Κυριακή, 25 Αυγούστου 2013

Ορολογικά ζητήματα

Γελάει σήμερα το left.gr με την τελευταία αρλούμπα της Σώτης Τριανταφύλλου (δεν τη διάβασα, μη ζητάτε θυσίες), αλλά εκεί πάνω στο γέλιο που ρίχνει το άρθρο διαβάζω το εξής:
Σε χθεσινό της άρθρο/ παραλήρημα, επιχείρησε με ιδιαίτερα άτεχνο και αποτυχημένο τρόπο, να ενοχοποιήσει την αριστερά για την άνοδο του φασισμού στην Ελλάδα και να βαφτίσει το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως «άκρα αριστερά»!
Εικάζω ότι το θαυμαστικό είναι ενδεικτικό του εξωφρενικού της ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με την άκρα αριστερά και προσωπικά, συμφωνώ ασμένως. Εκεί που κολλάω είναι στο γεγονός ότι "ΣΥΡΙΖΑ" σημαίνει Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να καταλάβω γιατί το "ριζοσπαστική αριστερά" είναι φυσιολογικός αυτοπροσδιορισμός του εν λόγω εμπειρικού κόμματος, ενώ το "άκρα αριστερά" αποτελεί εξωφρενική παραχάραξη της φύσης του; Η λογική λέει ότι το "ριζοσπαστική" [radical] και το "άκρα" [extreme] είναι ως πολιτικοί προσδιορισμοί ουσιαστικά συνώνυμοι, οπότε είτε και οι δύο χαρακτηρισμοί είναι έγκυροι (έχει δηλαδή δίκαιο και η Σώτη και ο ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να λυθεί η παρεξήγησις), είτε είναι και οι δύο εξίσου για τα μπάζα (όμως τότε, γιατί γελάει ο ένας με τον άλλο για τη βλακεία που τον δέρνει;)

6 σχόλια:

 1. Ριζοσπάστης είναι κομμουνιστική εφημερίδα. Στη στυλιστική μορφή, το ίματζο και το προσωπείο λαϊκής απεύθυνσης που έχει υϊοθετήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρήσει πολύ κόκκινο χρώμα, ως ανάμνηση αγώνων ένδοξων, όχι σφυροδρέπανα και αηδίες, υπενθυμίζοντας τους τίμιους αγώνες των αριστερών, που οι κομμουνιστές πρόδωσαν δύο φορές, ακολουθώντας τις πολιτικές των πολιτικών προγόνων του ΣΥΡΙΖΑ, σε χρόνο που οι συνθήκες απαιτούσαν μία συμμαχία με άλλους στόχους.

  Και ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ είναι όλα τα παραπάνω, δηλαδή μία σάλτσα χωρίς συνοχή, με μπόλικες ασυναρτησίες και με ισχυρές δόσεις μισής αλήθειας.

  Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ό,τι γουστάρει. Μπορεί να είναι αναρχικός, μαρξιστής, αριστερός, ευρωλιγούρης και πατριώτης μαζί. Αναρχικώς σκεπτόμενος πατριώτης, αριστερών καταβολών.

  Υπό αυτή την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ριζικά διαφορετικό από τα άλλα, συνδυάζοντας όλα τα άλλα, αλλά κόντρα σε όλα τα άλλα. Κατά συνέπεια, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα ριζοσπαστικό, ρηξικέλευθο και Ρίμινι - Τορίνο Χ ημίχρονο 1 τελικό.

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γι αυτό εδώ τι έχεις να πεις;
  http://aristerovima.gr/blog.php?id=4385

  parabola

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν νομίζω ότι λέει κάτι καινούργιο ή συγκλονιστικό. Προφανώς, συμφωνώ ότι η πολιτική συμμόρφωσης στην αστική νομιμότητα είναι καταστροφική, αλλά δεν την θεωρώ "λάθος" εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο πρέπει να "διορθώσει". Αυτό θα προϋπέθετε την αναγνώριση δυνητικά αντισυστημικού ρόλου του, που δεν αποδέχομαι ότι υφίσταται.

   Από κει και πέρα, η συμφωνία επί μιας πολιτικής ανυπακοής και απείθειας δεν συνεπάγεται αυτόματα ουσιαστική συμφωνία. Αλλιώς ερμηνεύει το πρόταγμα αυτό ο κομμουνιστής, αλλιώς το εξωκοινοβούλιο κι αλλιώς ο αναρχικός. Τα αποτελέσματα τα είδαμε συχνά.

   Αυτά τα ζητήματα όμως δεν τίθενται γενικά και αφηρημένα αλλά πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις: αν κάποιος συμμετέχει ή δεν συμμετέχει σε μια απεργία, τι αιτήματα προτάσσει, πώς αντιμετωπίζει την αντίδραση, αν επικροτεί συγκεκριμένες ενέργειες ή όχι και με ποιο σκεπτικό, πώς αντιλαμβάνεται τον συσχετισμό δυνάμεων, τις δυνατότητες που δίνει ή τα όρια που θέτει στη δράση, τι αντιλαμβάνεται ως αποτελεσματική μέσα στα όρια της συγκυρίας παρέμβαση, τι είναι διατεθειμένος να επανεξετάσει και τι όχι, κλπ.

   Προφανώς, μας ενδιαφέρει μια αποτελεσματική τακτική, αλλά το τι αντιλαμβάνεται ο καθένας ως "αποτελεσματικό" εξαρτάται από τον τρόπο σκέψης του και από τις απώτερες στοχεύσεις του και τις εκτιμήσεις του για το πού οδεύει μια κατάσταση.

   Διαγραφή
 3. Θα έλεγες δηλαδή ότι η Χ.Α. είναι ριζοσπαστική δεξιά;
  Προφανώς και το "ριζοσπαστική" [radical] και το "άκρα" [extreme] δεν είναι σε καμία περίπτωση ταυτόσημοι προσδιορισμοί, παρά μονάχα σε επίπεδο σύγχησης. Το πρόβλημα είναι ότι το Συριζα επέλεξε να αυτοπροσδιορίζεται σαν ριζοσπαστική αριστερα το οποίο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, σε αντίθεση με το άκρα αριστερά που έχει σαφώς κάποιο νόημα με βάση τον εταιροπροσδιορισμό των αστικών κομμάτων. Κατά την γνώμη μου αν το Συριζα δεν θέλει να αποχωριστεί τον προσδιορισμό ''ριζοσπαστικός'' θα πρέπει να το κάνει ''ριζοσπαστικός σοσιαλισμός'' μιας και έτσι, υπονοώντας πως υπάρχει ένας σοσιαλισμός που μπορεί να μην είναι ριζοσπαστικός, δίνει ένα φόρο τιμής στο πασόκ που του αναλογεί.
  Ιάκωβος Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι σημαίνει λοιπόν "ριζοσπαστική" αριστερά, αν δεν σημαίνει "άκρα";

   Διαγραφή
  2. Υ.Γ.: Το μη δόκιμο του όρου "ριζοσπαστική δεξιά" στην Ελλάδα αφορά την ευρεία αποδοχή της ιδέας ότι η δεξιά είναι ενδογενώς συντηρητική.

   Στις ΗΠΑ, που έχει άλλη αντίληψη ως κοινωνία, σαφώς και χρησιμοποιείται ο όρος "ριζοσπαστική δεξιά" για την "άκρα δεξιά": http://en.wikipedia.org/wiki/Radical_right

   Διαγραφή