Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΤηναλήθειαρεΣήμερα, που ο έλεγχος πάνω στη συνείδηση των μαζών έχουν ενισχυθεί πέρα από κάθε μέτρο, η προσπάθεια να μεταβάλουμε ριζικά αυτή τη συνείδηση, η άρνηση να την αποδεχθούμε, θεωρείται αντιδραστική. Η κριτική πέφτει πάνω στον καθέναν που συνδυάζει την κριτική του καπιταλισμού με την κριτική του προλεταριάτου, το οποίο όλο και περισσότερο γίνεται μια απλή αντανάκλαση των τάσεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης» (ή των όποιων απόλυτων στόχων της θα προσθέταμε. Η Παρέκκλιση του Αντόρνο για να μην το αναλύσουμε περισσότερο κι ας στραβοκοιτάξουν όσοι βολεύονται την εφαρμογή της εδώ).

Προσπαθώ να το διαβάσω αλλά δεν καταλαβαίνω γρι. Καταριέμαι την ελλιπή μου κατάρτιση, τη μαύρη μου ξενιτειά. Τι λέει ρε μάνα η κυρία; Δεν ξέρω παιδί μου, Γερμανικά μιλάει. Ο "έλεγχος έχουν", τι είναι αυτό; Τι είναι η "κριτική του προλεταριάτου"; Σε τι αναφέρεται συντακτικά η φράση "το οποίο"; Πού αρχίζουν τα εισαγωγικά που τελειώνουν στο "ανάπτυξης"; Τι είναι οι "απόλυτοι στόχοι" της "καπιταλιστικής ανάπτυξης" και ποιοι είναι οι "σχετικοί"; Ποια είναι η Παρέκκλιση, Π κεφαλαίο, του Αντόρνο, και με τι από όλα συνδέεται; Ποιοι στραβοκοιτάζουν με ποια εφαρμογή ποιου πράματος πού; Η άρνηση να αποδεχθούμε τι θεωρείται αντιδραστική από ποιον;

Κάθε πρόταση είναι ένα πυροτέχνημα που η ουρά του τσιτσιρίζει σε μια κατσαρόλα τραχανά. Ο τραχανάς είναι το μυαλό μου μετά από την ανάγνωση της παραγράφου-φυλακής του Πιρανέζι, όλο θανατηφόρες καταπακτές και ικριώματα από όπου κρέμεται μπλαβιασμένη και με τη γλώσσα έξω η νέα Ελληνική. Ο Μπογιόπουλος πού κολλάει ρε μάνα; Σε ποιον μιλάει αυτή ρε μάνα;

Τελικά απέναντι σε όλους μας και σε όλα η τελευταία φράση από το «Μάθε παιδί μου γράμματα» (προσαρμοσμένη για να επαναβαπτίζει τις ιδεολογίες στις αξίες και όχι το αντίθετο) αποκτά ιδιαίτερη σημασία: «Την αλήθεια ρε! Την αλήθεια!»

Πετιέται ένας ηθοποιός που φωνάζει και όλα καταλήγουν στον αυτοδίκαιο ορυμαγδό. Η αριστερά είναι μια ταινία που είδαμε στο σινεμά. Στις ταινίες του σινεμά, η αριστερά έχει όλες τις καλές ατάκες. Η αριστερά είναι ο αυτόκλητος ανακριτής, ο τίμιος μπάτσος και ο χολερικός γενικός εισαγγελέας που υποδύονται τον ρόλο του δημοσιολόγου λόγω πρότερου έντιμου βίου σε σειρές του Νίκου Φώσκολου. Οι ιδεολογίες επαναβαπτίζονται στις αξίες. Κάποιος να φτιάξει τη μονταζιέρα. Ψάχνω στην πλάτη των λέξεών της να βρω το κουρδιστήρι. Είναι μια μηχανή που ξεκουρδίζεται και ξανακουρδίζεται, ξεκουρδίζεται κουρδιζόμενη και κουρδίζεται ξεκουρδιζόμενη τηναλήθειαρε τηναλήθειαρε. Οι ταινίες παίζουν μόνες τους και δεν είναι κανένας μέσα στην αίθουσα, ακούγεται μόνο η μηχανή του προβολέα και το πανί της οθόνης έχει μια χαίνουσα τρύπα στη μέση.

15 σχόλια:

 1. Αντώνη δε θα μπορούσε να έχει και χασταγκ; #Τηναλήθειαρε, τουίτερ κι έτσι, φοριέται κι εκτός ιντερνετ τελευταία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ...και να συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό:

  http://www.youtube.com/watch?v=cSsbZrnB9u4

  Γιώργος-Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω το videotrack εδώ είναι αυτό : http://www.youtube.com/watch?v=LJm-9bqJJG4 , όπου και αντικαθιστούμε το "διανόηση" με "αριστερά", αμφότερα σε εισαγωγικά, και κάθε χρόνο και πιο εφιαλτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επειδή δεν την γνώριζα, έριξα μια ματιά και το λήμμα συμβαδίζει με το λόγο της. Πιθανά να είναι από το βιογραφικό της http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7_%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85
  Billie

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ζώντας στην δικτατορία της ατάκας: ατάκα εδώ, ατάκα εκεί, ατάκα παραπέρα, η σκέψη ως ατάκα, το βλέμμα ως ατάκα, η χειρονομία ως ατάκα, ο έρωτας ως ατάκα. Ναι, ο αριστερός κινηματογράφος είναι ωραίος, ασφαλής στην αποστασή του, πάντοτε διαθέσιμος ως φαντασίωση, ένα δάκρυ κυλά με την τελευταία σκηνή, παράπανο και πένθος για τις χαμένες ευκαιρίες, για τον γιαλό που ήταν στραβός, για τον μαλακισμένο τον ολοκληρωτισμό, για την ουτοπία του Μάη, έρωτας και επανάσταση! Και μετά; μετά μπυρίτσα ή κρασάκι ή ουζάκι ή τσιπουράκι, ευκαιρία για ατάκες και άλλες ατάκες, φιλοσοφία καφενείου, ψυχανάλυση καφενείου, πολιτική καφενείου, οι σκέψεις για τις σπουδές, για το μέλλον, για την κρίση, για την απειλή του φασισμού, για ένα ταξίδι στο εξωτερικό να ξεσκάσουμε βρε αδερφέ!
  Κανάγιες!

  "Αλλά και σ' εκείνους δεν είδα τίποτα διαφορετικό από την ίδια πάντα προσπάθεια, την ίδια πάντα επιθυμία, τους ενδιέφερε κι εκείνους να είναι καλοί κρατούμενοι. Δεν υπήρχε αμφιβολία, αυτό μας ενδιέφερε, αυτό απαιτούσαν οι συνθήκες, σε αυτό μας πίεζε εδώ, πώς να το πώ, η ίδια η ζωή. Αν λόγου χάρη οι σειρές ήταν παρατεταγμένες όπως έπρεπε και αν ο αριθμός των παρόντων ήταν σωστός, τότε το προσκλητήριο κρατούσε λιγότερο - στην αρχή τουλάχιστον. Αν λόγου χάρη στη δουλειά δείχναμε προθυμία, τότε γλυτώναμε τα χτυπήματα"
  Ιμρέ Κέρτες - Το μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο

  Υ.Γ.:Οι εργάτες να σφίξουν τα δόντια
  ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό

  Οdradek

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 6 χρονια στο δημοτικο 6 χρονια στο γυμνασιο 6 χρονια στο πανεπιστημιο και 6 χρονια στο κομμα λειπουν 6 χρονια
  α ναι ειμαι εμμισθο αρνι του κρατους (περι κρατους βλεπε αντορνο γνωστα πραγματα αυτα βαριεμαι τωρα να δωσω παραπομπη
  ξερω και μαρξισμο-λενινισμο
  καλυτερα κι απ το μαρξ που εχασε την θεση του στο πανεπιστημιο λογω επαναστατικης δρασης κτλ κτλ
  fri.lang

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Από ποια αστρική διάσταση προέρχεται το κείμενο;

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, εντάξει, το βρήκα! Δημοσιεύτηκε το δεύτερο μέρος (ένα απόσπασμα παρακάτω, οι επισημάνσεις δικές μου) και έπεται συνέχεια (μπρρρ...)

   Τα μέλη του ΚΚΣΕ κατείχαν κατά βάση υπηρεσίες, όχι ατομικές περιουσίες. Τα μέλη και κυρίως οι υποστηρικτικές ομάδες του πληθυσμού των εκ δεξιών δικτατοριών διανέμουν (αν το βουλώνεις) σε έναν βαθμό υπηρεσίες, αλλά κατέχουν τον κοινωνικό πλούτο σε συντριπτικό βαθμό. Η κατάρρευση γίνεται πολύ προσωπική υπόθεση έτσι, και η μη κατάρρευση αυτοσκοπός. Άξιος (είναι πολλά τα λεφτά Άρη όπως ξέρουν οι μαφίες) να σκοτώσει κανείς.

   Καλά, έγινα ένα με το πάτωμα... Πόσα δεν ήξερα! Από 'δω και πέρα, ΑΥΓΗ όλη τη μέρα! Και το βράδυ, Ασυναρτησία Χωρίς Σύνορα! Κι εσείς, βρε μίζεροι κνίτες, δείξτε κατανόηση στη ντόπια διανόηση! Ανήκει στην ποιητική γενιά του '2000 και στο λογοτεχνικό κίνημα "Αριστερός Σολοικισμός - Σκέφτομαι και Γράφω ό,τι Μου Φανεί"! Αλλά που να καταλάβετε εσείς...

   gdmn1973

   Διαγραφή
 8. Την αλήθεια ρε, την αλήθεια
  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6736.html )
  Έγκλειστος σε Γκούλαγκ ο Νίκος Μπογιόπουλος! Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την αλήθεια ρε, την αλήθεια
   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_9826.html ) VIDEO
   Αξεπέραστο highlight (3:25-4:15).Ilief

   Διαγραφή
 9. εκτός(;) θέματος.

  ( http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=90939 )
  Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009
  Δεν φταίει ο... Λαζόπουλος

  (..) «Δεν είναι δυνατόν να φταίνε πάντα οι άλλοι. Δεν μπορούμε να επιμένουμε στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης όταν δεν έχουμε καταφέρει να την ορίσουμε και να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά της και τις αλλαγές που έχει υποστεί... Δεν μπορεί σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να παραβλέπουμε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να παραπέμπουμε τη λύση τους στο σοσιαλιστικό μέλλον», αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή. (..)

  (..) Γιατί αποκλείουμε τη συνεργασία με άλλες δυνάμεις στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας; Γιατί επιμένουμε στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό; Γιατί συνεχίζουμε να επιμένουμε σε λάθος θεωρητικές αναλύσεις με αποκορύφωμα την αποκατάσταση του Στάλιν; Γιατί αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι η ελληνική κοινωνία κινείται σε τελείως διαφορετικούς δρόμους; Είναι αναντίστοιχο το αποτέλεσμα, ίσως γιατί εμείς είμαστε σε αναντιστοιχία με την κοινωνία». (..)

  Aυτά έγραφαν το 2009 μετά την εκλογική νίκη του G.A.P. οι αριστεροί του Κεφαλαίου. Δεν έχουν τόση φαντασία ρε Αντώνη.Ανακυκλώνουν άρθρα και τα παρουσιάζουν ως νέες εξελίξεις.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Την αλήθεια ρε την αλήθεια.

  (Κορυφαιοι αριστεροι με κορυφαίες ατάκες για το ΚΚΕ
  ( http://www.youtube.com/watch?v=U6NgqDZBP4c ) VIDEO
  Στάθης Λάκης Δημήτρης και άλλοι.

  Στο 2:50 ένα pause για το τι έλεγαν αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές του Μαϊου 2012. Τι γράφει στο 2:50;

  Στις 8/5/2012 δύο μέρες μετά τις πρώτες εκλογές του 2012 στο διάστημα που ο Αλέξης περιέφερε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης .
  Μίας εντολής που δεν πήρε στις δεύτερες εκλογές του 2012 όταν είχε 10% περισσότερο από τις πρώτες εκλογες του 2012, Γιατί άραγε;

  Η κ.Καϊμάκη μας διαφωτίζει γιατί ο Alexis πήρε μετά τις πρώτες εκλογές, την εντολή.

  από Blog του Γιώργου.
  ( http://edoketora.blogspot.gr/2012/05/do-you-love-me-like-i-love-you.html )

  (..)Στην Ελλάδα, επιτυχία της ριζοσπαστικής αριστεράς, θεσμικό αδιέξοδο
  Βάλια Καϊμάκη
  Le Monde Diplomatique
  Μτφρ. αποσπάσματος: dkoss (συμπληρώματα LR)
  8/5/2012

  Ο σύντροφος Στάλιν μπορεί να αναπαύεται ήσυχα στον τάφο του, το ΚΚΕ επαγρυπνεί, αποφασισμένο να εκπληρώσει την αιώνια αποστολή του: να υπηρετήσει την εργατική επανάσταση, να σταθεί φρουρός τής άφιξής της, να προετοιμάσει τα στρατεύματα και πάνω από άλλα να μην αφήσει να ακουστεί το τραγούδι των σειρήνων που υπόσχονται νίκη τής αριστεράς. Κατά τη διάρκεια τής σύντομης προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, όλοι οι κομουνιστές που προσκλήθηκαν να εμφανιστούν στα τηλεοπτικά πλατό επέμεναν σε ένα σημείο: είμαστε το Κομουνιστικό Κόμμα, και όχι «αριστερά».

  [...]

  Ο κύριος Τσίπρας θα κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο την εντολή που θα λάβει στις 8 Μάη. Στην διάρκεια των τριών αυτών ημερών, θα επαναλάβει ακούραστα το μήνυμά του για ενότητα της αριστεράς, το οποίο το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ απέρριψαν επίσημα πριν τις εκλογές. Τώρα όμως, [ο κος Τσίπρας] επιχειρεί ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας σύγκληση κοινών σωμάτων, τείνοντας το χέρι στους οικολόγους (που δεν μπόρεσαν να υπερβούν το εκλογικό κατώφλι του 3%), στους μαοϊστές, τους λενινιστές, τους τροτσκιστές, τους διαφωνούντες τού ΚΚΕ, σε όλο τον «γαλαξία» των κομμάτων τής αριστεράς.

  Ανομολόγητος σκοπός και διακαής επιθυμία όλων των ελλήνων της αριστεράς είναι η κατάρρευση του ΚΚΕ με σκοπό τον μετασχηματισμό του σε νέες βάσεις, ούτως ώστε η ελληνική αριστερά να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην ελληνική κοινωνία..(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Την αλήθεια ρε την αλήθεια.
   Άλλα απασχολούν την "Αριστερά" σε τροχιά κυβέρνησης(όπως εκείνη νομίζει)

   Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 2013
   ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7625474&publDate=24/9/2013 )
   Παρασκήνιο με ΣΥΡΙΖΑ - Καμμένο

   Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013
   Από ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/06/blog-post_3780.html )
   Κορυφαίες τελευταίες δηλώσεις του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Στρατούλη.

   Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
   ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=5/7/2013&id=14668&columnId=161 )
   Οι απαραίτητες συναινέσεις...Ilief

   Διαγραφή
 11. Αξίωμα: Κάθε ΠΑΣΟΚ έχει τη διανόηση που του αξίζει.

  gdmn1973

  ΥΓ: Την αλήθεια, ρε, δε θέλατε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή