Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Was ist PASOK?: Τρία (συν ένα) άρθρα του Γιώργου Κυρίτση

"Ζήσε, καρδιά μου, το δικό σου παραμύθι"
Κυρίτσης Γ.|15.07.2013

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ της μόδας στο εξωτερικό το "re-enactment" (αναβίωση), όπου μαζεύονται διάφοροι, ντύνονται με στολές και όπλα συγκεκριμένων ιστορικών περιόδων και "παίζουν πόλεμο".

Είναι ένα σημείο όπου συναντώνται ιστοριοδίφες, εραστές των ρετρό στολών και οχημάτων, νοσταλγοί παρελθουσών καταστάσεων και περιόδων και "στρατόκαυλοι", ρομαντικοί, κολλημένοι και μανιακοί της λεπτομέρειας.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για κάτι που ούτε την Ιστορία ξαναγράφει, ούτε μεθερμηνεύει ή αναθεωρεί, απλώς δίνει χαρά και αντικείμενο στους φαν. Σαν λούνα παρκ...

Η μόδα αυτή υπάρχει και στην Ελλάδα, και μάλιστα στην Αριστερά, και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως σημείο συνάντησης όλης της υπαρκτής Αριστεράς, εκτός των συστημικών εκδοχών της, είχε και ένα τέτοιο σκέλος αναβίωσης - re-enactment.


Είδαμε και ακούσαμε στο Συνέδριο, στο βήμα και στους διαδρόμους, αρκετούς συντρόφους να φοράνε το δίκωχο του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, την τραγιάσκα του ισπανικού εμφυλίου και των μπολσεβίκων και να φαντασιώνουν ότι φτιάχνουμε ένα νέο μπολσεβίκικο κ.λπ. κόμμα, ο καθείς με τη φάση που του πήγαινε καλύτερα πολιτικοϊδεολογικά και συναισθηματικά, σε τελική ανάλυση ρομαντικά.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ρομαντισμών είναι ότι αφορούν τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό, πιο σοβαρό για τα καθ' ημάς, είναι ότι αφορούν ήττες του κινήματος. Ηρωικές ήττες, αλλά σε κάθε περίπτωση ήττες που οδήγησαν χιλιάδες κομμουνιστές στο χώμα, στη φυλακή ή στην εξορία.

Παρ' όλα αυτά θα μπορούσαμε να κάνουμε μια θεματική που να ασχολείται με αυτά και να γουστάρουμε. Μπορούμε να πηγαίνουμε και στον Γράμμο πορεία νυχτερινή ή να περικυκλώνουμε το Μουσείο της Ακρόπολης, το παλιό Σύνταγμα Χωροφυλακής στου Μακρυγιάννη.

Όμως οι ταξικοί αγώνες του 21ου αιώνα δεν κερδίζονται με την ιστορική παλινδρόμηση στο ηρωικό παρελθόν. Δεν θα πολεμήσουμε με τα λιανοτούφεκα στον Γράμμο. Αυτό θα ήταν ουρανόπεμπτο δώρο για τον αστισμό. Η ταξική σύγκρουση διεξάγεται ήδη στις πλατείες της Αθήνας, της Μαδρίτης, στη Βουλή, στα στέκια της αλληλεγγύης, στις μοτοπορείες, στα σόσιαλ μίντια, στις Σκουριές και στη ΒΙΟΜΕ. Θα μπορούσε κανείς να πει μάλιστα ότι όποιος σχεδιάζει να κερδίσει τις ήττες του παρελθόντος, θα έχει κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για να ηττηθεί στις μάχες του μέλλοντος.

Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις, αρκετές από τις οποίες, από κάποιον που δεν γνωρίζει την ειλικρινή ευαισθησία των αριστερών, θα μπορούσαν να θεωρηθούν γραφικές, δεν έδωσαν φυσικά τον τόνο στο Συνέδριο. Το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με το βλέμμα στο μέλλον και με όπλο την ενεργό συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στρατευμένων στην υπόθεση της κοινωνικής ανατροπής.


Απέναντι στον Τσίπρα δεν είναι ο Λένιν, είναι ο Σαμαράς
Κυρίτσης Γιώργος|15.07.2013

Μια πρώτη εσωτερική και μακροσκοπική ανάλυση των ποσοτικών αποτελεσμάτων του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να ανατρέψει μια μακρά παρανόηση. Αυτήν του "δεξιού" Συνασπισμού και του "αριστερού" υπόλοιπου ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα, τόσο στην εκλογή προέδρου όσο και στην Κεντρική Επιτροπή δείχνουν ότι ο συνολικός ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσες άκρες ανηγμένος ο ΣΥΝ: 70 - 30, 75 - 25, κάπου εκεί σταθερά είναι ο συσχετισμός πλειοψηφίας - μειοψηφίας και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα για το κατά πόσο είναι "αριστερή" ή "δεξιά" η πλειοψηφία άρα και το κόμμα, υπάρχει ένα θέμα, καθώς αρκετοί σύντροφοι που διακατέχονται από χαμηλή ιδεολογική και πολιτική αυτοεκτίμηση έχουν παραχωρήσει το "αριστερόμετρο" στο συμβιβασμένο και συστημικό σημερινό ΚΚΕ ή ακόμα και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (lol). Ίσως δεν καταλαβαίνουν οι σύντροφοι ότι αυτά που μας λέγαν οι καπεταναίοι και ακούγονταν ψαρωτικά, όταν τα λένε οι άκαπνοι είναι για γέλια...

Πρόκειται για την αντίληψη του αντεστραμμένου ειδώλου ή κατά το κοινώς λεγόμενο αν είμαστε αριστερά μπαίνοντας ή αριστερά βγαίνοντας. Αριστερά μπαίνοντας είναι η εσωστρεφής Αριστερά, η περίκλειστη, η πούρα, η ελιτίστικη, η προσκολλημένη στους τύπους, στον καθωσπρεπισμό και στην φαντασιακή πρωτοπορία. Αριστερά βγαίνοντας, είναι η εξωστρεφής μαχόμενη αριστερά που μπαίνει στις φάσεις, δεν φοβάται να έρθει σε επαφή με το λαό, να δώσει τις καθημερινές μάχες, να αναθεωρήσει, να ξανααναθεωρήσει, να δοκιμάσει, να ματώσει, να επιμολυνθεί, η αριστερά που θέλει τον κόσμο και τον θέλει τώρα και όχι κάποτε.

Πέρα από κάθε αμφιβολία ο ΣΥΡΙΖΑ "δεξιός" και "αριστερός" είναι ότι πιο ριζοσπαστικό έχει εμφανιστεί στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία και συνιστά λόγω συγκυρίας τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το κεφάλαιο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όλοι θυμόμαστε τί έγινε πέρυσι ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις όταν με μια φωνή οι ελληνικές και ευρωπαϊκές ελίτ απειλούσαν τους ψηφοφόρους ώστε να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει γίνει σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τις υποτελείς τάξεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιτύχει να καταστεί πρωτοδεύτερο κόμμα και να διεκδικεί την εξουσία χωρίς να έχει κάνει ούτε βήμα πίσω σε θέματα αρχής: Δεκέμβρης 2008, μεταναστευτικό, υπεράσπιση δημόσιου χαρακτήρα των βασικών αγαθών και υπηρεσιών, υπεράσπιση δικαιωμάτων "αναρχικών κατηγορουμένων για τρομοκρατία" και ούτω καθ εξής. Και με το σύνολο των μίντια απέναντι, να διαμεσολαβούν on line με την μονταζιέρα του Μαξίμου κάθε λέξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και στο θέμα της μερικής ή ολικής διαγραφής του χρέους, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο προωθημένη από τη θέση του ΑΚΕΛ φερ ειπείν που συζητά το νόμισμα αλλά αναδέχεται το σύνολο του χρέους.

Τα ταυτοτικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο τρόπος συγκρότησης του και οι εσωτερικοί συσχετισμοί αλλά η καθημερινή του δράση, οι μικρές και μεγάλες μάχες των ανθρώπων του που συνεχίζουν - δεν πιθηκίζουν- την αγωνιστική παράδοση της Αριστεράς που αισθάνονται το κόκκινο νήμα που μας συνδέει από τον Σπάρτακο, μέχρι τον Τόμας Μύντσερ, από τον Ζαπάτα μέχρι στους Σπαρτακιστές, από τον Λένιν μέχρι τον Λαμπράκη από τον Άρη μέχρι την Αντζελόνι και τον Τσικουρή.

Σήμερα είναι η σειρά μας, δεν πάμε πάσο, δεν λέμε ντούκου. Τα βλέπουμε. Σήμερα είμαστε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι στον Τσίπρα δεν είναι ο Λένιν, είναι ο Σαμαράς. Τόσο απλά.

Από την δημοσιογραφία του Γιώργου Κυρίτση στην "Athens Voice":


Συγκλονισμένη είναι η αμερικανική κοινή γνώμη από την αποκάλυψη ότι ο αρχηγός της CIA είχε δύο παράλληλες εξωσυζυγικές σχέσεις. Ο στρατηγός Πετρέους, γνωστός ανά την υφήλιο για τα μπροστινά του δόντια τα οποία πετάνε προς 7 διαφορετικές κατευθύνσεις, διατηρούσε σχέση με τη γνωστή δημοσιογράφο Σίρι Αλκίλερ, αλλά και με το στέλεχος δημοσίων σχέσεων Ντέσπερντ Χάουζγουιφ, σκάνδαλο που ήρθε στο φως όταν η μία αναφέρθηκε με απαξιωτικές εκφράσεις για το πεκινουά της άλλης.

Σύμφωνα με την υπόθεση, η οποία διερευνάται από ειδική υποεπιτροπή του Κογκρέσου που δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί, για χατήρι των δύο αυτών γυναικών ο Πετρέους διοργάνωνε γκλάμουρους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, αγόραζε πανάκριβα δώρα, όπως το βάρους 4 κιλών κεφάλι του Μουαμάρ Καντάφι, και έστηνε πάρτι οργίων σε παράνομα στρατόπεδα κράτησης. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές το Πετρέουσγκέιτ επιτάχυνε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς δημοσιοποιήθηκε βιαστικά, δεν υπήρχε άλλος πρόχειρος στόχος και βομβαρδίστηκε η Γάζα. Ο στρατηγός Πετρέους παραιτήθηκε και συγγράφει ήδη την αυτοβιογραφία του με προσωρινό τίτλο «Πώς έγινα διευθυντής της CIA χωρίς να μπορώ να κρύψω ουτε μια γκομενοδουλειά».

Το σκάνδαλο Πετρέους απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου το πετρέους θέρμανσης έχει φτάσει στα 1.40 ευρώ το λίτρο, ενώ όπου εμφανίζονται οι κυβερνητικοί βουλευτές τούς παίρνει ο κόσμος με τους πετρέους.

33 σχόλια:

 1. Καλημέρα, δεν θα μπω στην ουσία του θέματος, αν υπάρχει, αλλά δεν καταλαβαίνω τι κόλλημα έχεις με το χιούμορ. Το τελευταίο κομμάτι που ανέβασες και που υποτίθεται ότι το βάζεις σαν δείγμα έσχατου ξεπεσμού είναι, ξέρεις, χιουμοριστικό, κρίνεται με άλλα μέτρα. Και είναι και πολύ καλό κομμάτι, μάλιστα την τελευταία παράγραφο θα την υπέγραφε ευχαρίστως ο Μποστ:
  "Το σκάνδαλο Πετρέους απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου το πετρέους θέρμανσης έχει φτάσει στα 1.40 ευρώ το λίτρο, ενώ όπου εμφανίζονται οι κυβερνητικοί βουλευτές τούς παίρνει ο κόσμος με τους πετρέους". Έξοχο!

  Το χιούμορ δεν είναι ασύμβατο με την ιδιότητα του κομμουνιστή ούτε είναι εξοβελιστέο από τον κομμουνιστικό τύπο. Στα δύσκολα χρόνια του 1946-47 ο Ρίζος της Δευτέρας είχε χιουμοριστική σελίδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κύριε Σαραντάκο,

   Σταματήστε επιτέλους να εκτίθεστε για χάρη του βόθρου της Αυγής με αυτό τον αστείο συνδυασμό επιλεκτικής τυφλότητας και φιλολογίστικης ψειρολογίας. Δεν το καταλαβαίνετε ότι είναι γελοίο αυτό το πράγμα; Σε λίγο θα φανταστείτε τον Μποστ αρθρογράφο στην Athens Voice και την Αυγή εφημερίδα του enfant gâté του πνεύματος.

   Διαγραφή
  2. Πάμε πάλι από την αρχή.
   Δεν με ενδιαφέρει να υπερασπιστώ τον Κυρίτση ή την Αυγή, ούτε τον Σύριζα, άλλωστε τόσες μέρες που διυλίζατε τα πεπραγμένα του συνεδρίου δεν σχολίασα.
   Μου έκανε όμως φοβερή εντύπωση ότι, όταν θέλησες να δείξεις πόσο χαμηλά έχει πέσει ο Κυρίτσης δεν έβαλες ένα πολιτικό του άρθρο, αλλά ένα χιουμοριστικό του. Και αυτό, σε συνδυασμό με παλιότερες παραθέσεις σου, με κάνει να υποψιάζομαι ότι έχεις κόλλημα με το χιούμορ.

   Ο Μποστ δεν συνεργαζόταν μόνο με αριστερά έντυπα, μεγάλο μέρος της καριέρας του το πέρασε σε αστικά έντυπα, ακόμα και σε δεξιά.

   Διαγραφή
  3. Αδυνατώ να υπερασπιστώ την αίσθηση του χιούμορ μου καθώς κανένας άνθρωπος με στοιχειώδη αίσθηση του χιούμορ δεν θα επιχειρούσε ποτέ να αποδείξει ότι έχει αίσθηση του χιούμορ. Αυτό ίσως να είναι η μοναδική αντικειμενική διάσταση σε ό,τι αφορά αυτή την αίσθηση, που κατά τα άλλα είναι τόσο υποκειμενική όσο και η ικανότητα να διακρίνει κανείς ανάμεσα στον Coltrane και τον Kenny Loggins.

   Διαγραφή
  4. Ότι είναι υποκειμενική, συμφωνούμε. Αυτούς τους μαρξιστές φιλοσόφους που αναφέρεις δεν τους έχω διαβάσει.

   Διαγραφή
  5. Άγαρμπες προσπάθειες νομίζω. Πολύ άγαρμπες.

   Διαγραφή
  6. Κυριε Σαραντακο, οταν αυτο το χιουμορακι γ' εθνικης χρησιμοποιειται με σκοπο να ειπωθουν οι πιο αποπροσανατολιστικες ανοησιες, δεν θα το χειροκροτησουμε κι ολας. Θα του φερθουμε οπως του αξιζει. Και ημασταν και πολυ ευγενικοι που δεν σχολιασαμε ακομα τη φωτογραφια "ειμαι τοσο διανοουμενος, αλλα και τοσο αλανι ταυτοχρονα" του νεοσυριζαιου κυριτση. Ok, μολις το εκανα.

   Πετρελεος δηλαδη.

   sniper

   Διαγραφή
  7. "Το χιούμορ δεν είναι ασύμβατο με την ιδιότητα του κομμουνιστή ούτε είναι εξοβελιστέο από τον κομμουνιστικό τύπο. Στα δύσκολα χρόνια του 1946-47 ο Ρίζος της Δευτέρας είχε χιουμοριστική σελίδα."

   ε, ναι διότι το πρόβλημα εδώ είναι το χιούμορ έτσι γενικά και αόριστα. Αυτό συζητάμε όλοι εδώ: για τη σχέση του χιούμορ με την ιδιότητα του κομμουνιστή. Ευτυχώς που ξεκαθαρίστηκε το θέμα, δηλαδής...

   Διαγραφή
  8. "...Δεν με ενδιαφέρει να υπερασπιστώ τον Κυρίτση ή την Αυγή, ούτε τον Σύριζα, άλλωστε τόσες μέρες που διυλίζατε τα πεπραγμένα του συνεδρίου δεν σχολίασα..."
   Διυλίζαμε? Μήπως φέραμε και μεγεθυντικούς φακούς? Τίποτα μικροσκόπια ίσως? Λοιπόν βάλε το a las barricadas στο ράδιο και ξεκίνα να ψάχνεις τη νέα κομεπ για ορθογραφικά. Στους ελέφαντες και στις αρκούδες που περνάνε από δίπλα σου μην δίνεις σημασία. Στη δουλειά σου εσύ.
   Να ξέρεις ο Αντώνης είναι πολύ καλός άνθρωπος. Προσπαθεί να σε προστατέψει με κάθε τρόπο αλλά εσύ εκεί. Επιμένεις να μας θεωρείς ηλίθιους...

   Διαγραφή
  9. Χιούμορ [κατά Μπαμπινιώτη] : η σύλληψη των πραγμάτων και της ζωής από την αστεία και κωμική πλευρά τους, (…) με έξυπνο, πνευματώδη τρόπο.

   Σαραντάκος: «Το τελευταίο κομμάτι που ανέβασες και που υποτίθεται ότι το βάζεις σαν δείγμα έσχατου ξεπεσμού είναι, ξέρεις, χιουμοριστικό, κρίνεται με άλλα μέτρα. Και είναι και πολύ καλό κομμάτι, μάλιστα την τελευταία παράγραφο θα την υπέγραφε ευχαρίστως ο Μποστ»

   Σαραντάκος ξανά μην γίνει κανα μπέρδεμα και τον παρεξηγήσουμε τι πιστεύει : «Είπα απλώς ότι δεν θεωρώ δείγμα κακής δημοσιογραφίας το χιουμοριστικό άρθρο, που ειλικρινά το βρίσκω καλογραμμένο και την τελευταία παράγραφο έξοχη.»

   Εντωμεταξύ όποιος γελάσει με το πνεύμα και την σπιρτάδα του κειμένου που έχει τίτλο Σοκ και πέος, πέρα από το Σαραντάκο, εγώ θα του κάνω δώρο τα άπαντα του Στάλιν-πρόσφατα έμαθα πόσο κοστίζουν, το παραθέτω ξανά:
   «Συγκλονισμένη είναι η αμερικανική κοινή γνώμη από την αποκάλυψη ότι ο αρχηγός της CIA είχε δύο παράλληλες εξωσυζυγικές σχέσεις. Ο στρατηγός Πετρέους, γνωστός ανά την υφήλιο για τα μπροστινά του δόντια τα οποία πετάνε προς 7 διαφορετικές κατευθύνσεις, διατηρούσε σχέση με τη γνωστή δημοσιογράφο Σίρι Αλκίλερ, αλλά και με το στέλεχος δημοσίων σχέσεων Ντέσπερντ Χάουζγουιφ, σκάνδαλο που ήρθε στο φως όταν η μία αναφέρθηκε με απαξιωτικές εκφράσεις για το πεκινουά της άλλης.

   Σύμφωνα με την υπόθεση, η οποία διερευνάται από ειδική υποεπιτροπή του Κογκρέσου που δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί, για χατήρι των δύο αυτών γυναικών ο Πετρέους διοργάνωνε γκλάμουρους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, αγόραζε πανάκριβα δώρα, όπως το βάρους 4 κιλών κεφάλι του Μουαμάρ Καντάφι, και έστηνε πάρτι οργίων σε παράνομα στρατόπεδα κράτησης. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές το Πετρέουσγκέιτ επιτάχυνε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς δημοσιοποιήθηκε βιαστικά, δεν υπήρχε άλλος πρόχειρος στόχος και βομβαρδίστηκε η Γάζα. Ο στρατηγός Πετρέους παραιτήθηκε και συγγράφει ήδη την αυτοβιογραφία του με προσωρινό τίτλο «Πώς έγινα διευθυντής της CIA χωρίς να μπορώ να κρύψω ουτε μια γκομενοδουλειά».

   Το σκάνδαλο Πετρέους απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου το πετρέους θέρμανσης έχει φτάσει στα 1.40 ευρώ το λίτρο, ενώ όπου εμφανίζονται οι κυβερνητικοί βουλευτές τούς παίρνει ο κόσμος με τους πετρέους.»

   Διαγραφή
  10. Και πάμε να δούμε τα πιο ωραία κομμάτια (σε σημείο που να πιάνεις την κοιλιά σου απ’ τα γέλια δηλαδή ή απ' τα κλάματα, εξαρτάται πόσο εξαθλιωμένος είσαι) των 2 «πολιτικών» άρθρων, που δεν τολμάς να πιάσεις Αντώνη:

   1ο άρθρο
   «Η ταξική σύγκρουση διεξάγεται ήδη στις πλατείες της Αθήνας, της Μαδρίτης, στη Βουλή, στα στέκια της αλληλεγγύης, στις μοτοπορείες, στα σόσιαλ μίντια, στις Σκουριές και στη ΒΙΟΜΕ.
   (…)
   Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις, αρκετές από τις οποίες, από κάποιον που δεν γνωρίζει την ειλικρινή ευαισθησία των αριστερών, θα μπορούσαν να θεωρηθούν γραφικές, δεν έδωσαν φυσικά τον τόνο στο Συνέδριο. Το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με το βλέμμα στο μέλλον και με όπλο την ενεργό συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στρατευμένων στην υπόθεση της κοινωνικής ανατροπής.»


   2ο άρθρο
   «(…) αρκετοί σύντροφοι που διακατέχονται από χαμηλή ιδεολογική και πολιτική αυτοεκτίμηση έχουν παραχωρήσει το "αριστερόμετρο" στο συμβιβασμένο και συστημικό σημερινό ΚΚΕ ή ακόμα και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (lol). Ίσως δεν καταλαβαίνουν οι σύντροφοι ότι αυτά που μας λέγαν οι καπεταναίοι και ακούγονταν ψαρωτικά, όταν τα λένε οι άκαπνοι είναι για γέλια...
   (…)
   Αριστερά μπαίνοντας είναι η εσωστρεφής Αριστερά, η περίκλειστη, η πούρα, η ελιτίστικη, η προσκολλημένη στους τύπους, στον καθωσπρεπισμό και στην φαντασιακή πρωτοπορία.
   Αριστερά βγαίνοντας, είναι η εξωστρεφής μαχόμενη αριστερά που μπαίνει στις φάσεις, δεν φοβάται να έρθει σε επαφή με το λαό, να δώσει τις καθημερινές μάχες, να αναθεωρήσει, να ξανααναθεωρήσει, να δοκιμάσει, να ματώσει, να επιμολυνθεί, η αριστερά που θέλει τον κόσμο και τον θέλει τώρα και όχι κάποτε.
   Πέρα από κάθε αμφιβολία ο ΣΥΡΙΖΑ "δεξιός" και "αριστερός" είναι ότι πιο ριζοσπαστικό έχει εμφανιστεί στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία και συνιστά λόγω συγκυρίας τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το κεφάλαιο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

   (…) οι μικρές και μεγάλες μάχες των ανθρώπων του που συνεχίζουν - δεν πιθηκίζουν- την αγωνιστική παράδοση της Αριστεράς που αισθάνονται το κόκκινο νήμα που μας συνδέει από τον Σπάρτακο, μέχρι τον Τόμας Μύντσερ, από τον Ζαπάτα μέχρι στους Σπαρτακιστές, από τον Λένιν μέχρι τον Λαμπράκη από τον Άρη μέχρι την Αντζελόνι και τον Τσικουρή.

   Σήμερα είναι η σειρά μας, δεν πάμε πάσο, δεν λέμε ντούκου. Τα βλέπουμε. Σήμερα είμαστε εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι στον Τσίπρα δεν είναι ο Λένιν, είναι ο Σαμαράς. Τόσο απλά.»


   Εδώ σε θέλω Αντώνη, μπορείς να τα βγάλεις πέρα με τέτοιας υποστάθμης, όπως είπες κι εσύ, «πολιτική» ανάλυση?

   Ή προσπαθείς πολύ εύκολα, άκοπα και τεμπέλικα (όπως το συνηθίζεις άλλωστε πολύ συχνά) και με unfair play (όπως το συνηθίζουν οι πιθηκίζοντες, χωρίς χιούμορ και με χαμηλή αυτοεκτίμηση κομμουνιστές) να αποδομήσεις την σοβαρότητα του Κυρίτση με ένα «χιουμοριστικό» αρθράκι, το οποίο και τυγχάνει να περιγράφει την πραγματικότητα με τόσο θλιβερό τρόπο.

   Διαγραφή
 2. Αμάν, τα πιάσαμε όλα τα λεφτά μας!

  "Το χιούμορ δεν είναι ασύμβατο με την ιδιότητα του κομμουνιστή ούτε είναι εξοβελιστέο από τον κομμουνιστικό τύπο. Στα δύσκολα χρόνια του 1946-47 ο Ρίζος της Δευτέρας είχε χιουμοριστική σελίδα." ή ο "κύριος" Νίκος Σαραντάκος στο ρόλο του "κομμουνιστή" κι η "Athens Voice", λάθος η "Αυγή" ήθελα να πω, στο ρόλο του "Ριζοσπάστη"…

  Κάτι και κάποιον μου θυμίζει τούτο, κάποιον που ’γραφε το πώς επαναλαμβάνεται η ιστορία…

  Βρε, τι πάθαμε καλοκαιριάτικα…

  Αποψιλωμένος και ψυλλιασμένος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ...ο "κύριος" Νίκος Σαραντάκος στο ρόλο του "κομμουνιστή" κι η "Athens Voice", λάθος η "Αυγή" ήθελα να πω, στο ρόλο του "Ριζοσπάστη"...

   Άμα έχεις χιούμορ, όλα γίνονται. Κι ο Αντρέας απ' το τάφο σηκώνεται.
   gdmn1973

   Διαγραφή
 3. "Το χιούμορ δεν είναι ασύμβατο με την ιδιότητα του κομμουνιστή"
  "δεν καταλαβαίνω τι κόλλημα έχεις με το χιούμορ"

  το σάιτ αυτό βρίθει χιουμοριστικών αναρτήσεων.
  μάλιστα έχω την αίσθηση ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, η ίδια η ενασχόληση του σάιτ με τον συριζα αποτελεί ένδειξη χιούμορ.

  πίκατσου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ""Το σκάνδαλο Πετρέους απασχολεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου το πετρέους θέρμανσης έχει φτάσει στα 1.40 ευρώ το λίτρο, ενώ όπου εμφανίζονται οι κυβερνητικοί βουλευτές τούς παίρνει ο κόσμος με τους πετρέους". Έξοχο!"
  Έξοχο;;; Το είχα γράψει και κάπου αλλού παλιότερα, δυστυχώς είναι τραγική υπόθεση το τι περνάει ως "έξυπνο" και ως "χιούμορ" το τελευταίο καιρό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ναι εχουμε κανει την καθε μπουρδα που γραφει ο καθε κουλτουριαρης, χιουμορ ή ψαγμενο (ουαου) κειμενο.
  κουλτουρα να φυγουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα δύο πρώτα άρθρα του Κυρίτση είναι πολιτικότατα. Πολιτικότατη είναι κι η τοποθέτησή του για το "συστημικό κκε". Και αν είχες οποιαδήποτε όρεξη Νίκο να συμμετέχεις με στοιχειώδη σοβαρότητα στην κουβέντα θα σχολιάζες κάτι απ'όλα αυτά, δεν θα μας έλεγες ότι δεν θέλεις να υπερασπιστείς κανέναν (θεωρώντας ότι μιλάς σε χαζούς) και ότι αυτό αποδεικνύεται μάλιστα και από την σιωπή σου όταν "διυλίζαμε τον κώνωπα για το συνέδριο" (την στιγμή που η ενασχόληση ήταν κυρίως χιουμοριστική και είχε να κάνει με τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν εκεί -- πχ χθες είχαμε κι άλλη κωλοτούμπα από τον Πιλαφ που πλέον ανακαλύπτει ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση). Αλλά δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά, κι είναι κι ο λόγος άλλωστε που πολλοί σχολιαστές σε έχουν στην μπούκα. Θυμόμαστε πχ όλοι τα γραφόμενα για τον ξένο Γκοσβάιλερ (σε ένα άρθρο που ούτε καν διάβασες), τις "απρόσεκτες" διατυπώσεις την Αλέκας για τον Λαμπράκη (και σιωπή για το κόμμα σου), τις εκτιμήσεις σου για την ποιότητα της Αυγής, την περίπτωση Σακκά και τα όσα δεν μας είπες για την ουσία της υπόθεσης και το πώς συνδέεται αυτή με την στάση του κόμματός σου απέναντι στον αναρχικό χώρο κα.

  Και μιας και πιάσαμε το ζήτημα του πασοκισμού, δείτε το σημερινό διαμάντι που αναδημοσιεύει το left.gr από τους FT:

  http://left.gr/news/financial-times-o-gios-apolyei-ta-roysfetia-toy-mpampa

  Πρέπει να είσαι και πολύ ανανδρανιστάκης για να βγάλεις το συμπέρασμα ότι οι FT "χτυπάνε την κυβέρνηση για τις απολύσεις" από ένα τέτοιο άρθρο.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ και την εκδοτική πολιτική LR κάποιες διευκρινήσεις.

   Δεν δημοσίευσα εδώ ΟΥΤΕ ΜΙΑ "εσωκομματική κριτική" ή κριτικές του είδους Δελαστίκ, κλπ.

   Ο λόγος; Δημιουργούν περισσότερες συγχύσεις και παραπλανήσεις από όσες ξεδιαλύνουν. Και έχουν το συμφέρον να το κάνουν.

   Επίσης δεν δημοσίευσα καν το άρθρο 902/Ρίζου εδώ:http://www.902.gr/eidisi/politiki/22281/synedrio-syriza-i-pleiopsifia-ta-pire-ola-i-meiopsifia-kataggellei-theoys-kai

   Ο λόγος;

   Είναι υπερβολικά σοβαρό για τον καρνάβαλο που εξελίχθηκε στο στάδιο Τάε Κβο Ντο. Πραγματικά μου κάνει εντύπωση ορισμένες φορές η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται αυτό το γελοίο κόμμα από τον Ρίζο, ιδιαίτερα όταν έχουν προηγηθεί όσα προηγήθηκαν στο 190 συνέδριο. Εγώ δεν θα είχα τη διάθεση. Όπως και να χει, αξίζει η σύγκριση με την κουτσομπολίστικη κακεντρέχεια της Αυγής και των συν αυτή για το 19ο.

   Για ζητήματα που εγώ κρίνω σοβαρά, όπως η συνέντευξη Τσίπρα για την Εθνική Άμυνα στο On Alert, και άλλες παρόμοιες ομιλίες και συνεντεύξεις, αναδημοσιεύω πάντα το πρωτότυπο χωρίς κανένα σχόλιο και μόνο με χρήση bold για τα σημεία που θεωρώ ότι αξίζουν προσοχής.

   Διαγραφή
  2. Χώρια το ότι πλέον οι συριζαίοι μπορούν να λένε ότι το άρθρο του 902 είναι εκτός πραγματικότητας, μιας και δεν πέρασαν ούτε δυο μέρες από όσα καταγράφονται εκεί (και ειπώθηκαν τότε) και έχουμε τα παρακάτω:

   http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12723:dhlwsh-aristerhs-platformas&catid=83:aristera&Itemid=200

   http://mao.gr/kommountasi/

   Δείτε και τα σχόλια στην ίσκρα να πάρετε μια γεύση.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  3. Να με συμπαθάτε για την εξαφάνιση, αλλά έχουμε προβλήματα σύνδεσης και άλλα.
   Ijon, απαντάω σε σένα που είσαι ευπρεπής και όχι θρασύδειλος. Καμιά αντίρρηση πως τα άλλα άρθρα του Κυρίτση είναι πολιτικότατα, ας απαντήσει σε αυτά ο Αντώνης και ας τα κατατροπώσει. Είπα απλώς ότι δεν θεωρώ δείγμα κακής δημοσιογραφίας το χιουμοριστικό άρθρο, που ειλικρινά το βρίσκω καλογραμμένο και την τελευταία παράγραφο έξοχη. Προφανώς και σ' αυτό η ομήγυρη διαφωνεί, δεν πειράζει. Τα πολιτικά που συζητάτε, δεν με ενδιαφέρουν και πολύ. Για τον Παλαμά ήθελα κάτι να γράψω (και τον Ζαχαριάδη, ενδεχομένως), αλλά εδώ στις εξοχές δυσκολεύομαι -άλλη φορά.

   Διαγραφή
  4. Πάλι με νικήσατε κύριε Σαραντάκο. Αδυνατώ να κατατροπώσω άρθρα της υποστάθμης του κυρίου Κυρίτση. Με είδατε ποτέ να κατατροπώνω τον Θέμο Αναστασιάδη, τον Λοβέρδο, τον Πάγκαλο, τον Μουρούτη επί των επιχειρημάτων τους άλλωστε;

   Διαγραφή
  5. Και "απρέπεια" και "θρασυδειλία" και "ομύγηρη"...
   Όλα αυτά για κάποιον με πολιτική "κριτική" επιπέδου Πέτρου Κωστόπουλου,Θ.Αναστασιάδη και λοιπών "διανοουμένων" και γραφή Νίτρο/Κλικ/Lifo/Athens Voice, αρα η κυρίαρχη ιδεολογία και στάση ζωής σε χυδαία,λαϊφστάιλ, εκδοχή. Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε.

   Διαγραφή
  6. "Τα πολιτικά που συζητάτε, δεν με ενδιαφέρουν και πολύ."

   Ε, τότε "κύριε" Ν. Σ. γιατί δεν κάνεις αυτό που σου σύστησε ένας αναγνώστης: http://leninreloaded.blogspot.com/2013/06/blog-post_863.html?showComment=1372190804773#c2289963112276295100 ;

   Αποψιλωμένος και ψυλλιασμένος

   Διαγραφή
  7. Τα όσα γράφει ο Κυρίτσης στα άρθρα του έχουν απαντηθεί πολλές φορές, και από τον Αντώνη και από την ίδια την πραγματικότητα. Δεν φταίει κανείς για το ότι έχετε ξεμείνει από δήθεν "επιχειρήματα", ούτε φταίει το κκε που οι διάφοροι δημοσιολόγοι της Αυγής δεν κάνουν ούτε για αθλητική εφημερίδα (και εδώ εννοώ πανούτσους κτλ, γιατί υπάρχουν και -- ελάχιστες -- εξαιρέσεις αθλητικογράφων που ασχολούνται σοβαρά με το θέμα).

   Από κει και πέρα δεν βγάζω κανένα νόημα. Δεν σε ενδιαφέρουν οι πολιτικές συζητήσεις που γίνονται αλλά τότε γιατί μπαίνεις για να πετάξεις το άλφα ή βήτα πυροτέχνημα χωρίς ειρμό και χωρίς διάθεση για εξηγήσεις; Και για ποιόν λόγο είναι κάποιος θρασύδειλος αν αντιδράσει σε αυτή σου την συμπεριφορά; Ο σεβασμός απέναντι στον συνομιλητή σου δεν καθορίζεται από την όποια "ευπρέπεια" του λόγου, αλλά από την ουσία της συζήτησης. Αν η "ευπρέπεια" ήταν το μόνο κριτήριο, τότε ο Μαρξ και ο Λένιν δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τραμπούκοι της κακιάς ώρας.

   Και μ'αυτά τέλος κι από μένα σε αυτό το θέμα, γιατί δεν βλέπω να οδηγεί πουθενά.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  8. Άρχισες να χάνεις την ψυχραιμία σου Σαραντάκο και σήκωσες τη μύτη για να κοιτάξεις αφ' υψηλού τη σταλινική, οπισθοδρομική και θρασύδειλη ομήγυρη; Δεν πειράζει παλικάρι μου. Ξύδη και χολή όπως είχε πει κάποιος, που δεν θα συζητούσες πολιτικά μαζί του, για κάποιους σαν και του λόγου σου.

   Διαγραφή
  9. Αναρωτιέμαι τι είδους ανάγκη οδηγεί τον κ. Σαραντάκο στο να υπερασπίζεται το χιούμορ ενός κειμένου με πάρτι οργίων σε παράνομα στρατόπεδα κράτησης, κομμένα κεφάλια και το λεπταίσθητο, ευρηματικό τίτλο "Σοκ και πέος".

   Δε με αφορούν τα κίνητρα κανενός, το ξέρω, αλλά ειλικρινά αναρωτιέμαι.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  10. gdmn1973: «Δε με αφορούν τα κίνητρα κανενός, το ξέρω, αλλά ειλικρινά αναρωτιέμαι.»

   Φαίνεται ότι η πετριά με τη γλώσσα προκαλεί ανήκεστο εγκεφαλική βλάβη στην πολιτική αντίληψη των πραγμάτων.

   Και το εννοώ αυτό που λέω, δεν είναι ούτε χιούμορ, ούτε επίθεση εναντίον του, είναι απλό συμπέρασμα από τα γεγονότα.

   Γιατί δεν υπάρχει άλλη εξήγηση γιατί έρχεται σ’ αυτό το blog (και όχι μόνο) και εντοπίζει μ@λ@κίες και στηρίζει καταφανείς γελοιότητες και μάλιστα χωρίς να θέλει να υπερασπιστεί και κανέναν (Αυγή, Σύριζα), ενώ «τα πολιτικά που συζητά[μ]ε, δεν [τον] ενδιαφέρουν και πολύ».

   Διαγραφή
 7. " Απέναντι στον Τσίπρα δεν είναι ο Λένιν, είναι ο Σαμαράς
  Κυρίτσης Γιώργος|15.07.2013"

  Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
  ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=5/7/2013&id=14668&columnId=161 )

  (..) Οι απαραίτητες συναινέσεις...

  «Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι» λέει ο λαός και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σιγά σιγά προετοιμάζει το έδαφος των «απαραίτητων συναινέσεων» για την άσκηση της αστικής διαχείρισης.

  Χτες, ο βουλευτής του Π. Τατσόπουλος δήλωσε στο ρ/σ «Βήμα» ότι «για μένα δε θα ήταν ταμπού των ταμπού να συνεργαστώ με ένα κομμάτι πατριωτών της ΝΔ, δε θα ήταν ταμπού να συνεργαστώ με ένα κομμάτι της σοσιαλδημοκρατίας που εκφράζεται μέσα απ' το ΠΑΣΟΚ»...

  Για να καταλαβαινόμαστε, αναφέρεται σε τμήμα των κομμάτων που οδήγησαν το λαό στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και που ενδεχομένως αύριο στο πλαίσιο των αντιθέσεων στο εσωτερικό της αστικής τάξης που αντανακλώνται στα κόμματά της και στο υπό αναμόρφωση πολιτικό σκηνικό, μείνουν ανέστια...

  Εξάλλου, στην πατριωτική δεξιά ομνύει και ο Αλ. Τσίπρας, αν και ο Π. Τατσόπουλος πιο καθαρά υποδεικνύει στο στελεχικό δυναμικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

  Την ίδια ώρα ο Π. Σκουρλέτης («ΣΚΑΪ») ερωτάται πώς θα προωθήσουν τις αλλαγές που προτείνουν στο πολιτικό σύστημα αφού απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση που με τη σειρά της απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους στη Βουλή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαθέτει ακόμα κι αν έρθει πρώτο κόμμα. Και απαντά: «Οπως προβλέπεται. Δεν πάμε να υπερβούμε τα προβλεπόμενα. Αυτό βέβαια σημαίνει ευρύτερες συναινέσεις».

  Αναμενόμενο, ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προσφέρει στέγη σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ που αναζήτησε αλλού την τύχη του. Αντιλαμβάνεται ότι για να κυβερνήσει πρέπει να στεγάσει κι άλλους, να τείνει χείρα φιλίας σε πολλούς. Κι εδώ υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι, άλλωστε ταμπέλα μόνο θα αλλάξουν και όχι περιεχόμενο. Αυτό που κάνουν ως σήμερα θα συνεχίσουν να κάνουν, να εκπροσωπούν και να εκφράζουν την αστική τάξη και τα συμφέροντά της κόντρα στα συμφέροντα του λαού. (..)Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "συστημικό σημερινό ΚΚΕ"

  VIDEO ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/03/blog-post_7721.html )
  Το "συστημικό" ΚΚΕ.

  VIDEO ( http://www.youtube.com/watch?v=vvHlTb7vmp4 )
  Απεργία Ναυτεργατών και ΠΑΜΕ το 2002. Με λίγη από "συνεννόηση" μέσω σπασμένων κεφαλιών από το κράτος της αστικής τάξης.

  ( http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100015_17/04/2013_517735 )
  (..)Η κ. Παπαρήγα

  Η κ. Αλέκα Παπαρήγα εκπροσωπεί απόψεις και ιδέες οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της αστικής δημοκρατίας. Ως αρχηγός του ΚΚΕ καθιέρωσε πρακτικές διαμαρτυρίας που έκαναν ζημιά στη χώρα και τις αναπτυξιακές της προοπτικές(..)

  VIDEO ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/farc-19.html )
  Χαιρετισμός των αντάρτικων δυνάμεων του FARC (Κολομβία) στο "συστημικό" ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο.

  VIDEO ( http://redflyplanet.blogspot.com/2010/04/mega.html )
  2012. Ο Μητσοτάκης πάλι στο MEGA και ξανά κατά του ΚΚΕ. Παρέμβαση Μαίλη

  Aπό το 1:15 και μετά.

  Aπάντηση: "..Δεν μπορεί το 7-8% να επιβάλλεται στην μεγάλη πλειοψηφία..."
  Δημοσιογράφος: " Λέει ο Συριζα δημοψήφισμα. Λέει το ΚΚΕ ανυπακοή "
  Aπάντηση: "..Δημοψήφισμα ας το λέει ο Σύριζα.
  Είναι μία παραπάνω ανοησία. Η ανυπακοή είναι το πρόβλημα.
  Ανυπακοή στην δημοκρατία δεν υπάρχει. Ανυπακοή σημαίνει επανάσταση..".Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Έχει δίκιο ο κ. Σαραντάκος βρε Αντώνη, καθόλου χιούμορ δεν έχεις. Είναι φανερό: τα δύο πρώτα άρθρα είναι χιουμοριστικά, και το τρίτο σοβαρό. Καταρχάς, και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Κυρίτσης -κομμουνιστής είναι είπαμε, ε;- δουλεύει για την Athens Voice -ή συνεργάζεται με την Athens Voice, δεν ξέρω τι ισχύει- είναι ένδειξη υψηλής αίσθησης του χιούμορ:

  'Τις νεοφιλελεύθερες συνταγές των Bρυξελλών εφαρμόζουν οι λακέδες τους στην Eλλάδα προκειμένου να χτυπήσουν καίρια τις λαϊκές καταχτήσεις, να απορρυθμίσουν τις εργασιακές σχέσεις, να δυναμιτίσουν το ασφαλιστικό σύστημα και να ξεπουλήσουνε την περιουσία του ελληνικού λαού στις πολυεθνικές,την ώρα που τα μονοπώλια πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, υποχρεώνουν άτομα σαν εμένα να ξεφτιλίζονται για φραγκοδίφραγκα στα περιοδικά του διαβόητου Γεωργελέ.'
  (Ασύντακτο απόσπασμα από το άρθρο: 'Ο Γιώργος Κυρίτσης δοκιμάζει βερνίκια νυχιών' πάλι στην AthensVoice).

  (Κάνουμε την ξεφτίλα χιούμορ ώστε κανείς να μην μπορεί να μας την πέσει για την ξεφτίλα;)

  Εγώ ομολογώ πάντως πως, πάνω στη φούρια μου να τους παίρνω όλους στα σοβαρά, μπήκα στον πειρασμό να ψάξω αν ο Κυρίτσης των λάιφστάιλ πολιτικών άρθρων είναι και ο Κυρίτσης που δοκιμάζει βερνίκια νυχιών. Τελικά φαίνεται πως είναι ο ίδιος -καθόλου χιούμορ κι εγώ. Μα, χάθηκε το χιούμορ την σήμερον, κύριε; Γιατί, κύριε;

  Έφη Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αντώνη, ανέβασε όμως και κανένα πολιτικό κέιμενο του Κυρίτση. Τρια χιουμοριστικά κέιμενά του ανέβασες.Πόσα ακόμα πρέπει να ανεβάσεις για να καταλάβουμε ότι ο κύριος έχει humor?

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Να ενημερώσω ότι στη δημοσιογραφική "πιάτσα" είναι πολύ γνωστό ότι ο κ. Κυρίτσης είναι ένας από αυτούς που γράφουν τους λόγους του κ. Τσίπρα.

  Κάποιος που είχε άλλο nick

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν το γνώριζα. Ήλπιζα ότι έχει τουλάχιστον καναν πουλημένο πρώην μαρξιστή σαν τον Μηλιό, όχι ΘεμοΑναστασιάδηδες. Τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι περίμενα.

   Διαγραφή