Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Σοσιαλιστική Ε.Φ: Ikarie XB-1, 1963

Σκηνοθεσία: Jindřich Polák
Τσεχοσλοβακία, 1963.

8 σχόλια:

 1. Πάρα πολύ ωραία ταινία.Τόσα χρόνια στην Τσεχία δεν την είχα δεί.
  Τσέχος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγνώμη για το άσχετο.
  Έχω την εντύπωση οτι διάβασα εδώ ένα κείμενο που μιλούσε για τον πόλεμο ΕΣΣΔ-Φιλανδίας και για τους λόγους που οδήγησαν εκεί.Για τις βάσεις που ζήτησε η ΕΣΣΔ βλέποντας οτι ο πόλεμος με την Γερμανία ήταν αναπόφευκτος και δεν έδωσαν οι Φιλανδοί,ανέφερε κατι για εμπορικές σχέσεις Γερμανίας Φιλανδίας,για μεταφορά μεταλλεύματος,τροφοδοσία της πολεμικής βιομηχανίας της πρώτης κτλπ.
  Παίζει να ήταν του Μαίλη αλλά δεν είμαι σίγουρος.Το ψάχνω εδώ και αρκετές ώρες,γιατί είχα μια συζήτηση με μία επιρροή και έχει στρεβλή εικόνα για την πολιτική της ΕΣΣΔ στο Β'ΠΠ(ξέρεις μολοτοφ-ριμπεντροπ,Πολωνία κτλπ) και του μαζεύω κείμενα και ένθετα του Ριζοσπάστη.
  Αν το θυμάσαι καλώς.
  Δεν χρειάζεται να το δημοσιεύσεις(το σχόλιο).

  WrongTendency

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Αγκαλιά με τον Χίτλερ: Οι περιπτώσεις των Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων Φινλανδίας και Σουηδίας

  Ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε αρχίσει από την 1η Σεπτέμβρη 1939, η σοβιετική κυβέρνηση πρότεινε στη φιλανδική τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, την υπογραφή Συμφώνου Αμοιβαίας Βοήθειας. Η κυβέρνηση της Φινλανδίας (συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και ενός λεγόμενου Προοδευτικού Κόμματος) απέρριψε την πρόταση. Μετά απ' αυτό η σοβιετική κυβέρνηση πρότεινε στη Φινλανδία να μετατοπιστούν βορειότερα τα σοβιετοφινλανδικά σύνορα στον ισθμό της Καρελίας, επειδή απείχαν μόλις 32 χιλιόμετρα από το Λένινγκραντ, που έμενε έτσι ακάλυπτο σε περίπτωση επίθεσης. Σε αντάλλαγμα η Σοβιετική Ενωση πρόσφερε στη Φινλανδία διπλάσιο έδαφος στην Καρελία. Ταυτόχρονα ζήτησε με μίσθωση μια μικρή έκταση στην είσοδο του Φιννικού Κόλπου, για να οργανώσει ναυτική βάση.

  Η κατά βάση σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Φινλανδίας οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, αλλά και υπολογίζοντας στην υποστήριξη του Χίτλερ. Οι προθέσεις της ήταν φανερές. Τελικά στις 30 Νοέμβρη 1939 άρχισε ο πόλεμος και στις 12 Μάρτη 1940 υπογράφηκε Συνθήκη Ειρήνης με την οποία η φινλανδική κυβέρνηση ικανοποίησε τα αιτήματα της ΕΣΣΔ.

  Ισως είναι περιττό βεβαίως να αναφερθεί ότι στο πλευρό της Φινλανδίας (τι άλλο θα γινόταν;) έσπευσαν η καταγέλαστη και αντιδραστική Κοινωνία των Εθνών, που διέγραψε από μέλος της τη Σοβιετική Ενωση, καθώς και οι ΗΠΑ. Η Αγγλία και η Γαλλία έστειλαν στη Φινλανδία 100 και 180 αεροπλάνα αντίστοιχα, 500 πυροβόλα και άλλα πολεμικά μέσα, ενώ ετοιμάζονταν να στείλουν στη Φινλανδία και στρατιωτικό σώμα 150.000 μαχητών. Ταυτόχρονα σχεδίαζαν επίθεση κατά της ΕΣΣΔ από την Τουρκία και το Ιράν.

  Οσο για τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Φινλανδίας με πρωθυπουργό τον Ριούτι, αυτή παρέμεινε στην εξουσία, μάλιστα διευρύνθηκε με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου του φασιστικού κόμματος «Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα» και δυνάμωσε τις διώξεις εναντίον του φινλανδικού Συνδέσμου Φιλίας με τη Σοβιετική Ενωση, ενώ συνέλαβε 50 στελέχη του και απαγόρευσε την έκδοση του δημοσιογραφικού του οργάνου «Πυρσός». Το Δεκέμβρη του 1940 ο Σύνδεσμος τέθηκε εκτός νόμου. Το ΚΚ Φινλανδίας συνέχιζε να δρα στην παρανομία.
  Το Δεκέμβρη του 1940 ο Ριούτι έγινε Πρόεδρος της Φινλανδίας. Τη θέση του πρωθυπουργού κατέλαβε ο Ράνγκελ, διευθυντής τράπεζας. Η κυβέρνηση αυτή πύκνωσε τις επαφές της με τη χιτλερική Γερμανία και άρχισαν μυστικές συνομιλίες για από κοινού πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ πάνω από τις μισές εξαγωγές της Φινλανδίας (νίκελ, χαλκός κ.ά.) κατευθύνονταν προς τη Γερμανία. Το Μάη και τον Ιούνη του 1941 είχαν λυθεί όλες οι εκκρεμότητες ανάμεσα στη Γερμανία και τη Φινλανδία και η δεύτερη έγινε δορυφόρος της πρώτης στην επίθεσή τους κατά της ΕΣΣΔ (22 Ιούνη 1941). Μια ακόμα... ένδοξη σελίδα της ιστορίας της σοσιαλδημοκρατίας είχε γραφεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υστερα από την κατάκτηση της Δανίας και της Νορβηγίας από το γερμανικό στρατό, η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία στο μεταξύ είχε αναγνωρίσει ντε γιούρε την κυβέρνηση Φράνκο της Ισπανίας, επέτρεψε στη χιτλερική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα λιμάνια και τους σουηδικούς σιδηροδρόμους για τη μεταφορά υλικών και έμψυχου πολεμικού δυναμικού από τη Νορβηγία στη Γερμανία και αντίθετα. Με αυτόν τον τρόπο έδειξε στην πράξη πόση υποκρισία περιείχαν οι διακηρύξεις της περί ουδετερότητας. Ταυτόχρονα όλες οι εξαγωγές της, προπάντων του σιδηρομεταλλεύματος, ήταν προσανατολισμένες προς τον φασιστικό Αξονα. Από την άλλη, περιορίστηκε η δράση του ΚΚ Σουηδίας (εδώ οι σοσιαλδημοκράτες φάνηκαν πιο ευέλικτοι από αυτούς της Φινλανδίας). Περιορισμοί επιβλήθηκαν και στον Τύπο.

   Στη διάρκεια του σοβιετοφινλανδικού πολέμου η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Σουηδίας, με πρωθυπουργό τον Π. Α. Χάνσον, παρείχε στρατιωτική βοήθεια στη Φινλανδία.

   Οταν η Γερμανία επιτέθηκε κατά της Σοβιετικής Ενωσης, η σουηδική κυβέρνηση επέτρεψε τη διέλευση στρατιωτικών δυνάμεων και υλικού στη Φινλανδία, απαραίτητων για την πολιορκία του Λένινγκραντ. Και μόνο μετά από τις εποποιίες του Στάλινγκραντ και του Κουρσκ (1943), όταν πια ο Κόκκινος Στρατός πήρε φαλάγγι τον γερμανικό, μόνο τότε η σουηδική κυβέρνηση απαγόρευσε τη διέλευση γερμανικών στρατευμάτων από το έδαφός της, σοφά σκεπτόμενη."
   http://leninreloaded.blogspot.com/2013/06/blog-post_1413.html

   Διαγραφή
  2. Κοίτα να δεις,μου το εμφάνισε η αναζήτηση με κάποιες λέξεις κλειδιά αλλά ο τίτλος του μου φάνηκε άσχετος και το προσπέρασα.

   Ευχαριστώ!!

   WrongTendency

   Διαγραφή
  3. Τα νησιά Ώλαντ--γερμανική βάση

   [Ήδη από το 1936] το έδαφος της Φινλανδίας είχε «καλυφθεί με αεροδρόμια χωρίς καμία εμπορική χρησιμότητα που είχαν κατασκευαστεί με την βοήθεια γερμανών τεχνικών», ενώ η χώρα υποδεχόταν τακτικά «γερμανικές στρατιωτικές αποστολές». [Μετά το Άνσλους και] εξαιτίας τού κοινού γερμανο-φινλανδικό σχεδίο οχύρωσης των νησιών Ώλαντ ['38], η Μόσχα φοβόταν ότι «αυτή η [γειτονική] Μάλτα [Ώλαντ] στις ναυτικές οδούς προς Κρονστάνδη-Λένινγκραντ, που αποτελούσαν τη μόνη πρόσβασή της στη Βαλτική» θα μετατρεπόταν σε αποφασιστικής σημασία «γερμανική βάση». Ο φόβος της αυτός ήταν βάσιμος και δικαιολογημένος: ήδη το 1938, το Ράιχ, εκμεταλλευόμενο το συναφθέν σύμφωνο μεταξύ Σουηδίας-Φινλανδίας, σκόπευε να «καταλάβει» τα νησιά σε περίπτωση που ξεσπούσε πόλεμος με αφορμή την Τσεχοσλοβακία. Α-Lacroix-Riz

   Διαγραφή
  4. Μάλλον το έστειλα δυο φορές:

   Τα νησιά Ώλαντ--γερμανική βάση

   [Ήδη από το 1936] το έδαφος της Φινλανδίας είχε «καλυφθεί με αεροδρόμια χωρίς καμία εμπορική χρησιμότητα που είχαν κατασκευαστεί με την βοήθεια γερμανών τεχνικών», ενώ η χώρα υποδεχόταν τακτικά «γερμανικές στρατιωτικές αποστολές». [Μετά το Άνσλους και] εξαιτίας τού κοινού γερμανο-φινλανδικού σχεδίου οχύρωσης των νησιών Ώλαντ ['38], η Μόσχα φοβόταν ότι «αυτή η [γειτονική] Μάλτα [Ώλαντ] στις ναυτικές οδούς προς Κρονστάνδη-Λένινγκραντ, που αποτελούσαν τη μόνη πρόσβασή της στη Βαλτική» θα μετατρεπόταν σε αποφασιστικής σημασία «γερμανική βάση». Ο φόβος της αυτός ήταν βάσιμος και δικαιολογημένος: ήδη το 1938, το Ράιχ, εκμεταλλευόμενο το συναφθέν σύμφωνο μεταξύ Σουηδίας-Φινλανδίας, σκόπευε να «καταλάβει» τα νησιά σε περίπτωση που ξεσπούσε πόλεμος με αφορμή την Τσεχοσλοβακία. Α-Lacroix-Riz

   Πολύ πρόχειρη μετάφραση

   Διαγραφή
 4. Ti videares anevazeis?

  euxaristoume eilikrina

  tsak

  ΑπάντησηΔιαγραφή