Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Κουίζ: Πόσο αντι-ολοκληρωτιστής είσαι;

Μεταξύ του 1976 και του 1979, ο Πολ Ποτ ήταν ΓΓ του ΚΚ της Καμπότζης. Στο διάστημα αυτό, διέταξε την εγκατάλειψη της πρωτεύουσας Πνομ Πεν, την δια της βίας αγροτοποίηση του αστικού πληθυσμού, και την εξολόθρευση αριθμού ατόμων που υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο 1.7 με 2.2 εκατομμύρια, στην βάση της ιδέας ότι το κράτος που οραματιζόταν έπρεπε να έχει πληθυσμό 1 με 2 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα 6 περίσσευαν. Οι τρομακτικές φρικαλεότητες που διαπράχτηκαν από τους Ερυθρούς Χμερ σε βάρος κάθε θρησκευόμενου, διανοούμενου, εγγράματου, των αναπήρων, και των κινεζικής, λαοτικής ή βιετναμέζικης καταγωγής Καμποτζιανών έχουν αφήσει ιστορία: ανάμεσά τους, το θάψιμο χιλιάδων ανθρώπων ζωντανών ώστε να μην σπαταληθούν σφαίρες για ασήμαντο λόγο.

Το 1978, και μετά από διαρκείς επιθετικές ενέργειες των Ερυθρών Χμερ σε βάρος του, το Βιετνάμ, έχοντας την στήριξη της ΕΣΣΔ, κήρυξε πόλεμο στην Καμπότζη. Τον Ιανουάριο του 1979, και αφού ανέτρεψε τον Πολ Ποτ, το Βιετνάμ διόρισε νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αντιφρονούντα του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ Χεγκ Σαμρίν. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Καμπότζης ιδρύθηκε έτσι με την στήριξη του Βιετνάμ και της ΕΣΣΔ, θέτοντας τέλος στην αδιανόητη τρομοκρατία των Ερυθρών Χμερ. 


Έχοντας όμως ξεφύγει, ο Πολ Ποτ με μια ομάδα πιστών του παρέμεινε στην Καμπότζη, στα σύνορα με την Ταϋλάνδη. Ταυτόχρονα, οι Ερυθροί Χμερ σχημάτισαν ένα ανταγωνιστικό στην Λαϊκή Δημοκρατία της Καμπότζης κράτος μέσω μιας συμμαχίας με δύο άλλες παρατάξεις. Την Συμμαχική Κυβέρνηση της Δημοκρατικής Καμπότζης.

α) Ποια από τις δύο αυτές κυβερνήσεις αναγνώρισε ως νόμιμη ο ΟΗΕ;
β) Ποιες χώρες καταψήφισαν την αναγνώριση του καμποτζιανού κράτους που δεν αναγνωρίστηκε;
γ) Ποιος ήταν ο αγαπημένος ραδιοσταθμός του Πολ Ποτ;

2 σχόλια:

 1. α) Την Συμμαχική Κυβέρνηση της Δημοκρατικής Καμπότζης.
  β) Καταψήφισαν 91 χώρες (μεταξυ αυτών και Β.Κορέα) έναντι 29 που υπερψήφισαν.
  γ) Η «Φωνή της Αμερικής» (VOA)

  Τι κερδίζω;

  http://en.wikipedia.org/wiki/Pol_Pot
  http://en.wikipedia.org/wiki/Coalition_Government_of_Democratic_Kampuchea

  ΑπάντησηΔιαγραφή