Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Το τρίτο ρεύμα


"Το τρίτο ρεύμα είναι το σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό. Περιλαμβάνει το ΚΚΕ, το σχέδιο Β, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορες άλλες ομαδοποιήσεις κυρίως πασοκογενών, μη σοσιαλδημοκρατικών ομάδων."
Θ. Τζήμας, "Τα τρία ρεύματα του αντι-μνημονιακού χώρου", Tvxs/Iskra

Σύγκλιση με αστερίσκους, σε ένα διάλογο που άνοιξε αλλά δεν φαίνεται να κλείνει εύκολα, καταγράφεται μεταξύ Σχεδίου Β’ (η μετεξέλιξη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο) και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μετά την πρόταση που απηύθυνε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μετωπική πολιτική συμπόρευση σε οργανώσεις της Αριστεράς, η απάντηση του Σχεδίου Β’ είναι μεν θετική, όμως σημειώνει τις εξής διαφορές:


Πρώτον, διαφοροποιείται με κάποια σημεία της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα οποία κατά το Σχέδιο Β’ συνιστούν “ιδεολογικοπολιτικές κατευθύνσεις και τακτικές ανοικτές προς συζήτηση“. Πρόκειται για τα εξής σημεία: Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος στην παραγωγή και σε όλη την κοινωνία. Πάλη για πραγματική δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία του εργαζόμενου λαού και η απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου απολυταρχισμού του κεφαλαίου. Υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων στην πάλη για την επιβίωση και η βελτίωση της θέσης τους, με ριζική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, ενάντια στη δικτατορία των μνημονίων, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας. Ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, και κάθε κυβέρνησης με αντιλαϊκή πολιτική, μέσα από την αγωνιστική κλιμάκωση, την αντισυνδιαχειριστική λογική και την επίγνωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στο πλαίσιο του ευρώ, της ΕΕ και του συστήματος. Επιμονή στην ανάγκη για επαναστατικές αλλαγές και διεκδίκηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής.

[...]

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 είχε προηγηθεί κοινή συνάντηση Σχεδίου Β’ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν “επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο χώρων για μετωπική συμπόρευση και συμφωνήθηκε η συνέχιση του διαλόγου πάνω σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα καθώς και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα της περιόδου”.

14 σχόλια:

 1. Υπάρχει επίσης το τέταρτο ρεύμα, το Ποσαδιστικό, το οποίο αποκλείεται να μην περιλαμβάνει τον Τζήμα, όπως επίσης και τους Κλίγκον, τον Ε.Τ, και τον Νταρθ Βέιντερ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το τέταρτο ρεύμα, το Ποσαδιστικό.
   ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/21.html )

   (..) Μία άλλη, γνωστή, θεωρία του Ποσάδας είναι αυτή σχετικά με τους εξωγήινους, που πρωτοδιατυπώθηκε το 1968. Πίστευε ότι μόνο μια σοσιαλιστική κοινωνία μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό πνευματικής και υλικής προόδου, ώστε να επιτύχει διαπλανητικά ταξίδια, συνεπώς η εμφάνιση των ΑΤΙΑ αποδείκνυε την ύπαρξη του σοσιαλισμού σε άλλους πλανήτες. Έτσι υποστήριζε ότι το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να τεθεί υπό την καθοδήγηση εξωγήινων συντρόφων, ώστε να οργανώσει την επανάσταση στη Γη. (..)Ιlief

   Διαγραφή
  2. Σοσιαλισμό σε όλο τον κόσμο μας έχουν πει
   Σοσιαλισμό σε όλο τον Γαλαξία μας έχουν πει
   Σοσιαλισμό σε μία επιχείρηση μας έχουν πει.

   Αν όλα αυτά, πιστεύουν πως είναι εφικτά, γιατί για αυτούς δεν είναι εφικτός ο Σοσιαλισμός σε μία ή σε λίγες χώρες; Ιlief

   Διαγραφή
 2. Πολύ ρεύμα όμως, θα πλευριτωθούμε καλοκαιριάτικα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πρωτότυπος ορισμός του σοσιαλισμού:

  "Διαθέτει παρά τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του δύο βασικά στοιχεία καίριας ανάλυσης: πρώτον ότι το να είσαι αντιμνημονιακός, όπως είπαμε σημαίνει να είσαι αντικαπιταλιστής γιατί για να αναιρέσεις τις συνέπειες των μνημονίων πρέπει να μπεις σε πορεία αναίρεσης του κυρίαρχου μοντέλου. Δεύτερον, είτε αρνείται εξ ολοκλήρου είτε καλεί σε συζήτηση πάνω σε θέματα ταμπού όπως το ευρώ, η εθνικοποίηση του τραπεζικού τομέα, ο εθνικός σχεδιασμός, η πραγματική αλλαγή παραγωγικού μοντέλου"

  Κύριε Τζήμα, για βρέξτε λίγο τα δάχτυλά σας και βάλτε τα στην πρίζα να δω κάτι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Ο άτυχος αναγνώστης του άρθρου έχασε τον έλεγχο και παρασύρθηκε από νταλίκα που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και πολύ άργησε το τρίτο ρεύμα...
  Το προηγούμενο (ρεύμα) ξεσκεπάστηκε νωρίς...
  http://tvxs.gr/news/ellada/seb-zoferes-problepseis-kai-anoigma-stin-aristera

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κάτσε ρε... κάτσε. Γιατί εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω.
  Τί έχει μεγαλύτερη σημασία; Η θέση που παίρνεις στην πάλη των τάξεων και πώς προσπαθείς να οργανώσεις τις υποτελείς-εκμεταλλευτόμενες τάξεις σε κοινό λαϊκό αγώνα εναντίον της πολιτικής των μονοπωλίων ή η θέση που παίρνεις απέναντι στα μνημόνια ανεξάρτητα από το προηγούμενο, ομολογουμένως ακαταλαβίστικο, μακρυνάρι;

  Ή μήπως η ένωση κκε μλ μπρος πίσω είναι το μείζων, το σοβαρό, αναγκαίο και επίκαιρο για το λαό;
  Εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το να είσαι "αντικαπιταλιστής", κατά κάποιος, δε σημαίνει πάντα ότι θέλεις ή κάνεις κάτι για να ανατρέψεις τον καπιοταλισμό. Απλά είσαι "εναντίον"
  Σαν το φοβερό του Γούντυ Άλλεν που τον ρώτησαν:=Τι γνώμη έχετε για τα γηρατειά; Κι απάντησε:"Ειμαι κατά"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το τρίτο ρεύμα είναι το σοσιαλιστικό - κομμουνιστικό. Περιλαμβάνει το ΚΚΕ, το σχέδιο Β, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορες άλλες ομαδοποιήσεις κυρίως πασοκογενών, μη σοσιαλδημοκρατικών ομάδων.
  goodbye dear brain-cells
  http://www.youtube.com/watch?v=eGCEo07pJ9k
  Odradek

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτό που συμβαίνει πάντως μ'αυτό το θέμα δεν εξηγείται εύκολα. Πολλοί καλοπροαίρετα λένε:Μα καλά δεν έχετε με όλους αυτούς τίποτα κοινό; Αφού η αφετηρία σας είναι κοινή, εχετε κοινό τη μαρξιστική ανάλυση κλπ.
  Ομως αυτό που λέει το ΚΚΕ αναφέρεται σε ένα άλλο επίπεδο, μπορούμε να πούμε ένα σύστημα περισσότερων διαστάσεων. Πράγματι υπάρχουν κοινά με όλους αυτούς. Ο,τι κοινά σημεία υπάρχουν π.χ. ανάμεσα σε μια σφαίρα 3 διαστάσεων(ΚΚΕ) κι ένα κύκλο 2 διαστάσεων(οι "άλλοι"). Οταν τέμνονται τα "κοινά σημεία" τομής είναι όλη η θέση των άλλων. Η παραπάνω διάσταση είναι η μη εκμεταλλευτική κοινωνία που φυσικά δεν υπάρχει εκτός σοσιαλισμού. Ειναι κάτι εντελώς αδιανόητο κυριολεκτικά.Η προσπάθεια λοιπόν για να βρεθούν "κοινα σημεία τομής" προυποθέτει το να παραιτηθείς από την ουσία σου και να γίνεις από "ζωντανός χώρος", μια "φωτογραφία" χωρίς περιεχόμενο και βάθος.
  Δεν πρόκειται λοιπόν για 2 σύνολα του ίδιου επιπέδου που έχουν ή δεν έχουν σημεία τομής. Ειναι μια μαθηματικά αδύνατη "σύγκλιση"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ...!

  http://www.koutipandoras.gr/40138/%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1.html

  Αλέξανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Άσχετοι
  Διαβάστε το νέο άρθρο, "πολιτικός σεισμός", του Δελαστίκ στα "Επίκαιρα"
  Από το blog του TRASH
  ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/07/blog-post_1988.html ).Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μπερδεμα με τα ρεύματα
  Άλλά έλεγαν πριν ένα χρόνο

  Τι λένε και οι ίδιοι οι "αριστεροί"
  στις 8/5/2012, δύο μέρες μετά τις πρώτες εκλογές του 2012 στο διάστημα της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που περιέφερε ο Αλέξης.

  Μίας εντολής που δεν πήρε στις δεύτερες εκλογές του 2012 όταν είχε 10% περισσότερο από τις πρώτες εκλογες του 2012, Γιατί άραγε;

  Η κ.Καϊμάκη μας "διαφωτίζει"

  από Blog του Γιώργου.
  ( http://edoketora.blogspot.gr/2012/05/do-you-love-me-like-i-love-you.html )

  (..)Στην Ελλάδα, επιτυχία της ριζοσπαστικής αριστεράς, θεσμικό αδιέξοδο
  Βάλια Καϊμάκη
  Le Monde Diplomatique
  Μτφρ. αποσπάσματος: dkoss (συμπληρώματα LR)
  8/5/2012

  Ο σύντροφος Στάλιν μπορεί να αναπαύεται ήσυχα στον τάφο του, το ΚΚΕ επαγρυπνεί, αποφασισμένο να εκπληρώσει την αιώνια αποστολή του: να υπηρετήσει την εργατική επανάσταση, να σταθεί φρουρός τής άφιξής της, να προετοιμάσει τα στρατεύματα και πάνω από άλλα να μην αφήσει να ακουστεί το τραγούδι των σειρήνων που υπόσχονται νίκη τής αριστεράς. Κατά τη διάρκεια τής σύντομης προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, όλοι οι κομουνιστές που προσκλήθηκαν να εμφανιστούν στα τηλεοπτικά πλατό επέμεναν σε ένα σημείο: είμαστε το Κομουνιστικό Κόμμα, και όχι «αριστερά».

  [...]

  Ο κύριος Τσίπρας θα κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο την εντολή που θα λάβει στις 8 Μάη. Στην διάρκεια των τριών αυτών ημερών, θα επαναλάβει ακούραστα το μήνυμά του για ενότητα της αριστεράς, το οποίο το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ απέρριψαν επίσημα πριν τις εκλογές. Τώρα όμως, [ο κος Τσίπρας] επιχειρεί ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας σύγκληση κοινών σωμάτων, τείνοντας το χέρι στους οικολόγους (που δεν μπόρεσαν να υπερβούν το εκλογικό κατώφλι του 3%), στους μαοϊστές, τους λενινιστές, τους τροτσκιστές, τους διαφωνούντες τού ΚΚΕ, σε όλο τον «γαλαξία» των κομμάτων τής αριστεράς.

  Ανομολόγητος σκοπός και διακαής επιθυμία όλων των ελλήνων της αριστεράς είναι η κατάρρευση του ΚΚΕ με σκοπό τον μετασχηματισμό του σε νέες βάσεις, ούτως ώστε η ελληνική αριστερά να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην ελληνική κοινωνία.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή