνωση του ΣΕΒ που γράφει σχετικά: «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται σύσσωμη επί ένα χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το θέμα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια (...) Η ελληνική βιομηχανία (...) δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος».

  Σάρκα από τη σάρκα του εκμεταλλευτικού συστήματος οι ναζί, γέννημα και θρέμμα του, κάνουν ό,τι μπορούν προς εξυπηρέτηση των αφεντικών τους, κόντρα κι ενάντια στα πλατιά λαϊκά συμφέροντα, τους εργάτες που θέλουν προσκυνημένους, τρομοκρατημένους, να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΒΙΟΧΑΛΚΟ - 2

  Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
  ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7620683&publDate=20/9/2013 )

  (..)Βαστάζοι του συστήματος

  Η Χρυσή Αυγή υπηρετεί το σύστημα που τσακίζει το λαό. Δεν είναι μόνο η ιστορική εμπειρία που το επιβεβαιώνει. Είναι οι θέσεις της και η ίδια της η δράση. Δεν υπάρχει αξίωση βιομηχάνων, μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών που ο χρυσαυγίτικος συρφετός να μην έκανε σημαία του.

  Τι ζητάνε σήμερα τα αφεντικά; Φτηνούς και υποταγμένους εργάτες ή στη γλώσσα τους «μείωση του κόστους εργασίας και κοινωνική συνοχή». Μέτρα, δηλαδή, ικανά να τους ξελασπώσουν απ' την καπιταλιστική κρίση, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, με αποτελειωμένη την εργατική τάξη. Σε απευθείας σύνδεση με μεγαλοεργολάβους και εφοπλιστές η χρυσαυγίτικη αγέλη αναμεταδίδει τις αξιώσεις τους.

  Λένε για τη Ζώνη: «Τα μεροκάματα που παίρναμε (...) ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά (...) Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες...». Ποιος φταίει που οι εργάτες στη Ζώνη δε δουλεύουν τζάμπα; Ο βουλευτής Λαγός έχει την απάντηση: «Για την κατάντια αυτή φταίνε οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ». Στην Εύβοια, και όχι μόνο, η Χρυσή Αυγή έστησε δουλεμπορικό γραφείο. Για να προμηθεύει με φτηνό και με το βούρδουλα υπάκουο -ντόπιο πράμα και τζάμπα- εργατικό δυναμικό τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

  Τι διαφορετικό απ' αυτά λένε χρόνια τώρα εφοπλιστές και εργολάβοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παλιότερα το ΛΑΟΣ, τα αστικά μέσα ενημέρωσης, κανάλια και εφημερίδες; Τίποτα απολύτως.

  Τι άλλο θέλουν οι καπιταλιστές; Φυσικά προνόμια και κίνητρα για τις επενδύσεις τους. Ούτε εδώ υστερούν σε δράση τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής.

  Με αφορμή π.χ. τη μεταφορά της έδρας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Βέλγιο, βγαίνουν στα κεραμίδια για τα αρπακτικά του ιδρώτα του λαού και γράφουν: «Η βαριά φορολόγηση των επιχειρήσεων (πολύ βαρύτερη από την αντίστοιχη των γειτονικών χωρών), οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, το υψηλό ενεργειακό κόστος (...) οδηγούν στο συμπέρασμα πως κυβέρνηση και τρόικα κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να αφανίσουν την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα».

  Δηλαδή, δώστε φοροαπαλλαγές, τζάμπα καύσιμα. Δώστε και σώστε την έδρα μεγάλων επιχειρήσεων που φεύγουν. Γιατί φεύγουν; Για να εξασφαλίσουν ακόμα καλύτερους όρους κερδοφορίας, ευκολότερη πρόσβαση στις χρηματαγορές, κλιμάκωση της εκβιαστικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων, τους οποίους η διοίκηση της επιχείρησης επιδιώκει να τους έχει σε συνεχή ομηρία με το φόβο της επαπειλούμενης ανεργίας.

  Δε γράφει ούτε προτείνει τίποτα διαφορετικό ο ΣΕΒ στη δική του ανακοίνωση για τη «ΒΙΟΧΑΛΚΟ»: «...η κυβέρνηση (...) αγνοεί το θέμα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια (...) Η ελληνική βιομηχανία (...) δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος»! Ποιος υπαγόρευσε σε ποιον, είναι απ' τα ευκόλως εννοούμενα...

  Οι βαστάζοι του κεφαλαίου θέλουν τους εργάτες να σέρνονται όπως οι ίδιοι. Να μην αντιδρά η εργατική τάξη παρά στα σφυρίγματα των καπιταλιστών για να τους κάνει τα θελήματα.
  Χρέος της εργατικής τάξης, όλου του λαού, με την οργανωμένη του δράση να τσακίσει το χρυσαυγίτικο έκτρωμα. Να μην του επιτρέψουν να εξαπλώσει αυτό που αποπνέει, τη μπόχα της σαπίλας του συστήματος που το γέννησε και το θρέφει. (..)Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/09/blog-post_2809.html )
   Οι θέσεις της Χρυσής Αυγής, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για τη μεταφορά της έδρας της "Βιοχάλκο".Ιlief

   Διαγραφή
  2. ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7378458 )

   (..) Το τελευταίο διάστημα τα ντόπια μονοπώλια (με τις πολυποίκιλες και χρυσοφόρες δραστηριότητές τους στο εξωτερικό), αλλά και ξένα που παρουσιάζουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την κρίση τους.

   Σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές Οκτώβρη 2012 η «Coca Cola 3E» ανακοίνωσε μεταφορά της έδρας από την Ελλάδα στη Ζυρίχη της Ελβετίας και διαπραγμάτευση των μετοχών τους από το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε αυτό του Λονδίνου. Ιδιες μέρες, μετά από δεκαετίες τρελής κερδοφορίας και μια πρωτόγνωρη αύξηση των περιουσιακών της στοιχείων, η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο.

   Οι δύο συγκεκριμένες ελληνικές πολυεθνικές μετέφεραν την έδρα τους και όχι (ακόμα) την παραγωγική δραστηριότητα σε άλλη χώρα, εκτιμώντας προφανώς ότι στην Ελλάδα, σε συνθήκες κρίσης και αναιμικής ανάκαμψης, έχουν ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, ιδιαίτερα τώρα που η τιμή της εργατικής δύναμης κατρακυλάει με τα μέτρα που συναποφάσισαν κυβερνήσεις και ΕΕ. Βέβαια, δεν πρέπει να προσπερνιέται η σκέψη ότι αυτή η φυγή (έστω έδρας ή και συνολικά κεφαλαίων ολόκληρων επιχειρηματικών ομίλων) συνδέεται και με την αποφυγή επιχειρηματικών «ρίσκων» λόγω της γενικότερης κατάστασης που διαμορφώνεται στη χώρα εν μέσω βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης.

   Πάντως, τέτοιες επιχειρηματικές κινήσεις είναι συνηθισμένες στον καπιταλιστικό κόσμο. Η «Coca Cola 3E» πήγε την έδρα στη Βρετανία εκτιμώντας ότι η ένταξη των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα της αποφέρει νέα κεφάλαια. Ενώ η ΦΑΓΕ πήγε στο Λουξεμβούργο θέλοντας να αξιοποιήσει την πολύ χαμηλή φορολογία του συγκεκριμένου κράτους. Φυσικά, οι τέτοιες κινήσεις τους συνδυάζονται με άλλες πολύ πιο άμεσες και επίπονες για τους εργάτες. Π.χ. η «COCA COLA» προωθεί νέες απολύσεις και συρρίκνωση των εδώ παραγωγικών τμημάτων. (..)Ιlief

   Διαγραφή
  3. ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7378458 )

   (..)Σε κάθε περίπτωση δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στον καπιταλισμό μια πολυεθνική να αναδιατάσσει συνολικά τις δυνάμεις της, να περιορίζει ή και να σταματά εντελώς τη δραστηριότητα σε μια χώρα, μεταφέροντας το βάρος παραγωγής σε άλλη, βρίσκοντας εκεί πιο φτηνά εργατικά χέρια, οικονομικότερα στελέχη, ευκολότερη πρόσβαση σε πρώτες ύλες, φτηνότερα υλικά, ευνοϊκότερη φορολογία κ.λπ., ό,τι τέλος πάντων ευνοεί τους μεγαλομετόχους της.

   Ετσι ακριβώς η εδώ θυγατρική της γαλλικής πολυεθνικής «Michelin» ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Ελλάδα, από 1ης Γενάρη 2014, αφήνοντας χωρίς δουλειά περισσότερους από 100 υπαλλήλους. Με επιστολή που απέστειλε ο γενικός διευθυντής David Jean στους εξουσιοδοτημένους εμπόρους ελαστικών της εταιρείας ενημερώνει για την επικείμενη «εμπορική και διοικητική οργανωτική αλλαγή» της «Michelin» στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Οτι η Ελλάδα θα είναι μέρος μιας νέας εμπορικής περιοχής που δημιουργήθηκε, το διοικητικό κέντρο της οποίας θα βρίσκεται στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία. Αντίστοιχα, η επίσης γαλλικών συμφερόντων τσιμεντοβιομηχανία «Λαφάρζ» έκλεισε το εργοστάσιο στη Χαλκίδα.

   Στο διά ταύτα: Ούτε στη Χαλκίδα ούτε στα λαστιχάδικα υπήρξε απεργία. Ούτε λίγα απολάμβαναν εδώ οι μεγαλοκεφαλαιούχοι, ούτε τους έλειπαν οι φοροαπαλλαγές. Ούτε οι εργάτες τεμπέληδες ήταν, ούτε ακριβοπληρωμένοι. Σε τίποτα οι μεγαλομέτοχοι δεν «αναγκάστηκαν», «εκβιάστηκαν», «απηύδησαν» ή «οδηγήθηκαν» να εγκαταλείψουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την Ελλάδα. Απλά, τα μονοπώλια αποφάσισαν να μεταφέρουν αλλού τη δραστηριότητά τους, γιατί έτσι τώρα τους συμφέρει καλύτερα. Δεν πρόκειται για «κακούς, ασυνείδητους, άσπλαχνους» καπιταλιστές. Αλλά για κινήσεις αντικειμενικές στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος.

   Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά από την ίδια την πραγματικότητα, κόντρα και στα ψέματα που τους λένε τα κόμματα των αστών (περί «αναγκαίων αναδιαρθρώσεων» που τάχα θα φέρουν εδώ «επενδύσεις» και δουλειές), ότι οι εργάτες, ο λαός, οι άνθρωποι του μόχθου τίποτε δεν έχουν να παζαρέψουν, να περιμένουν, να ελπίζουν από το μεγάλο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του. Μόνο στυγνή εκμετάλλευση δίχως έλεος και ανταπόδοση. Γι' αυτό και πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους, να βγουν μπροστά στον ανειρήνευτο ταξικό αγώνα, ανοίγοντας δρόμο για τη δική τους, λαϊκή εξουσία και οικονομία, ώστε να γίνουν κύριοι όλου του πλούτου που παράγουν, να γίνουν αυτοί τα αφεντικά στον τόπο τους.(..)Ιlief

   Διαγραφή
 3. Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
  ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7140114 )

  Τι είναι η «υγιής επιχειρηματικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ;

  -- Τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει «υγιής επιχειρηματικότητα»;

  (..)Αλλωστε, ο ίδιος ο εκπρόσωπος του κόμματος φρόντισε να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για την «υγιή επιχειρηματικότητα» που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.Είπε τις προάλλες σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ: «Σε κάθε περίπτωση, βλέπετε ότι αυτή η πολιτική του μνημονίου οδηγεί υγιείς επιχειρήσεις, όπως η ΦΑΓΕ και η 3Ε στο να φεύγουν από την Ελλάδα». Πώς όμως βγάζουν τα «υγιή» τους κέρδη οι δυο επιχειρήσεις, τις οποίες μνημόνευσε ο Π. Σκουρλέτης;

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ρ», στην Coca-Cola η εργοδοσία επιταχύνει τη διαδικασία εργολαβοποίησης των τμημάτων της φύλαξης και της καθαριότητας. Απολύει εργαζόμενους και στη συνέχεια τους βάζει να υπογράψουν νέα σύμβαση με τον εργολάβο που παίρνει το εν λόγω τμήμα του εργοστασίου. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις απολύσεις με τη μορφή της «εθελουσίας εξόδου», οι οποίες εδώ και ένα χρόνο έχουν ξεπεράσει τις 300.

  Στη ΦΑΓΕ, η εργοδοσία από το 2010 έχει προχωρήσει σε πάνω από 200 απολύσεις. Στοχεύει σε αλλαγή εργασιακών σχέσεων, καθώς στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Αμύνταιο προχώρησε σε εκ περιτροπής 4ήμερη εργασία με αντίστοιχη μείωση μισθών, απ' τον Απρίλη. Είναι φανερό ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «υγιής επιχειρηματικότητα», αναφέρεται στους κεφαλαιοκράτες. Οι οποίοι, στο κυνήγι του κέρδους εφαρμόζουν με κάθε επισημότητα την αντεργατική νομοθεσία που τους εξασφαλίζει το κράτος τους.

  Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης, όποιον χαρακτηρισμό κι αν αποδώσει κανείς στον καπιταλιστή, που σε συνθήκες κρίσης επιδιώκει είτε να σώσει την επιχείρησή του από τους ανταγωνιστές, είτε να τους φάει λάχανο, για να εκκινήσει από καλύτερη θέση στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «υγιείς επιχειρηματίες» και αυτούς που θα επενδύσουν και θα κρατήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Αλλά η Συνθήκη του Μάαστριχτ, θεμέλιο της ΕΕ, έχει ως απόλυτο νόμο την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων. Επομένως, ποιος θα υποχρεώσει ένα μεγαλοεπιχειρηματία να μην μεταφέρει τις δραστηριότητές του σε όποια χώρα τον συμφέρει καλύτερα; Αυτή είναι η ΕΕ που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να σηκώσουν τις σημαίες των καπιταλιστών, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τους φορέσει το προσωπείο των «έντιμων» και «υγιών» επενδυτών.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή