Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Ψευδής ενότητα και αηδία

Το θεμελιακό σχήμα της αηδίας είναι η εμπειρία μιας εγγύτητας που δεν είναι επιθυμητή. [...] Η θεωρία της αηδίας, στον βαθμό αυτό, βρίσκεται στον αντίποδα --αν και όχι συμμετρικά-- της αγάπης, του έρωτα και της βουλητικής επιθυμίας ως μορφών σχέσης με μια εγγύτητα που είναι επιθυμητή. Η βουλητική και η ερωτική επιθυμία έχουν ως στόχο το ξέπερασμα της απόστασης--την εδραίωση μιας ένωσης. Η ιδανική παρουσία αυτής της ένωσης, η οποία θα εξάλειφε τις δυσάρεστες εντάσεις, βρίσκει ως μοναδικό εμπόδιο τον παροδικό της χαρακτήρα. Για την αηδία όμως, είναι ακριβώς αυτή η παροδικότητα που προσφέρει ανακούφιση στην απελπισμένη αναζήτηση διαφυγής από έναν "ψευδή εναγκαλισμό", μια μη ανεκτή επαφή ενότητας. [...] Για να το θέσουμε πολύ αφηρημένα, ο αμυντικός μηχανισμός της αηδίας συνίσταται σε μια αυθόρμητη και ιδιαίτερα ενεργητική πράξη του να λες "όχι"(Νίτσε). Όμως η αηδία περικλείει όχι απλώς την ικανότητα να πεις όχι, αλλά πολύ περισσότερο την ανάγκη να πεις όχι, την αδυναμία να μην πεις όχι.
Winfried Menninghaus, Η αηδία: Θεωρία και ιστορία ενός ισχυρού συναισθήματος

37 σχόλια:

 1. Ένα ερώτημα σε μορφή παραβολής:
  Είσαι μόνος σου σ΄ ένα ξέφωτο της ζούγκλας και δεν έχεις που να προφυλαχτείς σε περίπτωση επίθεσης.
  Ξαφνικά εμφανίζεται ένα άγριο θηρίο και τρέχει απειλητικά προς το μέρος σου…
  Μπροστά στα πόδια σου είναι ένα μεταλλικό ρόπαλο πεσμένο και βουτηγμένο μέσα σε κόπρανα και ούρα σκύλου.

  Θα το πιάσεις με τα χέρια σου για να αμυνθείς και να σωθείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να σου κάνω και εγώ μια ερώτηση;
   Αν είσαι στο ΠΑΣΟΚ και κάνεις κακό όπως όλοι στο ΠΑΣΟΚ και βγεις από το ΠΑΣΟΚ για να πας στο νέο ΠΑΣΟΚ και να πεις πως δεν είναι ΠΑΣΟΚ για να κατηγορείς το παλιό ΠΑΣΟΚ, τότε τί είσαι;

   Ρόπαλο, κεφάλας, ουγκ, ή ρόπαλό στην κεφάλα ενός ουγκ;

   Διαγραφή
 2. Να απαντήσω ευχαρίστως:

  Το "ρόπαλο" είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Αν ναι, εκτός από το ότι είναι πολύ βρώμικο, είναι και προγραμματισμένο να βαρέσει εμένα στο κεφάλι, όχι το λιοντάρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πληρωμένη απάντηση Αντώνη!
   Και μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει μόνο το αυτοκτονικό ρόπαλο με τα σκατά, αλλά και ένα άλλο όπλο, με το οποίο πραγματικά έχεις την δυνατότητα να αμυνθείς (χωρίς να μπείς και στα σκατά)... Γιατί δεν το σηκώνεις αυτό και προτιμάς ή βλέπεις μόνο το σιχαμένο ελλατωματικό (από την κατασκευή του) ρόπαλο, είναι το άλυτο μυστήριο αυτής της παραβολής...

   Διαγραφή
  2. εδω εχουμε διαφορα να σκεφτουμε απο το παραδειγμα του πρωτου.
   καταρχην παραδεχεται οτι αυτο που μας καλει να παλεψουμε ειναι ενα οπλο βουτηγμενο στα σκατα.
   λοιπον φιλαρακο μου, προτειμω να παλεψω με τα χερακια μου, παρα να πιασω ενα ατιμο οπλο.
   ενα ατιμο βουτηγμενο στα σκατα οπλο σε κανει και σενα ιδιο.
   προτμω να πεθανω με το κεφαλι ψηλα αγωνιζομενος για την ζωη μου, παρα να ζησω σαν σκουληκι

   Διαγραφή
  3. Αντώνη,

   Πολύ καλό! (έσκασα στα γέλια με την απάντηση σου). Έχεις δίκιο, αναμφίβολα ως προς τον λόγο για το οποίο κατασκευάστηκε το ρόπαλο! Δικαίως λοιπόν το ερώτημα μπορεί να προκαλέσει ένα άλλο ερώτημα, που πάει κάπως έτσι: «άραγε αν το πιάσω το ρόπαλο, το πιθανότερο δεν είναι (λόγω της κατασκευής του και της αηδιαστικής κατάστασης του) να μου γλιστρήσει από τα χέρια; Δεν είναι τελικά καλύτερα να πεθάνω τουλάχιστον με καθαρά τα χέρια;

   Το προβλημα [ίσως αποκλειστικά δικό μου] είναι ότι μέχρι να αποφασιστεί τι είναι καλύτερο… θα μας έχει φάει το θηρίο

   Naphta

   Δυνατότητα να αμυνθείς πραγματικά δεν βλέπω να έχεις, ή να έχουμε, εδώ πέρα – ούτε στον πλαίσιο της «παραβολής» ούτε στην ευρύτερο σχήμα πραγμάτων, όπως έχει η κατάσταση σήμερα. Γι αυτό και «το θηρίο» φαίνεται ασταμάτητο. Αν την έχουμε, τότε γιατί δεν αναχαιτίζεται η επίθεση. Αν μιλάς για το μέλλον, θα πω μακάρι. Μαζί σου. Αλλά και Οι καιροί ου μενετοί

   Διαγραφή
  4. Εφόσον εξακολουθούμε να μιλάμε για πολιτική, το καλύτερο είναι να ζήσω. Αλλά εκεί ανακύπτει το γαμημένο πρόβλημα του τι ακριβώς εννοώ με αυτό. Και δεν είναι καν φιλοσοφικό το αναθεματισμένο. Είναι πρακτικό. Πόσοι επιζώντες στρατοπέδων συγκέντρωσης αυτοκτόνησαν επειδή δεν μπόρεσαν να ζήσουν με ό,τι έζησαν;

   Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ρόπαλο και λιοντάρι στο πολιτικό σκηνικό. Υπάρχουν δύο (και πέντε, και εφτά) λιοντάρια. Και το ρόπαλο πρέπει να το φτιάξεις με τα χεράκια σου. Και ότι χωρίς ρόπαλο δε τη βγάζεις γιατί θα σου ορμήξουν, ένα-ένα, όλα μαζί, δεν το ξέρεις, αυτό είναι βέβαιο.

   Διαγραφή
  5. Ρε συ do.b4tool8, με όλο το σεβασμό, αλλά αν το λιοντάρι είναι οι αστοί, από πού σκατά προκύπτει ότι ο συριζα αποτελεί κάποιου είδους σιδερένιο ρόπαλο (βρώμικο, καθαρό κτλ δεν με ενδιαφέρει);

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  6. Εδώ θα διαφωνήσω Ijon. Ρόπαλο βεβαίως αποτελεί. Αλλά για το λιοντάρι. Λάθος το να τους βλέπουμε ως "soft" μαλακοπίτουρες.

   Διαγραφή
  7. Ή αποτελεί άλλο λιοντάρι, αν προτιμάτε την πολιτική παραβολή έτσι. Ρόπαλο για μας είναι βέβαιο ότι δεν αποτελεί πάντως. Ούτε καν παιδικό, πλαστικό και κούφιο από μέσα.

   Διαγραφή
  8. Θυμάμαι... μια φορά κι έναν καιρό, πολλά χρόνια πίσω, αριστερούς πολίτες να κατηγορούν τον Καραμανλή που κρύφτηκε ενώ έδωσε εικοσικάτι δισ. στις τράπεζες.
   Ορκιζότανε πως δε θα ξαναφέρουνε τη δεξιά.
   Φέρανε το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο με την ψήφο τους.

   Και δεσμεύτηκε ο άνθρωπος.
   http://www.youtube.com/watch?v=19LB5MCJ9vY

   Όπως δεσμεύτηκε κι ο Τσίπρας

   Δεσμευόμαστε –με την καθημερινή συμπαράσταση και κινητοποίηση του λαού- να ακυρώσουμε τα μνημόνια, τις δανειακές Συμβάσεις, το καθεστώς επιτροπείας από ΕΕ-ΔΝΤ και να ανακόψουμε την καταστροφική πορεία που εξοντώνει την κοινωνία και λεηλατεί τη χώρα.

   http://syrizasaronikou.blogspot.gr/p/blog-page_30.html

   (δηλαδή δεσμεύτηκε να πάει αντίθετα με το Σύμφωνο του Ευρώ = εξειδίκευση συνθήκης του Μάαστριχτ... διάβασέ το. Καλό κάνει, κακό δεν κάνει)

   Λίγες ακόμα δεσμεύσεις;

   Το χρέος είναι ταξικό και απάνθρωπο. Είναι οι φόροι που δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι, η λεηλασία των δημόσιων ταμείων, οι υπέρογκοι εξοπλισμοί. Εκφράζει τις ανισότιμες διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
   Απαιτείται άμεσα:

   Αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους.
   Διαπραγμάτευση για την διαγραφή του χρέους με προστασία ασφαλιστικών ταμείων και μικροαποταμιευτών αξιοποιώντας κάθε μέσο όπως είναι ο λογιστικός έλεγχος και η διακοπή πληρωμών. (γαμώ ... θα ροκάρουμε)
   Ρύθμιση του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης. (μάλλον μνημόνιο με άλλο όνομα;;;)

   Ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών.
   Ριζική αλλαγή του ρόλου της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. (βλέπε και Βαρουφάκειο ρητορική;;;;)
   Απαγόρευση των κερδοσκοπικών τραπεζικών προϊόντων. (τρολολολολολ)
   Πανευρωπαϊκή φορολόγηση του πλούτου, των χρηματοοικονομικών πράξεων και των κερδών. (σοσιαλδημοκρατία last year - τώρα καρέκλες)


   Μαθήματα αστικής πολιτικής οικονομίας : ΣΚΟΠΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΚΕΡΔΟΣ
   Μαθήματα λαϊκής εξουσίας : ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

   Το ρόπαλο που ψάχνεις είναι το ΠΑΜΕ και η λαϊκή συμμαχία.

   Διαγραφή
  9. Πάρτε και λίγο Yannis "Ο Ανδροκλής απέναντι στο λιοντάρι" Varoufakis για επιδόρπιο:

   "Εξομολογήσεις ενός ασυνεπούς μαρξιστή". Από το ανατρεπτικό φεστιβάλ λέμε: http://www.youtube.com/watch?v=A3uNIgDmqwI

   Σύνοψις του έργου:

   "We don't have to like it, but Varoufakis is right; a tactical truce with capitalism to save people from its worst excesses in any future collapse is necessary. "

   Μια τακτική ανακωχή με τον καπιταλισμό. Αυτά είναι.

   Διαγραφή
  10. Κοινή έμπνευση. Έχει υλικό για πολύ τρολιά ο τύπος. Περιοδεύοντα καλοπληρωμένα τρόλια. Ως τέτοια τα ζηλεύω. Θέλω κι εγώ να τρολάρω και να μου τα σκάνε.

   Διαγραφή
  11. Σωστότερα, μια τακτική ανακωχής με τον καπιταλισμό. "Λιοντάρι, έλα να παίξουμε πασιέντζα" ένα πράμα.

   Διαγραφή
  12. Με μάγεψε ο σηκωμένος γιακάς στο σακάκι. Τον προσλάμβανα άνετα για κομφερασιέ σε κρουαζιέρες αμερικανών συνταξιούχων. Πολύ smooth.

   Διαγραφή
  13. "Εξομολογήσεις ενός αλλοπρόσαλλου μαρξιστή"
   Την αυτοκριτική του κάνει ο άνθρωπος. Το μαρξιστής το έβαλε για να μας μπερδέψει.

   Διαγραφή
  14. Δεν μπορούσα να αντισταθώ.

   Το κομμάτι "εγχώριοι μαρξιστές" είναι για μένα το Α και Ω για ένα νέο ελληνικό-συμπαντικό αντικομμουνιστικό-τρολικό ευαγγέλιο.


   http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=13926   "Ως προς το πρώτο, τον τρόπο με τον οποίο παρερμηνεύουν τον Μαρξ του 19ου αιώνα, είναι ξεκάθαρο ότι οι έλληνες μαρξιστές δεν μοιράζονται με τον «γκουρού» τους το δέος που εκείνος ένιωθε μπροστά στα επιτεύγματα του καπιταλισμού. Επικεντρώνονται στα αρνητικά, μεμψιμοιρώντας, και στρεφόμενοι εναντίον εκείνων που ο Μαρξ θα θεωρούσε θείον δώρον: την παγκοσμιοποίηση, το Διαδίκτυο, τις νέες τεχνολογίες, την τάση του καπιταλισμού να καταστρέφει τις σεμνοτυφίες, την συντήρηση, το παλιό, την υποκρισία. Παράλληλα, αποτυγχάνουν να συλλάβουν την πραγματική κακοήθεια του καπιταλισμού που δεν έχει τίποτα να κάνει με την «αδικία» και την «ανισότητα» αλλά που, σύμφωνα με τον Μαρξ, προκύπτει από τον ανορθολογισμό που γεννά η ιδιωτική εκμετάλλευση συλλογικά παραχθέντων αγαθών (κεφαλαιουχικών και καταναλωτικών)."


   Θα κλάψω με την τρολική ικανότητα αυτού του τύπου.

   Διαγραφή
  15. Ε όχι ρε φίλε! Τι είναι αυτό; Θα ξεράσω. Τι στυλάκι είναι αυτό; Καλά μερικοί την έχουν ψωνίσει τελείως.

   Διαγραφή
  16. Α, ο erratic Marxist. Για να είμαστε δίκαιοι, erratic Marxist είπε. Δεν είπε erratic Leninist. Ιμπεριαλιστικό στάδιο δεν υφίσταται, ο καπιταλισμός είναι ακόμα σε ηρωϊκή φάση οικοδόμησης του κόσμου απ' τα συντρίμμια της φεουδαρχίας.

   Και για αυτό και θα κάνουμε μια ανακωχούλα μαζί του. Στο Τέξας, τουλάχιστον.

   Διαγραφή
  17. δείτε στο 6:08 περίπου: "in which Marx was... (σηκώνουμε κεφάλι και κοιτάμε αυστηρά) irrelevant!" Τι ύφος!

   Διαγραφή
  18. "δεν έχει τίποτα να κάνει με την «αδικία» και την «ανισότητα» αλλά που, σύμφωνα με τον Μαρξ, προκύπτει από τον ανορθολογισμό που γεννά η ιδιωτική εκμετάλλευση συλλογικά παραχθέντων αγαθών"

   Δύο εντελώς άσχετα μεταξύ τους πράγματα, φυσικά. Γι αυτό και ο Μαρξ ίδρυσε την Κομμουνιστική Διεθνή. Ως ινστιτούτο μελέτης της ανορθολογικότητας. Κι εδώ που τα λέμε, η Κομμούνα τι ήταν; Ένα paper για την ανορθολογικότητα της ιδιοποίησης της κοινωνικής παραγωγής, πάνω-κάτω.

   Πιάσε και δύο strawberry daiquiris για τις κυρίες στο τρία.

   Διαγραφή
  19. Είναι σε subversive κατάσταση. Αφού σήκωσε και το γιακά απ' το σακάκι. Πώς δεν του ριξανε το Billy Jean να ρίξει και μια γυροβολιά με αστραφτερή κάλτσα, πάλι καλά να λέμε. Μπορεί ο Μαρξ να είχε πολλές τρίχες στο μούσι του, αλλά ετούτος εδώ δεν κάνει ούτε για μία.

   Διαγραφή
  20. Τελικά, ποιος είναι πιο subversive ρε παιδιά; Ο Σταύρος Θεοδωράκης που σου πετάει κι ένα Βαρουφάκη, ο Στέλιος Κούλογλου που σου ρίχνει κι ένα Νάνο Βαλαωρίτη, ή ο Κώστας Βαξεβάνης που σε ταράζει στην αποκάλυψη;

   Διλήμματα, διλήμματα...

   Διαγραφή
  21. Αφιερωμένο στο στυλ που κερδίζει:

   http://www.youtube.com/watch?v=B5HvcevqnrA

   Διαγραφή
  22. Δεν μπορώ να διαλέξω ρε φίλε...

   http://www.google.at/imgres?sa=X&biw=1360&bih=641&tbm=isch&tbnid=WmyvPV-QGU2yjM:&imgrefurl=http://www.eirinika.gr/gr/blog/interview.asp%3FthisPage%3D5&docid=YG1-k3VK_eSXUM&imgurl=http://www.eirinika.gr/images/datafiles1/9144.jpg&w=400&h=218&ei=eN7lUd_oBdOGhQfo4oHwDQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:28,s:0,i:174&iact=rc&page=2&tbnh=166&tbnw=262&start=20&ndsp=22&tx=184&ty=66

   http://www.google.at/imgres?sa=X&biw=1360&bih=677&tbm=isch&tbnid=LWJre6v0CtrmNM:&imgrefurl=http://www.tanea.gr/news/politics/article/5006905/agria-kontra-stoys-diadromoys-ths-boylhs-metaksy-gewrgiadh-kai-baksebanh/&docid=A3Oji8qbZd4OvM&imgurl=http://nstatic.tanea.gr/12430464.limghandler.jpg%253Fi%253DaT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYwMyUyZjE0JTJmMTI0MzA0NjQuanBnJnc9NjYwJmg9Mzc2JnN0PXRydWUmYmc9MTY3NzcyMTUmY3I9dHJ1ZSZhdD00&w=660&h=376&ei=wN7lUenGGsyJhQfyhYCYAQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:66,s:0,i:288&iact=rc&page=4&tbnh=169&tbnw=243&start=56&ndsp=21&tx=101&ty=87

   http://www.google.at/imgres?sa=X&biw=1360&bih=677&tbm=isch&tbnid=JPJ5k1OnhImLTM:&imgrefurl=http://www.agelioforos.gr/default.asp%3Fpid%3D7%26ct%3D80%26artid%3D13776&docid=JM1nnbVpjON72M&imgurl=http://www.agelioforos.gr/files/POLITISMOS/events/%2525CE%2525BA%2525CE%2525BF%2525CF%25258D%2525CE%2525BB%2525CE%2525BF%2525CE%2525B3%2525CE%2525BB%2525CE%2525BF%2525CF%252585.jpg&w=512&h=768&ei=lN7lUdq2K4HBhAf19oGoDQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:1,s:0,i:84&iact=rc&page=1&tbnh=184&tbnw=116&start=0&ndsp=20&tx=31&ty=77

   https://www.google.at/search?q=%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=LN_lUb_dFsfJhAe6moBQ&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1360&bih=641#facrc=_&imgdii=_&imgrc=UIDDCg_eG1OGBM%3A%3BUle1jUuly0BmPM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alexiptoto.com%252Fwp-content%252Fuploads%252F2012%252F11%252Fvafr.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alexiptoto.com%252F%2525CE%2525B2%2525CE%2525B1%2525CF%252581%2525CE%2525BF%2525CF%252585%2525CF%252586%2525CE%2525AC%2525CE%2525BA%2525CE%2525B7%2525CF%252582-%2525CE%2525BB%2525CE%2525AD%2525CE%2525BD%2525CE%2525B5-%2525CF%252588%2525CE%2525AD%2525CE%2525BC%2525CE%2525B1%2525CF%252584%2525CE%2525B1-%2525CE%2525B7-%2525CE%2525B4%2525CF%25258C%2525CF%252583%2525CE%2525B7-%2525CE%2525B8%2525CE%2525B1-%2525CF%252580%2525CE%2525AC%2525CE%2525B5%2525CE%2525B9%252F%3B480%3B360

   Διαγραφή
  23. Να σου πω την τρολαλήθεια μου,στη φωτό που Βαρουφάκη που ανέβασες μου θυμίζει τον Βολντεμορτ, από το Χάρυ Πότερ, με μαλλιά!

   Διαγραφή
  24. Δεν καταλαβαινω γιατι αποδεχτηκατε το ρολο του συριζα ως ροπαλο, δηλαδη ως ενα εργαλειο αψυχο, χωρις δικη του βουληση, το οποιο μπορει να εξυπηρετησει το χρηστη του αν ξερει να το χειριζεται καλα. Θηριο η αστικη ταξη, ροπαλο ο συριζα? Τι βολικες σκεψεις....

   sniper

   Διαγραφή
  25. Γιατί είναι "βολική σκέψη" η ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εργαλείο της αστικής τάξης που φυσικά θα στρέψει κυριολεκτικά ρόπαλα στα κεφάλια της εργατικής τάξης αν βγει κυβέρνηση;

   Τη βολικότητα δεν την βλέπω πού είναι.

   Διαγραφή
  26. Χαχαχαχα! Ανδρέα έχεις δίκιο! Εμένα μου θυμίζει και τον Christopher Reeve (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/C_Reeve_in_Marriage_of_Figaro_Opening_night_1985.jpg/190px-C_Reeve_in_Marriage_of_Figaro_Opening_night_1985.jpg)
   Super Man!
   Αλλά - για να γίνω λίγο απαίσιος - ο Βαρουφάκης έχει αλλού την αναπηρία...

   Διαγραφή
  27. Τα κομματα δεν ειναι απλα εργαλεια των ταξεων τους, η πραγματικοτητα ειναι καπως πιο περιπλοκη. Απαντουσα ουσιαστικα στον do.b4tool8, που μας εβαλε σε μια υποθετικη κατασταση χρησιμοποιωντας την αστικη ταξη ως θηριο (αυτη ή τα κομματα της, δεν το ξεκαθαρισε στη συνεχεια) και το συριζα ως σκετο εργαλειο. Αν ειναι ομως ετσι απλα και ευθεια τα πραγματα, οσο βρωμικο και να ειναι ενα εργαλειο, οσο κι αν εχει σχεδιαστει να εξυπηρετει αυτον που το σχεδιασε, δεν ειναι και το Ενα Δαχτυλιδι του Sauron. Θα μπορουσε, συμφωνα με τον do.b4tool8, οσο δυσκολο κι αν ειναι αυτο, να χρησιμοποιηθει το εργαλειο-συριζα απο την εργατικη ταξη υπερ της. Ελα ομως που ο συριζα δεν ειναι απλα ενα αντικειμενο, για να μπορει να χρησιμοποιηθει απο τον οποιονδηποτε, αλλα ενα ακομα θηριο, διπλα στα υπολοιπα της αστικης ταξης. Το οτι μας βαζει καποιος σε μια υποθετικη κατασταση, δεν σημαινει οτι πρεπει να την αποδεχτουμε, αν στη βαση της ειναι λανθασμενη. Οποτε, για να απαντησω στον do.b4tool8 που εθεσε το ερωτημα, για μενα ο συριζα ειναι αλλο ενα θηριο. Οποτε τον πετας αν μπορεις στο αλλο που σου επιτεθηκε και σφαζεις τον πληγωμενο νικητη με οτι βρεις μπροστα σου, εκμεταλλευομενος ετσι τις ενδοθηριακες αντιθεσεις. Και για να προσγειωθουμε στην πραγματικοτητα, οχι, δεν εχει να κερδισει κατι ο λαος πονταροντας στο συριζα, οχι, δεν εχουν υποχρεωση οι κομμουνιστες να τον βοηθησουν να διαχειριστει την εξουσια της ταξης που υπηρετει.

   Και εννοειται οτι το "βολικες σκεψεις" δεν πηγαινε σε σενα Αντωνη ουτε σε καποιον αλλο, αλλα στον αρχικο σχολιαστη.

   sniper

   Διαγραφή
 3. ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

  «Ποτέ δεν είπαμε για μονομερή κατάργηση του Μνημονίου»

  Πυρά ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ
  Για ψέμματα κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μιλήσει ποτέ για μονομερή κατάργηση του μνημονίου.

  «Μην τα μπερδεύουμε. Εμείς από το Μάρτη του 2010 λέμε για καταγγελία των όρων των δανειακών συμβάσεων. Δεν είμαστε ημίτρελοι να θεωρούμε ότι μια χώρα, που τη βγάλανε έξω από τις αγορές, δεν έχει την ανάγκη δανεισμού. Αντιθέτως, όταν λέγανε "λεφτά υπάρχουν" εμείς, τότε, σε κείνη την προεκλογική περίοδο λέγαμε προς τον κ. Παπανδρέου, "θα δανειστείτε, προσέξτε όμως με τι όρους θα δανειστείτε". Όταν λοιπόν, λέμε καταγγελία του Mνημονίου, λέμε καταγγελία των όρων με τους οποίους η χώρα προσέτρεξε να δανειστεί» είπε.

  «Η έκπληξη ήταν πολύ μεγάλη. Δεν μπορείς μέσα σε σαράντα ώρες, ούτε καν σαράντα οκτώ, να ακούς ότι στηρίζω μια κυβέρνηση της Αριστεράς με πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και την επόμενη μέρα, ν’ ακούς από τα ίδια χείλη ότι "πάμε τώρα όλοι μαζί" και μάλιστα με κόμματα, που δεν έχει περάσει πολύς καιρός, που τα θεωρούσες άλλοθι, είχες ασκήσει δριμεία κριτική απέναντί τους» σχολίασε για την πρόταση Κουβέλη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

  ---------------------------------

  Μετά από ένα χρόνο, ο Τατσόπουλος δε φοβάται να συνεργαστεί και με ΝΔ και με ΠΑΣΟΚ. Γιατί όχι;
  http://www.protothema.gr/politics/article/291850/tatsopoulos-den-einai-tabou-i-sunergasia-me-tin-patriotiki-nd-kai-to-sosialistiko-pasok/

  (από κωλλοφυλλάδα που ταιριάζει)

  Τώρα κατάλαβες τί σε λέει ο Αντώνης πως είναι ρόπαλο υπέρ του λιονταριού;
  Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες;;; εεεε;;; Σου λέει κάτι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μάλιστααααααα...

  Όταν μας τελειώσουν όλα , (ενότητα της αριστεράς,λογιστικοί έλεγχοι του χρέους,επιστροφή στη δημοκρατία κλπ-κλπ) αρχίζουν τα διλήμματααααααααα...

  Πως γίνεται αυτό, πάντα σε ότι τελειώνει, να μας αρχίζουν στα διλήμματα. Μα πάντα!

  Τώρα τα περί παραβολής.

  Προσωπικά δεν έχω πάει ποτέ σε ζούγκλα.
  Μα και αν κάποτε πήγαινα, θα γούσταρα να είμαι και με άλλους μαζί, θα θελα να μαι με τα φιλαράκια μου,δεν θα έβρισκα κανένα λόγο να κάνω βόλτες μόνος μου στη ζούγκλα.
  Αν είμασταν λοιπόν με τα φιλαράκια μου στη ζούγκλα, νομίζω ότι θα κάναμε τόση φασαρία, που όλα τα αγρια θηρία θα είχαν φύγει χιλιόμετρα μακρυά.
  Μα και αν έμενε κανένα θηρίο ξεχασμένο , θα είχαμε σίγουρα φροντίσει να έχουμε κάποια ατομική προστασία, κάποιον εξοπλισμό ,πριν να ΜΑΣ την πέσει το ξεχασμένο θηρίο, θα είχαμε μεριμνήσει πριν να ΠΑΜΕ στη ζούγκλα να είχαμε εξοπλισμό, τρόφιμα , νερό κλπ-κλπ.
  Δεν θα περιμέναμε ποτέ να βρούμε εξοπλισμό άμυνας στη ζούγκλα.

  Παρόλα αυτά,έστω, έστω για να απαντήσουμε στην παραβολή ότι είμαι ΜΟΝΟΣ μου , και το ότι το θηρίο το άγριο μου την ΠΕΦΤΕΙ...
  Αν λοιπόν έβλεπα παραδίπλα ΚΑΙ ένα σκυλο-χεσμένο -ξεχασμένο σιδερένιο ρόπαλο, θα το έπιανα και θα αμυνόμουνα.
  Και έστω, έστω, ότι γλύτωνα.
  Θα άρχιζε τότε να με τρώει:
  -Μα καλά πως βρέθηκε αυτό το super σιδερένιο ρόπαλο?
  -Από πότε φτιάχνουν οι άνθρωποι σιδερένια (μεταλλικά) ρόπαλα. Τα ξύλινα του baseball ξέρω μόνο, και αυτό του Ηρακλή,
  -Ποια ράτσα σκύλου , είναι αυτή που ζει στη ζούγκλα?
  -Ποια ράσα σκύλου, είναι αυτή που ζει στη ζούγκλα και πάει και τα κάνει πάνω σε σιδερένια ρόπαλα?
  -Μήπως το ρόπαλο το έστειλε ο Θεός?
  -Μήπως υπάρχει κανείς που άφησε σκόπιμα αυτό το super σκυλο-χεσμένο -ξεχασμένο σιδερένιο ρόπαλο ?
  -Μήπως αυτός ο κάποιος μου την έχει στημένη στο επόμενο ξέφωτο της ζούγκλας?

  Γιώργος-Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και κλείνω με Βαρουφάκη.

  http://www.iefimerida.gr/news/114893/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-pdf

  Προσυπογράφω μετά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού την τετάρτη και τελευταία πρόταση του κ.κ. Βαρουφάκη. (κομμουνιστής)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι ρε φίλε! Μόλις έριξα κι εγώ Βαρουφάκη στο τραπέζι!

   Διαγραφή
 6. Ωραία αυτά τα παραδείγματα και οι παραβολές που από την περιγραφή των "αρχικών συνθηκών" προκύπτει "αβίαστα" το συμπέρασμα. Το πρόβλημα φίλε με τη παραβολή σου είναι ότι δε λέει τίποτε. Το θηρίο που τρέχει κατά πάνω μας, ο ΣΥΡΙΖΑ το λερωμένο όπλο αλλά όπλο, και το ΚΚΕ ξεροκέφαλο αλλά ηρωικό και με τάσεις αυτοκτονικές, κάτι σαν τις γυναίκες στο Ζάλογγο που αυτοκτόνησαν και πηραν μαζί τους και τα παιδιά τους (τον ελληνικό λαό)για να μη χάσουν τη τιμή τους. Ούτε ρόπαλα υπάρχουν, ούτε σκατά, ούτε λιοντάρια... Ταξικός πόλεμος υπάρχει. Και εργατική τάξη που μπαίνει κάτω από ξένες σημαίες στρατεύεται στις υποθέσεις των αστών,και μικροαστοί που στάζουν ακροδεξιό φαρμάκι και κόσμος που πηγαίνει πότε από δω και πότε από κει μέσα στον χαμό. Τι να κάνουμε δηλαδή; Αντί να τους δείξει πως πρέπει να παλεύει κανείς, θα πρέπει να τους αποβλακώσει ακόμα περισσότερο; Να τους ταισει ξανά το κουτόχορτο, να τους παραμυθιάσει ότι όλα θα πάνε καλά; Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει δήθεν κάτι καλύτερο; Επειδή η απουσία πίστης σε κάποιον σωτήρα είναι χειρότερη από το να αντικρίσει τη πραγματικότητα έτσι όπως είναι; Το "θηρίο" είναι ασταμάτητο προς το παρόν όχι γιατί υπάρχουν απρόθυμοι να σηκώσουν το ρόπαλο αλλά γιατί κάποιοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά να πείσουν τον κόσμο ότι δεν υπάρχει κανένα θηρίο και ότι όλα αυτά είναι παραμύθια των απολιθωμένων κομμουνιστών που τρομάζουν τα παιδιά για να τρώνε το φαί τους. Και ακόμα σε αυτή τη στιγμή που τελικά φάνηκε ποιος ήταν αληθινός, τι μας λένε; Να βρούμε ένα modus vivendi ρε παιδιά με το "θηρίο". Μήπως δεν είναι μόνο αιμοδιψές και αχόρταγο, μήπως μέσα του υπάρχει κάποια "υγιής" και "ανθρώπινη" τάση. Αυταπατάσαι αν νομίζεις ότι έχεις την πολυτέλεια του "πάμε και βλέπουμε μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο". Αλλά όταν θα το καταλάβεις, θα είναι αργά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Αυταπατάσαι αν νομίζεις ότι έχεις την πολυτέλεια του "πάμε και βλέπουμε μέχρι να βρεθεί κάτι καλύτερο". Αλλά όταν θα το καταλάβεις, θα είναι αργά."
   Απλά η ΑΛΗΘΕΙΑ.

   Διαγραφή
 7. Εχτές το βράδυ πήγα για ύπνο και δεν διάβασα τα υπόλοιπα σχόλια (κάποια από τα οποία αποτάθηκαν σε μένα).

  Δεν ήμουν ποτέ ΠΑΣΟΚ - αυτό κι αν ήταν, είναι και θα παραμείνει [όσο παραμείνει] κόπρανα σκύλου!

  Επίσης, θεωρώ κάτι ομολογίες όπως η παρακάτω, του (από «αριστερή πτέρυγα τέως [?] πασόκου) Βαρουφάκη, να βγάζουν έντονη δυσοσμία μιας χαλασμένης αποχέτευσης που επειγόντως χρίει επισκευής.

  «Indeed. The kind of confession that I’ m going to present to you constitutes, as far as I am concerned, a radical strategy. A radical strategy that I see as part of a realist, humanist political agenda for maintaining in our sights, in our heads, in our ears, a sense of rage towards capitalism, while lending capitalism a helping hand in this our of crisis. Because if we stand idly by, watching our ruling classes stupidly, idiotically allowing capitalism to collapse at this juncture in history, the only one who will benefit are the misanthropes, the racists and the Nazis. The left is not ready at this stage to take the burden on its shoulders of what will happen, as at least European capitalism, and of course global capitalism, is collapsing».

  Η άποψη, στο πολύ έξυπνα επιλεγμένο εδάφιο-ανάρτηση του Αντώνη, έχει συγγένεια (αν και εν μέρει αντιθετική, πάντα όμως συντροφική, αισθάνομαι) με την άποψη μου που πρόσφατα εκφράστηκε εδώ: http://fromredrock.blogspot.gr/search?updated-max=2013-07-03T23:17:00%2B03:00&max-results=10&start=10&by-date=false
  Εξ ου και το αρχικό σχόλιο μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή