Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Οι θέσεις της Χρυσής Αυγής, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για τη μεταφορά της έδρας της "Βιοχάλκο"

Τα άρθρα παρατίθενται χωρίς καμία περικοπή. Τα συμπεράσματα για την οικονομική ιδεολογία που εκφράζουν οι τρεις τοποθετήσεις ανήκουν στους αναγνώστες.
LR
----

Χρυσή Αυγή

Σβήνει η ελληνική βιομηχανία-Στο Βέλγιο μεταφέρεται η Βιοχάλκο
(δεν παρατίθεται λινκ στον ιστότοπο των ναζί)

Αν η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη μετριόταν σε λόγια του αέρα, τότε σίγουρα η κυβέρνηση Σαμαρά θα είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ! Επειδή όμως αυτό δεν συμβαίνει και η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, δυνάμεθα να ισχυριστούμε πως οι κυβερνώντες δεν είναι απλώς μία συγχορδία ανίκανων, αλλά πολύ περισσότερο μια κλίκα ψευτών, που συνειδητά εξαπατούν τον Ελληνικό Λαό.

Σε αντίθεση με το κλίμα ευφορίας το οποίο διαχέεται από τα στελέχη της κυβέρνησης των υποτακτικών της Τρόικα, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο μεγαλύτερος όμιλος στο χώρο της επεξεργασίας του μετάλλου ο οποίος απασχολεί περίπου 7.700 εργαζομένους, ανακοίνωσε την μεταφορά της έδρας του από την Ελλάδα στο Βέλγιο. Η εταιρεία συμμετοχών του ομίλου θα απορροφηθεί από την θυγατρική της, Viohalko S.A., η οποία εδρεύει στο Βέλγιο και θα προχωρήσει κατόπιν και στην απορρόφηση της βελγικής Cofidin (η οποία κατέχει το 13% της ελληνικής Βιοχάλκο).

Η ενέργεια αυτή, η οποία έχει ήδη προκαλέσει σοκ στο επιχειρηματικό πεδίο στην Ελλάδα, συνεπάγεται την απώλεια θέσεων εργασίας για χιλιάδες εργαζομένους, ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο θα απολέσει τα έσοδα από φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Γ. Στουρνάρα κάνουν λόγο για «σαφείς, ευνοϊκές ενδείξεις» για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά από 3 έτη άδικων και δυσβάσταχτων θυσιών του Ελληνικού Λαού. Εντούτοις, εκείνο το οποίο διακρίνει ξεκάθαρα κανείς είναι το γεγονός ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν συμβάλλει στο να ελέγχεται το συντριπτικό ποσοστό της ροής χρήματος από 4 ανακεφαλαιοποιημένες (οι θυσίες του Ελληνικού Λαού.) τράπεζες, ενώ οι λεγόμενες «επενδύσεις» αφορούν αντιπαραγωγικά έργα, όπως τα φωτοβολταϊκά, που δεν φέρνουν νέες θέσεις εργασίας.

Η Βιοχάλκο είναι ο δεύτερος μεγάλος όμιλος ο οποίος εγκαταλείπει κακήν-κακώς την Ελλάδα. Είχε προηγηθεί ο όμιλος Coca-Cola, ο οποίος μεταφέρθηκε στην Ελβετία. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φανταστεί ο καθένας το τι μέλλει γενέσθαι. Η βαριά φορολόγηση των επιχειρήσεων (πολύ βαρύτερη από την αντίστοιχη των γειτονικών χωρών), οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι παράγοντες που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση και η Τρόικα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να αφανίσουν την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτοί είναι που επιδιώκουν την ισοπέδωση της ελληνικής αγοράς ούτως, ώστε να καταστεί αυτή ιδανικός επενδυτικός παράδεισος για πολυεθνικές που θα αγοράσουν τα πάντα έναντι πινακίου φακής και θα απασχολούν εργαζομένους υπό μορφή σύγχρονων σκλάβων. Αυτό είναι επί της ουσίας το «success story» της κυβέρνησης των ανδρείκελων της Τρόικα!

Το Γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής εξέδωσε την ακόλουθη σχετική ανακοίνωση: "Η ελληνική βιομηχανία καταστρέφεται με σχέδιο εδώ και 4 δεκαετίες με εκτρωματικούς νόμους όλων των διεφθαρμένων κυβερνήσεων. Την φυγή της Βιοχάλκο στο εξωτερικό θα ακολουθήσουν και τα τελευταία εργοστάσια που παραμένουν σε ελληνικά χέρια. Η Χρυσή Αυγή στοχεύει στην άμεση επανεκκίνηση της βιομηχανικής μας παραγωγής υπό την υψηλή εποπτεία ενός εθνικού κράτους που θα δώσει ώθηση στην οικονομία μας και εργασία στους Έλληνες".


ΣΥΡΙΖΑ

Το success story της πιστωτικής ασφυξίας: η ΒΙΟΧΑΛΚΟ φεύγει από την Ελλάδα
Κυβέρνηση και τράπεζες καταστρέφουν την πραγματική οικονομία
Η αποχώρηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Δυσκολίες χρηματοδότησης και αναιμική ρευστότητα
Left.gr

Μετά την Coca Cola και την ΦΑΓΕ, το δρόμο της μετανάστευσης από την Ελλάδα πήρε και η ελληνική επιχείρηση της βαριάς βιομηχανίας, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Α.Ε. αποφάσισε χθες (16/09) να μεταφέρει την έδρα της, δι' απορρόφησης μέσω θυγατρικής της, στο Βέλγιο.

O μεγαλύτερος μεταλλουργικός όμιλος της χώρας απέδωσε την απόφασή του για μεταφορά της έδρας του στο εξωτερικό στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, καταρρίπτοντας την κυβερνητική προπαγάνδα που αποδίδει τα προβλήματα στις επιχειρήσεις στο "υψηλό εργασιακό κόστος" και στην "εξοντωτική φορολόγηση". Χαρακτηριστικό της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής της νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου είναι το γεγονός ότι η εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, διευκρίνισε εμφατικά ότι η απόφασή της δεν σχετίζεται με φορολογικά ζητήματα. Άλλωστε, η έδρα της μεταφέρεται στο Βέλγιο, όπου και η φορολογία αλλά και το εργατικό κόστος είναι υψηλότερα από ό,τι στη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι η ευθύνη για τη φυγή των επιχειρήσεων βαραίνει την κυβέρνηση που -από κοινού με τις τράπεζες- υπηρετεί μία οικονομική πολιτική που καταστρέφει την πραγματική οικονομία. Καυστικοί για τη στάση των τραπεζών υπήρξαν παράγοντες πολλών επιχειρήσεων, οι οποίοι σημείωναν ότι οι τράπεζες καθυστερούν σημαντικά να αποφασίσουν χρηματοδότηση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης. Εν προκειμένω, η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια και συνίσταται στην ελλιπή εποπτεία του κράτους στον τραπεζικό τομέα, παρότι τα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, είναι χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και μέρους του δημοσίου χρέους.

Γ. Σταθάκης: "Το success story της προσέλκυσης επενδύσεων μετατρέπεται σε εφιάλτη φυγής εταιριών"

Σε σχετική δήλωσή του, ο υπεύθυνος τομέα ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης σημειώνει ότι η συγκεκριμένη αποχώρηση "επιβεβαιώνει τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών του μνημονίου στην πραγματική οικονομία", ενώ "θα αποδυναμώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών". "Η αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων στο εξωτερικό μπορεί να σημάνει την αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της Ελλάδας με απρόβλεπτες συνέπειες στην ίδια την παραγωγή και την απασχόληση", σημειώνει ο κ. Σταθάκης και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και την τρόικα για την "αποτυχία τους να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα, παρά την διοχέτευση τεράστιων πόρων, όπως αποδεικνύεται από τις περιπτώσεις της ΦΑΓΕ, της 3Ε, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, αλλά και από τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα σε ομηρία".

"Η εταιρεία μεταφέρεται σε μια χώρα με υψηλότερη φορολογία και υψηλότερο εργατικό κόστος χάριν του χρηματοδοτικού κόστους", επισημαίνει ο κ. Σταθάκης, προσθέτοντας ότι "το success story της προσέλκυσης επενδύσεων μετατρέπεται σε εφιάλτη φυγής εταιριών με τεράστιο ειδικό βάρος, μιας και οι τρεις αυτές εταιρίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 4% του ΑΕΠ".

"Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από το μνημόνιο, άσκηση δημόσιου έλεγχου στις τράπεζες και παραγωγική ανασυγκρότηση συνιστούν τη μόνη διέξοδο από την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία", καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προφίλ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. του Ν. Στασινόπουλου είναι η μητρική εταιρεία του μεγαλύτερου ελληνικού μεταλλουργικού ομίλου εταιρειών με δραστηριότητα στους χώρους του χαλκού, του αλουμινίου, του χάλυβα και των καλωδίων, καθώς πρόσφατα και στο real estate. Ιδρύθηκε το 1937, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1947 και συμπεριλαμβάνεται στον χρηματιστηριακό δείκτη της Μorgan Stanley (MSCI) για την Ελλάδα.

Ο όμιλος περιλαμβάνει περίπου 80 εταιρείες με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό σε 60 χώρες και εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου στο 7% των εξαγωγών της χώρας. Ο κύκλος εργασιών της για το 2012 ανήλθε στα 3,3 δις ευρώ, ενώ παρουσίασε ζημίες ύψους 76,3 εκατ. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους.

ΚΚΕ

Να γιατί χτυπάνε εργάτες!
902

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας ανακοίνωσε χτες την μεταφορά της έδρας της «Βιοχάλκο» στο Βέλγιο. Η εξέλιξη αυτή, που δε συμβαίνει πρώτη φορά (π.χ. ΦΑΓΕ, Coca-Cola), είναι προϊόν της ακόρεστης δίψας των μονοπωλίων για μεγαλύτερα κέρδη.

Ας δούμε, πως σχολιάζουν οι δήθεν «αντισυστημικοί» φασίστες της «Χρυσής Αυγής», αυτή την εξέλιξη στην ιστοσελίδα τους:«Η βαριά φορολόγηση των επιχειρήσεων (πολύ βαρύτερη από την αντίστοιχη των γειτονικών χωρών), οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, το υψηλό ενεργειακό κόστος, είναι παράγοντες που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση και η Τρόικα κάνουν οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να αφανίσουν την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα».

Τι λέει εδώ η «Χρυσή Αυγή»; Ότι οι επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους, επειδή η κυβέρνηση δεν παίρνει αρκετά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου! Τι ζητά δηλαδή η «Χρυσή Αυγή»; Μα ακριβώς, ότι και οι μεγαλοβιομήχανοι δηλαδή ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογία, ακόμα φθηνότερη ενέργεια!

Για του λόγου το αληθές, αντιγράφουμε τα εξής από το χθεσινό σχόλιο του ΣΕΒ με αφορμή τη «Βιοχάλκο»: «Ο ΣΕΒ έχει εδώ και καιρό εκπέμψει σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η ελληνική βιομηχανία, παρά την μέχρι σήμερα θαυμαστή ανθεκτικότητα της, δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας».

Καρμπόν επιχειρηματολογία! «Βαριά φορολόγηση» οι φασίστες, «υπερφορολόγηση» οι βιομήχανοι, «αβάσταχτο κόστος της ενέργειας» ο ΣΕΒ, «υψηλό ενεργειακό κόστος» η «Χρυσή Αυγή».

Οι ομοιότητες δεν μένουν μόνο σ’ αυτά. Η «Χρυσή Αυγή» σε επίσημη ανακοίνωση της, γράφει ότι «η ελληνική βιομηχανία καταστρέφεται με σχέδιο εδώ και 4 δεκαετίες με εκτρωματικούς νόμους όλων των διεφθαρμένων κυβερνήσεων» ενώ ο ΣΕΒ κάνει λόγο για «αποβιομηχάνιση του τόπου» που «είναι θέμα πολιτικής».

Η αλήθεια είναι η εξής: Διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων ήταν η στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις άλλωστε συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη εκατομμυρίων ακόμα και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα της «StatBank», το 2011, οι 500 πιο κερδοφόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις κατέγραψαν αύξηση κερδών κατά 18.2%, με καθαρά κέρδη περίπου 1,60 δισ.! Ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις αξιοποιούν την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων της ΕΕ, την οποία η ΧΑ υπερασπίζεται, προκειμένου να μετακινούν τα κεφάλαιά τους εκεί που θα έχουν μεγαλύτερα κέρδη.

Ο ΣΕΒ επιδιώκει αυτά τα κέρδη να αυξηθούν κι άλλο, απομυζώντας τον κόπο και των ιδρώτα των εργατών, γι’ αυτό απαιτεί μείωση φορολογίας, γι’ αυτό ζητά μείωση του ενεργειακού κόστους και άλλα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Για τον ίδιο λόγο, ορισμένοι καπιταλιστές μεταφέρουν τις έδρες των Εταιρειών τους.

Η «Χρυσή Αυγή» βάζει πλάτη σ’ αυτά τα αιτήματα. Γι’ αυτό χτυπάει εργάτες. Γι’ αυτό είναι το φερέφωνο του ΣΕΒ, το μακρύ χέρι βιομηχάνων και εφοπλιστών. Και αυτό αποδεικνύεται μέρα τη μέρα. Γράφαμε, ένα μήνα πριν, με αφορμή τη στήριξη των ναζιστών στην «υγιή επιχειρηματικότητα»: «η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα του κεφαλαίου, τμήμα του αστικού πολιτικού συστήματος, "διαθέσιμη" για την υπεράσπισή του και την αντιμετώπιση του εργατικού – λαϊκού κινήματος». Αποδείχθηκε σωστή η διατύπωση μας πέρα για πέρα.

Με κάθε αφορμή, πρέπει να αποκαλύπτεται ο ρόλος τους πλατιά στο λαό. Οι Χρυσαυγίτες είναι τσιράκια των αφεντικών. Οι εργαζόμενοι, ο λαός να μην τους αφήνουν να σταθούν πουθενά, να συναντούν παντού το χλευασμό κάθε τίμιου ανθρώπου. Οργανωμένα, στα συνδικάτα, τις λαϊκές επιτροπές παντού, να τσακιστούν σε κάθε γειτονιά.

Το παράδειγμα της Βιοχάλκο

Στα χνάρια του δρόμου, που άνοιξαν οι όμιλοι «Coca Cola 3E» και ΦΑΓΕ, αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του στο Βέλγιο και ο όμιλος της «Βιοχάλκο». Ο όμιλος αιτιολόγησε την απόφασή του ως προσπάθεια «αμεσότερης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων».

Το γεγονός έδωσε αφορμή στον υπεύθυνο ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη να επισημάνει ότι «η εταιρεία μεταφέρεται σε μια χώρα με υψηλότερη φορολογία και υψηλότερο εργατικό κόστος χάριν του χρηματοδοτικού κόστους» και να επικρίνει την κυβέρνηση για αποτυχημένη πολιτική προσέλκυσης καπιταλιστικών επενδύσεων.

Η αλήθεια είναι ότι το κεφάλαιο μετακινείται με κριτήριο το ποσοστό κέρδους του και μ' αυτή την έννοια δεν έχει πατρίδα. Επιλέγει λοιπόν με γνώμονα το βαθμό εκμετάλλευσης στην παραγωγή, τα φορολογικά και ασφαλιστικά προνόμια, τη δυνατότητα φθηνού δανεισμού, τα κέρδη στο χρηματιστήριο κάθε χώρας.

Γι' αυτό και ο όμιλος «Βιοχάλκο» επιλέγει προς το παρόν να διατηρήσει τις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, όπου η εργατική δύναμη είναι φθηνότερη και να αποσύρει τη μετοχή της «Βιοχάλκο» απ' το ελληνικό χρηματιστήριο, αξιοποιώντας εταιρεία συμμετοχών που εδρεύει στο Βέλγιο.

Από αυτή την επιλογή μπορεί να βγει και φορολογικά κερδισμένος. Αλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο παράδειγμα της 3Ε. Οι μεγαλομέτοχοι του συγκεκριμένου ομίλου πέτυχαν να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο, ως έκτακτη εισφορά, ενώ οι ελληνικές θυγατρικές εταιρείες του ομίλου είχαν την προηγούμενη διετία κέρδη 450 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ο φόρος επιβαρύνει την μητρική εταιρεία -εν προκειμένω την «Coca Cola HBC»- η οποία όμως εμφάνισε ζημιά την ίδια περίοδο. Μια λύση πολύ βολική και για τη «Βιοχάλκο», όσο διατηρεί τις θυγατρικές του ομίλου στην Ελλάδα.

Οι μονοπωλιακοί όμιλοι είχαν, έχουν και θα έχουν σταθερό στόχο να αυξάνουν τόσο το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στην παραγωγή όσο και τις μορφές έμμεσης εκμετάλλευσης με αλλαγές στη φορολογική, στην πιστωτική, στην εισοδηματική πολιτική. Δρόμος που να υπηρετεί ταυτόχρονα το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους υπάρχει μόνο στα παραμύθια της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ευνοϊκές κρατικές ρυθμίσεις για τον ιδιώτη επενδυτή σημαίνει νέα βάρη για το λαό. Ο δρόμος της αντεπίθεσης για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση απ' την ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος για το λαό.

1 σχόλιο:

  1. Προσωπικά φοβάμαι ακόμα και την έξοδο των παραγωγικών της μονάδων (ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ κλπ) απ' την Ελλάδα για το Βέλγιο.
    Στη Φλαμανδική περιοχή του Βελγίου είναι μαζεμένες όλες οι ευρωπαϊκές μεταλλουργικές βιομηχανίες των Ευρωπαϊκών "οίκων" αλλά και των εκτός Ευρώπης (π.χ. ArcelorMittal) έχοντας δίπλα τους το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης την Αμβέρσα και λίγο παραπάνω το μεγαλύτερο, του Ρότερνταμ.

    Bonjour ventouses! Salutations de Belgique!
    Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή