Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Το σχέδιο του Μανόλη Δρεττάκη

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός -και σ' αυτό συμφωνούν τόσο οικονομολόγοι και οικονομικά ινστιτούτα διεθνούς κύρους όσο και το ΔΝΤ- ότι μόνο με τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους μπορεί να αρχίσει η έξοδος της χώρας από το σημερινό αδιέξοδο. Τέτοια (ή οποιαδήποτε), όμως, διαγραφή την απέκλεισε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup την ίδια μέρα της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο. Τα ίδια επανέλαβαν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας. Ακόμα και η ανάληψη από τον Μηχανισμό ESM των 50 δισ. ευρώ που δανείστηκε το ελληνικό Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά το ποσό αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι δεν μπορεί να εξετασθεί πριν από τα τέλη του 2014, χωρίς να είναι βέβαιο ότι το σχετικό αίτημα της χώρας θα γίνει αποδεκτό, δεδομένου ότι η σχετική απόφαση της περυσινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. απέκλεισε την αναδρομική ισχύ του μέτρου αυτού.

Με δεδομένη τη στάση αυτή των δανειστών μας και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, είναι σαφές ότι το ενιαίο πλέον κόμμα πρέπει να αποσαφηνίσει με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα αντιμετωπιστεί αυτή η πολύ πιθανή αρνητική στάση των δανειστών μας απέναντι στις προτάσεις του που προαναφέρθηκαν. Τέτοιοι τρόποι δεν είναι οι γενικότητες που περιλαμβάνονται στην πολιτική απόφαση του Συνεδρίου.


Η αποσαφήνιση των πειστικών τρόπων αντιμετώπισης τόσο του προβλήματος του δημόσιου χρέους όσο και όλων των άλλων προβλημάτων της χώρας καθιστούν επείγουσα ανάγκη την κατάρτιση ενός Προγράμματος Κυβερνητικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα παρατίθενται συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυσή τους, με διευκρινίσεις για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για την υλοποίησή τους καθώς και -για όσα από αυτά απαιτούνται πόροι- οι πηγές από τις οποίες θα αντληθούν και οι τρόποι με τους οποίους θα εισπραχθούν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονίζεται ότι το έργο της αξιακής, θεσμικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανασυγκρότησης της χώρας δεν είναι ούτε εύκολο ούτε μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προκειμένου, όμως, να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και να εφαρμόσει το Πρόγραμμά του Κυβερνητικής Πολιτικής και, ειδικότερα, να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά την επίλυση του προβλήματος του χρέους με βάση τις προτάσεις τους, πρέπει, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρός του:

«Ο λαός μας να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πλειοψηφική δύναμη και την Αριστερά σε κυβέρνηση».Πράγματι, η διαπραγμάτευση για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους απαιτεί μια κυβέρνηση που θα στηρίζει τουλάχιστον το 51% του εκλογικού σώματος. Με ένα τέτοιο ποσοστό οι δανειστές μας θα είναι πολύ δύσκολο να επιμείνουν στην καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική των Μνημονίων. Τέτοιο, όμως, ποσοστό δεν το έχει πετύχει κανένα κόμμα μέχρι σήμερα, με την εξαίρεση της Ν.Δ. το 1974, μετά την κατάρρευση της χούντας και κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που υπήρχαν τότε.

Δυστυχώς, έκτακτες συνθήκες υπάρχουν και σήμερα, είναι, όμως, τελείως διαφορετικές από εκείνες του 1974. Ο λαός, απογοητευμένος από τα κόμματα εξουσίας, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς τα κόμματα και τους πολιτικούς και είναι πολύ επιφυλακτικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας, κυρίως, των μέχρι το Συνέδριο αντιφατικών δηλώσεων προβεβλημένων στελεχών του κόμματος για στις θέσεις του. Ας ελπίσουμε, όπως προαναφέρθηκε, ότι, με τη λήξη του Συνεδρίου, τέτοιες δηλώσεις -με την υπεύθυνη στάση όλων των μελών του απέναντι στον λαό που πολλά ελπίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ- θα εκλείψουν οριστικά, προκειμένου η δύναμη του ενιαίου πλέον κόμματος να αποκολληθεί από το 27%-29% που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις και να αρχίσει να αυξάνεται.

Όσο, όμως, και αν αυξηθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον σημερινό κατακερματισμό του εκλογικού σώματος, είναι αδύνατο να φτάσει το 51% των έγκυρων ψηφοδελτίων, και μάλιστα σε πολύ πιθανές πρόωρες εκλογές. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αναζητηθεί και να υπάρξει συνεργασία με άλλες δυνάμεις.
Πηγή: TVXS

7 σχόλια:

 1. Nα είναι αρμόδιοι να κόψουνε όμως οι άλλοι από τις άλλες δυνάμεις που θα συνεργαστούμε, όχι τυχαίοι και κομμουνισταί. Να είναι σωστοί κύριοι. Εμείς θέλουμε. Δε μας δίνετε* τη δυνατότητα όμως κύριε κυριάρχε λαέ.

  Οι άλλοι θέλουνε; Άμα δε θέλουνε, εμείς πώς; Έτσι, μόνοι;

  http://postimg.org/image/ovzn3gr4n/

  (Η Μαρία Κανελλοπούλου είναι πλέον βουλευτίνα)

  * (δουρικός ρυθμός)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο σωστός δουρικός ρυθμός είναι:
   "Δε μας δίνεται τη δυνατότητα όμως κύριε κυρίαρχε λαέ."

   Διαγραφή
 2. Και κάτι ακόμα, άσχετο... Αυτό το ΚΚΕ, πόσο παλαιολιθικό πια; ΠΟΣΟ!;!;!

  http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/is-there-no-limit-to-what-this-government-will-privatise-uk-plasma-supplier-sold-to-us-private-equity-firm-bain-capital-8718029.html

  Αίμα για την τάξη μας; Ντροπή!!! Άκου να μην είναι εμπόρευμα το αίμα! Σιχτίρια παλιοσταλίνες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λαός είναι αυτός κύριε;
  Να μην δίνει στο ένα αριστερό ΠΑΣΟΚ (Συριζα) ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα δημοκρατικό(όχι σταλινικό) 51% να κυβερνήσει με την ησυχία του μέσα στο Ευρώ στην ΕΕ; Σε ποιον να παραδώσει την σκυτάλη ο Σαμαράς;
  Και με 35%, παίρνει αυτοδυναμία με τον εκλογικό νόμο.

  Άρα τι λέει το άρθρο.
  Δεν θα κάνουν όσα υπόσχονται.
  Στην απίθανη -για μέχρι στιγμής- περίπτωση που συγκεντρώσει το 35%, το αριστερό ΠΑΣΟΚ,και πάλι το ΚΚΕ θα κατηγορεί παρόλη την αυτοδυναμία.
  Κόβεται το καραγκιοζιλικι; Όχι. Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "..Ο λαός μας να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πλειοψηφική δύναμη και την Αριστερά σε κυβέρνηση».Πράγματι, η διαπραγμάτευση για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους απαιτεί μια κυβέρνηση που θα στηρίζει τουλάχιστον το 51% του εκλογικού σώματος. Με ένα τέτοιο ποσοστό οι δανειστές μας θα είναι πολύ δύσκολο να επιμείνουν στην καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική των Μνημονίων..."

   Που το στηρίζει όταν υπάρχει το παράδειγμα της Κύπρου με νέα φρεσκοεκλεγμένη κυβέρνηση και με ένα πρώτο ξεκάθαρο όχι που στην συνέχεια έγινε ντροπαλό ναι; Με την ΕΚΤ και τον μη εκλεγμένο γραφειοκράτη Ντραγκι να κλείνει την κάνουλα ρευστότητας για λίγες μέρς;
   Κόβεται; Αμ δεν κόβεται. Ιlief

   Διαγραφή
 4. όλοι μαζί

  Από( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/07/blog-post_9222.html )
  Επιστολή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στον Αλέξη Τσίπρα

  (..) Επιστολή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στον Αλέξη Τσίπρα
  Επιστολή προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος με την οποία χαιρετίζει τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα μετά το συνέδριο.

  Στην επιστολή ο κ. Δασκαλόπουλος επιχειρεί μια ολόκληρη πολιτική ανάλυση για τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς επίσης και προτάσεις του κ. Δασκαλόπουλου για την έξοδο από την κρίση. Μάλιστα σύμφωνα με το iefimerida.gr η επιστολή δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα από καμία πλευρά, ενώ υπήρεξε και μία παράγραφος της επιστολής που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

  Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδορος του ΣΕΒ δείχνει τόσο θετική αντιμετώπιση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Πριν από λίγο καιρό είχε απευθύνει επίσημη πρόσκληση προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μιλήσει στο συνέδριο του ΣΕΒ.

  Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν επικρίνουν τον κ. Δασκαλόπουλο για την αντιμετώπιση αυτή. Ο ίδιος απαντά ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τον ΣΥΡΙΖΑ», καθώς όπως πιστεύει για λόγους «συστημικής ευστάθειας» το κενό που άφησε το ΠΑΣΟΚ στην κεντροαριστερά πρέπει να καλυφτεί άμεσα. (..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή