Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

Jonathan Schwarz-Ψέματα κατά συρροή: Τι ήξερε ο Κόλιν Πάουελ πριν δέκα χρόνια και τι είπε (Ι)

Jonathan Schwarz
Ψέματα κατά συρροή: Τι ήξερε ο Κόλιν Πάουελ πριν δέκα χρόνια και τι είπε
Huffington Post, 5 Φεβρουαρίου 2013
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Ο Κόλιν Πάουελ έκανε την παρουσίασή του για το Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη πριν δέκα χρόνια, στις 5 Φεβρουαρίου 2003.

Όση κριτική κι αν έχει δεχτεί για αυτή --την αποκαλεί "επώδυνη" και λέει "θυμώνω όταν οι μπλόγκερ με κατηγορούν ως ψεύτη"-- δεν πλησιάζει καν στο τι αξίζει. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Πάουελ έλεγε ψέματα ενσυνείδητα: κατασκεύασε "αποδείξεις" και αγνόησε επανελειμμένες προειδοποιήσεις ότι αυτά που έλεγε ήταν ψευδή. 

Αυτό το γνωρίζουμε σήμερα εξαιτίας κάποιων αξιόλογων δημοσιογραφικών ερευνών, και από όσα διέρρευσαν δημόσια μέσα από μια έρευνα του Κογκρέσου στις πληροφορίες για το Ιράκ που κυκλοφόρησαν πριν τον πόλεμο. Το αρχείο παραμένει ατελές, επειδή το Κογκρέσο δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να εξετάσει πώς χρησιμοποίησε ο Πάουελ τις πληροφορίες που έλαβε, και τα μεγάλα ΜΜΕ δεν εξέτασαν ποτέ το τι συνέβη. Αλλά με όσα είναι διαθέσιμα, μπορούμε να εξετάσουμε την παρουσίαση του Πάουελ αράδα προς αράδα και να δείξουμε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο τι ήξερε και το τι είπε στον κόσμο. Όπως θα δείτε, έχουμε πολλά να πούμε.  


Η ομιλία του Πάουελ μπορεί να βρεθεί στον αρχειοθετημένο ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εδώ. Σύνδεσμοι για όλες τις άλλες πηγές παρέχονται παρακάτω.

ΒΕΒΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΤ ΙΔΙΑΝ

Ήταν σίγουρος για όσα έλεγε ο Κόλιν Πάουελ εκείνη την πέμπτη του Φλεβάρη; Βεβαίως και ήταν:

POWELL: Συνάδελφοι, κάθε δήλωση που θα διατυπώσω σήμερα υποστηρίζεται από πηγές, αξιόπιστες πηγές. Δεν πρόκειται για ισχυρισμούς. Αυτά που σας παρουσιάζουμε είναι γεγονότα και συμπεράσματα που βασίζονται σε αξιόπιστες πληροφορίες. 

Αργότερα, και σχετικά με το αν το Ιράκ είχε επανεκκινήσει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, είπε: 

POWELL: Δεν έχω αμφιβολία...

Αυτά, δημοσίως. Και κατ' ιδίαν; Σύμφωνα με τον Larry Wilkerson, τον αρχιστράτηγο του Πάουελ, ιδού τι πίστευε τότε ο Πάουελ

WILKERSON: [Ο Πάουελ] είχε έρθει στο γραφείο μου σκεπικός και είπε κάτι σαν "αναρωτιέμα πώς θα αισθανθούμε αν στείλουμε μισό εκατομμύριο στρατιώτες στο Ιρακ, προελαύσουμε από τη μια άκρη στην άλλη και δεν βρούμε τίποτα."

ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

Ιδού κάποια από όσα είπε ο Πάουελ για τους διαβόητους σωλήνες αλουμινίου που αγόρασε το Ιράκ, υποτίθεται για τους σκοπούς του κρυφού της πυρηνικού εξοπλιστικού προγράμματος: 

POWELL: Μου φαίνεται πολύ παράξενο ότι αυτοί [οι αλουμινένιοι] σωλήνες έχουν κατασκευαστεί ώστε να έχουν αντοχή πολύ μεγαλύτερη από τα αμερικανικά στάνταρ για συγκρίσιμους πυραύλους. Ίσως οι Ιρακινοί να κατασκευάζουν τα συμβατικά τους όπλα με ψηλότερα στάνταρ από μας, αν και δεν νομίζω.  

Το ίδιο το προσωπικό πληροφοριών του Πάουελ, το Bureau of Intelligence and Research (INR) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ετοίμασε δύο υπομνήματα που σχολίαζαν προσχέδια της παρουσίασης του Πάουελ. Αυτά είδαν αθόρυβα το φως της δημοσιότητας ως επίμετρα στην αναφορά της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με τα Όπλα Μαζικής Καταστροφής


Η βασική ανησυχία που έχουμε ακόμα είναι ο ισχυρισμός ότι οι σωλήνες έχουν κατασκευαστεί για να έχουν αντοχή "πολύ μεγαλύτερη από τα αμερικανικά στάνταρ για συγκρίσιμους πυραύλους. Στην πραγματικότητα, το πιο συγκρίσιμο  αμερικανικό σύστημα είναι ο τακτικός πύραυλος 70 χιλιοστών US Mark 66 που εξαπολύεται από αέρος και που χρησιμοποιεί το ίδιο υψηλής ποιότητας αλουμίνιο (7075-T6) και έχει προδιαγραφές με παρόμοιες αντοχές. Σημειώστε ότι οι προδιαγραφές του Mk 66 δεν είναι απόρρητες και ότι το Στέτι Ντιπάρτμεντ σκοπεύει να τις κοινοποιήσει στο IAEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου