Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Καταγγέλλουν τα κόμματα και τη διοίκηση του ΕΚΗ για ανάμιξη στις εκλογές των Οικοδόμων

Η προϊστορία (ευχαριστίες στον Άθλιο):

Στις εκλογές του 2010 στο Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου το 2010, το ΠΑΜΕ έφτασε κοντά στο να κερδίσει τις εκλογές, παίρνοντας 561 ψήφους (327 το 2007), με πρώτη την ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) με 647 ψήφους (561 το 2007). Εδώ το σχετικό ρεπορτάζ για τις εκλογές εκείνες. Λόγω φόβου απώλειας του ελέγχου του συνδικάτου, το ΠΑΣΟΚ είχε τότε κινητοποιήσει με κάθε μέσο τους οικοδόμους του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα, ενώ το 2007 είχαν ψηφίσει συνολικά 947, το 2010 να ψηφίσουν συνολικά 1231.

Για τις φετινές εκλογές, και ενόψει εκ νέου κινδύνου απώλειας ελέγχου του συνδικάτου, η ΠΑΣΚΕ δεν κατεβαίνει ως ΠΑΣΚΕ αλλά ενώθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε "Ανεξάρτητη Συνεργασία Οικοδόμων." Μέσω της επιρροής της στο Γ.Σ, η ΠΑΣΚΕ καθυστέρησε τις εκλογές κατά τρεις μήνες ώστε να προλάβει να συσπειρώσει όσους περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί. Στην εφορευτική όμως επιτροπή που εκλέχθηκε από την εκλογοαπολογιστική ΓΣ ήδη πλειοψηφεί το ΠΑΜΕ. Έτσι, οι πιέσεις έχουν κορυφωθεί ώστε να κρατηθεί ο έλεγχος στο Συνδικάτο, και σ' αυτές αναφέρεται η πιο κάτω ανακοίνωση του Ενωτικού Αγωνιστικού Συνδυασμού Οικοδόμων, που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ. Οι εκλογές θα διαρκέσουν ως τις 28 Ιουλίου.

Ανακοίνωση από τον Ενωτικό Αγωνιστικό Συνδυασμό ΟικοδόμωνΑνάμιξη των κομμάτων, δημάρχων και αντιδημάρχων που πρόκεινται στο ΠΑΣΟΚ αλλά και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στη διαμόρφωση του αποτελέσματος στις εκλογές των οικοδόμων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, καταγγέλλει ο Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός Οικοδόμων.

Η ανακοίνωση:

"Ο Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός Οικοδόμων καταγγέλλει τις προσπάθειες της δήθεν «Ανεξάρτητης Συνεργασίας Οικοδόμων» (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών) να διαμορφώσει συσχετισμούς υπέρ της στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων, που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 19/7, με τη βοήθεια δημάρχων, αντιδημάρχων και τοπικών συμβουλίων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ με την καθοδήγηση και τις εντολές του επίσης δήθεν «ακομμάτιστου» προεδρείου του Ε.Κ.Η. (ΠΑΣΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ).


Σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων οικοδόμων όλος ο μηχανισμός του δήμου Ηρακλείου, Μαλεβιζίου αλλά και άλλων δήμων βρίσκεται «επί ποδός» προκειμένου να κατευθυνθούν οι οικοδόμοι να στηρίξουν τον εργοδοτικό- κυβερνητικό συνδικαλισμό. Μάλιστα, γίνονται και τηλέφωνα από υπηρεσίες των Δήμων (πχ Δήμος Ηρακλείου) σε οικοδόμους που είχαν κατά το παρελθόν εργαστεί εκεί με συμβάσεις ώστε να στηριχθεί συγκεκριμένος υποψήφιος της παράταξης «Ανεξάρτητης Συνεργασίας Οικοδομών»!

Καλούμε κάθε συνάδελφο να μην φοβηθεί, να μην υποκύψει σε τυχόν απειλές και εκβιασμούς αλλά και να μην «τσιμπήσει» αν του τάξουν δουλειές οι Δήμαρχοι ή οι μεγαλοεργολάβοι. Καλούμε κάθε συνάδελφο οικοδόμο που ζει στη φτώχεια και την ανεργία για χρόνια εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, να έρθει και να ψηφίσει στις εκλογές στηρίζοντας τον Ενωτικό Αγωνιστικό Συνδυασμό Οικοδομών προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο σωματείο. Να απαλλαχθούμε από την γάγγραινα του κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλει το συνδικάτο όργανο διαμόρφωσης συσχετισμών μακριά από τις ανάγκες μας που το θέλουν όργανο ρουσφετιού εκμεταλλευόμενοι κάποιοι επιτήδειοι την άθλια κατάσταση την οποία όλοι μας βιώνουμε.

Με τη συμμετοχή όλων μας να γίνει υπόθεση δική μας ο προσανατολισμός του και ο ρόλος του συνδικάτου. Να παλέψουμε για την ανασυγκρότηση του συνδικάτου απαλλαγμένο από τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να παλέψουμε για συνδικάτο που να βρίσκεται πλάι σε κάθε συνάδελφο, να οργανώνει τη πάλη των οικοδομών για το μεροκάματο και την καθημερινή επιβίωση με ψηλά το κεφάλι.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Το συνδικάτο στα χεριά των οικοδομών

Οι εκλογές συνεχίζονται κάθε μέρα 5-9 το βράδυ μέχρι την Κυριακή 28 Ιούλιου.

Cretalive

3 σχόλια:

 1. Kαι υπογράφουν μειώσεις και αφεντικά - εργάτες ψηφίζουν μαζί στα σωματεία.

  ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7545043&publDate=24/7/2013 )

  (..) ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΙ
  Το αφεντικό ψηφίζει, οι υπάλληλοι χάνουν

  Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός σε όλο το μεγαλείο του

  Μείωση μισθών κατά 9,5% και πετσόκομμα των επιδομάτων σε βάρος των ναυτιλιακών υπαλλήλων στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ετοιμάζεται να υπογράψει η πλειοψηφία της διοίκησης, δηλαδή Αυτόνομη Παρέμβαση - ΠΑΣΚΕ (κατεβαίνουν σε κοινό ψηφοδέλτιο) του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) με πρόεδρο τον Θ. Βασιλόπουλο, στέλεχος της ΑΠ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η δραστική μείωση των αποδοχών των ναυτιλιακών υπαλλήλων είναι πρόταση της Ενωσης Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), που έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΠΑΣΕΝΤ στην πρόσφατη συνεδρίαση.

  Η πλειοψηφία αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο Θ. Βασιλόπουλο να προχωρήσει στην υπογραφή της Σύμβασης, απορρίπτοντας βέβαια την πρόταση της παράταξης «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΑΣ, να μη γίνει αποδεκτή καμία μείωση μισθών, να δοθεί μάχη για την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλουν όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στους υπαλλήλους και να γίνει γενική συνέλευση του κλάδου, για να απαντήσει ενωμένα στην επίθεση που αντιμετωπίζει από την εργοδοσία και την αντιλαϊκή πολιτική.

  Η ΔΑΣ σε ανακοίνωση που εξέδωσε προς τον κλάδο τονίζει ότι η πλειοψηφία της διοίκησης «για άλλη μια φορά θυσιάζει τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας των εφοπλιστών» και αποκαλύπτει ότι οι δυνάμεις αυτές ΑΠ - ΠΑΣΚΕ βρίσκονται σε ανοιχτό αλισβερίσι με τους εφοπλιστές, κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης στον ΠΑΣΕΝΤ, όπου ψήφισε και ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μ. Σακέλης!

  Το όνομα του προέδρου των ακτοπλόων εφοπλιστών και του γιου του φιγουράρουν μέσα στην κατάσταση ψηφισάντων του ΠΑΣΕΝΤ! Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας η κάλπη είχε «πάει» και στην εταιρεία ΑΤΤΙΚΑ, όπου ο Μ. Σακέλης είναι διευθύνων σύμβουλος. Στη λίστα με τα ονόματα των ψηφισάντων στην ΑΤΤΙΚΑ, ο Μ. Σακέλης είναι τελευταίος ψηφοφόρος.

  Εχουν προηγηθεί: Μείωση κατά 10% και 15% των μισθών που έχουν υπογράψει ΑΠ - ΠΑΣΚΕ στον ΠΑΣΕΝΤ με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τη Διεθνή Ναυτιλιακή Ενωση. Συνελεύσεις, με τους διευθυντές προσωπικού των ναυτιλιακών εταιρειών να κρατάνε πρακτικά!

  Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να γυρίσουν την πλάτη στη συμβιβασμένη ηγεσία του σωματείου, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην κατεδάφιση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων στα χέρια τους. (..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7546577&publDate=25/7/2013 )

  «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
  Διαφημίζουν το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό
  (..) «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
  Διαφημίζουν το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό

  Τα «υλικά» με τα οποία θα δημιουργηθεί ο νέος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, διαφημίζει με συνέντευξή του στο διαδίκτυο (aftodioikisi.gr) ο Γιώργος Χαρίσης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με την «Αυτόνομη Παρέμβαση» και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθέως αναφέρεται στη δυνατότητα του προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου να συνεργαστεί με την «Αυτόνομη Παρέμβαση» για να διεκδικήσουν μαζί την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.

  Χαρακτηριστικά, ενώ στην αρχή της συνέντευξης λέει ότι οι «πλειοψηφικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ σηματοδοτούν την ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος», συνεχίζει: «Υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, που διαχώρισαν τη θέση τους από το ΠΑΣΟΚ (...) το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει και την προεδρία στην ΑΔΕΔΥ»...

  Πρόκειται για την ίδια παράταξη και τον ίδιο πρόεδρο, που στο τελευταίο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με συνοπτικές διαδικασίες διέγραψε από την Ομοσπονδία τα μισά συνδικάτα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, διότι είχαν γράψει το σύνολο των εργαζομένων στα σωματεία των δήμων (όχι μόνο τους «μόνιμους», αλλά και τους λεγόμενους «έκτακτους», συμβασιούχους κλπ.). Αυτοί, λοιπόν, αποτελούν τους ιδανικούς συνεργάτες της «Αυτόνομης Παρέμβασης» για να αλλάξουν οι... συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα!

  Είναι μάλιστα τέτοιος ο... διαχωρισμός της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ από την ΠΑΣΚΕ που ο ίδιος ο Χαρίσης συνεχίζει: «Αν την διεκδικήσει (σ.σ. την προεδρία της ΑΔΕΔΥ) παίρνοντας το "χρίσμα" από την ΠΑΣΚΕ δεν μας αφορά (....) Αν η υποψηφιότητα αυτή θέλει να συναντηθεί με τις δυνάμεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς για την ανατροπή της (...) τότε μας ενδιαφέρει και θα εργαστούμε σ' αυτή την κατεύθυνση».

  Αλήθεια ποιον κοροϊδεύουν;

  Απαντώντας στα παραπάνω ζητήματα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, με σχόλιό του, υπογραμμίζει πως η συνέντευξη του Γ. Χαρίση, «πρέπει να προβληματίσει κάθε συνάδελφο που αγωνιά για την πορεία και την εξέλιξη της ταξικής πάλης για το πώς κάποιοι προσπαθούν πάνω σε αυτήν την αγωνία να παίξουν πολιτικά παιχνίδια χτίζοντας τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο».

  Και τονίζει: «Καλούμε τους συναδέλφους να προβληματιστούν και να γυρίσουν την πλάτη σε αυτά τα μαγειρέματα. Να μαζικοποιήσουν τα σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις. Να "πετάξουν από το παράθυρο" όλους τους καρεκλοκένταυρους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Παλιού και νέου. Να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, να βοηθήσουν να ανασυνταχτεί, να οργανωθούν στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, να ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΤΩΡΑ Επιτροπές Αγώνα σε κάθε τόπο και χώρο δουλειάς. Να παλέψουν για ένα γνήσιο συνέδριο στην ΠΟΕ ΟΤΑ που θα το ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ τα σωματεία και η ανάγκη της ενότητας όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και όχι οι μηχανισμοί του νέου εργατοπατερισμού».(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7546955&publDate=25/7/2013 )

  (..)Εκβιάζουν και τρομοκρατούν


  Με εκβιασμούς και τρομοκρατία, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, σε αγαστή συνεργασία με δημάρχους, βρίσκονται κυριολεκτικά «επί ποδός» στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Ηρακλείου, προκειμένου να μην αλλάξουν οι συσχετισμοί, να μην έρθουν στο «τιμόνι» οι ταξικές δυνάμεις.

  Η καταγγελία του Ενωτικού Αγωνιστικού Συνδυασμού Οικοδόμων είναι αποκαλυπτική. Ολος ο μηχανισμός του δήμου Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, αλλά και άλλων δήμων, βρίσκεται σε κίνηση, προκειμένου να κατευθυνθούν οι οικοδόμοι να στηρίξουν την παράταξη «Ανεξάρτητη Συνεργασία Οικοδόμων» (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.). Στη διαδικασία πρωτοστατούν δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και τοπικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ με την καθοδήγηση και τις εντολές του δήθεν «ακομμάτιστου» προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ). Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, γίνονται και τηλέφωνα από υπηρεσίες των Δήμων (π.χ. δήμος Ηρακλείου) σε οικοδόμους που είχαν κατά το παρελθόν εργαστεί εκεί με συμβάσεις.

  Είναι σαφές ότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δε διστάζουν πουθενά, προκειμένου να διατηρήσουν τα ηνία στα συνδικάτα, να αποτρέψουν την αλλαγή συσχετισμών, να κρατήσουν το εργατικό κίνημα χειροπόδαρα δεμένο, αδύναμο να αντιμετωπίσει την αντεργατική λαίλαπα. Με αυτήν την έννοια, το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων να μη φοβηθεί και να μην υποκύψει κανείς οικοδόμος σε τυχόν απειλές και εκβιασμούς, αλλά και να μην «τσιμπήσει», αν του τάξουν δουλειές δήμαρχοι ή μεγαλοεργολάβοι, είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο. Οπως και η επισήμανση: «Να απαλλαχτούμε από τη γάγγραινα του κυβερνητικού συνδικαλισμού που θέλει το συνδικάτο όργανο διαμόρφωσης συσχετισμών μακριά από τις ανάγκες μας, που το θέλουν όργανο ρουσφετιού, εκμεταλλευόμενοι κάποιοι επιτήδειοι την άθλια κατάσταση την οποία όλοι μας βιώνουμε». (..)Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή