Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Iskra: Θρίαμβος της ΑΠ το συνέδριο, ριζοσπαστικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟΥ ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*

Οι δυνάμεις του συστήματος έλπιζαν ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα μείωνε τις δυνατότητες παρέμβασης της αριστερής πλατφόρμας και θα κατέληγε σε αποφάσεις και συσχετισμούς που θα άνοιγαν το δρόμο για μια συντηρητική στροφή του κόμματος τόσο πολιτική όσο και οργανωτική.

Δυνάμεις του συστήματος επένδυσαν ελπίδες στους κραδασμούς που θα μπορούσε να φέρει στο ΣΥΡΙΖΑ η επιμονή στην άμεση κατάργηση των συνιστωσών. Τελικά το «εύλογο διάστημα», στο οποίο οι συνιστώσες θα αποφασίσουν για το οργανωτικό τους μέλλον, έδωσε λύση που δεν βάζει σε δοκιμασία την ενότητα του κόμματος.


Έλπισαν ότι η ζωντάνια του ΣΥΡΙΖΑ θα έσβηνε μέσω της επιστροφής στην παρωχημένη μορφή ενός μονολιθικού κόμματος – νεκροταφείου, με την έμπρακτη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των τάσεων μέσω του ενιαίου - χωρίς λίστες - ψηφοδελτίου. Τελικά το συνέδριο επέλεξε, μετά από πρόταση του προέδρου, την εκλογή με τελείως χωριστά ψηφοδέλτια. Βεβαίως δεν είναι το καλύτερο σύστημα και νομίζω ότι, ήδη, ακόμη και όσοι υπερψήφισαν αυτή τη διαδικασία εκτιμούν σαν θετικότερη την εκλογή με ενιαίο ψηφοδέλτιο με λίστες που μπορεί να επικοινωνούν, δηλαδή τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στη συνδιάσκεψη και που υποστηρίχτηκε από την αριστερή πλατφόρμα. Όμως σε κάθε περίπτωση κανένας δεν τόλμησε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης εντός του κόμματος και τη δυνατότητα κάθε τάσης να διεκδικεί την έκφρασή της στα όργανα με κατάθεση λίστα εκλογής.

Οι προτάσεις – τροπολογίες και προσθήκες – της αριστερής πλατφόρμας μπορεί να μη συγκέντρωσαν την πλειοψηφία. Όμως υπερψηφίστηκαν από πολύ περισσότερους αντιπροσώπους απ' όσους ψήφισαν το ψηφοδέλτιό της. Επιπλέον στην αντίκρουση αυτών των προτάσεων οι ομιλητές της πλειοψηφίας χρησιμοποίησαν και το επιχείρημα ότι θέσεις σαν αυτές συμπεριλαμβάνονται, με άλλα λόγια, στο σχέδιο απόφασης αποφεύγοντας να αντικρούσουν την ουσία των προτάσεων. Συνεπώς κανένας σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει όχι στη διαγραφή του χρέους, στην εθνικοποίηση των τραπεζών, στο διάλογο, έστω, για το μέλλον της σχέσης μας με την ευροζώνη ή για την κυβέρνηση της αριστεράς και τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν στην κατεύθυνση της συμπαράταξής της.

Όσοι λοιπόν έλπιζαν να δουν το ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται πιο ευάλωτος στις πιέσεις και τις παγίδες του συστήματος μάλλον βλέπουν μια χαμένη γι'αυτούς ευκαιρία στο συνέδριο που έγινε. Η αριστερή πλατφόρμα βγήκε ενισχυμένη από ένα συνέδριο στο οποίο ορισμένοι προσδοκούσαν να μειώσει την επιρροή και την εκπροσώπησή της.

Βεβαίως οι ευθύνες που έχει αναλάβει είναι μεγάλες, καθώς στις ενωτικές της πρωτοβουλίες και τις ριζοσπαστικές της επεξεργασίες προσβλέπουν πολλοί περισσότεροι απ' όσους τη στήριξαν στο συνέδριο και, οπωσδήποτε, ένας κόσμος της αριστεράς που, ακόμη, δεν έχει πειστεί από την πολιτική και την πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Άκης Μπαδογιάννης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ισκρα

13 σχόλια:

 1. «Τα πέντα στάδια του πένθους» από το σάιτ «συναίσθηση: ο διάολος μέσα σας»

  http://www.sinaisthisi.gr/arthra/prosopikotita/i-diaxeirisi-toy-penthoys

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. «το ζήτημα της μη ρήξης με την ευρωζώνη διατυπώνεται τόσο από λογικές δήθεν « ακραίας ταξικότητας», οι οποίες αγνοούν το ζήτημα της ιμπεριαλιστικής επικυριαρχίας, της εθνικής κυριαρχίας και της «αποικίας χρέους» ( σχηματικά θα τις χαρακτηρίζαμε με όρους της δεκαετίας του ’40 « υπεραριστερά αντιεαμικές») όσο και από εκφορές «πατριωτικής ενότητας και εθνικής σωτηρίας» (σχηματικά θα τις χαρακτηρίζαμε ως «δεξιές εαμικές»).»


  http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12741:mpelanths-xartia&catid=81:kivernisi&Itemid=198


  Αυτά παθαίνεις άμα αναποδογυρίσεις εγελιανώς τις «έννοιες» πάνω από τρεις φορές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάει κι αυτός, ξεκούτιανε εντελώς.

   Διαγραφή
  2. Η Κίνα κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ΗΠΑ. Άρα οι ΗΠΑ είναι «αποικία χρέους» της Κίνας! Ilief

   Διαγραφή
 3. Τα τσιγαριλίκια πάνε σύννεφο στο παραμάγαζο του πιλαφ...
  Δεν μπορώ να καταλάβω αν έχουν πείσει τους εαυτούς για τις μαλακίες που λένε ή αν τις λένε για να πείσουν τους εαυτούς τους...

  Δεκιντης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στο κόμμα της απάτης, η γκρούπα του Πιλάφ είναι το κερασάκι παραμυθιάσματος. "Αριστερή Πτέρυγα" λέει. Μουαχαχαχαχαχα!

   Διαγραφή
  2. Eγώ πάλι πιστεύω πως ο αριστερός κόσμος (έτσι θέλει να τον λέω κι έτσι θα τον λέω) έχει τόσο σκατό στο κεφάλι του που πείθεται από τέτοια κείμενα.

   Διαγραφή
  3. Εγω παλι βλεπω κυκλους http://youtu.be/eeuLsGPKKrk

   sniper

   Διαγραφή
  4. Εγώ πάλι βλέπω τον Λαφαζάνη: http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2013/29/133809-08_35ij7q5598.jpg

   Κερδίζω;

   Διαγραφή
 4. Οπότε, σύμφωνα με τη λογική τους, επειδή κανείς στη ΝΔ δεν λέει όχι στη λαϊκή εξουσία (θεωρείται αυτονόητο γι' αυτόυς φαντάζομαι), το συζητάνε ρε παιδί μου.

  Αυτός δεν είχε πει και το αμίμητο πως υπάρχει και άλλη ΕΕ και όχι μόνο της Μέρκελ (εννοώντας προφανώς πως υπάρχει και φιλολαϊκή διέξοδος μέσω της ΕΕ);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/8.html )
  8 ερωτήσεις για το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_892.html )
  Απ' τους ΑΝΕΛ στο ΑΚΕΛ, απ' το ΑΚΕΛ στους ΑΝΕΛ Κύπρου: Οι αστικές ανακατατάξεις και οι πολιτικές κινήσεις του λεγόμενου "Αριστερού Ρεύματος" του ΣΥΡΙΖΑ

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/blog-post_9255.html )
  Τα μυστήρια της "Αυγής" και η εσωκομματική δημοκρατία της "αντισταλινικής" αριστεράς

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/iskra.html )
  Iskra: Άλλαξαν τον τίτλο της παρέμβασης του Νίκου Μπογιόπουλου για να τον φέρουν σε αντιπαράθεση με την ΚΕ του ΚΚΕ .Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Είναι πολύ φυσικό το ότι το κόμμα της μπλόφας, του πόκερ, του κουμ-καν, του "τα βλέπω - τα ρέστα μου" κτλ καταψήφισε τις προτάσεις που ουσιαστικά υπερψήφισε. Και στην ανακοίνωση της απ τα είπαν, από καλύτερη θέση τώρα.

  Στην ίδια λογική, το κκε πετάει στα σκουπίδια το 19ο και τις αποφάσεις του όπως μας λένε όλοι οι συνεπείς εργατοαγωνιστές (και οι 3 -- 70 νικνέιμς έκαστος).

  Είναι πολλές οι καρέκλες άρη, κι οι πασόκοι έχουν πάρει θέσεις μάχης.

  Ijon Tichy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μιλάς για "μπλε κοκόρια","ζαχαριαδικούς" και άλλα τέτοια χαϊβάνια που έμφανίζονται π.χ. σε σχόλια στο σφυροδρέπανο; Θλιβεροί στην αντιδραστικότητά τους, τρολλάνθρωποι.

   Διαγραφή