Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανικές εκλογές: Θρίαμβος της Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών, λίγο κάτω απ΄την αυτοδυναμία

Σύμφωνα με τα ως τώρα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών όπως δημοσιεύονται στον Guardian, η Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών κατήγαγαν εκλογικό θρίαμβο, φτάνοντας πολύ κοντά στην απόλυτη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Πιο συγκεκριμένα, η συμμαχία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας (CDU) με την Χριστιανική Κοινωνική Ένωση Βαυαρίας (CSU) έχει λάβει το 41.5% της ψήφου, σημειώνοντας αύξηση 7.7% σε σχέση με το ποσοστό που έλαβε το 2009. Το SPD, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, έλαβε 25.7%, αυξάνοντας και αυτό τα ποσοστά του κατά 2.7%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Die Linke (Η Αριστερά), με 8.6%, σημειώνοντας πτώση 3.3% από τις προηγούμενες εκλογές. Πτώση σημείωσε και το τέταρτο κόμμα, αυτό των Πρασίνων, που έλαβε 8.4%, 2.3% λιγότερο από ό,τι το 2009.


Εκτός Βουλής φαίνονται να μένουν οριακά το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), το οποίο έλαβε 4.8%, σημείωσε δηλαδή πτώση 9.8% σε σχέση με τα ποσοστά του το 2009, και το ευρωσκεπτικιστικό AfD, Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο πήρε 4.7% στην πρώτη του συμμετοχή σε εθνικές εκλογές. Τα υπόλοιπα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκέντρωσαν συνολικά 6.3%.

Βάσει των ως τώρα αποτελεσμάτων, οι Χριστιανοδημοκράτες θα έχουν 311 βουλευτές στην τετρακομματική Bundestag, οι Σοσιαλδημοκράτες 192, η Αριστερά 64, και οι Πράσινοι 63. Σε σύνολο δηλαδή 630 εδρών, το κόμμα της Μέρκελ συγκεντρώνει λίγο κάτω από το 50%, πράγμα που σημαίνει ότι οριακά δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα και θα χρειαστεί κάποια νέα συμμαχία, καθώς οι προηγούμενοι σύμμαχοι των Χριστιανοδημοκρατών Φιλελεύθεροι καταποντίστηκαν και έμειναν εκτός Βουλής.

Πιθανότερος νέος σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών φέρονται οι Σοσιαλδημοκράτες· μια τέτοια συμμαχία θα ελέγχει απόλυτα το κοινοβούλιο, καθώς θα συγκεντρώνει 503 απ' τις 630 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν ήδη σύμμαχοι των Χριστιανοδημοκρατών κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της Μέρκελ, από το 2005 ως το 2009. Ο ΓΓ του SPD Sigmar Gabriel δήλωσε ότι η νέα συμμαχία δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη και ότι η βάση της θα πρέπει να είναι η πολιτική συμφωνία.

Ιστορικά, η Μέρκελ, που κέρδισε τρίτη συνεχόμενη θητεία ως Καγκελλάριος της Γερμανίας, έφτασε πολύ κοντά στο να πετύχει αυτοδυναμία για το κόμμα της, πράγμα που έχει ως τώρα πετύχει μόνο ο Κόνραντ Αντενάουερ το 1957. Το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών είναι το ψηλότερο που έχουν κερδίσει από το 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου